Režim novorozence. Prosím, poradíte?

petranaty
29. dub 2020

Ahojky , prosím zkušené maminky o radu . Zítra nám budou tři týdny , malá byla v inkubátoru, měla žloutenku ,tak byla hodně spavá a nechtěla se prisat . Nakonec nám pomohly kloboučky ,které už 3den nepoužíváme ,podařilo se nám je odbourat . Lékařka i na neonatologii mi radili ať ji budím každé tři hodiny ( jinak by spala celý den ) .to se nám dařilo malá se napapala , pak chvilku koukala a ušla a tak dokola . Teď posledních pár dní před den hrozně pláče a chce furt prso a to třeba po 20 minutách a téměř nespí , taky max. T půl hodinky .

petranaty
autor
29. dub 2020

Můžou to být prdíky ? Jinak malá přibírá , jdeme ještě dnes na vážení , tak uvidíme ...taky mi všichni rádi ať koním z obou prsů ale to nám nejde , jakmile jí to přerušil a dám k druhému už nechce ,tak kojime z jednoho a další kojení z druhého . Otázka zní může mít bolení bříška z častého pití mlicka ? Že se jí to tam míchá ? Staré s novým ? Včera chtěla celý den prso , cvičení nepomáhalo a v noci vůbec nebyla k probuzení takže byla téměř 10 hodin bez mlicka , jen malinko se jí podařilo prodat než usla...je to normální ? M první mimco a nechci nic podcenit . Děkuju za případné rady

jjasmina
29. dub 2020

@petranaty já před kojením vždy prebalovala, aby se mimčo trochu probralo, vždycky jsem kojila z jednoho prsa a příště z druhého. Jinak na bříško zkusit espumisan, opatrně i s tím co jíte 🙂

codal
29. dub 2020

@petranaty to, že chce být pořád u prsu je normální, má to tak hodně miminek, prostě to potřebují, často ani ne tak kvůli jídlu, jako kvůli pocitu bezpečí. Navíc může mít růstový spurt. Bolet bříško ji taky může, to má většina miminek, prostě si střeva zvykají na stravu a miminkům se při kojení ulevuje. Takže pokud to jen trochu jde, zkus ji vyhovět, prizpusob se jejímu režimu, tak jak ji to vyhovuje. To, že ti v noci spí tak dlouho, je spíš zázrak, tak si ho užívej, nebudila bych ji, pokud přibírá, tak je to fakt zbytečný😄. Kojit s obou prsou muzes, ale není to nutný, udělej si to, jak vám to oběma vyhovuje.

niliho
29. dub 2020

Ahojky, malý se mi od narození o kojení vůbec nehlásil, byl strašně spavý. Takže jsem ho opravdu poctivě co 3 hodiny budila. V noci jsem co 3 hodiny budila jen první měsíc a pak jsem ho už nechala spinkat. Spal mi a do teď spí celou noc. Kojila jsem a kojím z jednoho prsu a další kojení z druhého. Je možné, že jí trápí prdíky, to trápí opravdu hodně miminek. Pozor na stravu a nadýmavé věci. Já jsem hodně pila fenykový a kmínový čaj. Nebo vyzkoušet baby calm kapky, espumisan či jiné na bříško.

puhelin
29. dub 2020

Urcite koj, jak ona potrebuje. Na to neni zadny interval. V inkubatoru jsi ji chybela, tak se to ted snazi dohnat a nenechat te odejit. Rozhodne ji vyhov, bud s ni, uvaz si ji do satku a nenechavej ji samotnou. Bude klidna, a i kdyz spinkat nebude, bude spokojene a bez stresu odpocivat a to je nad vse. Klidne miminko dobre ji, roste, ma skvely zacatek do zivota.
Kdyz kojis, koj z toho jednoho prsu az do te chvile, kdy ona skonci, neprerusuj to ty sama. Mleko v prsou je bezedne, i kdyz prso se zda mekke. Pozdeji se ti prsa tolik nalevat nebudou, ustali se to, ale mleka v nich dal bude, kolik tva dcerka bude potrebovat. Obe moje deti mely problem, pokud jsem jim dala behem kojeni obe prsa, tak jsem to uz priste nedelala. Taky mi prislo, ze se jim to micha. Ald nekdo zase rika, ze materske mleko nevadi, kdyz je michane. Tak nevim, mne se potvrdilo, ze to vadi.
S tim spankem v noci - budila jsem jen v porodnici, aby mi pribraly a mohli jsme brzo domu. Doma jsem je nikdy nebudila, oba spaly od narozeni klidne i 11 hodin v kuse, kazdou noc. Az do cca 3 - 4 mesicu, pak zacaly vic vnimat a i zpracovavat zazitky a v noci se budily. Oba mam od narozeni v posteli, postylku jsem nepouzivala ani u jednoho. A taky pred kazdym kojenim prebaluju, protoze pri kojeni jsem i uspavala. Pozdeji uz ne, ale zvykla jsem oba na jidlo v ciste plence. Deti mam 3 roky a skoro 9 mesicu.
Drzim pesti, at to spolu krasne zvladnete.

mourovatakocka
29. dub 2020

@petranaty Nechej to na ní, je malinká, takhle může být takřka nonstop u prsa , je to pro ni jistota a bezpečí, ne jen krmelec. Já režim že začátku nastavovala podle dítěte, až později jsem jí zkoušela do toho zasahovat. V šestinedělí je pro vás obě všechno nové. Samozřejmě může mít i problémy s bolenim bříška, ale sazela bych spíš na hledání náruče.

lennus
29. dub 2020

@petranaty Dej jí, co potřebuje, taky jsme měli nedonošené miminko, jednu dobu se kojil i co půl hodiny, prso má i jinou funkci než jídlo a pití, hlavně se vše u nich mění, zvykají si na svět, přitom měli být ještě v bříšku, režim měly obě moje děti až od půl roku nějak přirozeně, do té doby jsem neřešila. Navíc díky častému přikládání se i lépe tvoří mléko. Super je i šátek, chce určitě kontakt a čím víc, tím líp!

chumlee71
29. dub 2020

@petranaty neboj to bude sprut,ten je ve třech týdnech pak v šesti týdnech a ve třech a šesti měsících. Koj jí jak často ona chce ,za pár dní to přejde 😉

eithelwing
29. dub 2020

Na nějaký režim bych u tak malinkého miminka kašlala. Nejspíš to musí dohnat, může jít o růstový spurt, potřebuje prostě pořádně nasosat. 🙂 A určitě se přitulit.
Osobně nejsem zastánce toho, že každá maminka touží být nonstop dudlíkem pro své dítě, ale pokud pije, nech ji pít. Za týden, za dva bude zase všechno jinak, pak bude zase všechno jinak...

majina89
29. dub 2020

@petranaty Já jsem mela doma "přenošence" a pila mi co 30 min přes den. Neresila jsem rady typu "koj jen co 3 h, jinak ji bude bolet bricho". A kojila jsem vždycky z jednoho prsu a u dalšího kojení z druhého. V noci jsem dcerku na kojení nebudila (doktorce jsem tvrdila ze ano😀), protoze pribirala a přišlo mi , že byla spokojena, když spala dele v kuse. Ale přes den to jak kdyby dohanela a chtěla co 30 min. Ale to mi nevadilo.

jjasmina
29. dub 2020

@majina89 my to měli stejně, malá přes den skoro furt na prsu, alev noci jsem ji nebudila, i dr říkala, že pokud přibírá není to potřeba.

petranaty
autor
29. dub 2020

Děkuji za zkušenosti . Malá není nedonošená ,je naopak přenášena , spala furt i v bříšku proto jsem ji téměř necítila a museli mi porod vyvolávat ,spala dokonce i u porodu , kdyby jí doktor nevytahnul tak tam je dodneška :D mám ji u sebe téměř furt , přítel dokonce hudruje ,že si na to zvykne a podobně kraviny , prd tomu rozumí ....mě šlo jen o to zda ji ten brichabol nezpusobuji já tím častým kojením ...jinak se snažím jíst jídlo co by ji vadit nemělo ..akorát v tom ovoci a zelenině si nejsem jistá tak jsem měla zatím jen oloupané jablko ,hrušku,okurku a ledový salát

majina89
29. dub 2020

@petranaty ono to obdobi nonstop na prsu přejde. To uteče, ani nebudes vědět jak. Když to je prvni Dítě, mas na tohle mazlení čas. Uzivej si to, koj v tobě příjemne poloze a odpocivej u toho 😊

puhelin
29. dub 2020

@petranaty Na to se neda zvyknout. Jen teda pritel asi bude na malou zarlit, na to se priprav. Tak se nezapomen venovat i jemu, kdyz bude malicka spinkat.
Za sebe doporucuju chroupat kmin nebo fenykl (nebo si z toho udelej silny odvar), pomuze ji to lepe travit. Sklenicku se zrnicky jsem mela u prebalovaku a vzdy behem prebaleni jsem si lzicku dala a chroupala. A u nas melo velky uspech i vyprdeni v klubicku pri kazdem prebaleni, deti nemely zacpu vubec. Delala jsem to pri oplachovani po kazdem sundani plenky (prebalovak mam v koupelne).

petranaty
autor
29. dub 2020

@puhelin když si udělám z kmínu čaj bude to taky fungovat ? 🙂 V jakém poměru ?

lennus
29. dub 2020

@petranaty Emulips anýz je fajn na bříško i tvorbu mléka

lennus
29. dub 2020

@petranaty Vydedukovala jsem si podle toho inkubátoru, že byla dříve narozená

amazonkajanik
29. dub 2020

@petranaty na prdiky bylo nejlepší prso,rozjede se peristaltika. Jinak jak už padlo,může to být i spurt,to je pak mimčo malý otesanek . Pokud je dost mléka,můžete kojit jednou z jednoho a pak z druhého. Já měla málo v obou,takže nakonec UM 🙄

pipi_puncocha
29. dub 2020

@petranaty já jsem si dělala lžičku kmínu a zalít vodou třeba 1dcl a pak jsem to kopla na ex, zní to hůř než to pak chutná.😅 a malému jsme dávali kapky BabyCalm, jsou přírodní a je to právě kmín, anýz a fenykl (myslím že tyto tři) před každým kojením.

petranaty
autor
29. dub 2020

@pipi_puncocha děkuji 🙂 zkusím 🙂 teď jsme přišli od doktorky a přibýváme prý nadprumerne a dostali jsme pochvalu , tak mlicka mám asi zatím dost i když mám jedničky :D bála jsem se že brečí hlady

jjasmina
29. dub 2020

@petranaty Já se taky na začátku bála.. Za to ted bych potřebovala podprdu s košíčky F 😅

merope
29. dub 2020

Nečtu celou diskusi, ale napadá mě k tomu jedno - jak začlo být teď tepleji, tak můj drobek se mi najednou zázračně rozpil a pije i vodu, nutrilon, všechno (má rok) a na prsu by taky byl pořád. Nemá opravdu prostě žízeň, jak je tepleji? A piješ ty sama dost, jak je tepleji (tzn. máš dost mlíka)?