Roční dítě bez vývoje. Co si o tom myslíte?

22. bře 2021

Moje sestřenice má roční miminko, a co jsem se dozvěděla od příbuzných, tak se mimčo neotáčí, nesedí, neleze, nežvatlá, prostě nic. Teď jim doktor nařídil přísné rehabky, no a všichni příbuzní mají za to, že si za to sestřenice může sama. Prý že se malému málo věnovala. Ale mě se to zdá divný, přece se zdravé mimčo bude vyvíjet tak nějak samo ne? Máte s tím někdo zkušenosti? Nelíbí se mi že sestřenici takhle osočují...

autor
22. bře 2021

Ale malého jsem osobně neviděla, tak nevím jestli příbuzní jen nepřehání...

evika_1105
22. bře 2021

Tak pribuzni to mysli tak, ze to mela resit uz davno. Protoze toto teda rozhodne v poradku neni a musi to vedet uz dlouho.

vikinkav
22. bře 2021

Ja myslim, ze by se samo vyvijelo taky, to by ho musela nechat nekde lezet cele dny v jine mistnosti aby se mu nevenovala.. spis se bojim ze mozna zanedbala nejakou neurologii, na kterou mohli jit uz driv, ale to ji mela hlidat pediatricka

lv
22. bře 2021

Zdravé mimino potřebuje podněty - např. naučí se pást koníčky = posílí svaly trupu a celého těla, když ho na to bříško bude matka dávat.
Příbuzní to mimi vidí až v roce? Nebo matka s ditetem nechodi na prevence - pediatr pošle dítě na rhb ve 4 měsících, když nepase ty zmíněné koniky, nebo hned od narození, když vidí, že jsou třeba.

merope
22. bře 2021

Jako tohle je brutální zanedbání už pediatričky - pokud to je opravdu tak, jak to popisuješ.

@vikinkav No, ona pediatrička může tak max poslat, pak se může přeptat co a jak, ale pokud jí matka poví, že to či ono, tak s tím nic nezmůže. Nevím, kdy a jak jsou prohlídky (už si nepamatuji + my tam pak kolem roka lítali furt kvůli opožděnému očkování), ale tuším je v 6m, pak 9m a pak v roce. No a to spíše tak vypadá, že ji už v šesti někam poslala, to bylo léto, takže v 9m jí nadala - a ve 12m ji seřvala.

Mám podobný případ v okolí - v cizině "sledovali a neřešili", po návratu do ČR v 6,5 letech holka poslaná na ortopedii, to zařídila babička, tak tam byli... a v 8 letech jsem se na to nemohla dívat a matce jsem poslala konkrétní číslo na fyzio s tím, že teď zrovna mají volno a má tam ihned zavolat, dokud ho mají... tak zavolala a začla konečně rehabilitovat věci, které měla řešit tak před 4 lety.

autor
22. bře 2021

@evika_1105 No třeba její mamka a babička jí už v 5 měsících prý říkali že ať ho kouká posazovat, to prý odmítla s tím, že doktorka si stojí za tím, že se dítě má posazovat samo. A oni jí teď vyčítají, že kdyby si nechala poradit, že by tohle teď řešit nemusela.

autor
22. bře 2021

@lv To vůbec nevím jak často malého vídají. Do poradny chodí prý pravidelně, a doktorka to údajně řeší až teď. Ale taky mi to je divný že by to nechala dojít až tak daleko.

lv
22. bře 2021

Jo, tak to doktorka má pravdu, dítě se neposazuje, nikdy

meronym
22. bře 2021

Ja myslim, ze ji radili kraviny a ted prehani.

evika_1105
22. bře 2021

S tim sezenim ma sice sestrenice pravdu ale z toho co pises to vypada na daleko vaznejsi problemy. Bud pribuzni desne prehani a nebo fakt nechapu jejich doktorku. Uprimne si myslim, ze to pribuzni dost zvelicuji, protize si neumim predstavit, ze by to dr resila az ted,

autor
22. bře 2021

@merope Přesně nevím co a jak, je to jen to, co říkají příbuzní... Já mám 10 měsíční mimčo, a do poradny jsme chodili ze začátku často (přesně už nevím) pak 3.4.6.8.10. měsíc. A další bude 12.měsíc.

autor
22. bře 2021

@meronym
@evika_1105 Taky si myslím že přehánějí. Ale jak jsou teď důležití, že si mladá nenechá poradit... A to se pustila máma hned do mě, že my mladý jsme stejný, že taky odmítám rady (až na to že moje 10 měsíční umí všechno co umět má).

mimco
22. bře 2021

Myslím si, že příbuzní ji radili hovadiny, ona toho měla plné zuby, tak je začala ignorovat, přestala jim podávat info. co dítě umí nového atd. A tak si rodinka ledacos přibarvila, přimyslela....
Takový otravný příbuzný/ná umí pít, co se dětí týká, krev eňo ňuňo 😅.
Ona má klid a oni se můžou po.rat 😂.

prejeta_zaba
22. bře 2021

Mimino jsi nikdy neviděla, ale jedna paní povídala... Jestli se vůbec nenavštěvujete, je to pro tebe prakticky cizí člověk a nic ti po tom není. A rodina je nejspíš podobného charakteru, pomoct nebo naslouchat, nic, ale odsuzovat a dávat nevyžádané hloupé rady, to by šlo. Buď za sestřenkou zajeď, vezmi jí mimino na procházku, ať si odpočine, nabídni jí pomoc a nebo se na to vykašli a nepomlouvej, když o situaci vůbec nic nevíš. 🤷‍♀️

autor
22. bře 2021

@prejeta_zaba Já nepomlouvám 😲 naopak tady chci vědět info, jestli je vůbec něco takového možné, abych příště příbuzné poslala někam. A jak jí můžu vzít mimino na procházku když mám sama mimčo? 😊

prejeta_zaba
22. bře 2021

Aha, to jsem přehlídla, ale to přece není jen o kočárku. Tak nabídnout účast, pomoc, kamarádské vyslechnutí? Pohlídat i jinak, nabídnout společné setkávání, zjistit, jak na tom v reálu jsou. To jsi ji rok neviděla a teď tě to najednou zajímá? 🤷‍♀️

vitezove
22. bře 2021

Třeba můj muž byl takovéto miminko. Jeho matka má pocit, že s dítětem se hraje tak, že ono leží na zádech a ona mu nad hlavou drží hračku. A to je celé. Všechno ostatní je nebezpečné nebo to dítě nechce, nebo moc podnětů atp. A dopadlo to tak, že můj muž se do roka prostě nepohnul. Neměl důvod. Všude ho nosili, všechno mu podali, podněty kolem nebyly. Taky to začali řešit po roce, řešili neurologii atp. No... nic mu nebylo. prostě časem to přišlo, ale bylo to tímhle. Asi nejen, nejspíš byl prostě líné mimino. Ale my to teď hodně vidíme, jak prostě s malou blbneme, hrajeme si atp. A oni přijdou a peskují, že se jí něco nelíbí (když se směje), že ať jí to podáme, ať jí přesuneme atp. Tak pak je jasné v čem žil manžel a proč to tak bylo.

prejeta_zaba
22. bře 2021

A jinak si teda myslím, že to není o péči. Že to je dítětem. To by fakt muselo ležet podvyživené, podchlazené někde v tmavé místnosti. Což nejspíš neleží, jinak už by to snad dávno řešila sociálka a ne modrej konik...Normálně se už od prvních týdnů miminka otáčejí za světlem, za hlasem, broukají, zkoumají své ruce, naučí se otáčet i bez hrazdiček a moderních serepetiček, pak se houpají na kolenou, lezou, sedají si, stoupají si. Takže i kdyby leželo v postýlce a sestřenka se na něho třikrát denně přišla usmát, v podstatě mu to k vývoji stačí...ale asi je tam potřeba nějaký podnět v neurovývoji - rehabilitace nebo vážnější léčba. A nebo je v pohodě, jenom rodina vidí 40 let staré postupy, že mimino má být v chodítku a posazováno na nočník a když to nedělá, tak je zaostalé. 🤦

herminka
22. bře 2021

Já bych to brala s rezervou a udělala si názor až na základě viděného. Moje nevlastní tchyně se třeba pozastavovala nad tím, že moje děti v roce nechodí a ani se nechtějí nechat vodit za ruce jako opice. Bodejť by chtěly, když jsme je nikdy nevodili. Kdoví, jak to prezentovala před vlastní rodinou.
Pohled na výchovu je vždycky subjektivní a co se jednomu může zdát jako "zaostalé" dítě, může být (téměř) v pořádku.

journals
23. bře 2021

Brala bych to s velkou rezervou. Dite jsi nevidela, predpokladam, ze pediatr ano a pravidelne. Takze bych ubrala a nemontovala se do toho. Neverim, ze situace je takova jak ji popisujes 😉 pediatr dite jiste zna, takze bud pribuzni prehani, nebo jde o tezce zanedbany socialni pripad (pokud to doted nikdo neresil a sestrenice k pediatrum nechodi). Podle tveho popisu je cela situace nesmyslna, rady pribuznych radeji nekomentovat

veruuu_kubesovic
23. bře 2021

A co je ti po tom? Sama maminka tedy tvoje sestřenice nejlíp ví, jak na tom dítě je...a rodině je do toho prd...

palja
23. bře 2021

To se mi zdá divné. Pediatricka miminko vidí docela často, ptá se co dělá /nedělá, řekne co se má a nemá dělat. Už dávno by je někam poslala

izz76
23. bře 2021

Kdoví jak to je, dítě jsi neviděla, těžko hodnotit jestli opravdu s vývojem tak pozadu. Pokud chodí na běžné prohlídky tak snad doktorka měla poznat dřív, že je něco špatně.. Jinak souhlasím s tím, že se děti nemají posazovat, vodit za ruce jako opice atd. oni si na to přijdou samy.. Samozrejme se jim věnovat, chovat je, ukazovat jim hračky, povídat si s nima, střídat pozice, ale nechat rozvíjet pohyb vlastnim tempem. Moje první dítě se umelo samo posadit a lezt v 5mesicich,stalo v 7,v 9,5mesich chodilo, neměla jsem na to, žádný vliv. Druhé lezlo v 7m, posadilo se v 8m,samo chodilo až ve 14mesich, každé dítě má jiné tempo.