Smířily jste se s tím, že je s dětmi všude rozpracováno a nikde doděláno?

17. čer 2024

Jste smířené s tím, že s dětmi prostě nikdy není všude uklizeno, že jakmile něco začněte dělat, pořád někam odbíháte až to nakonec ani nedoděláte? Že všechno děláte jen tak na půl?
Já se s tím stále snažím smířit, ale někdy mě to fakt deptá. Lítám celý den jak hadr na koštěti a ve výsledku nemám doděláno, co bych chtěla a všude je jak po výbuchu. Dneska celý den přebíhám mezi zahradou, domem a dětma. Venku není ani poznat, že by se něco dělalo, doma máme všude rozpracované stříhání a lepení od starší, lego od mladší a ani nebyl čas to uklidit, protože z venku se šlo na rychlou večeři a rovnou do postelí. 🥴😱 Vypadá to takto i v jiných domácnostech nebo jen u nás? 😬 Přiznám se, že moje schopnost organizace není moc dobrá, takže je to často chaos. 😃

klokanka31
17. čer 2024

To já dodělám vždycky co chci, i dobře uklidím, Eliška mi s uklízením už fakt hodně pomáhá. Ale naklizeno je tak 2 hodinky (když odejdeme ven tak i dýl 😃), a pak zase jako by se snad ani neuklízelo 😄 Ale už mi to ani nevadí, nejdůležitější je zdraví...

kakba
17. čer 2024

Poradny uklid sel pred lety do kytek a vlastne me to ani nevadi. Doma bordel nemam. Kazdy vecer vysavam, rano pred odchodem pretru baterky a umyvadla. Mam rada uklizeno, ale uchyl nejsem.

michaela666
17. čer 2024

Bez dítěte bylo doma pořád uklizeno. Vše na svém místě a neexistovalo pro mě odejít z bytu od neumytého nádobí.
A pak se narodila dcera. 😃 Úplně si vzpomínám na to zoufalství, kdy měla přijít návštěva a já nebyla schopná uklidit celý byt.
V tu dobu jsem si začala říkat " Bordel v bytě, šťastné dítě." Jak rostla, zvykla jsem si na provozní nepořádek a postupně začala zapojovat do úklidu malou. Teď má 3,5 roku a je opravdu velká pomocnice.
Problém nastává, když mám pracovní víkend a ona je doma s tatínek. 🙈 Otevřu dveře bytu a kolikrát mám chuť se vrátit do práce - jak kdybys hodila dovnitř bombu a zavřela dveře. 😃

aktakd
17. čer 2024

Strašně s tím bojuju. Všude jak po výbuchu. Mám pocit, že nedělám nic jiného než po někom něco uklízím 🤔 Manžel bordel prostě nevidí. Děti snad jenom pejduju, k ničemu to není a ještě mě nenávidí. Jak z toho ven nevím. Ale myslím, že to tak s dětma asi bude. Možná v bytě je to jiné, tam odpadá péče o zahradu a udržuje se menší plocha? Nevím.

prejeta_zaba
17. čer 2024

Ano, co jsou děti, je to u nás neustále jak po výbuchu. Každý den se s tím smiřuji znova a znova. 🤦‍♀️ Jsem založením čistotná pečlivka, takže o to víc mi to trhá oči. Omlouvám si to tím, že máme prostě 3 aktivní děti, děláme toho s nimi plno, máme celkem dost věcí a plánů, tak holt není prostor kazdy den naleštit celý dům i se zahradou. Snažím se to teda držet v nějakých mezích, úplný chaos bych nesnesla. A když se naskytne příležitost (což se stane tak 2x do roka), že si je někdo vezme všechny 3 a manžel není doma, tak celou tu dobu na něčem makám a doplňuju endorfiny z dokončené práce. Pak se tím chodím kochat. 🤭

bramarfi
17. čer 2024

@aktakd Ani v bytě to není jiné 🙂 Nesmířila jsem se s tím, ale to je asi tak všechno. Já se totiž nesmířila ani s tím, že by měl můj život vypadat tak, že budu jen bojovat s větrnými mlýny a zažívat tu marnost nad marnost. Mám naklizenou kuchyň, tu si držím. V ložnici děti hospodařit nenechávám. No, a zbytek... bojuju 🙂

evinahosta
17. čer 2024

No tak ja se pridam k tobe, autorko…jsem chaotik, kluci maji skoro 5 a skoro 3 roky a proste mam pocit, ze poslednich pet let poradnod vseho odbiham a tecou mi z toho nervy…😂 vyskladavam mycku na desetkrat, protoze me porad nekdo k necemu vola a neco chce, nanzahrade si nasadim rukavice, vytrhnu tri plevele, ustrihnu jednu vetvicku a uz zas musim sundat rukavice a jit neco resit..doma neco varim a porad se kolem me nekdo mota s ja proste to maso krajim na stokrat, stokrat si umeju ruce od masa, protoze nekdo neco pozaduje😂

Ja sem stastna, ze mame doma veselo a ze jsou deti zdrqvy..ale nekdy si rikam, ze kdybych mela treba dve hodiny rano vkuse bez preruseni, tak mam vse hotovo a pak uz sem jen jejich celej den…takhle vlastne nedelam poradne ani ten uklid/vareni/zahradu, protoze odboham k detem a ani se poradne nevenuju detem, protoze se snazim zase rychle jit dodelat aspon to, co jsem zacala, protoze me strasne nervi mit to nedodelany😂

Jsem rada, ze to tak taky nekdo ma, protoze jsem mela vzdycky pocit, ze jsem jedina, komu to strasne drasa nervy mit porad vsude milion veci a vsecko je nedodelany a rozdelany😂

klokanka31
17. čer 2024

Já mám teda šikovnýho chlapa, někdy na mě večer dolehne depka, když to vypadá v obýváku jako po výbuchu, i když se ten den uklízelo. Po gauči milion plyšáků, na stolku fixy, časopisy, mezi tím rozházený dětský sponky do vlasů když se Eliška zrovna fintila, zrcátko...já po chvíli smutnýho koukání rezignovaně řeknu že na to kašlu a jdu si hodit sprchu. A když přijdu, všechno je uklizený, manžel tenhle provozní nepořádek umí uklidit během pár okamžiků, když já na to nemám už nervy 😄

malytlustyhroch
17. čer 2024

Jo, rozdelany, a ted prijdou ty deti a rejou v tom jako divoky prasatka... ve skutecnosti me vlastne ucej veci dodelavat, prptoze jinak v nich udelaji jeste vetsi bordel, ani ne umyslne, ale jen jak projdou kolem, pradlo spadne, hromadka se rozkopene, neco si hnes potrebuji pujcit...Trideni obleceni, prevlekani perin, uklizeni skrini, zametani... uaaaaaa 🐗🐗

autor
17. čer 2024

@evinahosta tak to je úplně přesné. 😂 Dneska jsem si nasadila rukavice a ještě jsem si ani neklekla do záhonu a malá tam stojí, piští mami čůrat a už to teklo do bot. 😖 Než nakrájím zeleninu do oběda, každá jde 2x čůrat a jednou kakat, kolikrát si říkám, proboha to už fakt musejí dělat schválně! To jinak není možný. 😤 Včera jsem potřebovala vyndat popruhy z autosedačky a malá za mnou přiběhla, mami počkej a běžela pro šroubováky. Pak tam celou dobu šťourala, že tahá šroubky, říkám ne, nebudeme vyndávat šroubky. Následovala histerie a celkové zhroucení, tak jsem vyběhla na zahradu a seřvala nechápajícího manžela. 😆 Tohle pomáhání, kdy všechno trvá 5x tak déle, je taky moc prima. Nejlíp když se u toho ještě poperou, která to bude dělat, ale když je poprosím o pomoc, tak obě mají náhle problémy se sluchem. 😃

rejalin
17. čer 2024

Podle mě je základ dávat si malé cíle 🤣 dřív jsem si dělala velké plány atd, dneska s dětma si dávám jen malé úkoly, abych je stihla dodělat. Každý den dělám běžný úklid (vytrit, provozní bordel, večer uklidit hračky, linku, uvařím) a k tomu na každý den přidám jednu malou věc- dneska jsem vytridila detske oblečení. Jako zoufale bych potřebovala vyřídit i naše, uklidit všechny skříně atd.. ale prostě postupně, klidně na tom budu pracovat 14 dní.. a takhle každý den jednu věc, abych to právě neměla rozdělané. Jindy mám jako úkol napsat 3 maily nebo uklidit ledničku.
Samozřejmě jsou dny, kdy jdou všechny plány do kopru 🤣

aspie83
17. čer 2024

Přestože se celé dny nezastavim, je u nás téměř pořád nepořádek 🙈 ale jelikož jsem sama s dvěma živými dětmi (3 a 5 let) a starým nemocným psem, chodím do práce na plný úvazek a hlídání nemám, prostě to jinak asi jen tak nebude.. ale jasné, že mě to kolikrát štve, protože absolutně nezvládám větší úklid a třídění skříní atd... Jsem ráda, že stihnu denně vyluxovat, vytřít, uvařit a nádobí, věnovat se nějak dětem a nekolikrat venčit psa, o víkendech občas udělám něco navíc, ale zase radši kolikrát podniknu něco s dětmi, než abych pořád jen řešila nepořádek 😉

exbordelar
17. čer 2024

Nesmirila. A priznam se, ze me to silene frustruje.
Je to ale tim, ze mame tri aktivni deti a z toho jedno aktivni batole. To kvuli nemu je doma bordel!!! ☝🏼😃
Presne jak pises, nikdy nic nedodelam. Jen rozdelam a musim od toho tricetkrat odbehnout.
Starsi decka musim cepovat, ale priznam se, ze je to ve vlnach. Nesmim polevit a kdyz polevim, tak jak jim co odpadne od ruky, tak to tam je. Takze je i kvuli upadnutymu posmrkanymu kapesnicku volam, at to laskave seberou a vyhodi do kose. Protoze to je tamhle kapesnik, tamhle ponozky, tamhle boty, tamhle hrnek, tamhle trenky, tamhle hracka, tamhle drobky, atd. A pak prijde vlna rezignace, kdy nemam silu a chut to resit, neb nejmladsiho zaskodnika je vsude plno a kdyz mi rvouci zrovna nevisi na noze, tak dela nebezpecny vylomeniny.
Frustruje me to hrozne. ALE utesuji se tim, ze az povyroste, bude to lepsi! Fakt. Kdyz uz starsi prestsli byt batolaty a uz to byly celkem rozumne bytosti, tak si pamatuji, jak jsem si uzivala a vychutnavala, ze KONECNE ty veci dokoncuji, a neni doma bugr. No a ted stojim opet uprostred toho marneho boje a snazim se nad tim povznest.
Muj muz uklizet umi a uklizi, ALE narazove. Treba jednou za mesic vygruntuje cely barak a nanda mycku, coz je sice hezke, ale uz si neuvedomuje, ze nandat mycku je potreba nekolikrat denne (obvykle 2x), ze je sice super, ze deckam udela veceri, ale ten bordel v kuchyni, upatlany jidéni stul a drobky vsude okolo, se samy neuklidi. Taky je super, ze malyho prebali, ale uz mu nejak nedochazi, ze ta pokadena plina je potreba odnest do kose a spinave hadry hodit do pradla a ne na zem, atd atd.
Takze ja vlastne cely dny nedelam nic jineho, nez jenom uklizim po nekom bordel. Nebavi me to a pak jsem nastvana.
Kdyz jsem po prvni materske chodila do prace, tak to manzel uklizel teda pravidelne. Ted, kdyz jsem zase doma, tak uplne zlenivel a veskery uklid nechava na me. Vzdyt jsem prece doma, tak co!
Asi si s nim budu muset promluvit 🤔😃
Uplne ses mi ted svym prispevkem trefila do noty 😀 Jsem rada, ze v tom nejsem sama.
Je mi to blbe, ale z meho nicku by bylo fer momentalne vymazat "ex" 😅
Jinak jestli ti to pomuze, tak mam par ritualu, ktere udrzuji provoz v domacnosti, aby se uplne nezhroutil:
Vyvetram loznici a ustelu postel.
Vydatne se nadnidam 😄
A pak nahazu pracku, nahazu mycku, postavim na obed. A uklizim od toho nejhorsiho a nejvice bijiciho do oci. Coz je doma uplne vsechno 🤦‍♀️🤦‍♀️ ale parri do toho chodba, jidelni kout, koupelna (sebirat komu co odpadlo od ruky). Hlavne, aby mezitim, co delam ostatni veci, se pralo a mylo. Bo ciste pradlo a ciste nadobi se potrebuje furt. No a to vse za asistence mrnouse. Takze nekdy to jde hur nekdy lip. Vetsinou teda hur az hrozne 😂

gdpr
17. čer 2024

Podľa mňa to je o tom ako si človek zariadi čas u nás stále pred večerným spaním musia mať deti všetky veci =hračky popratané bez toho nejdu spať takže poriadok je vždy urobený odomna a od muža veľa bordelu nie je počas bežných max kuchyňa, poriadok robím až keď deti spia a veľmi mi pomáha aj robot, ktory prejde celú podlahu a mne stačí ju prejsť len mopom a nemusím predtým zamerať ani vysávať + 1x do tyzdna mam pani na hlbší poriadok a po novom nám aj zehli a tiež je to veľká pomoc lebo to ki vždy zaoberalo najviac času 🙈🤦🏼‍♀️ na zahradu tiež tento rok sme si zavolali službu ale mame tam len kvety nič iné nepestujeme a muž len kosí keď treba. Jedine s čím som zmierena, ze cez deň nie je u nás poriadok ale to mi až tak nevadí to k deťom patrí 🤷🏻‍♀️🤣

fifinka2020
17. čer 2024

Dekuju za tenhle příspěvek 🙏. Hned se cítím líp!😁❤️

jane46
18. čer 2024

Nesmirila... V nasem pidi domku by to ani neslo. Mame holt pravidla:
- mit co nejmin veci (no to je vlastne nejdulezitejsi 😅)
- vse schovane, zadna vystavka v koupelne, kuchyni ci obyvaku
- ve svych pokojich si muzou delat co chteji
- co nejvic venku
- jidelni stul se po hre/jidle uklidi
- mycka/pracka/susicka/vysavac best friend
- uklizet si po sobe, vsichni se nejak zapoji
- veci se dokoncuji (od ukolu do skoly pres stolni hru az k domaci praci ci sekani zahrady)
- no a deti se musi umet zabavit a nechat me udelat mou praci za x minut nez se honit cely den a nic z toho.

Ale me se to krafe, dcera (6 let) je po me a syn (8 let) se hrackami kocha, postavi si lego a radsi jde ven. No a chlap bordel nikdy nedelal a ze me si dela srandu...

Kdyz je cista kuchynska linka, jidelni stul, nelezi vsude bezne veci, vysata podlaha.. tak to porad vypada dobre i kdyz je lego vybuch v obyvaku. Nevadi mi pak vystava jejich tvorby, maji na to extra parapet, ale zbytek uklidi.

martinka_33
18. čer 2024

Zvykla jsem si, ale kdyz mam PMS tak z toho šilim 😅

sarihy
18. čer 2024

Nebylo s čím se smiřovat, normálně jsem najela relativně rychle na režim a systém tak, aby bylo uklizeno. Hračky jsem přestala považovat za bordel, zbytek jsem přizpůsobila režimu dětí, nějak nebyl a není problém. Ale pravda, nejsem pedant na úklid, čisto máme, ale nemusím mýt koupelnu každý den a 4x denně vysávat, takže možná i ta míra je jiná, a proto jsem to v pohodě zvládala všechno.

autor
18. čer 2024

@rejalin já sama o sobě vím, že si toho beru zbytečně moc, ale zas já nemám ráda nudu a lenošení, ale zároveň mě stresuje, když nestíhám. Což nestíhám už od narození prvního kousku, s každým dalším se to jen prohlubuje. 😃 Ale kolikrát si říkám, že letos se vykašlu na zahradu nebo že něco dělat nebudu a nakonec mi to stejně nedá, stačí slabá chvilka a ejhle, doma je balík s 20 krytkami na zahradu. 🥴 A pak si zas zpětně říkám, když nestíhám ani doma, ani venku, že jsem se na to ne💩 jak bylo v plánu. 😆😆

autor
18. čer 2024

@exbordelar tak to jsou takové ty běžné věci, které když se udělají, tak to doma prokoukne. 🙂 Mě spíš vadí takové ty práce jako, že se 2 týdny chystám umýt ledničku, že mám už přes půl roku v šatně koš plný prádla po dětech, které potřebuji roztřídit, že v koupelnové poličce nemůžu nic najít. 😃 Nebo že když se člověk věnuje jednomu dítěti, druhé mezitím dělá ukrutný bordel, že když se člověk rozhodne strávit celý den prací na zahradě, tam doma se to úplně zhroutí. A než se z toho člověk vyhrabe doma, zas je čurbes, plevel a práce na zahradě. Strašně ráda bych si někdy chtěla říct, že mám konečně udělané všechno, co bych chtěla, stejně jako před dětma. 😂

antoinet
18. čer 2024

Kdysi jsem to nezvládala, měla jsem 3 děti rychle po sobě a ve všem chaos. Pak jsem se tomu ale začala hodně věnovat, nejela jsem nejdřív na systém Marie Kondo, pak na fly lady podle terapiedomova.cz a taky se naučila stanovovat priority, nelze mít vše.
Teď už jsou deti školáci a vše je snazší, i tak ale každý den jedu kolečko jídlo-nádobí-smetí-prádlo. Chodím do práce a na pravidelný úklid mám agenturu, jsou ty nejlépe investované peníze.

pavca1982
18. čer 2024

Jasně že to tak u nás vypadá. Uklízím průběžně, ale nejsem robot.

95newmommy2020
18. čer 2024

Jedu v minimalismu. Málo věcí a málo hraček. Zatím se mi kromě autíček a Lega daří nemít malý hračky s komponenty typu malé nádobí, figurky, apod) Uvidíme jak dlouho to vydrží. Já mám trauma z prádla, můj manžel se převléká 3-4x denně, stejně tak neustále převléká dítě, při každém flíčku nebo i pocitu, že už by mohl být zpocený. A miluje zapínat pračku a sušičku. Se slovy:”jsem ti vypral” mě vítá, když dojdu z práce a já pak jen skládám a žehlím, na etapy. Ovšem sotva dodělám jednu várku, už se chystá dalšˇší. U nás bývá prádlo různě roztahané a nedodělané.

radapokec
5. črc 2024

@aktakd mám podobné pocity

veronicka89
5. črc 2024

Delam to jako Zilkova...cely den na to prdim a uklizim kdyz spi...jinak to nema cenu- kdyz spi mam komplet celý byt i s wc za 2h , bezny uklid cca 40min..kdyz to delam kdyz jsou vzhuru tahne se to cely den...

veronicka89
5. črc 2024

@antoinet jako ja bych si taky najala uklizecku , ale uklizecka u nas bere 25 na hodinu 🤣