Dobrý den. Mám dotaz ohledně nočního buzení a kojení šestiměsíčního miminka. Od narození vstával na kojení 1- 2x za noc (většinou mezi 2 - 4 a ev. mezi 4 - 6 hod.). Nyní - trvá to asi 14 dní - se budí častěji, dnes 4x za noc. Nevím, jestli má hlad, ale připadá mi, že ano. Večer už jsem zkoušela dávat i kaši a pak dokojit, ale stejně byla frekvence buzení častá. Máte s tím zkušenost? Myslela jsem, že čím je dítko starší, tím měně se v noci budí, až se jednou přestane na kojení budit úplně. Ale u nás to má opačný směr :o( Může to být jen období a za pár dní se opět vrátíme ke kojení 1x za noc?
Je to normalni. Kojte! Vyjdete miminku vstric.
U nás to bylo naprosto příšerné. Někdy v 8 měsících se budila každou půl hodinu. Když jsem spala hodinu v kuse tak to byl úspěch. Myslela jsem že umřu. Vzala jsem si jí do postele a chtěla kojit, ale ona si sedla a řvala. 3x za noc se budila asi do 4 let. Takže buď ráda že se budí jen 4x.
Někdy opak je pravdou, čím starší, tím častěji se budí, protože si třeba i začnou tak nějak vymýšlet, k tomu je trápí růst zubů, nebo chtějí být u maminky apd. Můj 14 měsíční syn se budí co 1,5 - 2 h za noc, ale budil se často od mala, i když spí se mnou v posteli. Bohužel jsem si to samé zažívala i u obou dcer a po zkušenostech, kdy jsem zkoušela možné i nemožné a pořád jsem měla pocit, že něco na ně přece musí fungovat, jsem nyní u třetího přestala řešit noční nepavost a přizpůsobila se. 😉
Ano, také jsme to měli. Kolem roka se budil syn častěji, bylo to i 6krát. Trvalo to asi měsíc. Pak se to ustálilo. Vydržte 😉
Z mého pohledu je kojení 4 krát za noc v pohodě a pokud se to povede u nás, říkám si, jak jsem měla dobrou a klidnou noc 😀 U nás se noční buzení od narození taky zhoršuje a příkrmy nezabírají a nebo to zhorší ještě víc 😒 Malá má teď 8 měsíců a třeba na dnešek měla nejdelší pauzu mezi kojením tak 2 hodiny a vstávala jsem k ní (resp. nevstávala, protože ji mám vedle sebe v posteli, ale utěšovala jsem ji) možná tak 10 krát.
Takže jestli můžu něco poradit, přestaň to řešit a trápit se tím, prostě tak to u někoho je a nezmění se to, i kdyby se maminka na hlavu stavěla. Blízkost a kojení je to nejlepší, co může půlroční miminko od maminky dostat, a já nevidím problém v tom mu to dopřát. Navíc ty seš na tom v porovnání s jinými maminkami ještě hodně dobře 🙂
Mně do asi 5ti měsíců spala v kuse do cca půl 5 pak jsem nakojila a ještě spala do 8mi ale teď se taky budí ještě jednou kol 2-3. Když ji nakojim tak se sice kol5ti vzbudí, ale i se dá udundlat bez kojení a spí další tři hodiny. Kolikrát je spíš pokakana, myslím, že se vzbudí, hraje si, když ji to přestane bavit tak volá. Asi ji tam dam kameru s nocnim videňim at vim co provadi. Taky začala spat na brichu a pak treba nevi jsk zpet.
Měli jsme stejný problém, od 4. měsíce se budí i 10x za noc, vrchol byl 15x za noc. V podstatě to trvá pořád a dle mého to vyřeší (alespoň tu frekvenci) jen ukončení kojení. Jinak je nejlepší se s tím smířit. a brát to jak to je.
Je to naprosto normální (i když pro maminku náročnější) období ... hodně dětí se začne po 4.-6. měsíci budit častěji a není to ani vyloženě hladem, prostě procházejí rychlým psychomotorickým vývojem, do toho separační úzkost, růst zoubků - a kontakt s maminkou (při kojení obzvlášť) jim pomahá to vše zpracovat. Časem se to zase změní, ale moc bych nečekala, že v rámci dnů, spíš týdnů až měsíců.
My si mezi 6. a 9. měsícem "užívali" buzení co půl hodiny, v podstatě celou noc na prsu (a nebylo to hladem, naopak jakýkoliv příkrm, i jen troška po páté odpoledne znamenal ještě horší noc) a pak najednou z ničehož nic sama od sebe přešla na své obvykle co 1-2h (naše malá je nespavé a častěji se budící dítě od narození doteď, jsou jí 3 a 1/4 roku, kojená už není a budí se stejně 1-2x za nic určitě). Nejlíp fungovalo mít ji prostě u sebe, přijmout to jako fakt a nestresovat se koukáním na hodinky, počítánimm probuzení a kojit v polospánku.
https://www.modrykonik.cz/nocni-kojeni
https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek