Ahoj, mam dotaz na maminky, které spí s dětmi společně v posteli, jak jste odplenkovaly na noc? Chystám se pořídit nepromokavé chrániče na matrace, ale nedovedu si představit, že třeba ve dvě ráno převlíkám komplet manželskou postel 🤷♀️ Nemáte nějaký fígl?
Počkali jsme cca pul roku, kdy už byla pravidelně plenka celou noc suchá, pak teprve jsme ji sundali.
@aneta_v a co posadit v noci na nočník? Deti pak automaticky curaji, tak jsem to řešila u starší dcery, syn se odplenkoval nedávno ten ještě plinu má...
Čekala jsem, dokud nebyla plenka dlouho suchá. Pak se stala nehoda asi jednou a neprevlekala jsem, přehodila jsem přes louži poskládanou fleece deku a řešila až ráno... Dávat dítě čůrat v polospanku jsem zkoušela asi dvakrát a nikdy to nefungovalo. Když se jí náhodou v noci chce, tak se tím probudí...
Chranic matrace, mozna dat pod ni treba jeste rucnik? Nocnik k posteli a kdyby se zacala vrtet, tak posadit na nocnicek. Pokud to neklapne, tak bych jeste pockala. My jsme sundali synovi plenku na noc kdyz si on rekl, bylo mu asi 2 a ctvrt.
Jak píše @la_lilloise, malý je asi od 2 let bez plenky přes noc, od té doby měl pravidelně sucho a za celou dobu do teď měl ze začátku roku jen 2 lehce mokré plenky, jednou při nemoci a jednou, že jsme si přispali a nechtělo se nám z postele, tak než jsem s ním doběhla na záchod, tak se přičůrnul do plenky. Ale vzali jsme jí asi až teď zpětně 14 dní, co jsou ty mega vedra. Sice usíná u sebe, ale nad raném k nám chodí dospat, taky jsem nechtěla převlékat velkou postel.
@aneta_v Syn si jeden večer řekl sam , ze chce sundat plínu, že tam má pavouka, tomu bylo cca 2.5 roku. Od té doby spal bez plin. Měli jsme pod prosteradlem chránič, když se stala nehoda mela jsem po ruce ještě jeden slabší dala navrh a prevlikala az ráno. U nás to většinou schytala i peřina takže jsem mela po ruce připravenou deku nebo druhou peřinu. Ale je pravda, ze tech nehod nebylo moc. V noci když začal brečet věděla jsem, že potřebuje čůrat a dala jsem na nočník.
@aneta_v když k nam v noci preleze tak ho posadim na nocnik, ale treba dnes se stala nehoda. Mel vecer jeste caj 🙂 v noci jsem dala na louzicku tenkou deku at v tom nespime a rano pracka. Chranic matrace mame od Matejovskyho. Vrsek je bavlnenej a spodek gumovej. Takze vim ze na matrac se nic nedostane.
@la_lilloise to je ideální stav, ale mám kolem sebe dost maminek, jejichž dcery suchou plínu neměly nikdy a přesto po 3. roce na noc odplenkovaly, nehody málo, ale byly 🤷♀️
@veruuu_kubesovic to chci zkoušet, ale nehody mi to vyřešit nemusí. Pětiletou neteř půl roku dávají čůrat kolem 23h a přesto má ráno kilovou plínu, když nedaj plínu, počurá se. Ale jo, než já půjdu spát, chci ji dát vyčurat
@aneta_v Dělala jsem to formou sendviče. Na matraci chránič, na chránič prostěradlo, pak další nepromokavá vrstva atd. Když byla nehoda, stáhla jsem tu první vrstvu a mrskla za dveře, když se zadařily dvě nehody za noc, stáhla jsem další vrstvu a zase mrskla za dveře. Do pračky to šlo hned ráno.
@aneta_v jinak máme chránič matrace, děti sice mají svůj pokoj, ale pořád v noci chodí k nám...
Na matraci nepromokavé prostěradlo, na něm nepromokavou podložku a na ní normální prostěradlo...když se stala nehoda, vytáhla jsem nacucanou nepromokavou podložku, na vlhké prostěradlo šoupla osušku, ať nespíme ve zbytkovém vlhku, přikryla rezervní peřinou a ráno se řešil zbytek.
Taky jsem používala sendvičový systém - nepromokavý chránič na dvojlůžko (ten v posteli už máme standartně), prostěradlo a na to ještě nepromokavou podložku -chránič -nebo taky osuška. Dítě spalo na podložce, když se počůralo (ach to rozlévající teplo 😂), tak jsem to jen odhodila stranou, př. nehodu překryla osuškou, či jinou podložkou, deku kdyžtak převrátila, někdy to vyšlo, že jsem nemusela pak ráno převlékat, protože podložka vše schytala.. Když už se nehody stávaly zřídka, tak jsem je jen překrývala osuškou nebo podložkou a převlékala taky až ráno..Jinak u starších dětí i fungovalo uspat je v jejich posteli, když ji počůraly, přišly k nám, taky možnost 🙂
Já bych asi počkala, až bude mít nějakou dobu plenu přes noc suchou. Oni některé děti déle dozrávají do té fáze, nečurání přes noc, a podle mě, když nebude mít plenu, akorát budete na nervy, že to musíte furt převlíkat🤷🏻♀️ a už vůbec bych nebudila v noci na čurání...to bych byla naštvaná i já, kdyby mě někdo budil, jestlo náhodou nechci čůrat 😂
@izzylka zatím to nelámu přes koleno, ale chci být připravená, až nastane ten okamžik 😃 Jinak jak už jsem psala, mám kolem sebe dost holčiček odplenkovaných na noc, aniž by kdy měly ráno plínu suchou, toho bych se taky nemusela dočkat 🤷♀️ A to jedno posazení na nočník než jde rodič spát si dítě ani nepamatuje, tchyně teda propaguje buzení i ve 3 ráno, ale to teda ani náhodou
K noční suché plence musí dítě dozrát,to se naučit nedá. Některým dětem to trvá klidně i do pěti let a je to úplně v pořádku, ani lékař to dřív neřeší. Až ve chvíli, kdy bude mít dítě několik nocí suchou plenu, má smysl zkusit plínu nedat, jinak je to zbytečný stres pro dítě i pro rodiče.
Syn i dcera od dvou let pres den bez bez plenky a v noci tak o mesic pozdeji. U syna by to slo daleko driv, ale jako vyplasena prvomatka jsem pro jistotu davala i kdyz ji mel suchou. Navic jsem mela chranic. Chce to naucit pred spani vycurat a vecer (i noci) uz moc nepit. Par nehod bylo, ale jsou i horsi veci 🙂
@aneta_v buzeni ve tri rano? To by u nas neslo. Deti by zacaly rvat, ze je nekdo vzbudil a nevycurali by se tim tuplem. A pak jeste znova uspavat. By mne kleplo. Mam znamou, co to u dcery delala a ta holcicka ma skoro pet a musi ji porad budit. Takze si v konecnem dusledku moc nepomohli. Jeste je cas, az ditko dozraje a nocni plenka bude sucha 🙂.
@aneta_v Fígl nemám a dělali jsme to přesně tak, jak píšeš. Dcera odplenkovaná pres den indiánskou metodou v 2letech a 2 měsících, v noci asi měsíc na to, mívala brzy čistou plenu, tak jsem ji nechala bez. Koupili jsme nepromokavé chrániče a když se stalo (asi 4x za celou dobu), tak jsem prostě sundala chrániče a spalo se dál, věděla jsem, že do rána už bude čisto. Fajn tip je dítě v noci trošku probrat a buď dát na wc nebo se zeptat, u nás to funguje, protože stačí na večeři polévka nebo víc pití a ta potřeba je větší. Určitě každopádně malé nebráním v pití, sama piju dost (vodu 😁).
@aneta_v Tak to už si musí každý rozmyslet, jestli chce riskovat nehody. Ja bych v tomhle případe klidně nechávala plenku třeba do 4 nebo 5 let. Jsem toho názoru, ze odplenkovani v noci se nedá naucit, k tomu proste musí dítě dozrat. U nás to přišlo z ničeho nic, přitom v te době jeste pila mléko před spaním a 2x(!) v noci.
@olga_ jenze to neni moc dobre protoze matrace pak nedycha
@la_lilloise kamarádky dcera po třetích narozeninách řekla, že nechce plínu na noc, do té doby ráno kilová plína, pak týden nehody a teď jen výjimečně. Takže spíš čekám na to, až si dcera řekne, a to nemusí znamenat, že nebudou nehody.
Jinak se neptám, jak na to, ale díky
@aneta_v syn má 3 měsíce, v noci 2x kojim a spi s nama v posteli od cca 5ti rána, nemá pleny, jen slipy. V noci dávám na wc před a po kojení a ráno to samé, pod nej do postele (i v postýlce) zdravotnická prebalovaci podložka (je větší než dětská) a super, žádná nehoda u mas není, ale jistota je kulomet
@la_lilloise není pravda pokud se začne brzy. Malé děti si dobrovolně do postele nenamoci, pokud se začne od malá, tak se to naučit dá. Syn má 3mesice, vím o čem mluvím, je bez plen a jdu pokaždé co se vzbudí a po kojení na wc a až tam se vycura, ale chce to pravidelnost a opravdu vstanout a dat si tu práci
@aneta_v Když jsem se rozhodla odplenkovat, v jedenáct jsem ji posadila na nočník. Vždy se vyčůrala a většinou se u toho ani nevzbudila. Nehodu měla jednou a to až tak měsíc po odplenkování a bylo to opravdu jen ucvrnknutí, protože jí to hned vzbudilo. Každopádně u nás neplatilo, počkat až bude plena suchá. Dokud plenu měla, byla počůraná vždy. Ale po sebrání to úplně v pohodě vydržela, s tím jedním posazením na nočník. Tak tfuj tfuj 🍀
@asvobodova a kolik dceři bylo a jak dlouho to bylo po odplenkování přes den? Vím, že každé dítě je jiné, jen ať mám nějaký benchmark 😎
@aneta_v no respekt, je to spis o tom, ze se doma nudim, takže je to hlavně o čase. Než sedět u TV která mne nebaví tak si kratón den s malým takto, ale nelíbí se mi pomluvy a usklebky okolí, jako ze třeba nemám na pleny atd, přitom to tak vůbec není, je to jenom o čase a o malém. Dělám vše, domácnost, zahrada, chlap, procházky, výlety…v ničem nás to neomezuje, ale je fakt, ze pokud nespí, mám ho neustále v dohledu a doslechu. Okolí je spis hnusne než aby si uvědomili, ze pro malého mám uši a oči 24/7. To stejne kojení, venku? V obchodě? Cože? No na palici
@asvobodova přesně tak, samo si dítě neřekne já chci když má plenku a dobrovolně si do postele nenacura. Nehoda ano, ale pravidelně ne. Jen to chce nechlacholit dítě v noci čajem a spi, já chci taky spát. Čaj, voda, mléko…= dat pak na nocnik, takže vstanout z postele
Pripichnu se, holka 2,5roku a pres rok bez plen ve dne, ale vetsinou k mam v noci preleze a predstava prevlekat velkou postel🙈navic, pravidelne kdyz ji plina protece, je mokra i perina🤦