Zajimal by mne názor, jestli by jste půjčili svého novorozence někomu do satku (babička, kamarádka, maminka, tchýně...). Mně přijde nošení jako soukromá a intimní záležitost která patří pouze rodičům (moznaaaaa bych si uměla představit půjčit miminko jeho staršímu sourozenci). Dávat ho komukoliv jinému se mi nelibi, nepřijde mi to správně... Ale někteří členové rodiny mají názor jiný... jak to maze vy??
No tohle je hodně složitá otázka. Každý to máme nastavený jinak. Já bych třeba do šátku dala dítě jen sobě a manželovi, popř.dětem, zbytek do kočárku na procházku. Takové to ňuňání v šátku-nosítku je podle mě už velmi intimní.
Nekdo bere mimca v satku? Kdo? Kde? Synovi jsou 3,5m, neva? Uz je oblecenej, cekam aji s satkem u dveri!!! 😀
@anetka1701 Ano.
Naši prvorozenou jsem nosila výhradně já a můj muž 🙂 nikdo jiný mě ani nenapadl...je to pro mě velmi intimní záležitost. Ale sestřenice mi svoji měsíční berušku půjčila, když jsem jí ukazovala jak navázat...a popravdě jsem jí měla na sobě asi 5 minut a pak jsem měla pocit, že potřebuje k mamince a necítí se u mě komfortně.
Ano, nevidím v tom problém, pokud té osobě důvěřuji, u přírodních národů je miminko nošeno talé více kolektivně, ale hlavně, že není nikam odloženo. Zároveň jsem natolik sobecká a chamtivá po těch úžasných pocitech, co mi nošení, obzvlášť tak malého miminka přináší, že pokud je to možné, nosím jen já, ale zároveň jsem i ráda, když mi někdo dovolí uvázat jeho miminko 😉
Ne, ani staršího v nosítku.. prostě je to intimní záležitost.. jen rodiče
pokud by projevily zájem babičky nebo dědečkové, tak bych se rozhodně nebránila:D, moje mamka si ho párkrát vzala v kočáru. Sourozence tedy nemám, ale vlastní ségře bych ho v šátku asi taky klidně půjčila, kdyby jsme se na tom shodly. V mém blízkém okolí nikdo nechápal nošení v šátku. Aspoň manžel si dal říct, ale trvalo mu to přes rok. Já jsem dostala na ukázku půjčeného synovce, ale švagrová šátek taky nakonec nechtěla.
V satku a nositku opravdu male mimco teda nikomu. Od tri mesicu v kocarku uz ano, ale pod mym dozorem 🙂 na delsi dobu v kocarku tak od roku mozna moji mamce. Mozna ted u druheho budu rada, ze se ho na chvilku zbavim 🙂
Já mít tu možnost, tak ho předám komukoli, abych si na chvíli odpočinula 🙂 Bohužel nebylo komu 🙂
Ano, nevidím v tom problém. My máme nosítko a to jsem zatím nepůjčila, ale jen proto, že se mi to nechce přenastavovat, takhle vím, že si ho obleču a jdu, vyladit ty popruhy na sebe mi docela trvalo, jsem hubená a musela bych přenastavovat na každého 😬
ja jsem do pul roka nepujcila dite nikomu kromě manžela :D tak nějak mi přišlo že na to nemaj pravo :D navic nikdo ani nejevil zajem. V nosítku ani šátku bych nepujčila.
Já nepujcila ani do kočáru 😀. Nosili jsme jen s manželem. Přijde mi to moc intimní. Ale koukám,že jsem na děti asi moc citlivá 😀
U nás nosí i manžel a příležitostně babička (moje maminka), ale oba jenom když malou hlídají; prďola bojkotuje kočár. Jinak nosím já a nikomu jinému bych ji nedala. Ještě možná švagrové (je pro mě jako sestra), ale ta stejně nemůže kvůli zádům, nebo dědovi (mému tatínkovi), ale ten se do toho nehrne. Tchýně je naopak do nošení celá žhavá, ale té bych malou nesvěřila ani za zlaté prase; i kdybych se přenesla přes to, že se nemáme rády, tak bych pak z malé musela ještě tak týden čichat tu její sladkou voňavku, brr 😒 Vychází mi z toho, že mi nevadí, když malou nosí někdo, kdo je mi velmi blízký a koho důvěrně znám. Jinak ani náhodou, nošení je prostě věc jen mezi námi děvčaty (a občas tatínkem 😉 ). Sama bych asi nechtěla nosit cizí miminko, připadala bych si nepatřičně.
já mít tu možnost, tak už stojím u dveří nachystaná v pozoru a dítě vypravené😀 u nás jsem teda šátek nosila jen já, protože nikdo jiný si na to netroufl, ale kdyby byla možnost, neváhám. Malou v kočárku si babi a děda brávali na procházky furt, na "prázdniny" = odpoledne do večera chodila 1x týdně od 2 měsíců a první prázdniny s noclehem měla, ještě neměla ani rok.... a je to spokojené půjčovací děcko, takže jsem za to moc ráda, že jsme ji takhle naučili.....
jasně, proč ne, jen mi řekněte kdo u nás v rodině by vůbec chtěl někdy hlídat 🙂)? Když vyjímečně někdo hlídá, neřeším ani co s dítětem dělá, prostě jim věřím a jdu si odpočívat.
Ne, jsem opičí matka a je mi to fuk :D malého miluju a chci si tady to nošení užívat sobecky sama.. půjčila bych maximálně manželovi, už tak se mi svírá kudla v kapse, když vidím jak ho postupně všichni členové rodiny drží jako prase kost a zřejmě nechápou, že hlavička se musí držet a že třeba nemají viset nohy rovně dolů, když si ho dají na ramena a pod...(má 6 týdnů)...nechápu, jak jsme se s manželem mohli dožít dospělosti 😂 jinak v kočáře a pod ho bez problémů půjčím, ale max na hodinu =) do nosítka ani omylem..plánuju teda nosit až po vánocích, zatím nenosím ani já..
"půjčit" manželovi, to je jak kdybych řekla: ,,můžu si to svoje dítě půjčit?" :D
To je velmi induviduální. třeba mamce nebo sestře jo, kdyby uměly nosit. Záleží i na dítěti jestli to snese.
@bekyc kdybys viděla jak s ním manipuluje, tak prozatím opravdu půjčit :D :D svěřit na víc jak hodinu bych neriskovala :D ale probíhá školení a tréning, tak třeba se to zlepší do doby, kdy bude nošení aktuální:D pomáhá co to jde, jen holt trošku neobratně chlapcem smýká a zastává názor, že děti jsou gumové:D ono možná jo, ale jako prvomatku mi to svírá srdce i žaludek:X
@bekyc tak o půjčování manželovi jsrm nic nepsala 🙂 manžel je rodič a když nosit chce, tak bude 😀 ale on má raději vodítko 😀😀
Když jsem už byla z miminka tak vyčerpaná, byt neuklizený, uvařila jsem sotva tak čaj, půjčila jsem ho do šátku i tchyni. Okolnosti mě donutily (přes den od narození téměř nespal) a nelituji.
@alkuska jojo to máme:D zatím nepochopeno, čteme a prohlížíme to spolu už od té doby co jsem otěhotněla:X dokonce koukáme i na videa...ale zatím prostě nic moc...a to už má malý 5kg a není to ten 2,5kg uzlíček, co jsme si přinesli domů🙂 někomu to asi chvilku trvá no...ale já mu věřím, už je to určitě lepší než to bylo =))
@anetka1701 myslím že to byla reakce na mně:D
podle toho komu, ségře, babičkám (obě jsou skvělé, leč daleko) ano, manžel nosil úplně automaticky, žádné půjčování.
Úplně cizímu - kamarádce atp ne. Pořád je to moje miminko (kor novorozenec, ten byl na prsu furt) a ta hlavička k poňuhňání je moje a basta 🙂 od rodiny nevadí, od cizích už mám zježeno...
@vanea doporučuju video od Kiedroňové Něžná náruč rodičů (je to knížka s videem) pro zaškolení manžela 🙂 Já to pouštěla i babičkám a dědečkům. Holt je to jiná generace a tehdy se děti nosily jinak. Naštěstí to u nás v rodině každý respektoval a manipulovaly s dětmi, tak jak jsem chtěla (podepřená hlavička celou dlaní atd.).
Jinak nosím jen já (v nosítku, v šátku mi to moc nešlo), nikdo jiný si netroufnul, ale asi bych malého půjčila, kdyby chtěl někdo z rodiny. Otázka je, jestli by šel malý k někomu jnému.
Těžko říct, to je asi na každém. Každopádně já jsem měla miminko v šátku, od mé švagrové (dítě mého bratra) a i ona měla moje dítě v šátku, ale malá měla tehdy už asi 4 měsíce. Nicméně obě jsme zkušené nosičky, takže pohoda 🙂
Mám dvojčatá a manducy, takže manžel nosil vlastne vždy, keď sme vyrazili s nosítkami von (to ale neberiem ako požičiavanie). Ja teda výnimočne s obomi, ale už je to proste váha. Tým, že boli deti dve som si proste na ten pocit, že niekto jedno vezme a nosí, rýchlo zvykla - bola to úľava, že je spokojné na rukách, aj keď u niekoho iného. V manduce jeden výlet odnosila kamarátka a párkrát si to vyskúšala moja mamina, nemala som s tým žiadny mentálny problém.
@anetka1701 To záleží čistě na emocionálním ladění Tvém a toho dítěte. Pokud s tím dítě nemá problém (což např. můj syn měl), tak buď ráda, že si chvíli oddychneš. Pokud se Ti to příčí, tak jej nikomu do šátku nedávej - Ty jsi matka a dokonce nejsi ani povinna nikomu vysvětlovat, proč se Ti to příčí.