Rozmazluji, nebo ne?

janika224
6. dub 2017

Ahoj holky. Mam jedno šídlo rok a pul. Rada se s ni mazlim,chovam ji. Resp.vezmu ji do naruce temer pokazde,kdyz prijde. Kdyz ji vysvetlim,ze nemuzu,varim,bo jakykoliv duvod,nevzteka se a jde se bavit jinak. V obchode ji ale vzdy neco koupim. Kapsicku,rohlik do ruky,proste neco,co muze hned drzet a vyuzit. Nerika si o to,zatim nezlobi,nevzteka se. Jak se oteplilo,zacaly jsme chodit na hriste. Jenze ona poprve ty deti zacina vnimat a je vyplasena,tak kdyz za ni nekdo dobehne,ze si chce hrat,nedej Boze chytit za ruku,tak prijde,ze chce do naruce,do bezpeci. Ja ji vezmu. Jedna maminka me rikala,ze si zadelavam na rozmazleny ditko. Mam svuj pristup nejak zmenit? Smeruji sve chovani k tomu,ze Jana bude rozmazlena? Diky

kristynatita
6. dub 2017

Mozna potrebuje vic casu si zvyknout na detsky kolektiv a hrani si v nem. Mozna bych se snazila vysvetlit, ujistit. Ale kaslete na hodnoceni jine mamky... 🙂

kituska20
6. dub 2017

Nebojte taky to tak měla dcerka v 18m. Je hodně plachá a stydlivá. Už ji jsou dva a děti ji zajímají čím dám víc. Je na ně moc hodná, kamarádí se teda jen s těmi hodnými. Zlobivé "kárá" dělá na ně tytyty.
Ale já byla uplně stejná jako malá a vydrželo mi to až na druhý stupeň základky 🙂)

izz76
6. dub 2017

@janika224 Já se chovám ke své malé dceři stejně,tohle nepovažuju za rozmazlování. Když chce pomazlit,pochovat,tak to udělám kdykoli,v obchodě si taky vždycky něco vybere a proč ne,vždyť i sobě koupím na co mám chuť. Občas se mi také dostalo kritiky,že špatně vychovávám,nebo spíš nevychovavám,ale jsou mi názory ostatních úplně fuk... Mám výhodu,že mám ještě starší dceru 19letou a ta je naprosto skvělá,vždycky byla,máme spolu perfektní vztah a to právě díky tomu,že jsem jí vždy dopřála lásku a pocit bezpečí když potřebovala. Vychovávej jak cítíš,děláš to dobře😉

janib
6. dub 2017

Vůbec ne. Malá má u Vás pocit bezpečí a jistoty a to je hodně důležité. V budoucnu se Vám to určitě vrátí. A uvidíte, že po pár měsících se bude postupně otrkávat. Na ostatní "chytré" maminky kašlete, dejte na svůj pocit...

janika224
autor
6. dub 2017

Jo jeste me bylo receno,ze mozna je autistka,kdyz se strani deti a hraje si sama. Doma je v klidu,ke starsim lidem jde v pohode,necha se pochovat od rodiny i od "cizich",tet. Ale to si.nemyslim,spis je asi takova povaha. Nevim.... 😒

muhehehe
6. dub 2017

Rozmazlováním bych to asi nenazvala, to je něco trochu jiného. Jak to jen nazvat? Bála bych se ne toho, že dítě bude rozmazlené, ale že bude prostě málo sociálně zdatné, nejisté a uťápnuté v rohu. Dítko potřebuje trochu otrkat, zvyknout si a pochopit, že ho cizí děti neukousnou.. Že se bez nějakého komentáře vezme prostě do náruče, to není rozmazlování ani nic podobného.. to je prostě takové v tu chvíli pohodlné ,,řešení", ale co jako s tím? Tahat do náruče až do první třídy? 🙂 Určitě nejsem pro nějakou léčbu šokem (holčičky si nevšímat, když hledá oporu), to ne, ale spíš si k ní třeba jen sednout na bobek, říct, že si chce druhé dítě jen hrát, a že můžete jít spolu a tak, snažit se ji mezi děti trochu zapojit... komentování celé situace tomu rozhodně pomůže, v roce a půl sice dcerka asi skoro nemluví, ale mnoha věcem rozumí. Dělala bych dál takového osobního strážce, ale méně aktivního... stačí být nablízku, není potřeba hned zvedat do náruče.

muhehehe
6. dub 2017

až teď to čtu o té autistce... to jsou zase soudy. U 18m dítěte to nezjistí ani odborník (ale matky na pískovišti ano... klasika 🙂 Jasně, že je jen taková povaha... 😉 To by bylo mezi dětma autistů...........

janika224
autor
6. dub 2017

@muhehehe dekuji za nazor. Snazim se ji to samozrejme vysvetlit,ale i tak nahodi ten ANDELSKEJ HLASEK se slovem Mamo.... No a ja padam do kolen a proste si ve vetsine pripadu nedokazu pomoct a vezmu si ji. Protoze ona me za to odmeni hlazenim po tvari a pusinkovanim. 😁

bacika
6. dub 2017

@janika224 Hlavně si myslím, že je to tvoje dítko a jestli bude Janička rozmazlená nebo ne je jen tvoje věc, ale já taky Natálce vždycky dám rohlík nebo kapsičku a je hodná a zabaví se tím a můžu v klidu nakoupit, malá je někdy šídlo 🙂 Mala byla z dětí taky chvilku vyhukaná a když na ní někdo sáhl, tak hned cukla. Teď už je to v pohodě 🙂 To se poddá a zvykne si na ně. A s děckama se tulím vždycky 🙂

janika224
autor
6. dub 2017

Moje mati me rikala,mazli se,chovej dokud to jde.... Pak prijde cas,ze ty budes chtit a dcera odpovi: mami uz ne,jsem velka.... To je sice fajn,ale samozrejme bych se nechtela dockat,jako asi my vsechny tady,ze si prcek lehne v obchode na zem a hystericky zacne rvat,ze chce to to a to a tamto.... Je to dilema....

hedvika_x
6. dub 2017

Neposlouchej maminky na pískovišti, poslouchej sebe 🙂 Ber malou do náruče, chovej jí, ochraňuj jí kdykoliv bude chtít! Ty jsi jistota, ty jsi bezpečí, ty jsi její útočiště. Nerozmazlíš jí, právě naopak. Bude vědět, že tam pro ní vždycky jsi a o to samostatnější později bude. Na to vsadím boty!

janika224
autor
6. dub 2017

@hedvika_x ahoj,dekuji za odp. Koukam,ze mas dve deti,tak asi vis o cem mluvis. Z nazoru si asi beru to,ze to tak necham byt a budu si uzivat tu lasku a vernost,kterou mi Jana nabizi.

muhehehe
6. dub 2017

@janika224 Chápu 🙂 Mám doma něco velice podobného, dokonce i stejného věku. Šikovná holčička, ale má hodně ráda svůj klid a taky ticho. Co se týče dětí, chodíme mezi ně odmala hojně, ale zásadní vliv to asi nemá, dcera je zkrátka taková povaha (nikoliv autistka🙂). Preferuje spíš takové větší rozumné děti, které jsou na ni hodné, protože je z jejich pohledu ještě malá... nebo naopak ty menší, u těch si nepřipadá tak v ohrožení 🙂 Nejvíc to drhne s vrstevníky, bere si hodně osobně hlavně fyzický kontakt, nedejbože sebrání hračky... Ale jsem trochu tvrdší- asi tak o tolik,co jsem se snažila poradit i tobě... jasně že jsem máma, bezpečný přístav. Ale taky jsem takový průvodce po světě.. takže nemám problém říct ,,klídek, holčička ti nic nedělá, jen se přišla mrknout jakou máš hračku, tak nefňukej, jo?". Přijde školka, škola... dítě musí být trochu připravené řešit si svoje záležitosti samo, teď je maminčina náruč pohodlně po ruce, ale to nebude věčně.

zuzacek26
6. dub 2017

@janika224 ale prd autistka. Myslim, že děláte všechno správně. To mám tak rada tady ty nevyžádané řady na hřištích 😉

normalnimatka
6. dub 2017

prokrista, rozmazlená? dítě potřebuje lásku a kontakt...to není o rozmazlenosti....naopak, když se rodiče moc snažej z dětí udělat nezávisláky, tak zpravidla jim to chybí a potřebujou si to pozdějc doplnit...
myslim si, že je úplně normální, že je dcerka nejistá mezi jinejma dětma. myslim, že se synem to bude podobný, on je hroznej akčňák a doma celej na koni, ale v přítomnosti nějakejch dětí je zaraženej jak prd a jen jiný dítě zakřičí, tak brečí...

rozhodně ji chovej. rozmazlený děcko je takový, který nemá hranice, zpracuje si rodiče a dostane všecko, co chce.
možná změň hřiště:D

svanhild
6. dub 2017

To, co popisuješ, rozhodně není rozmazlování 🙂 pochovat dítě, pomazlit se s ním a dát mu pocit bezpečí, pokud se bojí, je podle mě samozřejmé. Z takových samozvaných diagnostiků si nemá smysl něco dělat, paní na pískovišti ví o tvém dítěti houby a o autismu zřejmě taky.
Pokud je dceři rok a půl, není ani sebemenší důvod se strachovat o její socializaci kvůli tomu, že se teď bojí jiných dětí, cizích lidí. Být tebou bych se dál řídila podle jejích potřeb a nevnucovala bych jí žádný ,, kolektiv", ten totiž v roce a půl ještě opravdu nepotřebuje, pokud o něj sama nestojí. Nutit ji násilím se otrkávat je zbytečné trápení. Vše má svůj čas 🙂

drakenn
7. dub 2017

Děláte to dle mě naprosto v pořádku. Dítě potřebuje matčinu náruč-je to pro něj bezpečí. Důkazem, že je u vás vše v naprostém pořádku je to, že když ji řeknete, že ji zrovna pochovat nemůžete, nehrotí to, protože ví, že až budete moci, tak si ji vezmete. Nezná od vás pocit odmítnutí. Právě odmítané děti (teď ne, už jsi velký.. nebo teď ne prostě..brzská separace, socializace v nevhodnou dobu, strach z rozmazlování) nemají tu jistotu v mámě, bojí se, že o ni přijdou. A následkem tohoto chování se stávají matkám koulemi na noze. Neustále se dožadují pozornosti jakýmkoliv způsobem, což je bráno jako chyba v dítěti, povaha, smůla...
Mám dva vymazlené syny. Jsou to naprosto samostatné, zdravě sebevědomé děti..

koordinatorka_odboje
7. dub 2017

ona si zadelava na plivanec do ksichtu

elveren
7. dub 2017

@janika224 Autista? :D Aha, to zase někdo četl nějaký chytrý článek nebo koukal na seriály typu Modrý kód, Ordinace, House apod 🙂 Malá chce být prostě a jednoduše u vás, protože se cítí v bezpečí, což je moc dobře 🙂 Rozhodně na tom je jistě lépe, než děti, které si pozornost rodičů musí vyřvat, vyzlobit a reakce rodičů pak určitě nejsou pozivitní. Až přijde období vzdoru, bude to zkoušet, ale to zkouší každé dítě - některé méně, některé více.
Pracovala jsem jako učitelka v MŠ a je to normální projev dětí, které si v kolektivu ještě nejsou jisté. Jedna holčička na mě taky ze začátku byla fixovaná. Rozkoukala se, našla si hodné kamarády a byla v pohodě 🙂
Sice teprve čekám, až ten náš čertík vyleze ven, ale už teď vím, že rady některých maminek nemůžu brát vážně a hlavně si z nich nic nedělat ;)

gnozka
7. dub 2017

NEcetla jsem vsechny příspěvky . Určite ji tímhle nerozmazlujete. Jen treba zkuste chodit více mezi deti at si na ne zvykne . Treba nejaky kroužek jednou tydne . My chodili na cviceni s detmi od 6 mes a mala je na deti zvykla . Je ji také roka pul . Každopádně ji od sebe neodhanejte. Ma u vas pocit bezpečí . Ona se časem otrka🙂

prostejina
7. dub 2017

Je malička, musí se teprve otrkat 🙂 co třeba si s ni sednout na pískoviště, hrát si s ni, a zapojit do hry i cizí dítě? At Janinka ví, ze tam s ni jsi, a ze ji ochranis, kdyby ji to druhy dítě chtělo "kousnout"...postupně přijde na to, ze je fajn mít kamarádku, a zvykne si 🙂 a nerozmazlujes ji... Dítě mazlení potřebuje, aby nemělo dotykovou deprivaci (och, něco si ze školy pamatuju 😀)

astyna
7. dub 2017

za mě - nic neděláš špatně 🙂

Já mám opačný problém - syn je hrozné torpédo a neřízená střela, s každým se chce kamarádit, každému nabízí hračky, ale taky chce sahat na cizí, což některé maminky nevidí rády a já už bojuju s tím, zda chodit do dětských herniček, kde je více dětí pohromadě. Na hřiště rady chodíme brzy, když tam nikdo moc není. Je mi to prostě trapné, ale nechci to řešit - mě se líbí, jaký je. Poslechne, když je potřeba, je prostě jen takový veselý, čilý, aktivní chlapeček....

zmrzlinka
7. dub 2017

Chovej co to jde ...rychle vyroste a uz chovat nebude chtít 😁 Na maminy na hristi se vykasli....co ja jsem se naposlouchala kecu a stejne jsem si delala podle sebe 😀

terinda
7. dub 2017

@janika224 ale dlabej na ni, chytračku. Dcera je malinká, kolektiv ve svém věku ještě nijak nepotřebuje, mazlení je určitě přednější. Až si bude chtít hrát, postupně se otrká ... třeba na hřišti nebo v herně 😉

helabella
7. dub 2017

@janika224 -- tvoje holčička je opravdu ještě malá, ty jsi celý její svět. A je naprosto normální, že u tebe hledá bezpečí a klid. Však když teď budete chodit na hřiště častěji, tak si bude postupně zvykat. V tomhle věku si stejně většina dětí hraje spíš vedle sebe než spolu. A k tomu autismu...kdyby diagnózy stanovovaly matky na písku, tak u nás nežije jediné normální dítě...🙂

nafuka
7. dub 2017

to není o rozmazlování. Hledá u mámy bezpečí, potřebuje prostě otrkat.

zuzka_b2
7. dub 2017

Proboha, ty cizi lidi jsou zas strasne chytry. Neni rozmazlena, ani autistka, je Jen jeste strasne mala. Chovejte a "rozmazlujte", kdyz bude mit bezpecny zazemi, spis se osmeli. Ja vubec nechapu, co to je lidem vubec do toho , jak chovate svou malou. By jste rodic a mate svou intuici a lasku. A jako v 18m delay zavery podle chovani v kolektivu, to je mimo, fakt.

nafuka
7. dub 2017

@janika224 mazli a chovej co to jde🙂

soleilll
7. dub 2017

@janika224 To neustálé mazlení nedokážu posoudit - sama jsem dost nekontaktní, ale spíš bych se zaměřila na chování v kolektivu. Jestli byla dcera 1,5 roku jen s tebou (a ještě v náručí), nemůže být příliš samostatná a osobně si myslím, že jí tedy chybí i odvaha a sebevědomí, možná i zvídavost. To samozřejmě může být daný i povahou, nejen tvým přístupem. Klidně ji vezmi za ruku a doveď k ostatním dětem a tam ji pusť - postrč a povzbuď, aby si s nimi hrála. Měla jsem úplně jiné dítě, které po společnosti ostatních přímo bažilo a těšilo se, takže nedokážu odhadnout, jak moc je to povahou nebo dosavadními (celoživotními zkušenostmi), případně nízkým věkem. Mazlení bych možná nechala jen na některé denní činnosti a rituály - typicky po probuzení, před spaním, ale ne kdykoli/neustále. Nebo ji nech, ať si pro pusu nebo objetí přijde sama, obejmi a jde se dál. 🙂 Ale jen ty sama víš, jak na tom jste a co vám vyhovuje.

normalnimatka
7. dub 2017

@soleilll bohužel, je to přesně aopak, než píšeš...dítě si potřebuje prožít v plnosti tu závislost na matce v nejranějším dětstvím, aby semohlo stát nezávislým a navazovat nepatologický vztahy v budoucnu.
když se to rodič snaží odstřihnout a nenaplní tu potřbeu dítěte (když tam je, sou i nekontaktní děti), tak je to průser do budoucna. tím docílíš naopak toho, že dítě nebude třeba dost sebevědomí, protože nedostalo projevovanou lásku tak, jak potřebovalo