Sama na uspávání tří dětí. Máte rady?

mariti
27. únor 2020

Popíšu situaci: jsem sama, mám tři děti ve věku 6, téměř 5 a 2 roky. Ted uspávám tak, že večer všem dětem čtu pohádku. Pak nechám prostřední dceru v dětským pokoji, ta většinou usne bez problému, nejstarší syn jde do obýváku ještě si pohrát. Nejmladší spí se mnou v ložnici. Nejmladší uspávám tak, že si k ní lehnu, problém je že skoro vždycky tvrdě usnu. Poslední dobou se to zhoršilo, že ji trvá déle než usne, takže se mi skoro nikdy nepodaří to, co chci, tedy že bych po 10 minutách odešla a ona usnula. Když odejdu a ještě nespí, tak pak brečí, vstává, chodí z pokoje atd. Už dva dny se mi stalo, že jsem tam spala asi do půl desáté, takže syn šel spát strašně pozdě, čekal na mě. Jenže když dám rovnou syna a prostřední, tak si povídají, hrají si, kočkují se, prostě dost řádí. Nevím, co mám dělat. Taky mám totálně rozhozený režim, když vstanu v půl desáté, jsem totálně rozespalá, jenže ještě potřebuji něco udělat (napsat maily, zadat platby, dát myčku, příp. pracovat ale to stejně většinou nezvládnu). Někdy po půlnoci ale chytnu druhý dech a pak jsem se mi přestane chtít spát, takže znovu jdu do postele třeba ve tři,a zase nemůžu usnout. Ráno jsem jak po flámu. Už jsem i uvažovala, že bych prostě chodila spát v půl 8 s dcerkou a vstávala třeba ve 4 nebo v 5, ale nevím, jsem sova, nedovedu si to představit. Nemáte někdo tip, jak na to? Ještě dodám, že zvažuji dát všechny děti do jednoho (většího) pokoje, ale ještě jsem se nerozhodla. Má někdo podobnou zkušenost? A dámy, prosím jen konstruktivně, rady typu že jsem si to špatně zařídila, když jsem sama na tři malé děti nepotřebuji, to vím sama dobře a nehodlám zde vysvětlovat co se stalo. Předem děkuji.

kristyn.g
27. únor 2020

Měla jsem pokoj s bráchou a pouštěli jsme si když jsme šli spát mluvenou pohádku. Například Robinson Crusoe... Dneska se to prodává na CD nebo se to dá pustit na YouTube. Dala bych 2 starší děti spát zároveň a pustila bych jim mluvenou pohádku u které by usnuli. Myslíš že by to nešlo ? 5 až 6 let nejsou tak daleko od sebe aby chodili spát jindy.

mariti
autor
27. únor 2020

Díky za tip. Snažím se youtube a podobným spíš vyhnout, nebo jako někdy jo, ale spíš výjimečně. Věkově nejsou od sebe daleko, to ne, ale prostě se vždycky navzájem rušili, tak se mi to doposud neosvědčilo dávat je naráz.

hipposkin
27. únor 2020

@mariti já mám Teda jen dvě děti a třetí čekám. Ale spime všichni v jedne místnosti a funguje to dobře. Prostě večer za lehneme, zhasneme, pak obvykle povídám pohádku nebo když jsem líná / unavená, tak pustím z telefonu (jen zvuk) a spí. Ten problém, že tam občas taky usnu mám taky 😒 ale občas mi pak vzbudí manzel nebo prostě spím a ráno vstanu dřív.

summer2012
27. únor 2020

Mám tedy jen dvě, 5 a 2,5...ale usínají spolu v pokojíčku, starší na palandě (to hodně pomáhá,že na sebe nevidí...) a buď přečtu pohádku a odcházím, nebo pouštím z CD. Chodíme si je půjčovat do knihovny, kluci si vybírají sami a je to pro ně pestré...při tom mluveném slovu se zklidní a většinou do 10min spí. Když čtu já, tak si chtějí povídat, koukat na obrázky, hádají se u koho budu, když je dám k sobě oba, tak dělají blbiny...Mám v pokoji kamerku právě kvůli usínání, jedním okem sleduju, jestli nedělají blbiny a přitom už si lecos udělám, v případě potřeby zaskočím lehce na ně houknout, aby byl klid.

krtcice
27. únor 2020

Máme 3 děti ve věku 8 let, 4,5 roku a 22 měsíců. Spíme všichni v jedné místnosti, uspávám naráz a sama, partner kouká na zprávy. V 19:30 jdou do postele, zhasnu, pohádku čtu že si svítím mobilem. Nejmladší usíná u kojení což je pro mě velká výhoda. No a starší pokud neusnou už u pohádky, tak usnou potom během chvilky, ale jsou naučené že uspávám bráchu a musí tedy být klid. Samy spát nechtějí (myslím v jiné místnosti) tak se musí přizpůsobit.

areh
27. únor 2020

Mám zatím jedno dítě, tak nemůžu s uspáváním radit. Ale co se týká usnutí u uspávání, tak já sebou musím mít telefon 😔 buď čtu zprávy, hraju hry nebo když se mi blíží zk do školy, tak se učím. Mám ztlumené světlo na telefonu, syna to neruší. Když nemám telefon, spím hned.

dashyyy
27. únor 2020

Ty dvě velké bych nechala usínat spolu však oni odpadnou.. my to tak děláme děti 7,5 a 5,5 zatím spí spolu v pokoji .. večer je jdeme oba uložit jsme tam s nima, zhasínáme a odcházíme.. někdy spí hned, někdy třeba za hodinu.. 🙂

zuzkasim
27. únor 2020

Přijde mi dost důležité, jestli to nejstarší dítko chodí do školy nebo do školky? Přece jen, škola začíná v osm pro všechny a je potřeba, aby dítě bylo čerstvé, dobře najezené a připravné na práci. Školka může mít pozdější příchod a nutnost soustředění není tak velká. Jinak u nás se na velké uspávání nikdy nehrálo, před spaním byla pohádka, pusa, zhaslo se a děti usínaly samy, protože jsem po večerech vždy pracovala. Pokud mi dvě starší dělaly v posteli bugr, šla jsem jim několikrát připomenout, že teď už je čas na spaní a v pokojíčku musí být klid. Dvouleté už je celkem velké, máte v plánu dát je do společného pokojíčku? U nás to třeba nešlo, ale ve 2 letech šlo mrně do svého, opět zvyklé na to, že usíná samo. Je jasné, že takto člověk fungovat nemůže, nejstarší nechat napospas, usnout u mladšího a pak rozespalý ještě dotahovat to, co je potřeba.

rebe
27. únor 2020

Já mám děti 6 let, 4 a půl roku a rok a kousek. Uspávám všechny tři naráz v naší posteli. Zalezeme, nejmladší se kojí, přitom čtu starším. Pak se pomazlíme, popusinkujeme, sarší usínají na tátově polštáři a já uspávám maličkou. Pak se přitulím ke starším a nechám je spát. Když jdeme spát i my, manžel je přendá do jejich postýlek. Taky občas usnu s nimi, tak je praktocké mít to odbyté jedním vrzem.

mariti
autor
27. únor 2020

@rebe Na to ted nemám dost velkou postel🙂 A taky mi chybí ta mužská síla na odnesení dětí, jsou už dost velcí, to bych si zničila záda. Jinak díky za sdílení. Možná bych mohla nechat prostřední dceru s námi. Ještě pouvažuji, děkuji.

mariti
autor
27. únor 2020

@zuzkasim chodí do školy do přípravného ročníku, takže začátek v osm, většinou nestíháme.

mariti
autor
27. únor 2020

@zuzkasim pokračování: není to tak náročné jako ve škole, ale vyspaný by určitě měl být. Jinak ano - právěže plánuji je dát všechny do jednoho velkého pokoje, jen nevím, zda je už ten správný čas (jednak kvůli věku nejmladší a jednak ted bylo hodně změn a je toho moc i na mě a to by přece jen vyžadovalo plánování, nákupy, stěhování věcí atd.) A ano - když jsou spolu, tak většinou dělají bugr šílený, proto jsem společné uspávání taky odpískala.

mariti
autor
27. únor 2020

@krtcice Díky, tak nějak bych si to představovala i u nás.... 🙂 Je to hezké, že Vám to funguje.

kejt29
27. únor 2020

@mariti mame tri deti, 4, 2r a 4m a 9 mesicni. Ti dva starsi usinaji spolu. Prectu pohadku, pak pustim pohadky na radiu (jen mluvene slovo), zhasnu a jdu. A zadny problem. Jestli ta prostredni nechodi spat nejak moc brzo dala bych je normalne hned spolu po pohadce...Kdyby delali bugr hukla bych na ne 🤭

konidana
27. únor 2020

@mariti asi bych se nebala dat je do jednoho pokoje. Nase deti sly do sveho pokojicku kdyz jim bylo 2.5 r a 6m. Ten bugr pak obcas byl, kdyz byli větší, tak jsem tam proste co 10 minut chodila, ze musi byt ticho. Povidat ano, ale ve svych postelich, nevylezat, nekricet,....

rebe
27. únor 2020

@mariti Pokud to teda dobře chápu, že se s kromě těchhle problémů potýkáš s odchodem partnera, tak ti hkavně poradím: buďna sebe hodná. Řešení, které zvolíš, musí být co nejpříjemnější pro tebe. A klidně může být dočasné, než se nadechneš a nabereš síly. Přizpůsobit ložnici, abyste se tam vešli všichni (třeba postýlka přiražená k letišti), nebo naopak připravit dětský pokoj tak, abys tam při usínání mohla být se všemi. Uspávat ideálně jedním vrzem. Mít dost místa na tulení a mazlení, dost času na povídání. Dopřát si cokoli, co ti pomůže zvládat to líp. U nás je třeba skvělá věc na zklidnění domácí planetárium,. zhasneme a promítáme si na strop hvězdnou oblohu.

konidana
27. únor 2020

@kejt29 mluvene pohadky jsou super, take jsme pouštěli

kejt29
27. únor 2020

@konidana presne, mame fakt krasne, mluvi je zname osobnosti a treba takovy Brzobohaty by uspal i me 😂

mariti
autor
27. únor 2020

@rebe pochopilas to výborně 🙂 , resp. já jsem odešla, jsme právě v novém bytě.

dor
27. únor 2020

Také jsem za mluvené pohádky. Podle mě si to moc komplikuješ. Určitě dej ty starší dva k sobě a pustím nějakou pohádku mluvenou. I kdyby jsi trochu povídali tak to přece nevadí. Určitě během pár minut nebo do půl hodiny odpadnou.

puhelin
27. únor 2020

Mam dve deti, mladsi usina u kojeni. Spime v loznici spolu. Rekneme pohadku (po tme) a jeste neco a pak dobrou noc a v llidu usinaji. Sviti se na chodbe za zavrenymi prosklenymi dvermi. Kdyz usnou, odchazim. Starsi nema po obede spanek, tak do 15 minut usina kazdy vecer.

mariti
autor
28. únor 2020

Moc všem děkuji za sdílení. Těch nápadů je spousta, už ted mám asi tři varianty, které vyzkouším. Ted mám víkend bez dětí, tak si to v klidu rozmyslím a věřím, že najdu dobré řešení pro všechny.

triquetrum
14. zář 2020

U nás teď jasně vede aplikace na čtení pohádek "Readmio" (https://play.google.com/store/apps/details?id=c...) , která poslouchá vaše čtení a ve vhodných chvílích přehrává doprovodné zvuky.. a nebo občas pouštíme jen audiopohádku či mluvené slovo .. např. čerpáme inspiraci na youtube kanále pro děti a rodiče https://www.youtube.com/c/ElfSamael který má přehledně uspořádány pohádky a animované věci do seznamu videí.. a dá se tam najít jeden velký playlist právě se stovkami audiopohádek