Holky, už nevím co si mám o tom myslet. Můj chlapeček, který do 10 měsíců spával od osmi večer do 9 ráno úplně běžně, teď od roka se začal ráno budit dřív a dřív, až jsme v situaci, kdy smí 20-5/6, ale čím dál častěji se budí kolem té páté, přes den pak spí 1,5-2 hodiny. Přijde mi to hrozně málo ve srovnání s tím jakou potřebu spánku běžně měl (rozhodně to nebylo jedno z dětí, které spí hodně málo od malička). Divné na tom navíc je, že někdy vstane v 5, jednou za týden pak třeba vstane v 7:30, není v tom žádný vzorec, nechápu to a nevím c o s tím mám dělat. v září čekáme miminko a jestli to takhle bude i nadále, nevím jak to dopadne ☹
Jak to máte vy a co si myslíte, že by nám mohlo pomoct?
Ahoj, zkus mu zkrátit spánek přes den, příp. jestli spí ještě 2x denně, tak mu to zkrať na 1x denně. U nás to pomohlo, dcerka byla nespavec, v roce spala už určitě jen 1x denně a po čase jsem spánek stejně musela zkracovat, do 1,5 roka spala určitě jen půl hoďky. Do dvou let nespala přes den už vůbec. Teď ve školce nespí skoro nikdy - má to po mě, taky jsem málo spala a zůstalo mi to i do teď 🙂 miminko čekáme taky v září, doufám, že tenhle prcek bude po manželovi, ten lehne a spí 🙂
Nevidím na tom nic špatného, mi tak vstávaly všechny děti a krom toho se budily co hodinu dvě v noci, máte doma luxus spáče, každý den není posvícení🙂 taky nemáme přece ten spánek pořad stejný je blbost to chtít po dítěti, které se k tomu není a má jiné požadavky, trápení, bolístky..
@kajalka Děkuju za radu, ale posunout čas nic neřeší, večer už je unavený a navíc mi přijde že dávat dítě spát později než v 8 není dobrý nápad...
@mrskato Zkoušela jsem ho budit dříve přes den (spí jen 1x), ale je strašně mrzutý uřvaný, chybí mu to a večer odpadává a hned se zase s řevem několikrát budí než usne. Právě že od mala přes den nespal moc, 3x po 30 minutách vlastně od porodnice, ale v noci si to vynahrazoval, takže to evidentně není dítě s nižší potřebou spánku, spíše mám strach ať mu něco nechybí když z ničeho nic spí takhle málo
S prodluzujicim se dnem syn taky chodil spat pozdeji a probouzel se drive. Zkratit mu spanek pres den nam nepomohlo. Vstal stejne a akorat byl nevyspaly a uknourany. Co v jednom obdobi pomohlo nam bylo UM. Syn se probudil v 5 hodin, dala jsem mu mleko a vetsinou jeste usnul.
@lajla No, mi vstával normáně a najednou vstává pravidelně klidně o 2 hodiny dříve, to mi normální nepřijde. A co se týká mého spaní tak než jsem měla malého tak jsme patřila asi k jedněm z mála, kteří spali velmi dobře a velmi pravidelně 😀 Kdyby to bylo tak, že jeden dva dny v týdnu vstane dříve, neřeším to, ale má to zhoršující se tendenci
Myslím, že nepomůže nic ☹ Naše dvouletá vstává taky mezi 5 a 6 hodinou. Když jednou za měsíc vstane v 7, tak už jsem z toho nesvá. Jako jestli není nemocná a tak.... ale měla asi 3měsíční období, kdy vstávala před čtvrtou, takže si vlastně ani nestěžuji 😉)) Mimochodem do půl roku mi prospala dopoledne a pak najednou toto. Ani přes den pak nechtěla spát, jen v kočárku. Někdy třeba jen půl hodiny, takže jsem si honem hledala nějaký zkrácený úvazek, abych si v práci odpočala 🙂
Syn na roce vstaval denne ve 4:40! Od jara do podzima. Pak zacala byt vic tma a upravil si to na sedmou. Treba se to i u vas zase upravi!
@kukujda moje dcerka byla taky ze začátku vždycky mrzutá, ale nedalo se svítit, já se taky potřebovala vyspat, mě dělala čurbes třeba 2 hodinky v noci nebo mi nechtěla večer usnout a chtěla si hrát. Každopádně ta mrzutost trvala vždycky max. týden a pak to bylo ok 🙂 hlavně takhle přes léto jí to nedělalo takový problém...Mě se osvědčilo zkracovat spánek, zkoušela jsem snad úplně všechno a byla jsem absolutně vyřízená, až to zkracování pomohlo.
Starší dcera spala úplně stejně. Pak se narodila mladší, která se v noci budila každou chvíli ( snad do 2 let ). Uvědomila jsem si, jaký je to luxus, když dítě spí celou noc, přestože vstává brzy ráno.
Pokud tedy druhé dítě bude stejné jako první, tak máte vyhráno a vstávání v 5 h bych vůbec neřešila. Jestli nastane situace jako u nás, tzn. probdělé noci a přes den muset fungovat na 100 % bez možnosti odpočinku, tak přeji hodně sil.
@ivatko0406 Děkuju za povzbuzení. Přijde mi divné že tak brzy vstává, protože máme zatažené rolety, takže nemám v ložnici vyloženě světlo, ale možné to je
@mrskato možná to zkusím ještě za pár týdnů, ale zatím to nepomohlo, byl akorát mrzutý a otrávený a déle ráno nespal
@bonulinka no, mi se právě v noci x krát budí, není to že by spal tahem. Stává se i že třeba 2 hodiny lozí po posteli a nespí, ale to je spíše od zubů, takže to nepočítám
Ahojky, a nebyli jste nedávno na očkování MMR? Ta nám brutálně narušila spánek....
Chápu, že Vám to teď připadá divné a potom, co jste byla zvyklá, vám to doma moc nevyhovuje🙂 ale přijde mi, že zvyklosti denního rezimu dětí se snad mění každý čtvrtrok. Určitě bych v tom nehledala žádnou chybu nebo patologii - prostě potřebuje už míň spát a většina dětí, co znám se takto brzy ráno budí.
Jinak po přečtení Vašeho příspěvku jsem se musela smát, protože Váš popisovaný stav bych brala všemi deseti - malá ( 18 m) nám často stává stejně, ale bohužel usíná kolem desáté, ať zkusíme cokoliv🙂
@mysicka_lb nene, já mmr budu odkládat co to jde, my ještě potřebujem doočkovat tu základní sadu 5 nemocí.
@verinikki no, mi se právě zdá, že mu to nestačí. Teď vytuhnul v 8 hodin a dospává se a do večera stopro nevydrží, takže bude spát 2x... Kdyby byl v pohodě celý den, tak to neřeším, ale on se pak snaží dospat to jindy. Ale když ho vzbudím dříve přes den tak stejně déle nespí.. Jinak vím, že je spousta lidí co to mají daleko horší, spíše řeším vícem=ně náhlé zhoršení stavu běžného pro našeho prcka a s tím spojenou jeho větší únavu přes den. Někdo tady výše radil ať dávám později spát, ale naštěstí od narození udržujeme odchod do postele nejpozději v 7:45 večer, takže hodně pozdě usne výjimečně.
V nějakém období to syn měl taky, nesvítila jsem, nakojila a po chvilce ještě usnul. Rozhodne jsem si s nim nezacala aktivne hrat 🙂 pak to zas preslo. Od prvních narozenin spal jen po obede, od druhých nespal doma vůbec, jen po delší době v kocaru ci v aute, když se nekam jelo. Takze je to fakt ruzne...
Ja mam dobreho spaca od narodenie, ma teraz 9 mesiacov, doteraz spal celu noc, max jedno zobudenie a je schopny spat od18.30 -7.30..teda bol. Nasledne sa zacal budit na 6tu, niekedy uz o 5tej. Jedine rady, ktorej sa mi dostalo boli, kecy ako mam byt vdacna a ako to maju iny horsie, no diky moc, navyse maly, ked mal tendencie budit sa o este pred siestou, bol mrzuty, suchal oci, cize rozhodne to neboli pohodove rana. Niekolko rad, ak smiem.
- nema zmysel ukladat neskor, skusala som, zbytocny boj a spal aj tak len do tej 6tej
- maly, ako zacal vstavat skor si natiahol denny spanok. Kedysi spal 1,5 hodiny a poobede len polhodku, dnes spi 2x po 1,5hodiny, niekedy sa podari aj 2hodky dat jeden.
- mje dieta je o 18.30 naozaj K.O, cize odmietam pre jeho dobro posuvat uspavanie na neskor, podla mna nie je normalne ak taketo male deita chodi spat po 20tej hodine.
- nema zmysel dieta cez den budit, naopak cim lepsie spal cez den, tym lepsia bola noc.
- osobne skoro vstavanie pripisujem nastupu jari a leta, predpokladam, ze v jeseni a v zime sa to prijatelne upravi.
- ak maly vstal o piatej, urobila som mlieko a uspala na 99% este si trochu zdriemol, asi po mesiaci takehoto psotupu, prestal vstavat o 5tej a posunul si to na 6tu.
- nevyberam hned z postielky, dokaze sa v nej celkom hrat a my s muzo spime aspon do pol siedmej.
- kazde rano si opakujem...Vsetko v materstve je docastne, vsetko pominie.
- prisposobila som sa ja, som typ, co chodi spat az okolo pol jednej v noci, tak teraz chodim spat uz o 23tej. KEd som nevedela zmenit jeho, zmenila som seba aspon ciastocne a hej na tvrdo spim s malym aj cez den. Varim, urpatujem vsetko robim s nim a ked spi, spim tiez, alebo relaxujem.
Jejda.. chápu, že oproti dřívějším zvykům ti to připadá málo.. ale z mého pohledu máš dítě luxusního spáče 🙂. Moje dítě už coby novorozeně spalo přes den i noc dohromady tragické 4 hodiny. Toho, kdo tvrdí, že novorozeně spí 20 hodin denně bych vzala po hlavě kojeneckou lahví 😀. Uspávání je tragédie dodnes (2,5roku), uspávám několikrát za noc klidně i 2 hodiny. Dítě spí většinou 21.00-4.00, poslední týden vstáváme ob den ve 2.30, budí se tak 20x za noc. Co bych poradila.. nám tedy nepomohlo nic.. zkoušeli jsme homeo chamomilla a sedalia, čípky vibrucol, bez úspěchu, paradoxně to bylo horší. Jinak klasika "babské" rady taky k ničemu. Až bude synovi 15 a bude spát o víkendu do 10, tak ho vzbudím ve 4 a půjde mýt nádobí a hotovo..😀 😀 Drž se.. tady je každá rada drahá ☹ ☹. Já osobně jsem už k smrti vyčerpaná, ale věřím, že bude líp..🙂 ♥
Ahoj holky prosím Vá,s vím že to tady nepatří,ale nevím už kde se zeptat. Chtěla bych koupit miminku tohoto plyšáka.Nemáte s tímto plyšákem některá zkušenost? Děkuji.
Věřím, že to je opruz, ale nevidím na tom až tak nic špatného. Můj syn vstává denně 5:30 - 6:00 a nikdy jsem se nepozastavila nad tim proč nespí dýl 😀 děti spějí tak jak potřebujou, jak už se píše výš, nejsou to roboti 🙂 Jedině teda zkusit posunout ten čas kdy chodí spinkat, ale když to vezmu jak to chodí u nás, tak je jedno v kolik jde, vždycky vstane stejně 😀
@kukujda a co delate kdyz se vzbudi? Jdete si hrat? Nase spi tedy od narozeni velmi dobre. Par horsich dni a noci bylo. Ale treba moc dobre vi, ze snidane driv jez v 7hod nebude, v noci nerosvitim a podobne. Pokud nekdy vstane v sest, tak ji maximálně vezmu k sobe a chci aby spala dal. Pokud nechce klidne pustim pohádku nebo at si dela co chce, ale ja proste nevstanu. Funguje to moc dobre, deti sou vycurany, pres tyden spi někdy i do pul devaty ale kdyz he doma tatinek tak klidne v sest vstane a tatinek na to nema nervy a vstava s ni. Moc dobre to vi
@kukujda chápu Vaše rozčarování, ale já už se naučila, že u dětí je to tak, že co krásně doteď fungovalo se může změnit fakt ze dne na den, obzvlášť co se spaní týká🙂taky jsem v tom furt něco hledala, ale vzdycky to bylo k ničemu. syn spí od narození poměrně slušně, od necelého roka spí v tahu celou noc, v roce usnul během vteřiny když jsme ho uložili o pul osmé a vstalv sedm ráno-ehm, kdeže ty loňské sněhy jsou, teď je mu rok a tři čtvrtě a usíná třeba hodinu ( takže usne klidně až tak kolem deváté nebo ještě později, přestože ukládáme stále ve stejnou dobu) a vstává kolem šesté (ale nékdy taky v pět). takže pak dost často usíná u oběda ve 12:(a to je pak schopen spát po obědě i tři hodiny:(a je skoro neprobuditelný-teď jsem zavedla režim že spí přes den max 1,5 hodiny a pak ho probudím ať chce nebo ne, samozřejmě co nejjemněji, ale nechci aby to skončilo převrácením noci a dne-ono totiž od určitého věku to zlaté pravidlo:spí dobřed přes den, spí dobře v noci přestává platit. ale zatím teda nepozoruju žádné extra zlepšení.
jediná rada kteroumám:určete si hodinu, do které se u vás doma prostě spí, my měli tu šestou, kdyź jsem slyšela že je vzhůru ale neplakal, tak jsem k nému nešla,nejdřív v těch šest, on si vykládal nebo hrál a v pohodě, sice nespal, ale podle mě tak nějak chápal že se ještě má spát, a že nemusí když uz nechce, ale že se mu taky nikdo nebude věnovat. a dost často znovu usnul. no a teďka sice takynepláče ale pořvává 🙂 takže teď k němu musíme, protože máme doma ještě novorozenou sestřičku,kterou tím budí.
@zarecna děkuju, tvoje situace odpovídá tomu, co je u nás doma...taky se snažím odpočívat s ním, ale čekám další a se dvěma už to asi tak nepůjde ☹ ale děkuju za povzbuzení
@verinikki chodíváme večer před večeří, ale on usínal vždycky celkem ok, problém bývá až na ránem...
@alboo no, je pravda, že co jsem těhotná tak si ho ráno bere babička, at si odpočinu... jinak já když jsem s ním tak ležím a snažím se vypadat mrtvá 😅 Je to ale dobrý námět k přemýšlení...
@veveruse14 to je podobná rada jako výše psala alboo,asi se nad tím zamyslím. je pravda, že předtím když jsem byla sama tak jsme ho nechala lozit v posteli kilidně hodinu a teď si ho bere babi,možná tím se mu to posouvá...problém je že spí ve velké posteli ajak se rozhodne že je vyspaný tak leze na schody - je tam velký prostor kde se nedá sehnat zábrana...ale zkusím s tím něco udělat tímhle směrem, děkuju
Nas dvouletak ma taky vnitřní hodiny nastaveny na patou a nejede pres to vlak..v pohodě vydrzi do poobědového spánku,který je někdy prumerne dve hodky Umi si ho natáhnout na tri,i zkrátit na jednu a absolutně to nema vliv na vstavani další den. Večer ma max pul hodky rezervy, v kolik jde spat, ale v osm je tam vždy. Taky jsem dostala plno chytrých rad,ze by ho odpoledne budili a nenechali spat dlouho,ale vliv to nema a taky mam trosku klidu i ja. Ted spis začal zlobit s délkou usinani, jestli byl do 10 minut tuhy, ted je to pul hodky i vic ☹
Smířit se s tím, děti nejsou roboti, potřeby se mění každému z nás. Užila sis luxus spavého dítěte, buď za to ráda. Můžeš mu posunout čas odchodu do postele, pomůže-li ti to.