Milé maminky, dnes jsem četla dotaz jedné paní, kde má v obchodním centru nakojit své dvouměsíční miminko. Objevily se i odpovědi, že by takto malé miminko do obchodního centra vůbec brát neměla, že tam může něco chytit. Chtěla bych se vás tedy zeptat, jak to vnímáte vy. Od jakého věku dítěte už vám přijde v pořádku, pokud ho rodiče vezmou do obchodního centra? Kdy je ten zlom, kdy si nepomyslíte, že dítě ohrožují a měli by s ním radši zůstat doma? A v jakém věku byste dítě do obchodního centra vzaly poprvé vy? Snad je můj dotaz srozumitelný. Nechci tu číst žádné univerzální odpovědi typu "to je na každém rodiči," jde mi o to, co si myslíte konkrétně vy.
Mám podzimní děti (zaří, říjen), takže do větší skupiny lidí bych je nevzala dřív jak na jaře, až pomine období chřipek a viróz. Obecně je pro mě jistou hranicí půl rok. Starší dcera do supermarketu vkročila poprvé po roce věku a u syna to hodlám praktikovat obdobně. Tatínek je šikovný, takže nákupy zvládne i sám.
Můj názor je, že čím později, tím líp..nějak postrádám ten důvod proč tam brát několikaměsíční miminko. Nakupování oblečeni ad. s kočárem mi teda nepřijde moc pohodlný..v těch krámech sotva člověk projde i bez kočáru a tak nějak nechápu, když tam vidím mámy vysedávat na kafi s tak malinkejma dětma. Navíc vzhledem k tomu, kolik se tam vždy pohybuje lidí, se člověk fakt bojí, aby neoćkovaný miminko něco nechytlo. Neříkám, že s miminkem občas neskočim do potravin, to je někdy nutnost, ale to je zatím maximum..
@latulipe1 Tak ten důvod je asi jasný. Ne každá má hlídání.
Ahoj,
úplná izolace miminka ale taky není řešením. Právě naopak, pokud dítě nemá dostatek podnětů pro imunitu, vznikají autoimunní problémy, imunita pak začne bojovat proti vlastnímu tělo a vzniká alergie nebo ekzém... Já bych to viděla tak... během šestinedělí setkání jen s bližší rodinou - babičky, atd. Po něm už klidně kontakt s širší rodinou a přáteli. U nás se třeba děti potom normálně nosí do kostela a půjčují tetičkám, které děti ještě nemají třeba 🙂. Pak od 3. měsíce klidně do galerie nebo kavárny i obchodu. U obchodního centra záleží v jaké je to době (zda podzim nebo léto), jaký bude mít kontakt s ostatními (v šátku toho moc chytit ani nemůže) a jaká sorta lidí tam chodí. Pokud do konkrétního obchodního centra chodí hodně cizinců, tak bych tam nešla, protože v některých končinách světa je hodně černého kašle, u nás v Ově je třeba kaufland, kde chodí často romové, tam bych taky nešla, vzhletem k tomu jak často je u nich úplavice, takže asi fakt záleží na okolnostech. Ale přehnaná ochrana miminku taky moc neprospěje. 😉
Tak já nevim jestli je rozdíl nakoupit třeba v Lidlu nebo v Globusu,jíst musíme a do vietnamských večerek se mi fakt nechce. Abych courala s malou po nákupním centru a zkoušela hadry,to nedělám,nebaví to mě a ani ji,ale na nákup potravin chodím s kočárkem do hyper,supermarketů běžně už od prvních týnů. Nemocná ještě za svůj 16měsíční život nebyla nikdy,ani rýma nic. 😉
@mysicka_lb od těch cca 2-3 měsíců, jsem obě děti brala všude s sebou 🙂. Neříkám, že jsme v obchodním centru byli ob den nebo že jsme tam strávili celý den, ale pokud jsem potřebovala nějaké oblečení, dárek pro někoho apod. i to kafe s kamarádkami jsem prubla 🙂.
Dceři jsou nyní téměř 4 roky ( 28. prosince) a synovi byly v listopadu 2. Nutno podotknout, že dcerka je ve školce jedna z těch nejméně nemocných. Imunitu má zatím excelentní ( ťukám 🙂). Nikdy jsem neudělala to, že bych je někam nevzala z důvodu, že by mohli něco chytnout, ani jsem s nimi venku hystericky neprchala od cizího zakašlajícího dítěte 😅 . Imunita se u dětí musí budovat, pokud budou od všeho selektovány, v dětském kolektivu pak chytnou úplně každý bacil.
@mysicka_lb no to je sice pravda, že ne každý má hlídání, pak taky možná chápu, že člověk proběhne rychle co je nutný, ale tomu vysedávání fakt nerozumim..já se třeba při kojení taky v podstatě nikam nedostanu a nějak mě to teda netrápí, že se nedostanu do obchodních center jako dřív. Do menšího obchodu s dítětem vlezu, ale do velkých center prostě ne. Dítě rozhodně neizoluju, ale když vidim ty různý typy lidí v pražských centrech, tak mě osobně to proste nepřijde ok..
@latulipe1 tak ale neříkejte, že dítě neizolujete 🙂, když pak rovnou napíšete, že kvůli divným lidem v pražských centrech, do nich s miminkem nevkročíte..............Beru, každý má jiný pohled na věc 😉
Nerozlišuju vhodný věk, ale vhodné roční období. Pokud řádí chřipky, tak bych do obchoďáku dítě raději nebrala, ale jinak s námi děti nakupovali asi od měsíce. Tříletý měl za život pouze rýmičku a to asi třikrát.
Teď, když je všude tak strašně narváno a řádí chřipky a virózy, bych nešla ani s dvouletým. Ale jinak mi na tom nepřijde nic nevhodného. Když vidím v obchodním centru matku s miminkem, nikdy mě nenapadlo, že by tím dítě ohrožovala. Já jsem s dětmi chodila nakupovat od začátku, i když to bylo v zimě 🙂
Ja v tomhle rozlisuju ucel nakupu. Jist se musi a pokud neni hlidani nebo nemuze nakoupit sam chlap, tak to chapu. Ale puldenni vylety do obchodniho centra unikaji memu chapani. Moje deti byli v obchode pro jidlo tak kolem pul roku, do te doby se to vzdycky vytesilo jinak. Hlavne z praktickeho hlediska, prvorozeny furt rval a pak s novorozenymi dvojcaty a rocnim ditetem to pak ani neni nakup, to je peklo 😉
Je zajímavé ,že nikdo do nákupních center nechodí a at tam jde člověk ráno ,odpoledne pořád plno 😝 kočárků všude plno 😉 Já osobně chodím normálně a nikdy mě nenapadlo se tím zaobírat hlídání nemám a jíst musíme a nahá taky nechodím.Netrávím tam dny ,ale pokud vyrazíme s manželem nemám problém si dát dobrý kafe .
Já byla poprvé se synem narozeném v srpnu v OC ve 4 týdnech. Jednalo se o Fashion Arenu ve Štěrboholech, kde se chodi venkem, byli jsme tam ve všední den a jen na chvilku, do obchodů jsme malého nebrali. A s sebou na nákupy jídla jsme ho brali cca od 9 týdnů.
Nemám ráda nákupní centra ani sama a chodím do nich, jen když musím a na dobu nezbytně nutnou a pokud možno ne před Vánoci. Ale nikdy jsem to neřešila, s dítětem v šátku jsem vždycky šla, kam jsem zrovna potřebovala, a jezdila s ním veřejnou dopravou, když to počítám, cca od 2.-3. týdne (návštěva doktorky, kyčle, pak jsem jezdila na cvičení po porodu, DM a Billa běžně...). Hlídání jsem si zařizovala, když jsem chodila např. k zubaři nebo plavat a ne na běžné nákupy. Na veletrhu hraček v Letňanech jsem byla s dvouapůlměsíčním miminem a rozhodně jsem nebyla sama.
Vhodný věk na výlet do nákupního centra za účelem courání po obchodech a nakupování bot a oblečení mi připadá, že u kluků nenastane asi nikdy 😀 (holky nemám) - stačí mi se synem jednou za čas nákup nové helmy.
Vzhledem k tomu, že krátce po porodu nebyl můj podvozek stavěn na dlouhé štreky, odehrávala se případná návštěva nákupáku jak ve zrychleném filmu. Věk jsem neřešila, děti byly určitě dříve, než ve 2m, prostě když bylo potřeba, rychle jsem si to odbyla a šlo se domů. Pro mě osobně je návštěva obchoďáku s jakkoli starým dítětem menší či větší otrava, takže je-li to jen trochu možné, neberu s sebou ani mimino, ani školkové děti.
s malou pro jídlo, když to bylo nevyhnutelné po druhém měsíci...do obchodů mimo jídlo se musím nutit sama dodnes s ní jen výjimečně, i když to má ráda ...fascinují mě maminky, které kojí na záchodech...možná jsem cíťa,ale tohle mi přijde nechutné...
Já chodila s malou nakupovat nebo i na to kafe po šestinedělí. Jen jsem dávala bacha, aby na ní nikdo cizí nesahal a nelezl mi až do kočáru. Jinak jsem to moc neresila. Nějak mě ani nenapadlo, že by měl být problém, jít s ní do obchoďáků.
já malého nosím v šátku a poprvé byl v obchodním centru Praha Černý Most - ve dvou měsících věku - šlo o nákup dárků k Vánocům... nakojila jsem ho nahoře v nejvyšším patře u multikina - je tam zákoutí za rohem kam téměř nikdo nechodí - byla to pohoda... už když se narodil tak vážil téměř 4 kila, takže jsem věřila, že všechno bude dobrý..
Prcek je červencový, hned při cestě z porodnice jsme s ním strávili cca 2 hodiny v nemocnici u tchyně, která tam ležela po mrtvici a cca za dva až tři dny ( takže mu bylo cca 10 dní ) už jsem s ním byla na nákupu.. jíst se musí a Europark je zde jediná nákupní možnost 🙂
jinak jídlo a drogerii jsem si nechávala a vlastně částečně pořád nechávám vozit z itesco.cz až domů - takže se každodennímu nákupu se synem vyhnu
Po prvním porodu jsem nebyla nikde docela dlouho, ale to kvůli mým problémům po porodu. Se synem jsem byla poprvé ve dvou týdnech v Ikea.
@mysicka_lb Všeho s mírou ;) Myslím, že dokud maminka kojí, je dítě dost chráněné. U mě to tak bylo, když jsem chytila nějakou hnusnou virózu s horečkama, nebo byla na rodinném setkání, kde téměř všechny děti kašlaly, malé nikdy nic nebylo, dokud jsem ji plně kojila. Ale zase určitě bych počkala aspoň na konec šestinedělí, a i poté se vyhnula přeplněným krámům, obzvlášť v období Vánoc apod., na nákupy vyrazila dopoledne/okolo oběda, kdy tam není moc lidí...
Hodne zalezi na.pocasi, momentalne, v dobe chripek a viroz a preplnenych obchodu o tom premyslim o to vice. Tak jedine ve stavu nouze, s uplne zdravym ditetem a na co nejkratsi dobu. I ctyrlety syn si z Ikea donesl virozu jak prase..