Rodičovský příspěvek,péče o dítě do 7 let věku

moxha
23. kvě 2019

Prosím o radu a zkušenosti
Jsem maminkou dcery a nyní jsem těhotná podruhé.Jsem vedená jako osoba pečující o dítě do 7let. Termín porodu mám v srpnu a na mateřskou nebudu mít nárok.
1) Stačí po porodu dojít na úřad s rodným listem dítěte a žádat tak o rodičovský příspěvek? A musím tam jít osobně,nebo může manžel?
2)Je můj úsudek správný,když si myslím,že se mi po porodu zruší status " osoby pečující o dítě do 7let věku?" A proběhne to automaticky po přihlášení mimča na zdravotní pojišťovně a nebo musím něco podniknout Já?
Díky za poznatky

janager
23. kvě 2019

@moxha Stejná situace jako u mě. Probíhalo to následovně. Řidičák jsem pobírala do konce března. Na konci dubna se malý narodil a na pojišťovně mě dali jako osobu pečující o dítě do 7 let. Tam jsem byla osobně. Pak se narodil druhý syn, šla jsem na úřad s rodným listem a z úřadu mi přišel dopis, že zase pobírání řidičák a s tím jsem šla na pojišťovnu, kde mě změnili ten status pečující osoby. No a před tím jsem ještě byla na pojišťovně přihlásit malého. Vše jsem musela osobně. Chtěli podpisy. Kromě přihlášení malého, to může i otec.

moxha
autor
23. kvě 2019

@janager děkuji...

j.a.n.i
24. kvě 2019

@moxha Jinak rodicak nemusis tesit osobne, klidne mize tatinek nebo poslat postou nebo pres datovku, pokud bys ji mela. A ani na tu pojistovnu nemusis osobne, i tam to muze vyřídit nekdo jiny.

netopejr
24. kvě 2019

Všechny papíry na RP vyřizuju posláním poštou.
Na pojišťovnu jim novorozenec stačí nahlásit mailem, scan RL, scan podepsané přihlášky. (Nemáš-li scan, pomůže dobrá fotka.)