Režim miminka a spánek přes den

bayt
16. bře 2018

Ahoj, od kdy jste začali nastavovat miminku nějaký režim, resp. kdy je to žádoucí a je schopné to pochopit? Syn bude mít 8 týdnů a chtěla bych ho koupat a uspávat "na noc" v pravidelnou hodinu, ale nevím, zda to je OK? Trochu chyták je v tom, že večer je rozmrzelý, jak tak miminka bývají, takže usíná blbě a já neodhadnu, zda ho nenutím spát "předčasně" nebo je naopak už ten ideální čas. Nějaké zívání on dělá dost nepravidelně, tak těžko říct.

Také mě překvapuje, že přes den spinká v delším kuse a má docela dlouhé pauzy, myslíte si, že to je ok? Příklad dne:

Vstává v 8-10 ráno. Za cca dvě a ž dvě a půl hodiny spinká zase, je schoný spát cca tři hodiny. Potom už je to na nic, snažím se, aby si za další dvě hodiny zdřímnul, ale většinou zaspí spíš u kojení tak na ty tři minutky a hned otevře očka. Dnes jsem u něj ležela a nechala mu prso v puse, takže vydržel aspoň tu půl hodinu, než jsem dostala křeč do těla. Nesmím se ani hnout. A pak bych ráda koupala v sedm a uspala, aby v cca osm spinkal zase do těch osmi až desíti. Myslím si, že by měl tendence usínat spíš v deset až jedenáct, ale to nevím, zda je ideální, aby se "naučil". Díky vše, kod to dočetli do konce 🙂)

nugetka20
16. bře 2018

Zezačátku je ten režim u prcků na pytel, my měli tak nějak "normálnější" režim až tak kolem 4. měsíce. Do té doby dítě spalo, jedlo, křičelo ..... 🙂 Kojila jsem po 2 hodinách, to jediné jsem si hlídala. Koupat kolem 7 večer klidně můžeš, to není nic proti ničemu. Mě většinou malej usnul a za 3 hodiny byl vzhůru na hodinu a půl, pak zas e3 hodiny spal a zase 1,5 hodiny kojení, přebalení, pak uspávání, nošení .... a takhle až do rána. Pak kolem té 6 vstávání, kolem 8 šel spnkat, u prsa tu hodinku si nacucal, pak usnul s prsem.... první měsíce jsem proležela na gauči, s malým na prsu (dudlík nechtěl).

Na režim je teď ještě brzo - on si k tomu malej dojde sám.

kejt29
16. bře 2018

Na rezim je jeste brzo. Takze koupat podle situace, klidne k veceru, ale je jedno, jestli to bude jednou v 18h a podruhe v 19h. Jidlo davam na pozadani doted (5 mesicu) a nekdy chce co hodinu, nekdy az po trech. Casem se ustali i spani. Cca v tom veku vydrzel vzhuru dve hodiny a pak spal 1/2h. Roli ale hraje vic faktoru. Treba pocasi. Takze nech to na nem, zkus ho dat spat kdyz si myslis, ze je unaveny (nas si tre ocka). U miminek plati cim vic spi tim vic spi.

vladienka
16. bře 2018

My sme zacali robit rezim cca po 6.Mesiacoch, ale od nejakeho 3.mesiaca si mala urobila taky svoj rezim, ale stale sa to jemne menilo. Dovtedy si to urcovala mala. Este je na to malinky... dost dlho mala zaspavala aj o 11 vecer a postupne so zvysujucou sa aktivitou cez den bola unavena skor a skor, teraz v 8.mesiacoh zaspava medzi pol 8-8.

ladyhacek
16. bře 2018

synovi sjem režim měnila několikrát když byl malinký tak večer brečel-začala jsem koupat už v 17h, v 18h u kojíní usnul a budil se po 3h . myslím, že to bylo také kolem těch 2 měsících. jinak já pravildně začala koupat tpo 6-nedělí, ale manžel syna neviděl takže jsem mu to opět posouvali... už ani nevím kolikrát 😀

rosa106
16. bře 2018

Ja jsem nekde cetla, ze dite do ctyr mesicu by nemelo byt vzhuru dele nez hodinu a pul az dve hodiny, ze pak je rozmrzele a o to hur se mu pak usina. Dodrzujeme to a vazne to funguje, i usne temer hned. Pravidelne koupani a spinkani urcite doporucuji jiz od zacatku.

bayt
autor
16. bře 2018

@nugetka20
@kejt29 holky když já když ho neuspím tak neusne, je velmi špatný spáč....proto jsem přemýšlela, že mu tedy dám koupání a uspávání /jakože už moční/ na nějaký konkrétní čas každý den....on by byl schoonej být asi vzhůru klidně dalších pět hodina asi by byl šíleně přetaženej

bayt
autor
16. bře 2018

@rosa106 no to jsem taky četla, a pak že přes den mají naspat cca čtyři hodinky...jenže ten můj naspí přes den čtyři hodinky najednou a už to jde z kopce

ivuska1986
16. bře 2018

Ahojky, tak o rezim jsem se snazila vzdy, ale to nase stesti si stejne dela co chce😂 po sestinedeli zacala mala usinat az okolo desáté, at jsem delala co chtela, tak padla desata a spalo se, to ji drzi dodnes. Vstavame 7:30-9:00. Vydrzi dve hodky vzhuru, pak jde spinkat dve- tri hodky, pak zase dve hodky vzhuru, pak jde spinkat do kocarku, tam prospi tak hodku a vecer okolo seste si da u prsa dvacet a v devet vecer si tak hodku pocucava a v deset je tuha. Myslim, ze málokterý prcek bude spat od osmi do osmi, taky si myslim, ze se co mesic bude potreba spanku u malyho menit. A co kdybys ho nalozila odpolko na spinkani do kocarku, nepomohlo by mu to k delsimu spanku? Neterinka zase usinala ve veku tveho prcka okolo jedenacte vecerni, dnes je ji devet mesicu a je tuha v sedm večer. To vis, ze idealni stav by byl v sedm vykoupat a v osm spat, ale jak toho docilit-neporadim, me se nepodarilo

bayt
autor
16. bře 2018

@ivuska1986 on nespinká v kočárku, ale v šátku mi přes poledne prospí tři hodiny, i čtyři..ale pak už nechce odpolko spát

kejt29
17. bře 2018

@bayt nas spal v tom veku 4xdenne pul hodiny. Az po tretim mesici zacal mit jeden spanek delsi (1,5-2h) a ostatni 0,5-3/4 h. V kocarku neusne vubec? Ja zas musim na prochazku od 16-18h, to zvladne dva slofiky a dobre se mu pak kolem 19h usina. Staci mu v tom kocaru i 15minut a je to poznat. Jestli ti usne jen v satku, tak bych odpo vyrazila s satkem na prochazku at se prospi a lip usina vecer...

sissive
17. bře 2018

Tak já jsem asi výjimka, ale my jsme začali režim malé nastavovat hned od příchodu z porodnice. Ze začátku to bylo jen koupání a ukládání ke spánku každý večer ve stejnou dobu, poté se začal průběžně zavádět režim i přes den. Vím, že když měla tři měsíce, tak měla režim už jasně daný. Jenom ho teď přizpůsobujeme podle toho jak malá roste a nemá už tolik potřebu spát. Ale základ je furt stejný

sell1
17. bře 2018

Já si naopak myslím, ze režim by se měl nastavit od zacatku. My to tak udělali a nas malý krasne pochopil, kdy je noc a kdy den. Mohli bychom si podle nej nařizovat hodinky.
Než me napadlo nastavit nějaký režim, tak jsem byla z ne/spaní malého docela vyrizena.
Rekla bych, ze by se to nemělo oddalovat. Ale samozřejmě každé dítě je jiné. My bychom bez nastavení nočních rituálu a přesného režimu brzy skončili v blázinci :D

leniczka23
17. bře 2018

Tak ja si zase myslim ze nejakej rezim je tak akorat na dve veci. Zadnej rezim jsme nenastavovali. Kdyz jsme byli venku nebo pryc tak jsme byli proste pryc. Nebezeli jsme domu jak magori protoze v 7 se musi kouoat, v pul 8 krmit a ve trictvrte jit spat. Zadnej rezim nikdy nemel. Ne pravidelnej. A pochopil hned rozdil.mezi dnem a noci. Spal krasne celou noc a hlavne spal kdykoluv a kdekoliv podle potreby. Ne ze kdyz nebyl v jeho danou dobu v postylce tak rval jak blazen. Ale.ja proste nejsem zastancem.toho podridit se diteti, dite se prizpusobilo nasemu rezimu a vsem nam to vyhovuje. Ale chapu ze kazde dite je jine. On je proste nas..😊

sell1
Autor odpověď smazal
Zobraz
leniczka23
17. bře 2018

@sell1 neco si mi psala?

ploutvicka59
17. bře 2018

@leniczka23 Mám to stejně ,,nastavený"..Simce jsou ctyri mesice,obden koupeme (v létě to bude kazdy den),v osm je v postylce,protoze ja chodim brzo spat..V kočárku dokaze spat tri hodiny,kdyz je teplo,ale prsi hodne,davam ji na balkon.Jakmile prijde do kočárku nebo do auta,je KO😍Takze nejaky extra režim nemáme.

leniczka23
17. bře 2018

@ploutvicka59 ja nenasla zadne nevyhody..spis naopak..ale my jsme teda hodne akcni, takze porad nekde. Vubec v lete.. stihli jsme i Chorvatsko a to mu bylo 8 mesicu. To vis ze jsem slysela i nazory ze si nemame porizovat dite kdyz nejsme schopny se mu obetovat😂 ale tak to nefunguje. Maxim je od narozeni vysmaty a pohodovy dite. A az budu mit druhy budu to delat zrovna tak. Proste podle potreby..😊

ploutvicka59
17. bře 2018

@leniczka23 jojo,to posloucham taky...Ted budu znit jako ta nejhorsipravá matka...ale podřizovat se nebudu..A kdyz mala nebude chtir jit spat ve ctyri,tak proste nepujde..Sama si ,,rekne"lamat jiže a nutit nebudu....Neco jineho je dite,ktere ma 4 roky..to uz nejaky ,,rezim"mit musi...Vidim to u pritele,kdyz mame jednou za dva tydny syna z předchozího vztahu...Jemu se podrizuje vsechno...U maminky..U nas proste ne...V osm do postele...a bud budes spat nebo budes potichu,protoze segrato uz spi....To bych byla zrala na Neurol za par mesicu,kdyby si malej usmyslel,ze pujde spat po pulnoci...A vime sve..

ploutvicka59
17. bře 2018

@ploutvicka59 u maminky at ji skáče treba na hlavu,ale me to delat nebude...obed v jednu..Nechces jist co semse uvarila? Tak nebudes jist vubec..

bayt
autor
17. bře 2018

@ploutvicka59 Ale znovu píšu, náš malej je unavenej, zívá a neumí usnout. Když ho uspím tak kolikrát odpadne hned. Experiment s ítm, že ho neuspím jsem už dělala, a dopadl fakt blbě. Přetažené nervózní dítě, nemá ani dva měsíce, a nespal snad pět hodin v kuse. Proto mu to trochu "vnucuju".

bayt
autor
17. bře 2018

@kejt29 nene v kočárku neusne..právě mi přijde zvláštní že to tak má..většinou kolem poledne dá tři hodiny v kuse a potom ho odpoledne lámu aspoň na půl hodinu hodinu...u kojeí si vždycky na konci pospává,ale to je otázka třeba dvou minut

všude píšou, jak mají malé děti spát v častých intervalech, ale nedočetla jsem se o našem případu nebo zda to něčemu vadí

mohla bych ho samozřejmě uspávat ještě víc nuceně aby fakt nebyl vzhůru víc jak ty dvě hodiny, ale to žu by na něj bylo moc, já ho ani nevidím kolikrát dřív unavenýzo...nebo to jen nepoznám

vladienka
17. bře 2018

@bayt nam tiez bola ako novorodenec hore aj 5 hodin, horor... pomohlo ju davat spat casto, hned ako som videla ze si sucha ocka, to je u nas najvyraznejsi znak unavy. Ja som zastanca rezimu, neznasam chaos a psychicky by ma ubijalo keby som nevedela kedy bude spat a jest. Ale takisto zalezi na dietati, ak je pohodar, je to jedno. Ak nie je, treba nastavit rezim, deti maju radi ak vedia co nasleduje

bayt
autor
17. bře 2018

@vladienka no u nás to je šasto tak, že vidím únavu, dám spinkat a on vydrží i ve dne tři hodiny, ale potom už zase třeba tři ivíc hodin spinkat nechce....a ono odpoledne jsou děti protivný obecně takže těžko říct, zda je utahanej nebo není...celkově ale naspí tolik, kolik má (cca14-15 hodin denně)

vladienka
17. bře 2018

@bayt jj do 3 mesiacov proste niektore deti placu nech robis cokolvek.. proste 4.trimester, u nas to platilo tiez. Nosila som, nonstop kojila.. prejde to 🙂

bayt
autor
17. bře 2018

@vladienka on nastesti neplace ale uspat ho je boj...tak to mi davas nadeji, to uz mame jen mesic 🙂

nugetka20
18. bře 2018

@bayt Pokud je prcek malý, tak spí zhruba po té hodině a půl bdění (hledala jsme v literatuře, a jedna knížka z roku 1963 uváděla krásně časový intervaly bdění a spánku u dětí, vypozorované v kojeňáku - strašně mi to tenkrát pomohlo). Kolem toho 4. měsíce už jsem měla s prckem režim spánku zhruba po 2 hodinách bdění byly 2 hodiny spánku, 3x denně (dokonce jsem si malovala grafy :D ). Pak se doba bdění prodlužuje, dopolední spaní se posunuje blíž k obědu a zbudou 2 spánky (dopoledne, odpoledne),... ty se zase šoupou, spánek se zkracuje a zhruba kolem 1. narozenin už někdo spí ještě 2x a někdo už jen po obědě.
Jinak k tomu uspávání - také můj syn byl z těch, co potřeboval uspat. Kamarádky holčina prostě zavřela oči a bylo. Můj malej křičel, unavenej, umordovanej .....trvalo mi fakt několik dní, než mi docvaklo, že potřebuje uspat, že sám usnout neumí. Jak se říká - zlatým grálem každého rodiče je zjištění, jak uspat své dítě. Takže jsme s manželem nosili na rukou, houpali, zpívali ...... Doporučuju knihu "Nejšťastnější miminko v okolí". V každém případě, režim bych udělala podle mimina, ale spát jsem dávala pravidelně už od začátku. Jak se přetáhnul, usínal hůř a řval :/ Držím palce

bayt
autor
18. bře 2018

@nugetka20 no ale nas vydrzi vzhuru spis tri ctyri hodiny a spi dele v kuse..taky sem to cetla, ale nevim kde to vzali resp. co s tim

bayt
autor
18. bře 2018

@nugetka20 jinak nam dikybohu ve dne pomaha ten satek...