První vzpřímení. Kdy začaly vaše děti pást koníčky?

zrzinda
28. čer 2021

Hezky den, maminky! Mám dotaz - kdy začaly vaše děti past koníčky? Doktorka mi rikala, ze dite by to dle učebnic mělo umět ve třech měsících, ale praxe je prý taková, ze to umí mezi 3.-4. Dcerce budou za par dni 4 měsíce, ale na rucickach se nezvedne. Na brisku leží, neprepadava.
Už se dokáže z boku otočit na bříško, ale na rucickach se proste nezvedne.
Je to v pořádku? Kdy to začaly dělat vaše děti?
Mám strach, aby nás pediatra nechtěla hnát na nějaké cvičení 🙈
Díky!

michaela666
28. čer 2021

@zrzinda Dcera má 5 měsíců a na rukou se zatím taky nezvedne. Přetočí se ze zad na bříško a obráceně, ale než na rukou, tak radši zvedne zadek zapřením nohou... Určitě tě nikam hnát nebudou jenom protože není prcek podle tabulek.

lv
28. čer 2021

@zrzinda mezi 3.-4., cvičení se neboj, je to pomoc pro dítě.

amazonkajanik
28. čer 2021

@zrzinda udržel se snad až kolem půl roka, mudr psal do průkazky, že PMV lehce ovlivněn váhou. On ten náš tajtrdlik rychle o hodně nabral, ale neměl sílu se udržet víc jak minutu a prekuleni mu vůbec nešlo, to jsme museli cvičit. Tchýně zná vojtovku, tak jsme ji zkoušeli ...

aneta_v
28. čer 2021

@zrzinda přiznám se, že jsem se ztratila, co tedy dělá nebo ne - leží na bříšku, nepřepadává a kde má ruce? Pasení je, že drží hlavu, ne že se zvedá na rukou, na rukou se zvedají děti klidně kolem půl roka, to je ale druhé vzpřímení. Pást koníčky by obstojně měly kolem 4m, přetáčet na bříško kolem 6m

antoinet
28. čer 2021

Ukázala bych to doktorce, ať to zhodnotí. A má dítě správné podmínky pro trénování? Při každém přebalení, nahatý zadeček, pevná, lehce měkká plocha (ne postel, tělo rodiče apod.), začíná se pár minutami v šestinedělí a čas se navyšuje.

emillyhk
28. čer 2021

@zrzinda Taky jsem nervovala že ve třech měsících nepase, doktor v klidu, že do čtyř měsíců je čas... My měli naopak problém, že nechápal, že si na tom bříšku může i lehnout, takže byl vzteklej a byl to boj 🤦‍♀️ Ale před koncem čtvrtého měsíce se to zlomilo, normálně si lehl a sám se zvedl. Ale od těch cca 2,5m jsme korigovali držení, aby pásl správně. Neboj, bude to v pohodě 🍀
Jak píše @antoinet - zkonzultovat s doktorem, ať víš na čem jste 😊

zrzinda
autor
28. čer 2021

@aneta_v Na brisku prave leží krasne, ručičky srovnané. Hlavičku má zvednutou. Já si prave myslela, ze tohle je to “paseni koníčku.” Ale dětská mi rekla, ze správne paseni je když se na drží na napnutych rukách.. 🙈 Tak sem z toho celá zmatená 😄

lv
28. čer 2021

@zrzinda na napnutych je druhé vzpřímení, to ma ještě čas, teď to ma byt na loktech, pomalu uvolněné dlaně, ne v pěst

emillyhk
28. čer 2021

@zrzinda Pasení koníčků je první vzpřímení, kdy má zvednutou hlavičku a opírá se o lokty a stydkou kost má na podložce. Druhé vzpřímení je už s nataženýma rukama, na to má ještě čas 😉

aneta_v
28. čer 2021

@zrzinda tak to by se paní doktorka měla vrátit do školy a zopakovat si přednášky z pediatrie. Dcera umí ve 4 měsících to, co by umět měla, rozhodně není potřeba plašit 😎

zrzinda
autor
28. čer 2021

@lv To všechno dělá. Mě to přišlo dost zvláštní, ze by už teď měla byt oprena jenom o ruce a stydkou kost, břicho ve vzduchu, jak rikala doktorka 🙈

zrzinda
autor
28. čer 2021

@emillyhk Dekuju moc za uklidnění! Taky mi to přišlo brzy, ale nechtěla jsem doktorku “prudit” 😄

elizsebik
28. čer 2021

@zrzinda klid, to určitě vy jste se špatně porozuměli 🙃
Tak jenom orientačně 😉