Ahoj,holky budou nam ted 3mesice a prcek od malicka staci hlavu na jednu stranu.(leva) a taky tou rukou dlouho neudezi hracku a kdyz se koupe tak tez kope mene levou nohou.proste ta strana je pomalejsi.chodime na cviceni,vojtovka.ale kdyz ho nosim uz casto otaci hlavu na deuhou stranu a v noci taky spi aby trenoval deubou stranu.Ale co se stane kdyz to nerozvicime?mam se bat?dekuji
cvičit poctivě moje vnucka mela totez a navic vyraznou svalovou hypotonii a centralni koordinacni poruchu prognoza byla ze ma 30% nadeji ze bude chodit dcera cvici od 18 dnu zivota 4 krat denne dosud je ji 31 mesicu chodt zacala v 18 mes a ted se vratili z dovolene a ubehla 1 km bez zastavky a usla 6 km cvicte a bude to OK😊
Chce to pravidelně cvičit a většinou se to spraví po pár měsících. Jsem fyzioterapeutka a moje dcera (nyní 15 let) se narodila s parezou brachiálního plexu, tzn. že si při porodu otlačila nerv, který vede přes rameno a měla ochrnutou celou pravou ručičku. No a po půl roce pravidelného cvičení už ručkou hýbala normálně, žádné následky neměla, i když u někoho se to už nezlepší úplně a má tu ručku slabší. Takže vydrž 🙂 A malej (21 měs.) stáčel hlavičku a upravilo se to samo, jen jsem ho úmyslně pokládala na druhou stranu, aby si zvykal 🙂
Mně neuroložka povídala, že to u nás vidí tak na měsíc - a to je taky dost nevyvážený. Takže "co by kdyby" bych řešila tak max kdyby byl problém cvičit.
Není čeho se bát, to rozcvičíte za chvilku.
Ja se tedy nepridam k zastancum vojtovky a klidne si me ukamenujte 🙂 my jsme meli cvicit taky na predilekci, dle rehabilitacni dr byl ve 3 mesicich opozdeny snad ve vsem. No, tak jsme zacali a totalne nam to nesedlo, cviceni jsme si odcvicili, rychle se pak uklidnil, ale cely den by maly plactivy, bal se jakehokoliv doteku, v noci sebou skubal, budil se. Po dohode s pediatrou jsme vojtovku prerusili, hlavicku ve 4 mesicich uz nestaci (lakali jsme na druhou stranu, nosili aby koukal spravne...), vse dohnal. Nerikal ze vojtovka nepomaha, jen nabizim pohled z druhe strany, kdy diteti nesedne. Neni treba cpat deti striktne do tabulek. A navic existuji i podpurne cviky, nemusi se hned delat takovy extrem. Me treba pomohla knizka od fyzioterapeutky Mgr. Jany Tumove.👍
Vojtovka je na několik měsíců, chce to opravdu poctivě cvičit, ono se to napraví. Sestřenky chlapeček byl chudák křivej, hlavičku měl taky divnou , diagnóza na půl A4 a díky Vojtovce je naprosto v pořádku, chodí od roku. Moje malá měla lehoučkou predilekci a hypertonus a spravilo se to po dvou měsích cvičení, když se začala otáčet na bříško ve čtyřech měsích. Opravdu se to napraví, chce to čas. 🙂