Muzete mi prosim poradit, jak ma miminko spravne spat? Slysela jsem, ze na spise tvrdsi matraci a na zadech, zadny pokstarek. A jaka deka? Muze byt perova perinka? Ale nejvic mne zajima nazor na polohu. Davat na boky (to si ale nerovna zada) nebo na zada (z toho ma uz ale vzadu zase dost splostelou hlavicku). Synovi jsou 4 mesice. Jak spi vase miminka? dekuji
@lela82 za mne žádné správně není. Každé mimi je jiné a každá to děláme jinak. Mně obě spaly na boku, na zádech si to fakt neumím představit, přijde mi to šílená poloha. Vždy měly jednu stranu radši, ale snažila jsem se je polohovat. Matraci jsem měla ten lepší molitan (takový ten tvrdý) a přišlo mi to fajn, obě peřinku měly, ač tedy ne péřovou.
Take od porodnice stridam spani na bocich, vzdy co kojeni, to jeden bok. Hlavu maji oba krasne podlouhlou. Zada si myslim se rovnaji az pasenim a lezenim. Matraci mame tvrdy molitan, deti spi od narozeni s nami. Ale pred porodem prvniho jsem kupovala tvrdou molitanovou v Ikea a mame ji dodnes. Deti na ni lehaji v pokojicku na zemi. Cetla jsem pred porodem, ze do postylek se nemaji davat matrace z prirodnin, protoze jsou ve vlhku nachylnejsi na plisen. Prikryvam od narozeni perinkou (z umelych vlaken) nebo dekou (klasicka fleesova), dcera nesnesla spacak, syn naopak spacak ma radeji. Zavinovacku jsem nemela.
Matraci mam z Ikea takovou tu stredne tvrdou. Kdybych kupovala znovu, vezmu tu tvrdsi, tehdy jsem to nevedela, ale ted na me "tvrda podlozka" vyskakuje z kazdeho rohu. Do 2,5 mesicu ve volne rychlozavinovacce na boku, ke konci se v ni stejne dokazala vetsinou nejak prevratit na zada. Taky je teda blinkaci, no. Potom pod perovou perinkou na zadech s hlavickou na strane, leha si tak sama. Kdyz po kojeni nahodou zustane stabilni na boku, necham ji tak. Ta nahoda zajistuje i stridani stran, snad, navic ona se stejne vetsinou pretoci. Na perinku presla de facto sama. Jen ted jak je teplo je to trochu problem. Byva spocena jak mys, ale spi pod ni nejlip. Zadna jina deka se s tim nemuze rovnat. Dneska jsem zkusia ji tu perinu stahnout aspon niz. Za 5 minut nez jsem odesla stihla 5x zacit brecet ze spani a ja uklidnovala a doufala, ze se nevzbudi. Kdyz jsem ji tu perinku vytahla zpatky (pod bradicku, ale rucky venku) chytila ji ruckou a byl klid... No, holt kdo jsem ja, kdyz chce byt tak zoufale pecena... To ma asi po mne. Taky mam perovou a jsem schopna pod ni spat skoro cely rok, maximalne s nohou venku.
Od narození spí sám v postýlce, středně tvrdá matrace z IKEA. Nemá polštářek ani podloženou postel, není extra blici, jen na bříšku. Od narození taky spí na zádech s hlavičkou na jednu či druhou stranu (dává si ji tak sám, má ji krásně tvarovanou). Zavinovačky jsem se nikdy používat nenaučila, takže ho zakrývám rozvazanou jako dekou, ale už je malá, musím koupit normální.
dekuji moc vsem
@lela82 Na boku spat může, taky jsme tak odcházeli z porodnice, pediatricka mi řekla, že měsíc a měli by spat na zadech (mám dvojčata). Měli jsme neblinkaci děti, takže záda v pohodě, do toho jsme měli na oba monitor dechu. Hlavicku jsme střídali opravdu poctivě - na te straně, kde oblicejem spal jsem si dala plysaka, takze když jsme davali kluky zase spát, tak jsem věděla, jaka strana má teď být 🙂 Tatinek kluků od 18 let nemá moc vlasů, tak pediatricka říkala, ať na to myslíme, aby kluci meli krásně tvarovanou hlavu, když od 20 let nemusí mít po tatinkovi vlasy :D :D
@lela82 Dávala jsem syna do 5m na bok a střídala to. Syn byl blinkací takže to jinak ani nešlo. Potom jsme průběžně přešli na záda. Hlavičku má v pohodě. Jediné co je na to opravdu funkční je střídat boky aby neměl hlavičku splostelou a když už ji má tak neboj to se srovná časem. Máme koupený polštářek medvídka candide právě aby neměl hlavičku splostelou, ale moc jsem mu ho nadávala na spaní právě kvůli blinkání. Jinak mi spí stále v zavinovačce (trčí mu z ní nohy i ruce když usne tak mu ji povolim úplně a přikreju ho dekou) protože ve spacím pytli dělá neplechu s nohama a nechce tak usnout. Jinak spí na rovně podkladu. Matraci máme tak akorát ani ne moc měkká/tvrdá.
mala spavala od mala na brisku, doktorka z toho vzdy malem dostala infarkt, ale co sem jako mela delat, kdyz na zadech nebo na boku spala max pul hodiny a pak rev a na brisku spala krasne nekolik hodin. dodnes(skoro 7) tak spi.
děti jako miminka spaly na zádech a hlavičku měliyna bok (nikdy neměli hlavu nosem ke stropu), jen jsem hlídala, at neleží pořád na jedné straně. Někdy na boku, když usnuli třeba u kojení.
Matraci mám kokos, pohanku, kokos. Když ho dávám spát, tak na bok, ale ono je to jedno, ráno se probudi na zádech. Péřová peřinka, je pro miminka super. Mají to jak v děloze, v šátku. Ta rovna pevná podložka je už překonána. Nedoporučuje se mít v postylce mantinely, polštářky, plysaky, kraviny. Ze to zvyšuje SIDS.
Ahoj, já od malička polohuju na boky.. řekli mi to v porodnici a malá je stejně docela blicí a dělám to do teď (je jí půl roku), ona si stejně tak cca za hoďku najde nějakou svojí pohodlnou polohu, ale aspoň tu chvilku je na tom boku (kdyby náhodou ublinkla a já jsem klidnější).. jinak máme 2 matrace, jedna je myslím pěna a kokos (v postýlce) a druhá je ze studené pěny (v cestovní postýlce na denní spaní) a zatím si nestěžuje ani na jednu 😂 a peřinu bych asi nepoužívala.. já jí vždycky přikryla jen lehce a to slabší dekou (naše malá nesnáší pytel🤷♀️)