Roční dítě a mobil

kozaci
28. led 2019

Ahoj holky, potřebuju trochu poradit. Přes den telefon téměř nepoužívám, ale jsou situace, kdy si ho do ruky prostě vzít musím. Pro malou je telefon jako magnet. Jakmile ho někde zahlédne, okamžitě se po něm vrhá. Nevím co s tím. Mám jí ho na chvíli půjčovat (vypnutý), aby ho mohla prozkoumat s tím, že po čase jí to nebude bavit. Anebo strikně říct ne? Díky za zkušenosti.

lucie01
28. led 2019

U nás je to taky magnet, ale já říkám ne ...má čerstvě dva roky a myslím, že na takové věci má ještě času dost :D Koupili jsme dětský mobil a ovládač od FP, ale hned nás prokouknul :D

editkaromana
28. led 2019

Jestli můžu poradit tak určitě nedávat, strašně rychle se na tom pojí závislost která Se pak špatně odvykava. Nepujcovala bych vůbec, ještě u tak malého dítěte. Dnes to vidím všude jak jsou děti na mobilu a ještě jim není ani 3 roky... je to smutné pak ani nechtějí nic tvořit. Mám dcerku která má pět a nikdy jsme ji na to neučili a jsme za to moc rádi, na co dítě potřebuje mobil? Nechápu ty rodiče kteří to vůbec povolují, pak sami ani nemůžou na mobil protože dítě pak řve. To by mě teda rozpálilo. Nejvíc mě dostane když mj známá řekne já nemohla být na mobilu, byla tam mala :D no to mě teda dokáže dostat.....

emamaira
28. led 2019

Náš malý to má úplně stejně. Půjčila jsem mu ho, ale jakmile zhasne, tak už ho nezajímá... ale dělám to tak, že když se po něm natahuje, tak ho prostě někam zastrcim, aby ho neviděl a dám mu něco jiného na hraní.

kozaci
autor
28. led 2019

Díky moc. Intuice mi taky říká, že ne. Jen jsem si říkala, jestli náhodou neukojím její zvědavost, když jí ho párkrát vypnutý (aby se ani nahodou nerozsvítil) půjčím. Třeba by jí pak už nezajímal??? Díky moc za postřehy!

rousse
28. led 2019

ročnímu dítěti bych mobil určitě nepůjčovala ani nedávala. V tu dobu si naše malá obkoukala, že do něj dělám "haló haló", tak jsem jí dala starou nefunkční tlačítkovou nokii, se kterou dělala "hajó hajó" taky a byla spokojená....

mourovatakocka
28. led 2019

Dcera dřív děsně fascinována mobilem, nešlo ji ani v klidu vyfotit, hned se k němu vrhala. Řešili jsme to ve skupince listopadovek a jedna maminka psala, že dali dítěti starý nefunkční mobil a malý si to prozkoumal a už mu byly mobily fuk. U nás to naštěstí přešlo samo, touhle cestou jsem se vydat nechtěla. Myslím, že mají na různé "chytré" přístroje čas..

puhelin
28. led 2019

Ja mam mobil cely den na skrince, nevyndavam ho pred dcerkou. Deda ji svuj jednou pujcil (nemyslel to zle, byla jsem na pohovosti a on s ni cekal v cekarne, kde plakala) a od te doby volala i ze spani "mobil". CHvili to trvalo, ale uz si na neho nevzpomene. Ale je pravdou, ze moc fotek nemame... Dostala muj stary, ten ale nesviti, tak ji moc nebavi.

merope
28. led 2019

Pozor! Většina mobilů má SOS volání i zamčená. A vypnutý mobil není tak cool - nesvítí. Ale synovci jsem dala můj starý tlačítkový nefunkční a koupila mu i nějaký dětský (barevný). Jim nejde o telefonování, ale prostě kopírování rodiče. Případně sehnat nějakou atrapu.

bublisa
28. led 2019

Jednou mi dcera uzmula mobil a naslintala mi do konektorů a mobil to nerozchodil.
Koupila bych nějakou hračku, některé po zmáčknutí vydávají zvuky

puhelin
28. led 2019

@bublisa Bohuzel se mi to stalo take, dcerka mela 6 mesicu a poprve se nam postavila - coz me ani ve snu nenapadlo, ze udela takhle brzo. Mobil na konferencnim stolku vzala okamzite a stacilo trochu slin a odesel mi na vecnost.

ariadna12
28. led 2019

Nas prcek je mobilovy, tabletovy, televizni a jiny cudlikovy maniak. Snazime se to omezovat a davat mu makety, ale samozrejme to pozna. Osvedcilo se vse dat tam, kam nedosahne, a omezit pouzivani. Kdyz moc chce, dame mu pristroj do ruky, nebo treba skypujeme s pribuznymi, tak je u toho, ale snazime se zabavit ho jinak.

mis_el
28. led 2019

Dceru 1,5 roku taky všechno přitahuje - mobil, notebook, svítící myš od počítače, ovladače od televize. Má dětský mobil, chvíli se s ním zabaví, ale není to ono, nesvítí. Když z ovladače vyndám baterku, nechce ho, protože zjistí že nefunguje. Tablet nemám, ale mám čtečku, před ní číst nemůžu jinak ji chce taky.
Já se snažím před ni vše schovávat, ale občas mi někdo zavolá, nebo odpovídám pracovně na emaily, tak pak samozřejmě taky mobil chce. A muž ten si doma skoro celý den s mobilem hraje, ale toho si skoro nevšímá, spíš chce dělat to co já.

muhehehe
28. led 2019

Já nevidím vůbec žádný problém v tom ho dítěti půjčit... vypnutý.. mrkne, že s tím až zas taková zábava není, a je to, ne? nějak nerozumím proč by se z toho měla dělat nějaká kovbojka, když nemá problém s neustálým zíráním do mobilu máma, proč by ho mělo mít dítě, nebo proč mu zakazovat se mrknout na vypnutý mobil? předvede haló haló a zase si ho vezmete zpátky.. půjčuji běžně, synovi je rok a půl. Mobil používám tak nějak obvykle - telefonuji, občas si přečtu mail nebo odpovím na zprávu, ale nezírám do toho nonstop, ani nemám tarif s daty. Tak kluk taky dělá, že telefonuje, mluví do toho, je to sranda. Nevím, v čem by mu to mělo ubližovat. Cítí se důležitě, že dělá to co já. Ale nepouštím mu na tom nic a zapnuté nedávám, ani starší dceří (3 roky a kousek). Tablet a TV nemáme vůbec a na počítači pohádku ani písničku kluk zatím taky ještě nikdy neviděl (dcera už občas ano, ale ne denně). Dětské verze mobilů a počítačů nevedeme, nelíbí se mi takové hračky.

hanih
29. led 2019

Já jsem dceři půjčila na okouknutí, ale jen pod dozorem. Hned by si ho totiž cpala do pusy a to jsem teda moc nechtěla. Na mobil sahám i když jsem venku, v obchodě, ve vlaku apod. Neříkám, že je špinavý, ale zas na strkání do pusy asi fakt není. Starší dcera dostala kdysi dva dětské mobily a válejí se doma, ani na ně nevzpomene. Zato kostka z magnetické stavebnice, která vypadá jako můj mobil (je trošku menší, ale má stejný tvar, stejnou barvu a magnet na spodní straně vypadá jako displej) je velmi oblíbená náhražka mobilu, starší s ní volá babičkám a mladší na ni vesele může slintat a ožužlávat ji 🙂

andza
29. led 2019

No, tak ja sem napíšu, ať se trošku vyrovna skóre. Začala jsem se synem koukat na počítači na "něco"(přátelepřátel, vypravej) asi kolem roku, při jídle. Jinak to bylo o nervy. Pak se u babičky naučil od sestrenic, ze tam jde pustit i program pro něho. Tak jsme zacli pouštět auta. Pak mi toto zacalo vadit, delal sceny, kdyz jsem si chtěla neco pustit ja nedejboze, tkze jsme pocitat odnesli. Koukal se jen na sebe v telefonu. A bavily ho knizky. Ted bydlime u tchyne, a tady jsou n mobilu vsichni, včetně mě, takže telka i, mobil jsou na dennim poradku i u syna.(20m) Nejsem z toho stastna, ale v tehle sitiaci s tim moc nezmuzu.

azanka
29. led 2019

Kamarádka zacala synovi půjčovat telefon, on začal sjíždět videa na youtube a když mu ho chce vzít, je řev. Chlapeckovi jsou dva. Já synovi od začátku říkám, ze telefon je mamy a sahne na něj jen, když mi ho podává. Pohádky běží na televizi, maximálně na počítači. Ale telefon mu nedam. Už proto, ze by mi mohl rozflakat displej, což už se mu povedlo.

kittyy17
29. led 2019

Nemyslim si, že mobil je něco špatného, v přiměřené míře. Kluci rádi koukají na fotky, rádi fotí a natáčí video. Můj 4,5 letý syn ovládá tatinkuv mobil líp než já ( já to ani nezkousim). Na chvilku si ho půjčí, s dovolením, a zase vrátí.

kittyy17
29. led 2019

Roční dítě je zvědavé a chce si hrát s tím, co vidí u rodičů. Taky jsem byla silně proti, ale v krizových situacích kdy jsem ho potřebovala zabavit, jsem mobil obětovala...

ivuse20
29. led 2019

Malý má 18m a má bývalý služební telefon bývalého partnera. Je to taková ta klasická cihla tlačítkova. Je vyplý a malý si s ním hraje na haló haló. Jiný do ruky nedostane. I ten od FP má, ale nezajímá ho.

jenny91
29. led 2019

@kozaci Takový "experiment" jsem zkoušela, na malého jsou technologie taky jako magnet, tak jsem mu občas po telefonátu svůj mobil půjčila. Určitě si na něm nevytvořil závislost, když je to takhle na kouknutí, pak jsem mu ho prostě sebrala, nestalo se podle mě nic zlého a za zkoušku jsem nic nedala. Ale abych odpověděla na tvoji otázku, jestli ho to omrzí a přestane ho to přitahovat: z mé zkušenosti ROZHODNĚ NE. Řev byl úplně stejný, když jsem mu ho sebrala po delší době (a to jsem ho nechala si s ním fakt vyhrát, i když jen mačkal tlačítka a display byl černý), jako když jsem mu ho vzala po půl minutě, a úplně stejné to bylo, když jsem mu ho nedala vůbec. Prostě té scéně a tomu, že jsem ho musela rozptylovat jinou zajímavostí, jsem se nevyhnula tak jako tak. No ale rozhodně se mi nestalo (a ani nevěřím, že by to přišlo), že by ho přístroj sám od sebe omrzel a šel dělat něco jiného. Buď s ním byl už tak dlouho, že se mi to nelíbilo a vzala jsem mu ho, nebo jsem mu ho musela vzít, protože ho začalo šíleně štvát, jaká to je otrava, a vztekal se u něj. A pak byla samozřejmě jako bonus opět ještě scéna, když jsem mu ho brala 🙂 Takže z mé zkušenosti: žádný přínos. (I když každé miminko je jiné, třeba to malá pochopí rychleji.) Jinak pro "pobavení" - nedávno hlídal manžel a nějak dostatečně nepřipravil obývací pokoj na to, aby byl dítětivzdorný. Na stole zůstal ležet můj mobil a hrnek vychladlého čaje z předchozího večera. No a malý se samozřejmě rozhodl ty dvě věci zkamarádit 🙂

mku
29. led 2019

Nas 18m syn si umi zapnout mobil a najde si na nem co chce... ja sama mu na nem poustim pisnicky na youtube k jidlu, bo je absolutni nezravec a jsem rada, ze aspon takhle do nej neco dostanu...
obcas, na dlouhe trase, mu mobil zapneme i v aute... a nevidim v tom problem