Služby pro matku v šestinedělí - existují nějaké?

partyzanka91
26. dub 2016

ahoj holky, mám takovou svízelnou situaci. A to takovou že těsně po příjezdu z porodnice nebudu mít vůbec nikoho k ruce. Budu tu celé dny (od rána do večera a i o víkendech) sama s dvouletou holčičkou a čerstvým miminkem - po císařském řezu, mám ho plánovaný. Jde o to že manžel nasekal dost velké dluhy a teď pracuje nekřesťasnké hodiny abychom přežili - dělá 12ti hodinové směny, bude mít i 24 hodinové. Doma se skoro neohřeje, chodí se sem jen vyspat a zase pryč. Ani nemá čas udělat doma potřebné drobné opravy (utíká mi voda u kohoutku u dřezu apod..). Tchýně se bude o Míšu starat v době kdy půjdu do porodnice, pak už si dovolenou vzít nemůže, navíc se stará o svojí nemocnou matku a sama je na tom zdravotně taky nevalně. Moje máma mi odmítla pomoct (chladným hlasem jako vždy) a nebaví se se mnou. Sestru nemám, kámošky mají děti.. Prostě není jedinýho člověka který by mi mohl pomoct. Nejde mi samozřejmě o celé šestinedělí, jen o prvních 14 dní kdy je fakt nejhůř, znám to s Míšou.
Když jsem měla Míšu tak tenkrát manžel moh bejt na hlídačence a fakt to byl opotřeba. Zařídil úřady a papírování a pomáhal mi když mi bylo slabo, takže jsem se starala o Míšu a když spinkala čerpala jsem síly. Po prvním císaři jsem byla hodně chudokrevná a měla mizernej krevní obraz, to se projevovlo na únavě, slabosti, teplotách a omdlívání. Spravilo se to asi až 14 dní po porodu. Nyní mi praktička co mi dělala předoperační řekla že i přes to že beru železo je tam trochu chudokrevnost a ať počítám se slabostí, že mi manžel bude muset pomoct ☹. Nebudu tu machrovat prostě se necítím být tak silná abych sama v takovém stavu ukočírovala dvě děti, úřadování a ještě domácnost

Proto bych byla ráda kdybyste mi poradili alespoň nějaké dostupné (a nepředražené) služby. Slyšela jsem třeba že se dá zaplatit něco jako ošetřovatelka, která za maminkou v šestindělí dochází. Psali teda že slouží hlavně jako poradkyně pro prvorodičky, ale snad by mohla poskytnout pomoc i vícerodičce. Nebo třeba nějaký rozvoz teplých jídel za rozumnou cenu - takových kde by se třeba dalo nastavit menu pro kojící matky. Cokoli by mi moc ulehčilo. A opravdu jedná se jen o prvních 14 dní, dýl ne. Pak mi snad už bude dobře a to se už dokážu poprat se vším. Takhle to ale prostě nejde, abych byla sama opravdu pořád i včetně víkendů. Naštěstí mám vazbu také na místní sociálku, už jsme s nima jednali o našich problémech (o dluzích, manželově dřívějším alkoholismu a možnosti pronajmutí obecního bytu atak..) a byla mi prozatím nabídnuta terénní sociální pracovnice, která by nám (manželovi) pomohla vyřídit alespoň ty úřady, když jsem tam minulý pondělí byla na pohovoru tak paní pracovnice uznala že na to skutečně nemůžu být sama.

zak1991
26. dub 2016

@partyzanka91 Můžu se zeptat, odkud jste? Klidně mi napište zprávu.

pampeklec
26. dub 2016

@partyzanka91 Zkušenosti s takovou profesionální pomocí nemám, ale vím, že moje máma před pár lety takhle pomáhala kamarádce. Prostě když vařila, tak uvařila o pár porcí víc a pak se stavila na otočku mezi dveřma. Střídali se ještě s několika dalšíma, takže na ní vaření připadlo párkrát a šlo to. Nebo párkrát taky šla na návštěvu s mým malým bráchou, který si tam pohrál se staršíma dětma, a ta kamarádka se vyspala nebo prostě odpočala. Zkus se poptat svých kamarádek, třeba by ti takhle mohly pomoct, i když mají děti.

kkouzlo
27. dub 2016

zkus si udělat zásobu jídla do mrazáku, vývary pro sebe, třeba nějakou omáčku pro malou, něco, k čemu pak jenom uvaříš rýži, těstoviny, brambor.... koukala jsem, že plzenská nejsi, tak osobně bohužel nepomůžu, jinak bych klidně pomohla. Nebo zkus najít rozvoz jídel - u nás rozváží i hotovky, budeš to mít třeba na dva dny, nebo si nechat dovézt v jeden den dve jídla a mít na dýl

ladyhacek
27. dub 2016

no z mého okolí asi neji co? Nevím jak to funguje jinade u nás na vesnici si ,,důchodci´´ nechávají dovážet jídlo co se dováží pro děti do jídelny (ceny nejsou velké, ale nevím zda 60.- ? )
Jinak si rozhodně navař do mrazáku hlavně ty vývary (ale koukám, že moc času už nemáš ☹ )
Pokud máš dobré vztahy kamarádkou nebo sousedkou poprosila bych o pomoc alespoň co se toho jídla týče navařit dvě porce navíc by nemělo být tak těžké stejně se většinou vaří více. S tím hlídáním to je těžké ☹ > rozhodně když malá usne tak si běž lehnout. Přes den jí zkusit zabavit a i jí řekni, že potřebuješ to a to děti jsou chápavé (i když u mého ročního by to asi nefungovalo 🙂 )
K vícerčatám ochází nějaká pečovatelka zeptej sena vašem úřadě zda také nemáš nárok. Vlastní zkušensot nemám. Nebo si dejte inzerát na hlídací babičku - to v dnešní době už funguje 🙂
Hodně sil

lenka5731
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
lenka5731
27. dub 2016

zapojit se mohou i tve kamaradky, pribrat na prochazku i tve dite nebo uvarit o dve porce jidla navic neni zas az takovy problem. Jedna z dostupnych moznosti je poptat tady na MK, myslim, ze si tim nekdo rad privydela. tak hodne stesti 🙂

akankeo
27. dub 2016

Co dovolena pripadne OCR manzela? Jinak nepises odlud si, me treba pomaha pani na hlidani, v sestinedeli mi vozila deti do a ze skolky. Jidlo mi vozi tesco. Maj napriklad mrazene ovocne knedliky, nebo kdyz nestiham tak jako nouzovku proste varim rychla jidla typubtestoviny, rizoto. S tou slabosti se hold budes mudet trosku prekonat, co popisujes je naprosto bezne, jediny problem po cisarich je to tahani autosedacky, aby se ti nerozjela vnitrni jizva, takze pomoc aspon na ceste k Dr a zpet. Jestli mas opravdova kamaradky, muzou to vzit starsi na vylet jinak to ber tak, ze deti sis udelala, tak to ted musis zvladnout, nic jineho to ostatne nezbude, navic treba bude miminko spavec a klidas a ani pomoc nebude treba. Ja treba s druhou dcerou pomalu nevydela, ze mam dalsi dite, a to sem byla velmi chudokrevna po porodu - odmitla sem transfuzi. A ted ten nejmladsi je oproti ni terorista, boli ho brisko, vzhuru je v noci co hodinu, k tomu dalsi dve predskolni deti a zvladnout se to proste musi I bez pomoci. Tak hold obcas bude doma bordel a kdyz nebude stihat, das vyjimecne diteti nudle s kecupem a parmezanem, ono bude nadsene a ty budes !it vyreseno...

akankeo
27. dub 2016

@akankeo omlouvam se za preklepy, tablet si to upravuje do nesmyslu

partyzanka91
autor
27. dub 2016

@akankeo: díky, za odpověď. Míša tak byla dost velkej kli´ˇdas takže se obávám že si to vyberu te´d. Překlepy jsou v pohodě taky je dělám na normálním PC. Autosedačku tahat nebudu, jelikož k mudře budu jezdit kočárkem, máme jí skoro přes ulici a navíc jsem pěšák (auto jsem řídila asi tři vteřiny v mém životě a stihla ho nabourat). Mám trošku zpomalené reakce takže už od mala vím že jako řidička bych byla dost nebezpečná. Naštěstí bydlíme v Praze a zde je dostupnost služeb i dopravy nejlepší, jen je pravda že malé mimi nesmí do MHD. Jo a vzpomínám si že zrovna s Míšou při odchodu z porodnice jsem tu sedačku i s mimísem nesla a nic se nestalo. A proč si odmítla tu trasnfusi? Já bych asi neodmítla kdyby to bylo třeba. Vím že děti sem si udělala a mohla s tím počítat, ale manžel v té době sliboval aže po porodu mi bude k ruce. Bohužel přišel o práci a te´d má novou je ve zkušebce a kdyby si vzal pečovatelku tak by ho vyhodlili. Je mi ale líto že edělá třeba jen osmičky a nebo nemá mezi 12tkama nějaké volno hned by to bylo o něčem jinym.

partyzanka91
autor
27. dub 2016

Jinak pro všechny bydlím v Praze takže tady je to s dostupností služeb nejlepší

partyzanka91
autor
27. dub 2016

@ladyhacek: no s tím že by Míša poslouchala to moc nevidím. Ne že by nechápala, jenomže jak píšu má období vzdoru a je trochu živější jak jiné děti. Každej kdo nás vidí na hřišti tak říká že to je opravdu moc živé a kurážné dítě. Pokud je doma vybíjí si energii vyklízením obsahu skříněk a nejraději by vyházela vše různě po zemi - nádobí, oblečení, úplně všecko. Kolikrát se te´d zapře a vzteká, třeba když jdu z obchodu a ani nechce jít za ručičku po schodech, takže jí musím táhnout, nebo nýsta při tom se dost vrtí. Bojím se že příchod miminka může ten vzdor posílit ale nevím. Ještě před dvouma měsícema taková nebyla začlo to až teď. Nefvím možná i cítí v ovzduší že příjde miminko a vidí ty přípravy a tak tak už se v ní probouzí první žárlivost.

ladyhacek
27. dub 2016

@partyzanka91 s tou žárlivost to může být - pozor bude si vynucovat pozornost > věnuješ se i miminku a né jen jí. co se týče šuplíků tak ať oblečení vyhází 🙂 > malý má v obýváku 2 šuplíky kde má oblečení co právě nosí a v druhém pleny - pravidelně je vyhazuje - tyhle má dovolené a cítí že jeho dušička dostal co chtěla 🙂. Jinka malý mi tohel dělá i teď v roce vzteká se když něco nedostane když řeknu NE tka se uspěje a dělá to dál - a plácnutí přes ruky když už něco? Tak to nezabírá on mlátí hlaovu o skříň takže má asi vysoký práh boletivosti
Ale když je někde na návštěvě tak je zlatíčko a všichni jak je hodný a doba si lehne na zem a řve když u nedovolím něco (olizovat koš, boty, hrát si s ovladačem, kabelem, zásuvkou.......)

kika_21
27. dub 2016

@partyzanka91
Já myslím, že to vidíš moc černě, dáš to, v nejhorším klidně piš, malou můžeme vzít ven, bydlíme taky v Praze. 🙂

partyzanka91
autor
27. dub 2016

@ladyhacek: no vyhazovat oblečení to u mě fakt ne. Já ho mám pro obě děti vyžehlené a srovnané v komíncích. U Míši podle druhů - trička. legínky, svetry, pyžámka a u malého navíc i podle velikostí 😝. To já spíš strpím to vyházené nádobí, hrnce, vykrajovátka apod. Tam se to nerozimuchlá a případně stačí jen opáchnout. Jo a ptřebovala bych něco na lednici aby jí Míša nemohla otevřít. Jinak mi tam vyjídá salámy a nebo si třeba žužlá trojúhelníček sýra (namazaný ho nechce to ten rohlík okouše jen ten namazaný vršek) a vždycky roztahá jogurty a mlátí s nima aby se dostala do kelímku. Má ráda ty čokoládové olmíky s piškoty, takže jak jsou doma je schopná sníst i tři denně. nevím kam je ukrtý aby drobet vydržely

ladyhacek
27. dub 2016

@partyzanka91 máme tohle z ikei > http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/9027...
jak jsem psala má svoje dva šuplíky kde má náhradní obelrčsní (slabou mikinu, silnou mikinu, punčochy, ponožky, body (zbytek uložené ve skříni) chrániče na skříně nemáme ještě na ručníkách 🙂
Ale ono to půjdu zvládnete to společně 🙂

papalinka
27. dub 2016

@partyzanka91 no já to tedy vidím jinak, jsem tři měsíce po císařském řezu a rozhodně si myslím, že autorka bude prvních 14 dní potřebovat pomoc. Mám ještě živě v paměti, jak jsem kvůli bolesti nemohla odnést miminko z jedné místnosti do druhé, jak jsem nemohla ani vstát z postele, jak mě jakákoliv námaha vyčerpávala natož v kombinaci s chudokrevností. Tady hrozí i omdlívání, což může být opravdu nebezpečné, když bude autorka doma celý den sama s dvěma dětmi.
Nejsem z Prahy, takže konkrétní služby neporadím, ale určitě se dá sehnat nějaká hlídací/úklidová agentura, kde by se našel někdo, kdo alespoň přes den pomůže.

@akankeo a tyhle řeči, jak si někdo udělal dítě a teď to musí zvládnout se mi nelíbí, ženy v šestinedělí nikdy nebývaly samy, pomáhala rodina nebo i celá vesnice, ženy v tomto období byly chráněné a věnovaly se hlavně miminku. To přinesla až moderní doba, že jsme na děti převážně samy a je to špatně, žena tu pomoc opravdu potřebuje, a po císařském řezu 1000x tolik

Držím palce, ať někoho seženete, koukám, že už není moc času. Přeji hodně sil.

kika_21
27. dub 2016

@partyzanka91 Ty využiješ tu její energii správným směrem-podej, přines, pak jí pěkně pochválíš. Bude méně žárlit-bude ona ta důležitá hvězda. 🙂

patrusa
27. dub 2016

@partyzanka91 odkud z Prahy jste?

papalinka
27. dub 2016

@partyzanka91 teď mě napadla jedna věc, která může pomoct. Zůstaňte co nejdéle v porodnici. Mě propouštěli 4. den po porodu císařem, ale myslím, že by šlo domluvit i více, každý den se počítá, každý den vám bude o něco lépe.

niski
27. dub 2016

Já bych poprosila tchyni, když bude hlídat malou, aby ti uvařila z připravenéch potravin nějaké vývary nebo omáčky do mrazáku, aby tě doma čekalo třeba jen vaření příloh. Jinak zkus se zeptat na sociálce na rozvoz obědů pro seniory a sociálně slabé, třeba to půjde. Nákup si můžeš objednat přes Tesco, donesou ti ho až domů, možná mají v nabídce nějaké hotovky.
Malé bych připravila krabici s věcmi, co jí třeba normálně nepůjčuješ (nádobí, kelímky, víčka od pet lahví), aby si to mohla krámovat dosytosti. Nebo zkusit něco nového - modelínu, navlíkání těstovin, hrátky s vodou.
Nevím, co jsou nízké ceny, ale třeba by to šlo využít http://www.vinohrady-jahoda.cz/?utm_source=goog...
Tady nabízejí vyzkoušení zdarma http://zebrahlidadeti.cz/zebra/cenik.html

Přeji hodně úspěchů, času je docela málo.

veruska007
27. dub 2016

@partyzanka91 O službách nevím, sháněla jsem, ale nic jsem nesehnala. Potřebovala jsem pomoc na podzim, manžel měl čerstvě zlomenou nohu, 2letá dcera byla po operaci v nemocnici a doma další 2 malé děti. Babičky pomoc odmítly, kamarádky mi nabídly spoustu nereálných způsobů, jak si mám pomoct sama ... prostě mimo placené služby jsem nesehnala nikde nic.

Stejně tak třeba když po porodu druhorozeného jsem měla otravu krve, manželovi v práci dovolili být doma 4 dny!, já se potácela v horečkách přes 40, domů šla na reverz, abych se mohla starat o děti, kolabovala jsem 7 měsíců, ... taky jsem sháněla pomoc kde se dalo a nepomohli mi nikde.

I když mi u nejmladší ve 30.tt praskla voda, já musela ležet, dvě malé děti doma... tehdy jsem to řešila soukromou školkou pro 20 měs. syna. Také jsem nenašla instituci, která by mi pomohla.

V Tvé situaci bych si: předmrazila jídlo, nakoupila nějaké hotovky, třeba mražené knedlíky z Lidlu bývaly super, ... Nákup až domů doveze iTesco. Hotová jídla rozváží dnes už plno restaurací. A pokud víš, že fyzicky dvě děti nedáš, dala bych dvouleté dítko na nějakou krizovou dobu do soukromé školičky.

veruska007
27. dub 2016

@partyzanka91 Jinak MHD - obě mladší děti jezdily MHD cca od týdne věku, holt na nákup, na úřady, k dr. a do školky se muselo 😉

atka1
27. dub 2016

Poporodní duly: http://www.napp.cz/ (je tam i kontakt pro Prahu, ale fungují různě po ČR, vlastní zkušenost s nimi ale nemám). Mohly by pomoct...

akankeo
28. dub 2016

@papalinka tak to mas super, kazdopadne sedacky a starsi dite netahej, vnitrni jizva neboli, nepoznas, ze si ublizujes. Papirovani resit nemusis, rodny list si muzes nechat poslat, na zdravotni pojistovne staci email/zavolat. Starsi uz ted na prichod prcka tezko pripravit, kouknu kdyztak na volne material nevychova.cz , maji docela ucinne rady, aspon na moje deti, jen ten nazev je provokativni. Kdyztak zkus to tesco, v porodnice sem dostala I slevove kupony, ale ja si potraviny nechavam vozit uz delsi dobu, mam pred ulozeni co, takze pak pridam jen par variabilnich polozek a mam usetreno hafo casu, donesou az ke vchodovym dverim vcetne plin a pracich prostredku. S prvni dcerou SME bydleli v praze a nemeli auto, na co, ze, z porodnice, na kycle a pod sem jezdila v sestinedeli taxikem, nestalo to majland. Nepises jaka Praha, v holesovicich sem parkrat vyuzila hlidani ve statnich jesluch, ale starsi byla mladsi, dvouletak muze I do skupiny ci skolky na par hodin... A jinak se proste nauc nelpet na kravinach, ono se to nepo kdyz doma nebude uklizeno a navareno, ale pokud ty budes nervozni, tak se vsad, ze doma bude peklo, protoze deti jsou na nervozitu obzvlast citlive, mimca rvou a starsi deti neskutesne zlobi, takze na tu mrsku pozor a neni nikde psani, ze I druhe ditko nebude klidas. My SME s manzelem temperament a mame hold temperamentni deti, jen druha je spavec, tak prvni tydny prochrnela, nez se zacala pohybovat a pak uz byla taky k nezastaveni 😀