Spíte při kojení? Je to běžné?

agnes_123
20. srp 2020

Ahoj,
v noci při kojení usínám, a tak to často vypadá tak, že já spím na boku a miminko se krmí. Pak obě usneme. Občas se já převrátím na záda, dál od ní.
Poslední dobou mám ale strach. Co když jí zaskočí a já to zaspím? Co když ji udusím prsem? Nesmějte sr, mám je velká. A co když ji fakt zalehnu? Peřinu si kolem sebe vážu, vůbec ji nepřikrývám. Polštář je jen jeden, velký pod mojí hlavou...
Ptám se - je vůbec běžné při kojení spát? Vy, co spíte s dětmi v posteli, jak to máte?

mzacikova
20. srp 2020

@agnes_123 já tak spala do synových 17m. Že začátku samozřejmě odříhnout, pak už jsem tak kojila skoro pořád

rebe
20. srp 2020

Taky jsem se bála, to asi každá. Ale pokud nejsi opilá, vzbudila by ses, kdyby se dítě vedle tebe dusilo nebo se kroutilo pod tebou. asi si to neuvědomuješ, ale nejspíš tě budí i změna tempa dechu tvého dítěte. Samozřejmě musíš být opatrná, nemít postel plnou polštářů nebo plyšáků a větrat. Ale neboj, jinak je to velmi bezpečné.

madbetka
20. srp 2020

Ráno netuším, kolikrát jsem vlastně kojila, takže asi tak to mám 🙂 Kojím asi tak nějak v polospánku, ale ke konci prostě usneme obě.
Vzbudí mě sebemenší zavrtění malé (resp.zaznamenám ho, ale spíme obě dál). Dělám to tak už u třetího dítěte. Nezalehne ji ani manžel, kterého jen tak něco nevzbudí - to dítě prostě podvědomě vnímá a dává pozor i ve spánku 🙂

olga_
20. srp 2020

Jo, spím. Se starším to tak bylo a spím tak teď i s dvojčaty. Není nic dokonalejšího.

martiniquest
20. srp 2020

Uz takhle ve spanku kojim deuhe dite. Kdyz je cokoli nestandardni, okamzite se vzbudim. Nenechavala jsem ani odrihnout, byla jsem rada, ze mimino chrni a problem nebyl

martiniquest
20. srp 2020

@olga_ S dvojcaty? 😲 Jak se to prosimte logisticky dela? Budi se zaroven nebo na stridacku?

jannym
20. srp 2020

Castokrat to u nas bylo stejne, obavy jsem mela taky, ale nekdy clovek spat musi...

jjasmina
20. srp 2020

Já ve spánku ne, takhle bych neusnula nikdy, kojim, u toho si čtu a pak šup do postýlky

klokanka31
20. srp 2020

@agnes_123 Mně se malá budí na kojení až tak kolem půl páté, ale stejně u toho klimbám... Ale nikdy jsem se neodvážila usnout, a když mám fakt krizi, tak na mě manžel pořád mluví...

olga_
20. srp 2020

@martiniquest Jak se to dělá? Jedno dvojče nalevo, druhé napravo a prostě se kojí. Leží mi hlavou většinou na ramenou. Když si chtějí vyměnit prsa, tak si přelezou nebo je přehodím. Jinak jako nevím, prostě u toho tak nějak spím.

martiniquest
20. srp 2020

@olga_ Panejo 👍 ja na zadech kojit neumim, tak si to ani nedokazu predstavit. Sice mam velke 🐐🐐, ale presto na ne mala vleze nedosahne a na ruce mi lezet nechce. Smekam 🙂

olga_
20. srp 2020

@martiniquest Já je mám taky takové pidi, ale to ženské tělo je tak nějak natahovací či co 😂. Každopádně už mají 2 roky a kousek. Takto to šlo tak od půl roku (ale to ještě nespali na ramenou). Dřív společné spaní, ale spali v hnízdečkách vedle mě a kojila jsem je přes hnízdečko, pak na dekách vedle a přehazovala jsem si je podle potřeby. Klukovi to teklo nosem (doslova bez nadsázky), takže toho jsem kojila v noci vsedě a dávala i průběžně odříhnout, holka mohla pít normálně vleže. Pak třeba jeden na mně a druhý vedle mě a já ležela podepřená polštářem tak nějak naboku. Jako pořád lepší než milionkrát za noc vstávat, respektive nespat vůbec.

martiniquest
20. srp 2020

@olga_ To rozhodne. Ja mam teda pohodu jen s jednim, ale kdyz narazim na nejakou diskuzi MM vs UM, dost se smeju. Rada zen MM povazuje zabru tezsi a narocnejsi cestu. Ja to vidim zcela opacne. Mliko kdykoli, kdekoli, zdarma, bez prace, vyndam prso z nocni kosile a spim dal...flasku bych dobrovolne nechystala ani za nic. To mi rikala i moje teta, dnes sedesatnice - za nich byl desne in sunar a ona si to racionalne zhodnotila s tim, ze nebude xkrat za noc litat do jineho patra pripravovat sunar, ze by nespala vubec

niki1107
20. srp 2020

Spala jsem s malou takto do 16m, nemusíš se bát a je to hlavně pro vás obě to nejlepší ♥️

jjasmina
20. srp 2020

@martiniquest Tomu se taky směju, jen v noci kojim po 1-2 hod, kdybych měla chystat Sunar, tak nespím vubec a to vychystávání teda, díky bohu za kojení 🙂

chumlee71
20. srp 2020

Já se někdy probudím a koukám že zrovna kojim a ani o tom nevím 🙂. Neboj určitě jí nazalehnes....

palacinka_marmeladova
20. srp 2020

Takto jsem v noci kojila obě děti a nikdy jsem neusnula tvrdě.Neboj se toho,mozek ti nedovolí vytuhnout natolik,abys ohrozila svoje dítě.Mnohem větší strach jsem měla z toho,že mi v noci spadne z postele.Takže jsem měla vedle postele na zemi polštáře a peřiny 🤣

martiniquest
20. srp 2020

@palacinka_marmeladova To mi povidej. Nas syn v klekaci fazi ve spanku preletel pres zabranu, co vyrabel manzel. A ja spala vedle nej. Na dceru jsme porudili kupovanou, asi dvojnasobne vysky

kosi_cek
20. srp 2020

Já při kojení spím, ale čím dítě je starší, tím větší mám při kojení problém zabrat, a to i když moje potřeba spánku roste. Fakt nechápu, s miminkem usnu, ani nevím jak (ani nedokážu po kojení přebalit, i když vím, že je to zvlášť ze začátku často třeba, protože usnu jak špalek a probudím se až kvůli dalšímu kojení) a s větším dítětem (kolem roku a dál) neusnu a neusnu, i když už jsem z toho všeho nočního kojení unavená. Každopádně jsem nikdy necítila strach, že by se dětem něco v naší posteli stalo, naopak mě uklidňovalo, že jsem u nich, vesměs spíme vyloženě v bezprostředním kontaktu i pod jednou dekou...

surikata131
20. srp 2020

@agnes_123 já myslím, že matka nejsme tak tvrdě, aby se něco takového mohlo stát, pořád to dítě vnímá. To bys musela být opilá nebo zfetovaná, případně brát nějaké tlumící léky. Já s kolikrát vzbudím ještě než malá začne plakat, ze chce nakojit, už když se teprve začne vrtět...

surikata131
20. srp 2020

@surikata131 *neusne

re_barbora
20. srp 2020

Ze zacatku jsem se taky bala, takze jsem kojila v polosede a s rozsvicenym telefonem. Jednou se mi i tak podarilo usnout a probudila jsem se ve stejny poloze, takze od ty doby jsem kojila uz jen ve spanku a nikdy nic. Kdyz se cokoliv delo, tak jsem byla hned vzhuru.

jednaholkaa
20. srp 2020

@agnes_123 Gratuluju, co bych za to dala 🙏🏻 Ja neusnu u kojeni bohuzel nikdy, zkousela jsem to x-krat... Kojim uz 1,5 roku a dite se budi 5-10 za noc cca..jsem rano jak po flamu.

beatty
20. srp 2020

@agnes_123 dite spi s nami od svych tri, ctyr mesicu. A rano bych taky nebyla schopna rict, kolikrat jsem kojila.
Spime se synem pod jednou perinou, takze nikdy nejsem prikryta vic nez do pasu. 😀
Na mamila.sk je ke spolecnemu spani a kojeni pekny clanek.

ekulka
20. srp 2020

Já jsem zkraje kojila vsedě na posteli (protože přece v posteli je to nebezpečné, že) a jednou jsem usnula a probudilo mě, jak mi měsíční dcera padá z rukou, chytila jsem jí na poslední chvíli, i tak se bouchla... Takže jsem řekla okamžitě dost a kojila jsem už jen v leže v posteli a bylo to super (to, že se budila do 2,5 let i 10x za noc pominu :D), nikdy jsem jí nezalehla, prostě jsem i ve spánku měla takový ten mateřský instinkt. A ani manžel, dával si pozor, spal hodně na kraji...

cherie24
20. srp 2020

@agnes_123 taky u toho spím. Malá se budí hodně často, tak jen vyndám prso a spíme dál 😁 jediné co, tak jsem pořídila zábranu na postel, aby mi malá nespadla z postele a mám ji mezi sebou a zábranou a nedávám jí teda nikdy mezi sebe a chlapa. Chlapi mají prý tvrdší spaní, ale ženská si dítko nezalehne ☺

krupka3
20. srp 2020

Ja teda spim uz se druhym ditetem, ktere kojim v noci vleze, ale nepriklanim se k tomu, co se vsude vys pise, ze bys diteti nic neudelala a vse te vzbudi... Ja jsem prvni mesice s obema detma byla (a jsem) hrozne unavena, a kolikrat jsem se vzbudila s tim, ze mi ve spanku treba sklouzla ruka na hlavicku miminka nebo ze jsem jim omylem pres oblicej polozila perinu atd... Nikdy se nic nestalo, ale neverim tomu, ze by se ani nic stat nikdy nemohlo. Kazdopadne zrovna toho, ze dite udusis prsem bych se uplne nebala, ony si ty deti dokazou otocit a zaklonit hlavicku, kdyz by se dusily nejakym vnejsim vlivem. Kazdopadne rizika nepodcenovat.

lotosek
20. srp 2020

Mně se podařilo u kojení vleže usnout už v porodnici, doteď nechápu, že ani jeden z nás z té úzké postele tehdy nesletěl. 😎
Poloha je to pohodlná, akorát ramena ti za tu vyvrácenou ruku moc nepoděkují, já jsem v roce dítěte musela už vyhledat fyzio, protože ještě v kombinaci s častým nošením dítěte na rukou jsem měla velké bolesti v ramenou. Teď už si na to dávám bacha, zvlášť když dítě se už tak často nekojí a nebudí mne co dvě hodiny, minulý týden se mi podařilo takto usnout a prospala jsem s vyvrácenou rukou půl noci, to rameno jsem pak dávala dohromady několik dní a v noci jsem bolestí nemohla moc spát.

me_druhe_ja
20. srp 2020

Občas jsem usnula přes den, v noci nikdy. Nakojila a soupla zpět do postýlky. Nebyla bych se schopna vyspat s dítětem v posteli. Navíc ta poloha je brutálně nepohodlna a pohnout se znamenalo dítě vzhůru na dlouho. naštěstí kluk začal spát celou noc někdy v 5-6m a po 8m se odstavil. 🙂

me_druhe_ja
20. srp 2020

@krupka3 souhlasím....já teda usnula jen někdy přes den, ale i tak jsem párkrát malýho prastila, protože se mi cosi zdalo a já sebou trhla. A to jsem nebyla opilá ani zfetovana. Já vím, že spousta žen s dětma spí a nikdy se nic nastane, ale u nás by se nevyspal nikdo. A cítím to jako strašně nebezpečnou věc.