Spánek 4měsíčního miminka. Co pomohlo?

marketanovakova14
29. črc 2022

Jdu si i sem pro radu mimo naši skupinku podobně narozených dítek. Snad víc hlav víc ví 🙂 Mám 4měsíční malou, od narození celkem nespavec, čekala jsem na 3 měsíce, že pak nastavíme režim a bude spánek pravidelnější. Ale zatím spí méně a méně mi přijde. Ráno vstává cca 8-9, ale to ji kojením držím v posteli. Dnes ale třeba vstala v 5:30. Přes den spí dohromady cca 1hod, většinou 2 spánky. Jedině v šátku vydrží přes hodinu. V postýlce nebo jedoucím kočárku 10-20min. Někdy se budí s úsměvem, ale často lekem s roztaženýma ručičkama. Když se probudí, už se mi ji nedaří uspat. Večer usíná kolem 21:30 - 22:00 kojením, přendám ji do postýlky jedině úplně spící. Ale budí se snad po 20min do půlnoci, dokud si nejdu také lehnout. V noci dříve spala i 3 hod, teď se budí po 1-2hod, nakojí se a usne. Spí tak půl noci v postýlce, půl v posteli. Postýlku mám u nohou, není prostor dát ji vedle postele, tak si ji pak někdy přendám k sobě. Bdělá okna ji nic neříkají, vydrží běžně i 6-7hod bez spánku. Je to usměvavé dítko, moc nepláče. Ale mám strach, jestli nespí málo. A jsem z toho docela unavená a nic nestíhám. Máte nějaké tipy, co vám pomohlo? Děkuji za rady 😊

marketanovakova14
autor
29. črc 2022

Přemýšlím, jestli nedělám něco špatně, když ji neumím uspat jinak než kojením nebo v šátku? V kočárku usne ani ne v polovině jízd. Dudlík nechce, bílý šum nepomáhá 🤷🏼‍♀️

jjasmina
30. črc 2022

@marketanovakova14 tak to je přesně jako moje malá. Za mě nic špatně neděláte, bohužel mě se takhle budila dlouho no, uspavala jsem jen kojením. Přeji mnoho sil

elara
30. črc 2022

@marketanovakova14 Naše malá se taky jeden čas budila leknutím, když cukla ručičkama. Pomohlo nám nám, když jsem jí zabalila do swadleru jako do zavinovačky. Ruce měla stažený a nohy v tom měla volně. Návod na vázání jsem našla na youtube. Malá to má po tatínkovi, ten se občas i teď budí chvíli po usnutí tím, že s sebou cukne.

gbp
30. črc 2022

@marketanovakova14 jestli neni plactiva a je v pohode, asi ji to tak staci 🤷🏼‍♀️ je to takove obdobi a zase se to treba zmeni. ja sem treba musela spanek casovat a fakt zamerne uspavat. spala mi vzdy 20 minut kazde 3 hodiny. bylo to narocne, orislo mi ze nedelam nic jineho jen krmim, prebaluju a uspavam 🙈 nekdy spala jen na me, nedala se odlozit vubec. taky sem uspavala kojenim, pak mela obdobi, kdy jen v nositku, pak zas v kocarku, pak jen na balone, ruzne se to menilo...ale nikdy jsem to nemela bez prace 🤷🏼‍♀️ zavist kdyz ma nekdo ditko, ktere usne samo, kamkoli se polozi 🙄

konidana
30. črc 2022

@marketanovakova14 dcera byla take nespavec. Pvecer usinala mezi 21.a 22.h a vstavala vetsinou kolem 6.h ranni. Mezitim se nekolikrat budila na kojeni. Pres den spala 2x az 3x maximalne pul hodiny. V jedoucim kocaru nekdy 1h az 2h. Pres den mi doma proste nespala. Ma proste od malinka mensi potrebu spanku.

marketanovakova14
autor
30. črc 2022

@gbp Vždycky když jsem se snažila uspávat v postýlce, tak mi trvalo 30min ji uspat a pak spala třeba 5min, tak už jsek to vzdala 🤷🏼‍♀️

gbp
30. črc 2022

@marketanovakova14 tak v postylce se mi to nepodarilo nikdy 😄 🙈 bud musime byt v nakem kontaktu, nebo se to musi klepat (kocar, auto) 🤷🏼‍♀️

denny27
31. črc 2022

Malé jsou 4 měsíce pryč a přes den spí třeba po 40minutach, výjimečně dá něco přes hodinu. Večer se budí jednou do té 21hodiny a pak spinká, dokud nepřijdu do ložnice. Pak jako kdyby mě vycítila a hned se budí a jde ke mně do postele😄😄

eithelwing
31. črc 2022

Obě deti mi spaly tak dvacetiminutovky. 🤦 Syn se tedy nechal douspat. Obě pres den jedine v kocarku, dcera navic jen v jedoucim. Syn zase v noci jen s kojenim. No, preslo to. 😄 Syn má 2 roky, je pul roku odstaveny a budi se tak 1-3x za noc. Vetsinou staci pohladit.

Rekla bych, že nema smysl to resit. Určitě ji naucis i jiným navykum... Ale chce se ti? Jestli ti nevadi ji uspávat u prsa, tak to tak delej, když to funguje. 👍

amenophus
31. črc 2022

Pokud je spokojena a ty to zvladas tak bych to neresila. Moje od 3 mesicu spala cim dal min, taky jedine u prsu bebo v satku, a budila se vetsinou s revem a vydrzela rvat treba pul hodiny v kuse. Ted ji bude pul roku a trochu se to spravilo, uz vydrzi spat treba hodinu i v kocarku a budi se spokojenejsi (ale zase uz mi nespi v satku - uz musi koukat kolem). Prvni dcera byla mnohem spavejsi, ta spala v kocarku spolehlive a v noci mela delsi spaci okna.
Jo kdybys uz pres den doma potrebovala trochu klid, doporucuju hacku - tam mi prvni dcera vydrzela spat i 2 hodiny a ta mladsi nespava aspon 40 minut, nekdy i hodinu.

emillyhk
1. srp 2022

Syn od miminka přes den skoro nespal, kolem těch 3m to bylo 3x denně 30 minut, víc ani ťuk. Daly se podle něj řídit hodinky 🙈 V noci spal ale krásně. Usnul zhruba v 19:30, kolem třetí si trochu ze spaní poplakal a spal do 5 ráno. To jsme vstávali, protože už byl vyspalý. Jít si lehnout přes den nešlo, než jsem usnula, byl vzhůru. Takže jsem si trochu pospala o víkendu, když se staral tatínek. Jako taky mi to přišlo málo 🤷‍♀️ Ale syn byl spokojený, ke spánku dítě nedonutíš, takže jsem se s tím smířila. V 8m přešel na jeden spánek denně, to byl ten den sakra dlouhý. No a teď v 18m spí cca od 21 do 7, po obědě hodinku až dvě. Takže světlo na konci tunelu je 😉😄

andreadobro
Odpověď byla odstraněná
Zobraz