Ahoj maminky mam ročního syna, už teda chodí. Kdyz jde někam kam zrovna nemuže tak za nim letím a tahnu ho pryč například u stříkající fontány kdyz je chladno, začne se vzpírat řvát. Přijde k nevlastnímu tatovi a nebo ke mě vrazí facku dám mu přes ruku a on praští znova a víc.. Se vším háže vše ničí. Nevím si s tím rady mám vyhledat lékařskou pomoc nebo jak na něj? Nikdy jsem takhle vzteklé dítě neviděla.
Myslím si že jo, a kor kdyz ho za to placnu aby to nedelal tak pak kor!
@lov u nas docela pomaha kdyz treba ukaze na okno jako ze chce na parapet, tak "vyslat zpravu", ze vis, co chce. takze vzdycky rikam "ano Kubicku, je tam okno, a vidime nebe bla bla bla a on aspon vi, ze mu rozumim a reknu mu, ze proste ted na okno nepujdeme ,ale ze budeme delat to nebo to a hodim mu mic, jdeme jist, proste jinou cinnost, kterou ma rad. taky to nekdy neklapne, ale casto to mluveni hodne pomuze. i treba pri prebalovani, to je fakt bojovka, rev, hysterie, ale kdyz na nej porad mluvim a rikam, ze jen vymenime plenku a pak si budeme hrat atd a proste na nej melu a on se soustredi na to, co rikam, tak to jde. ale Kubik je teda o neco starsi. v roce jeste tak vztekly nebyl
No pravě mám strach aby to nebylo horší a horší, ja na nej taky mluvím co se tohohle týče. Nevim skusím si objednat tu knihu a uvidíme, moc dekuji za radu
on dělá jen to co ty...ty ho plácneš tak on to zkouší taky protože to vidí u tebe, to je úplně normální reakce takovýho prcka...až tě plácne, chytni ho za ruku a řekni důrazně NE, případně postav na zem pokud to udělá když ho chováš
Převádět pozornost!!! Takže když chce do fontány, upozornit ho na něco jinýho zajímavýho, "hele, koukej, támhle jde pejsek" a jakmile tu pozornost odvedu, tak samozřejmě od fontány odnesu, neb je jasný, že voda je pro děti straaašně lákavá a rozhodně nemají takovou sebekontrolu jako dospělí. Plácání nikam nevede, fakt ne. Když syn měl období tahání za vlasy, tak jsem mu vždycky říkala, ať maminku pohladí a vzala jsem mu ruku a pohladila se s ní. Dneska už mě za vlasy netahá, naopak mě hladí. My jsme pro děti příkladem toho, jak se chovat, pokud ho budu plácat, je jasný, že mě bude plácat taky.
Nejšťasnější batole je celkem fajn, ale myslím si, že když budu ročnímu dítěti opakovat to, co chce, tak to bude chtít ještě víc, jako jo, potvrdit mu tu potřebu "Vím, že chceš na okno,...hele, koukej, (ukázat mu nějakou hračku a hrát si s ním) mi přijde efektivnější než mu vyprávět o tom, co z okna uvidí, protože to v něm to chtění akorát podporuje (prý v roce a půl už odvádění pozornosti není tak efektivní a asi Karp bude zase užitečnější)...
A ještě jedna věc, děti, pokud se do něčeho zaberou, tak se do tý činnosti ponoří celou bytostí a nedokáží se od té činnosti odpoutat jen tak...včera syn asi půl hodiny honil holuby, pak jsem viděla, že už je unavený a že je čas jít domů - takže nejdřív klasika "distract and redirect" "Teodorku, koukej, kde máš usínáčka", došli jsme pro usínáčka (má k němu hooodně silný citový vztah), vzal usínáčka a běžel za holubama. Chvilinku jsem ho nechala je honit s tím, že jsem mu říkala, že půjdem čůrat, pak jsem ho odnesla za hřiště čůrat, pak samozřejmě běžel znova za holubama, tam jsem ho oblíkla a opakovala, že už půjdem domů, za pejskem blablabla, pak jsem mu nabídla ruku a že teda jdem, chytl se a normálně jsme odešli.
@rozzaarka T. má jeden zub a občas mi stiskne u pusinkování nos, vzhledem k tomu, že to nebolí neřeším...jinak ideální je tomu nepřikládat moc velkou váhu, protože jakmile chování nemá silnou reakci, tak prostě zmizí...T. mě jeden čas docela plácal (hodně když byl unavenej nebo přestimulovanej), prostě jsem převedla pozornost na něco jinýho, občas zmínila "au", prostě žádnou vědu jsem z toho nedělala a už mě nemlátí, jen hladí.
Jako nějakou chytrou radu nemám, co zkusit "opatrně"? (to je slovo, kt. na T. docela zabírá) nebo mu nějak ukázat pusinkování jinak...říct au a neřešit?
Muj syn ma 19m a ma to same - něco mu nejde, nedovolim a on zacne ječet, házet s vecma, propínat se, ale bohužel to nekdy dojde tak daleko, ze se zacne az zadýchávat a zakašlávat, ale nechce ani na ruky ani nic. Nejak si taky nevim rady, ale pokud to nedojde do tech jeho ,,zachvatu,, tak ho většinou necham a reknu mu NE!!! pak proste vstane a chce třeba napit nebo něco jako aby mel pozornost. Bohuzel nam tohle dela i v noci takze jsme se rozhodli pro kinezoložku - uvidíme co nam poradi (syn ty noci ma od svých zdravotnich problemu, stravil dohromady pul roku po spitalech a vysetreni a cviceni atd)
Tak nejlepší je zaprvé vyčkávat, až začne mluvit, bude velká část problému vyřešena, protože si vše vyříkáte. Lékařská pomoc ? Je to malé dítě, které Vám nerozumí a vy nerozumíte jemu, není snad úplně přirozené, že projevuje svojí nespokojenost a vzdor i když nám se to nemusí líbit ? A za druhé, z vlastní zkušenosti vím, že když Vás plácne, nikdy se nevyplácí to vracet, jako byste mu ukazovala, že když se mi něco nelíbí je řešením plácnutí, vy mu zkuste naopak ukázat jinou cestu. Ruce mu chytˇte, projevte jasný nesouhlas s tím, že Vás plácá, to si nikdy nesmíte nechat líbit, čím bude starší, tím lépe to pochopí...
@denisala Když má dítě záchvat ze kterého nejde vytrhnout, pak je dobré otřít mu obličej chladnou žínkou. Jinak na toho našeho spolehlivě zabíralo vyhoštění do jiné místnosti či naprostá ignorance. Když řval, povídali jsme si v klidu a občas prohodili jeden k druhému : slyšíš to, tady někde bzučí komár ?? 😀 No a za chvíli ho to přešlo, ale uznávám, každé dítě je jiné a na každé zabírají jiné metody, chce to jen zkoušet do zblbnutí...
foukani ani krik nezabira, zkousela jsem. V noci mu občas pomuze když ho vemu do koupelny, pustim vodu a ťapkam ho vodou po čele, ale to je výjimka. Dekuji kinezolozku mam doporučenou 🙂
A ještě nám fungovalo úplně odvést pozornost k něčemu jinému : hele, támhle je letadlo, nebo pojdˇ upečeme sušenky, nebo dáme najíst andulkám, něco co ho zaujme a zapomene na vztekání 🙂
@xdany strkam mu tvare 😀 to boli min, nez nos 🙂 dela to hlavne, kdyz blbneme, radime, nebo vecer, kdyz uspavam. Vzdycky mi da rucky kolem krku a tahne k sobe, macka... je neskutecny, jak moc chce dat najevo lasku. verim, ze se to casem zlepsi, vim, ze mi nechce ublizovat. diky za napady 🙂
@lov Ahoj, muj maly je taky desne vztekly, kdyz mu neco zakazeme, nedame mu to, co chce, nestojime s nim cely den u okna na parapetu atd., ale teda nebije nas... Taky se propina, odmita stat, proste si klekne a rve co to jde. chci si precist knizku Nejstastnejsi batole v okoli, nekdo mi ji doporucoval, zatim mam jen kousicek, tak jsem zvedava, co z toho bude. myslis, ze vas bije umyslne?