Průjem po lécích na doplnění železa

lusinek12
19. lis 2018

Dobry den holky prosim poradte.. v porodnici mi napsaly prasky zelezo ze mam uzivat 2krat denne na lacno pul hodiny pred jidlem co rikaly v lekarne to tedy moc nedodorzuji pac na to vzdy zapomenu takze beru rano a vecer ale mam po nem prujem... je to normalni nebo jestli je to tim ze to neberu nalacno ale v porodnici mi daly prasek brat dvakrat denne ale ze nalacno uz mi nerekly tak nwm..

priefi
19. lis 2018

@lusinek12 ja mam zelezo v tehu (3.trim) a nemusim na lacno. Prujem jsem mela ze zacatku taky. Spis se zamer na to, abys 2h pred a po podani zeleza nepila cerny caj, nepila nejedla mleko a vyrobky z nej a neuzivala horcik. Jakmile jsem to zacala dodrzovat, prestal prujem. Ja beru jen rano, u snidane. Do hodky mi zacne byt soufl od zaludku, trva to cca hodku a pak uz mi je zase dobre a to si pak konecne tam i cerny cajik, pripadne i dalsi veci, co se nesmi kombinovat. Pokud si to ale dam driv, nez bych mela, prozene me zarucene (nekdy to traveni zeleza trva dele nez 2h). Z druhe strany, vetsina, co bere zelezo, ma zacpy, tak asi tohle je mozna lepsi alternativa... i kdyz ten prujem taky neni stastny no.... ale zkus dodrzet to, co jsem psala, treba se i u Tebe to srovna

saminomimino
19. lis 2018

Proto musíte dodržovat kdy si ho máte vzít pul hodiny před jídlem nebo 2 hodiny po jídle pak průjem není

martaskaaa
19. lis 2018

Tak ja mela opacny efekt, zacpu jako kráva. Přestala jsem to hned brat, to bylo jak druhý porod 😓

flabelina
19. lis 2018

Železo je potřeba užívat podle návodu k užívání,jinak nebude účinkovat a bere se pak zbytečně.

calvac
19. lis 2018

@lusinek12 Je to v norme,taky jsem tak mela. Nekdo ma prujem,nekdo zacpu.

normalnimatka
19. lis 2018

normální to jakoby je, jelikož syntetický železo je sračka a způsbuje spoustu problémů. ale je to znak, že to tělu nesvědčí. určitě vysadit a nahradit přírodníma zdrojema! i když je to asi lepší, než zácpa.

lolam10
19. lis 2018

Take jsem mela prujmy z zeleza.pomohlo brat jiny pripravek(globifer forte a pak ferrotab).brala jsem vecer s ostatnimi leky...

martaskaaa
19. lis 2018

@normalnimatka bych radsi prujem nez zacpu. Ja po porodu měla hemoroid plus zacpa (a to jsem brala jen 1 tabletu denně misto naordinovanych dvou). Nejhorší bylo, ze jsem potřebovala strašně na velkou, ale nešlo to absolutnre ven, no nikomu nepřeju to zažít sešitá a jeste s bolavym zadkem 😢 to byl druhy porod. A čim se dá nahradit?

normalnimatka
19. lis 2018

@martaskaaa však píšu, že je to lepší, než zácpa. která hlavně mnohý těhotný postihuje i bez železa. doktoři jsou dementi že na to hnedka při receptu neupozorňujou. kolikrát holky nevěděj, že tohle to ještě přiživuje , nebo způsobuje a berou to do další kontroly a hrozně se divěj, žejo...

hele těch způsobů je spousta na trhu, i ze stravy. zkus zagůglit, večer můžu napsat.

barchen
19. lis 2018

@lusinek12 Dodrzet to davkovani dle letaku. Nepises, jaky prostredek mas ani, jakou hranici zeleza mas. Prujem,zacpa, krece jsou standardni ved.ucinky. Za sebe mohu doporucit globifer forte, drahy ale bez vedl.ucinku. Teoreticky se da doplnovat i vhodnymi potravinami ale pouze u mirneho nedostatku. To radeji preparat, nez krevni transfuze u porodu, resp.po nem.

normalnimatka
19. lis 2018

@martaskaaa a jinak určitá míra anémie je v těhotenství normální, nebezpečný to je fakt při hodně špatnejch hodnotách. jinak to železo fakt spíš uškodí.

normalnimatka
19. lis 2018

@barchen nu, transfúze hrozí při hodně velký ztrátě krve. a pak ani tak nesejde na tom, jestli máš anémii nebo ne. ale teda tomu bych se vyhla každopádně, fuj.

barchen
19. lis 2018

@normalnimatka Transfuze prý hrozí i bez velké ztráty krve, zejména ženám, které např. mají třeba hraniční anémii běžně nebo v těhotenství velice nízké hodnoty, tím nemyslím hraniční hodnotu 120. Tak mi to teď vysvětlila gyndařka a i v porodnici, jelikož čekám na třetí odběr, jak je na tom moje železo a mám rodit tento měsíc.

normalnimatka
19. lis 2018

@barchen hrozí právě proto, když při porodu dojde k velký ztrátě krve. proč by transfúzi dávavli jen tak, protože máš málo železa? na to jsou právě tablety.

já železo vytáhla k porodu na kolem 100, víc jsem asi nedala a žádnou transfúzi mi nikdo necpal. to je blbost. no ai kdyby cpal, o tom si můžeš rozhodnout sama.

a jen tak btw hraniční hodnota v těhotensví je 110. 120 platí pro běžnej provoz;)

normalnimatka
19. lis 2018

@barchen vždyt to je jak kdybych šla na normální prohlídku k obvodní gyn. a ta mi řekla, jéžiš máte strašně málo krvinek a rovnou mě poslala na transfúzi :D a to se fakt nedělá, je to dost riziková věc.

barchen
19. lis 2018

@normalnimatka V mých papírech stojí, že spodní hraniční hodnota je 120 v těhotenství. Měla jsem 85 a nejde mi to zvýšit ani přes 90. Asi je to individuální ale já už krevní transfuze dostala a raději teď užívám co se dá, než udělat z mých dětí polosirotky. Nemyslím si, že krevní transfuze cpou jen tak každé těhotné s těhotenskou anémií ale asi jsou hodnoty, přes které nejede vlak a v porodnici nechtějí být nepřipraveni na nejhorší. Já autorce pouze doporučila přípravek, který je z mého pohledu zatím to nejlepší, co jsem vyzkoušela i když stojí hodně peněz.

normalnimatka
19. lis 2018

@barchen a to bereš železo až teď? no ono je to tak, že i z těch tablet, zvlášť pokud to tvoje tělo neumí přijímat moc ani ze stravy, tak to syntetický neumí vstřebat už vůbec:D
taky jsem měla kolem 90 v prvním těhotenství. pak jsem na to klekla a žrala úplně všecko, ale víc jak 102 jsem neměla. ale já jsem anemická chronicky co pamatuju, no.
ne, ta hranice je 120 fakt pro normální ženskou. i sám dr. mi říkal, že hranice je 110 pro těhotnou. takže tvoje dr. je asi moc hysterka:D nechápu co myslíš tím, že nechtěj bejt nepřipravený na nejhorší? myslíš, že se na to dá umřít? na železo 90?:D kdyyž se teda bavíme o období PO porodu. v těhotenství to ohrožuje dítě kvůli hypoxii, tam to prča není.

hmmm a to máš docela dost nízký hodnoty na to, že to doplňuješ všemožně, jak píšeš...:/ evidentně ti tělo na tablety kašle:D

barchen
19. lis 2018

@normalnimatka Ne, tak 1-2 měsíce, od krevních testů, kdy se to zjišťuje. Ale měla jsem jiné přípravky než ten, co jsem si pořídila teď u kterého nemám ani křeče ani zácpu. U těhotenství před 2 lety jsem to neměla, stejně tak za běžného provozu mám železo v normálu, resp. na hranici ale pořád ok. Asi se narodí malý obřík i když podle UT to prý nevypadá, prostě tohle těhotenství je ok ale to železo jaksi nejde. Ona není hysterka, vybrala jsem si ji proto, že neřeší každou blbost, prostě těhotenství je jiný stav ale ne nemoc, vím, že ani PN nepíše jen tak z rozmaru maminek nebo nedoporučuje preventivně komplexní těhotenské vitamíny pokud je matka zdravá. Já nejsem lékař, takže netuším, proč mám zanesené tyto údaje, dala mi je pro porodnici ať o tom vědí a tam to zanesli do dokumentace a na každé poradně to slýchám, že tedy to železo není v pořádku. Jen říkám, že když tento týden budou testy znovu blbé, tak riziko té transfuze tam je.

lusinek12
autor
19. lis 2018

Zelezo jsem brala i v tehotenstvi tak jsem myslela ze muzu brat i ted po porodu ale.v lekarne mi rekly ze je slabe..tak ted po porodu beru tardyferon-fol dvakrat denne...

martaskaaa
19. lis 2018

@lusinek12 ten mi dali taky a prave brutal zacpa i po 1x denně. Muzu ti poslat, mam 2krabicky (z jedny je vzato jen pár prášků)..je mi lito to zas vyhodit.

normalnimatka
19. lis 2018

@martaskaaa obecně železo z živočišnejch zdrojů se líp vstřebává, než z rostlinnejch. a je to taková blbá problematika. když trochu pohledáš na netu, třeba vstřebávání ovlivňujou fytáty, který obsahujou třeba luštěniny, a hádej, který potraviny zrovna obsahujou dost železa a hrozně se teda doporučujou?:D naopak nutný je mít dostatek Cčka, a to teda nestačí z běžný potravy, tam je houby. chce to min. 1000mg na den a individuálně pro někoho i mnohem víc. takže to chce doplňovat i Cčko, ideálně vyrobený z rostlinejch zdrojů (různý tablety z šípků a tak). jo a takže samozřejmě se nejvíc doporučuje maso, červený a vnitřnosti, hlavně játra. a pak žloutek. když si každej den dáš pár vajec, nic nemůžeš z tohohle hlediska zkazit. a kromě Cčka je ještě nutný B12 a kyselina listová. to aby to nebylo moc snadný:D
obsahy železa se daj najít v různejch tabulkách, třeba tady
http://www.prvky.com/zelezo-potraviny.html
https://www.blendea.cz/zelezo-v-potravinach/ - tady trochu i o tý vstřebatelnosti a tak..
no a kromě potravin se dělaj různý potravinový doplňky, který jsou ideálně i přírodního původu, a tedy určitě stravitelnější a vstřebatelnější pro tělo, než syntetika. oblíbená je třeba červená řepa a produkty z ní. sirupy, nebo se dělá i sušená, která se rozmíchá ve vodě a vypije. jablka napíchaný železnejma hřebíkama, chlorofyl (ten se skoro nedá sehnat, ale je na to hodně dobrej a hlavně doplňuje do těla i ten kyslík, tudíž jakoby se zároveň řeší i to, kvůli čemu se železo vůbec musí jíst) nebo různý tablety ze směsky věcí na krev, třeba ferimun, možná i floradix, tam si úplně nejsem jistá původem, starlife, někdo doporučoval i od Jamieson - tam též nevim původ, finclub, totéž...no určitě toho je víc, existujou i homeopatika, který by měly pomoct s lepším hospodářstvím se železem v těle.

@barchen nu, tak snad budou výsledky lepší. ale zas se neboj a ani si nenech dát transfúzi jen tak. dá se žít i s hodnotou 60:D není to asi ideální na rozkojující a krvácející stav po porodu, ale jako fakt bych to hodně zvážila. to se spíš snad nahonit tou přirozenou formou.
no, do zprávy pro porodnici to psala zřejmě právě proto, kdyby ztráta krve byla větší. ale jinak bych byla v klidu. u mě o tom nikdo ani neceknul a to jsem to ve zprávě jistojistě měla taky s mejma hodnotama:D ale měla jsem s sebou i v porodnici ty moje věci na doplňování železa a pokračovala jsem v tom.

priefi
20. lis 2018

@normalnimatka ve 3.trim pri odberech je hranicni 120, nizsi hodnota je v 1. trim., tam je 110.

normalnimatka
20. lis 2018

@priefi aha, tak to jo. stejně toje nastavený dost přísně se mi zdá...no ale co už. doktoři pak píšou železo jak lentilky....

priefi
20. lis 2018

@normalnimatka je to dr.od dr. U syna jsem mela nizsi jak v 1., tak v 3.trim., ale mirne pod hranici a nenapsal mi nic. Ted mam jinou dr., v 1.trim.jsem mela 120, tak ok, dokonce rezerva, ale ve 3.trim 117 (a to se snazim jist casto cervene maso, lusteniny atd) a uz jsem vyfasovala zelezo. Nadsena z toho moc nejsem, ale chapu, ze radeji mi to dali. Ja mela z toho prvni dny prujem, ale prvni den jsem si dala brzo cerny caj 😅 tak mi bylo fakt blbe a behala jsem na wc. Dalsi den jsem uz to teda dodrzela bez cerneho caje, jeste me prohnalo, ale mene, dalsi den to bylo lepsi a ted mi je uz jen soufl hodku po podani zeleza a trva to cca hodku, nez mi je dobre. Zacpa ani prujem uz se nastesti nekona. Jen jsem trochu nesva z toho vit.B12, z nej se docela pribira, jako ja svoji vahu neresim, kojeni to ze me vycucne az na kost, ale aby mimi nebylo zbytecne obri diky B12 😥 Budu se muset zeptat dr., jak s tim zelezem,.jak dlouho brat. 117 je hezka hodnota, tak snad to zelezo nebude az takova nutnost... no... uvidime. Dnes mame ko po mesici, jsem zvedava, co mi dr.rekne. Ale jednu vyhodu urco to zelezo ma. Neskutecne mi skubaly nohy, ted se zklidnily, obcas skubnou pri usinani, ale behem vecerniho odpocinku uz zase v klidu lezim. Co bych za to dala, kdyz jsem cekala syna, to jsem myslela, ze se z toho skubani nohou zblaznim.

normalnimatka
20. lis 2018

@priefi panebože, hodnota 3 pod? to bych fakt nejedla..prosimtě, stejně to vstřebávání je fakt dost děsný, takže i kdybys to železo jedla, mohlas mít stejný výsledky, nikdo by ti neprokázal, že jsi to nejedla. a fakt to je v tomhle případě zbytečný. no ale tvoje volba. já bych si tím tělo nekurvila, fuj. fakt bych nevěřila tomu, že když si nedám čaj, tak to najednou moje tělo děsně dobře přijímá. je ti blbě i teď a bylo to ještě horší. no nevim, podle mě jasnej signál, že tohle nechce.

jinak je podle mě i fáma to, že by bylo velký dítě při dostatku vitamínů. blbost, to dítě si bere, co potřebuje. takže užívej co chceš (ehm, na trhu jsou potravinový doplňky stejně většinou směšně slabý, takže v těle to nemá žádnej efekt, max. placebo) a přerostlýho dítěte se neboj. to souvisí hlavně s genama a příp. s cukrovkou.

a škubání nohou je spíš o hořčíku...nebo se pletu? možná jsem někde četla, že je železo dobrý na syndrom neklidnejch nohou...ale to nevim už.

priefi
20. lis 2018

@normalnimatka mi na syndrom neklidnych nohou horcik vubec nezabiral, ale fakt vubec, jak v prvnim tehu, tak ted. Az to zelezo mi pomohlo. Proto ho beru dal, jinak bych se na to asi vykaslala. Ono i v pribalovce je psano, ze na to zelezo se nema cerny caj, takze bych to tomu caji asi za vinu dala.

normalnimatka
20. lis 2018

@priefi nejen čaj, ale spousta dalších věcí se s tím jakoby "neslučuje". ale to je spíš o tý vstřebatelnosti. když ti to dělá špatně, je jedno, jestli piješ černej čaj, nebo ne, tělo se s tím nekámoší.