Sousedé chovají slepičky a bohužel s tím spojené potkany

andulka86
16. kvě 2015

Ahoj, přistěhovali jsme se s rodinou z Prahy na maloměsto do Nymburku. Je mi jasné, že kdybychom se nastěhovali do staré zástavby na vesnici a divili se, že sousedé chovají slepice a králíky tak bychom byli k smíchu. Vzhledem k tomu, že bydlíme v satelitu sestaveném z nových domů, nás ovšem trochu zaskočilo, když si sousedé, mladí lidé jako my, dali na hranici pozemku kurník, kolem kterého pobíhá pět slepiček. Nejprve nám to vůbec nevadilo, protože se o ně hezky starají a čistí jim výběh, není cítit žádný zápach. Čemu, ale evidentně nejsou schopni zabránit jsou potkani ( 30 cm bez ocasu ), kteří se za slepicemi stahují. Nejprve jsme viděli jejich nory v podemleté základové desce kurníku a ted už i inkriminované škůdce, kteří samozřejmě hranice pozeku nerespektují, takže běhají na naši zahradu i zahradu dalších sousedů.
Když manžel " souseda chovatele" upozornil, že tady běhají "krysy" soused se urazil. Domnívá se totiž, že potkani nic nedělají, jsou plaší a člověka se bojí. Já se bojím toho, že až jim potrava od slepic nebude stačit, protože jich bude mnohonásobně víc tak se dočkám toho, že je večer potkám v pergole, až tam necháme na stole nějaké jídlo. Máme malé děti a obávám se také nemocí a možné otravy z jedů na ně nastražených. Myslíte, že to přeháním, protože jsem holka z paneláku, kéž by to tak bylo. DĚKUJI ZA NÁZOR

rozzaarka
16. kvě 2015

@andulka86 potkanu bych se taky bala. Konkretne asi neporadim, ale treba nasi bydli taky v nove zastavbe a je tam celkove zakazany jakykoli chov zvirat. Zkus se zeptat na MU/starosty nebo tak

idiska
16. kvě 2015

@andulka86 já si myslím, že slepice nejsou důvod, proč tam jsou potkani...potkani jsou hlavně ve městech u popelnic...u nás má slepice každý druhý a potkani tu nejsou, zatímco dál ve městě ano (bydlela jsem v paneláku, tak vím)...potkani jsou celkem známí přenašeči nemocí, tak bych spíše upozornila MěU nebo Obec, že tu tento problém je, aby zajistili odbornou deratizaci...tím problémem nemyslím 5 slepic, ti potkani by tam byli, i kdyby tam slepice nebyly 😉

melodygirl
16. kvě 2015

Potkani by mě také vadili, ani ne tak, že bych se bála, ale z důvodu přenosu infekcí, dávám odkaz na stránky, kde to popisují podrobněji http://www.deratizace-aderaman.cz/clanky/derati... Tam by se dalo i obrátit se a řešit to s nimi jaké jsou možnosti a na základě toho i pohovořit se sousedem.

andulka86
autor
16. kvě 2015

Ahááá a je tedy možné, že to je tím, že bydlíme na periferii, na okraji města v bezprostřední blízkosti řeky Labe ? Je možné, že tam jsou od vody ? Ale snad, kdyby tam neměli co žrát tak by nepřišli, ale já tomu fakt nerozumím a nevyznám se v chovu čehokoli.
@idiska

idiska
16. kvě 2015

chudák soused ☹ ...děvčata, on je v tom nevinně...nehledejte viníka tam, kde není 😒

idiska
16. kvě 2015

@andulka86 no jooo, tak to je jasné...tím to je...ne, že bych potkany chovala 😀 ...ale tou periferií to bude, oni jsou potkani velmi inteligentní, dokonce ani kočky je nechytají (jsou na ně velcí, možná tak mladé)...u domků se vždycky něco najde, máte třeba kompost???...nebo co popelnice?? (to je lákadlo)...za slepiceni jdou tak kuny nebo lasičky, loví je

terezas4
16. kvě 2015

určitě to bude řekou, bydlíme v bezprostřední blízkosti potoka a jsou tu taky

idiska
16. kvě 2015

a co já vím, drží se vody 😉

idiska
16. kvě 2015

jo jinak nedoporučuji sama se pouštět do boje a pokládat jedy apod., oni ví, jak na to...zkouší, z čeho se otráví a z čeho ne...jednou je skutečně můžete potkat v pergole nebo na vás vyskočí u popelnic nebo z popelnice (mmch, uff, otřepalo mě) nebo třeba i v domě, když necháte třeba večer otevřené dveře např. na balkón a některý odvážnější jedinec to půjde prozkoumat 😒 ...sousedovi tak max. kradou vajíčka, ale třeba na to ještě nepřišli...fakt to není tím, že má soused slepice 😀 ...spíše periferií po vodě,asi připlavali, nikdo je tam nelovil, netrávil, tož se jim tam líbí 😒 ...nevím, jak proběhl rozhovor se sousedem, ale asi bych se mu omluvila 😎

frami
16. kvě 2015

My máme nejen slepice, ale i králíky, kachny, krůty. Potkani se nám tam taky stahují. Není to kvůli zvířatům samotným, ale kvůli žrádlu, které po nich zbývá. Řeku (shodou okolností také Labe) máme dost daleko od domu, bydlíme uprostřed vesnice. My proti nim tedy bojujeme, žrádlo, které drůbež nesežere, okamžitě uklízíme, v žádném případě nekrmíme na noc a potkany hubíme. Potkani jsou sice plašší, ale já je doma v žádném případě nechci a myslím, že ani sousedi by z toho nadšení nebyli. Jinak pokud vím, tak v nové zástavbě se nic takového chovat nesmí. Nevím, který zákon či vyhláška to určuje, ale manžel to zrovna nedávno v obci řešil.

andulka86
autor
16. kvě 2015

je tady opravdu pár nových baráků, vyložený okraj města, každý tady má sólo popelinci, ale řekla bych ve směs, čisté nové prostředí, žádná zákoutí bordelu, jako znám z Prahy ze sídliště u popelnic. Předtím tady byla louka a území nikoho. Jsme od břehu ani né 50 metrů. Jo holt příroda, co se dá dělat

idiska
16. kvě 2015

@andulka86 wow, a nemáte strach??...ted nemyslím z potkanů, ale tak blízko u vody...50m je kousek 😕

simasla
16. kvě 2015

@andulka86 také chováme drůbež - slepice, krůty a pak ještě králíky. Také jsme měli problém s tím, že se tu objevili potkani. S tím prostě neuděláš nic. S čím ale uděláš je to, že jim prostě nastražíš nějaký jed. My jsme umístili na místo, kam nemá šanci se drůbež dostat - pod králíkárnu - takové sáčky s jedem (prý je to velice láká). Sáčky se začaly ztrácet - po asi 3 dnech jsme jednoho potkana našli mrtvého a pak ještě asi 3 myšky. Jed se přestal ztrácet a je klid. Pokud nemají místo, kam jed umístit - existují i takové jako krabičky, návnadové, kam vleze jen myš či potkan a napapá se a zase zmizí. Jako je prostě jasné, že se tyhle potvory stáhnou z polí, protože mají lehký přísun žrádla, ale dělat se s tím něco musí. Bohužel nám se tu objevila ještě kuna, či lasička, jsme kousek od lesa a chodí nám na vajíčka. Tu ale jed nebere, tak hold bude manžel muset zkusit sehnat nějakou past. Ale pokud je prostě soused rozumný, tak nalíčí jed a za pár dní, týden - bude po potkanech.

andulka86
autor
16. kvě 2015

ani né je tu hodně vysoký břeh, nejsme v záplavovce a ani když byly povodně 2002 tak se nic nevylilo. ale samozřejmě, všechno je jednou poprvé 🙂 Dům nám pojistili normálně tak snad vědí proč.

idiska
16. kvě 2015

@frami spíš než kvůli žrádlu, tak kvůli "bydlení"...pokud máte takovou hospodárku, tak budete mít třeba seník a tam je teplo a mají tam určité bezpečí...jinak oni se k domům dostávají kanalizací (tam se také potom dávají i nástrahy, je tam proto takový výklenek - potkani, krysy)...a taky papají zeleninu a ovoce 🙂

orchidis
16. kvě 2015

@andulka86 Potkan naprosto v pohodě zaútočí na člověka, jde po krku. Je to neskutečně odolný zvíře, bála bych se.

simasla
16. kvě 2015

@andulka86 no dokonce jsem už našla i co to bylo: http://www.pasti.cz/samoobsluzne-sacky-15/liqui... - tak kdyby chtěli poradit a nebo, kdybyste do toho chtěli vy investovat a nastražit si to u sebe

orchidis
16. kvě 2015

@simasla Po potkanech asi bohužel nebude, jsou inteligentní a velmi odolní. Do pasti je nedostaneš, na jed nejdou, rychle jej odhalí. To dřív potrávíš vše kolem.,,
Osobní zkušenost, rodiče mají hospodářství. S potkany se bojuje výhradně tím, že se DLOUHODOBĚ, NIKDE NIC nenechává válet, slepicím se hází vícekrát denně, vždy jen to co sežerou, chodí se kontrolovat, atp. Jestli jim soused ráno navalí hromadu zrní/žrádla a jde pryč, nikdy se jich nezbavíte.
Promluvte si s ním o tom.

idiska
16. kvě 2015

@simasla jj, s kunou nebo lasičkou (nevím přesně) ted máme taky problém 😒 ...oni si troufnou i na malé kuřátko a samozřejmě vycucnou vajíčko ☹

@andulka86 no my právě bydlíme kousek od rybníků, ale teda podstatně dál než vy od Labe 🙂 ... a taky na kopci, ale dole jsou sousedi prakticky každým rokem zalití, chudáci ☹

idiska
16. kvě 2015

@orchidis potkan zaútočí, pokud je v úzkých...a taky přenášejí vzteklinu, i když ta je u nás braná jako vymýcená, ale... 😒

simasla
16. kvě 2015

@idiska nám si i ty vajíčka odnáší mrcha - našli jsme vajíčka za plotem mezi tůjemi - nejhorší je, že obtěžuje krůtu, ta pak nezasedne - prostě boj... musí být potvora odchycena a zlikvidována. Pes v noci asi spí, či co... Ne abych jí nekřivdila, tak občas v noci štěká.

idiska
16. kvě 2015

ted si čtu ještě jednou váš dotaz: jak to myslíte 30cm bez ocasu?

simasla
16. kvě 2015

@orchidis je jasné, že se nekrmí na noc a ráno se dává jen tolik, kolik toho do večera sežerou, jinak se to odnáší, večer se chodí i pro vajíčka, ale když chceš, aby ti krůta zasedla, tak jí tam nějaké to vajíčko nechat musíš a to se ztrácí - proč usuzujeme na kunu či lasičku spíš - a to proto, že jsme našli vajíčka odtahaná za plot. Pokud vím, tak potkani dělají nory, kdyby byly u nás usídlení, tak si vyberou jiné místo (třeba pod vyskládaným dřevem), než aby si to tahali pryč.

idiska
16. kvě 2015

@simasla ony jsou tiché, mrchy...jednou jsem ji v noci viděla, ale fakt jen podle pohybu, že vylezla na dvorek...a to líp slyším než vidím 😀 ...jsou na ně sklopky nebo jak se to jmenuje, kdysi tu byly, ted je nemůžu najít...tady se hospodaří od r. 1848, tak vybavení by bylo 🙂

orchidis
16. kvě 2015

@simasla jj, já nereagovala na tebe, netuším, jak to máte, jen rada ze života pro zakladatelku, ať to prostě se sousedem proberou. Tolik naše zkušenosti...🙂

mishell56
17. kvě 2015

@andulka86 Ahoj, já jsem od jak živa bydlela na vesnici a sami jsme slepice i králíky měli, takže přidám zkušenost. Potkani se obvykle stahují tam kde je žrádlo, my jsme měli i prasata a u těch toho bylo habakuk. U slepic tolik ne, ale i tak se sem tam nějaký vyloupl. Lidí se opravdu bojí, teď bydlíme v RD který máme pronajatý a na stejném pozemku je ještě jeden RD kde bydlí majitel toho našeho a taky mají slepice, králíky. Hodně pomohla kočka, oni mají jednu a jedna sem chodí od sousedů, zrovna včera jsem jí viděla jak jednoho žere. 🙂 No a moje mamka když jsem byla malinká tak koupila (akorát nevím kde) takovou velkou past, jakože ozubený kolečko, to se natáhlo, dalo se tam kus žrádla doprostřed a jak přišel potkan tak ho to probodlo, ale bacha na ty kočky ať se nechytí ony. Jinak si neumím představit že by potkan seděl na stole a ládoval se bábovkou, z toho myslím strach mít nemusíš, protože je zajímá co je v tom výběhu se slepicema. Tam kde jsou hospodářská zvířata, obilí apod jsou vždy a nikdy se jich úplně nezbavíš, ale nepřemnoží se jak píšeš pokud budeš mít něco co je zabije...a k dětem taky nechodí 😉

marcicek84
17. kvě 2015

U nás ani potkan a lidi tu normálně slepice chovají, podle mě to chce jed na potkany, u strejdy potkani byli a když máš dobře vycvičené kočky, loví i potkany, ale musí na ně být 2 dospělé velké kočky, už jen jejich přítomnosti a pach ty krysy a potkany odpuzuje, jednou i u nás kocour ulovil potkana, jednou dotáhl už opeřené kuře a jednou dokonce ulovili veverku, prostě ted nastražte ten jed a pak bych pořídila ty kočky...takhle mají ti potkani klid, nic s nimi nebojuje, tak se vesela budou množit, jinak taky můžou být v kanalizaci a to bych pak psala na město ať s tím něco dělá, že jsou přemnožení

lindaaax
17. kvě 2015

Můj názor - vzhledem k tomu, že máte děti, tak bych se přiklonila k těm kočkám. Jedu bych se bála, nikdy nevíte, co se může stát. Děti to vyšťárají klacíkem a bude neštěstí. Z kočky budou mít radost. I kdyby kočka potkany přímo nelovila, tak je odradí. Důležité je, aby zůstávala venku na den i na noc, tzn. v zimě kočce zajistit teplejší místečko, kde se může venku ohřát. Domluvit se se sousedem, že vy tolerujete slepice, on toleruje kočku a společně jdete proti potkanům a jiné nepříjemné havěti. Jinak zbývá ten městský úřad a zakázat mu chov slepic, ale do toho bych se osobně nepouštěla, protože si zničíte vztahy se sousedem možná jednou pro vždy (přece jen nebydlíte v pronajatém, je to vaše nemovitost). Zkusila bych to fakt po dobrém a s tou kočkou nebo dvěma, jak tady padlo.

candat
17. kvě 2015

@lindaaax to ten potkan dřív zakousne kočku,než ona jeho a kočka ho určitě neodradí.. Máme kočky 2 a psa,přesto tu teď manžel jednoho na zahradě viděl. Zvířata nechováme,ale bydlíme u vody.

andulka86
autor
17. kvě 2015

Dekuju moc za názory, rady a zkušenosti. Snad se k tomu soused postaví rozumně a nenechá je tam rozmnožit geometrickou řadou. Jsem ráda, že šance, že by šly do domácnosti se podívat je malá. 🙂