Prosím radu ohledně MM a UM

mvagnerovaa
17. led 2021

Ženy ještě, že Vás tu mám a mohu se radit jinak bych asi musela furt volat MUDr 😁 mám prosbu... řešila jsem zda nemám slabé mléko a ano vím neexistuje, existuje pouze málo a hodně. No malá pila dříve Bebu, protože nám přišlo s MUDr, že mám prostě málo mléka, po dokrmu mi jedla tak za 3-4 hod a po prsu asi hned po 45 minutách chtěla znovu a to na prsou byla třeba 20 minut, jedno mám menší - moc se mi tam mléko neplní. Volala jsem laktacni poradkyni, ta dorazila a řekla, že mléko bych slabé mít neměla, ale nedělala mi žádný odběr nic, jen se mi podívala na prso a tím to zhaslo. Tak jsme se rozhodly, že budu plně kojit, no malá jedla prostě furt po hodině.. což je prý normální (nevím) a dnes právě to tak nějak propuklo, měla prso snad půl hodinu co hodinu furt a furt.. a pak měla jednu stranu 15 minut a druhou toho slabšího 5 min.. tudíž 20 min to druhé prso už mi začíná odmítat, ale prý o bojkot nejde říkala poradkyně.. ale už ho prostě 2 den začíná odmítat, nevím proč.. no a začala pak za půl hodinky strašně brecet úplně hystericky, tak jsem ji zkusila jen abych viděla, zda je to hlad, udělat bebu a vypila mi skoro 50 ml, i přes to že měla před půl hodinou obe prsa.. nevím zda se to zdá divné jenom mě, ale opravdu mi přijde, že toho mléka asi bude málo.. nebo mě klidně utvrdte, že jen plasim.. zajímá mě Váš názor.. kdybych přestala tedy plně kojit a dávat jen Bebu, tak vůbec nevím jak ji večer uspat, má záchvaty a usina mi jen u prsa, že lehce pije a žužlá.. tak nevím jak bych ji bez nej zase uspala, nevím nic. Psala jsem té poradkyni co si o tom myslí, tak počkám také na reakci. Potřebuji radu jako sůl prosím a Váš upřímný názor.. děkuji a krásný den. 😁♥️

bertik20
17. led 2021

Vážíš si malou před a po kojení? Abys věděla,kolik zhruba vypije? Mám podobný problém, malý má sice teprve necelé 3 týdny, ale posdlední týden mi mléka ubývá, jedno prso je slabé, mléka málo, druhé to zatím zachraňuje,ale pomalu se smiřuji s tím,že kojení a odstříkávání dlouho nevydrží a najedeme na příkrmy um a kombinaci s občasným přiložením a dokrmením odstříkaným mlíčkem. Že bych se na to úplně vykašlala to ne, malý je nedonoš a chci mu ještě svoje mlíčko dávat,dokud to půjde

merope
17. led 2021

Pokud to malá snese (můj při vážení ječel a nechtěl a pak ani nepil), tak to vážení je nejlepší cesta, jak zjistit, kolik toho skutečně dítě vypilo - a podle toho se pak zařídit.

Piješ ty sama dost?

kosi_cek
17. led 2021

Jenže vážení taky není vůbec směrodatné, právě, že dítě opravdu nekouká na hodinky a může zvýšit počet sání -kojení, jen aby si navýšilo tvorbu mléka podle potřeby. Bývá to často otázka několika málo dní, kdy dítě potřebuje sát hodně, skoro pořád, tím říká prsům, že od nich potřebuje více mléka, tzn, že co kojení, to nemusí vypít prakticky nic, protože je ve fázi stimulace prsů.. člověka by to mohlo utvrdit, že dítě z prsu prakticky nic nepije, což nemusí odpovídat skutečnosti.
Tady to možná bude i z důvodu, že mu pravděpodobně nevyhovuje to druhé prso a bude se chtít kojit jen z jednoho prsu, tzn. musí si to vybrané prso na to zaktivovat . Já sama tu zkušenost nemám, ale z okolí znám i dlouhodobě kojené děti, které druhé prso odmítly a odkojily se jen na jednom..
Samozřejmě je tu otázka správné techniky sání, ta je důležitá, ale tu by právě měla být shcopna zkontrolovat LP, nic moc víc fakt udělat nemůže (třeba takový rozbor mléka 🙂, pokud dítě nemá techniku, tak ani to nejvýživnější mléko v dostatečném množství prostě nevysaje).

kosi_cek
17. led 2021

@bertik20 podle mě ti neubývá mléko, ale ustaluje se laktace, to vypadá tak, že žena ztrácí pocitu plnosti prsů, který se dostavil po porodu a prostě v pohotovosti bývá jen minimální množství mléka (takže člověk může odstříkat jen pár kapek) a tvoří se až přesně na míru miminku. A to musí mít dostatek příležitostí "makat", protože mléko přestane mít zadarmo, naopak, musí umět zapnout si spouštěcí refkex a taky se ho postupně naučí i nezapínat, či vypínat a sát nenutritivně, protiže kojení není jen o jídle a pití...Mě se tvorba mléka také takto rychle ustaluje, nic neodstříkám, prsa se přestávají nalévat, mléko samovolně nevytéká, ale přesto jsem schopná plně dítě ukojit i dost dlouho 😉 PS. Samozřejmě záleží na dítěti a jeho schopnostech, nemám zkušenosti s nedonošeným, ale hypotonickým a to byl tedy problém, který jsme neustáli, i když já schopná kojit byla, ono nebylo ochotné vynakládat potřebnou námahu a ještě jsem to dorazila dudlíkem...

jjasmina
17. led 2021

Na um se vyprdni, ustaluje se laktace a nemusíš mít pocit plných prsou .Já třeba z prsou mléko ani neodsaju a stejně kojím už skoro rok a kojím třeba i po 20 min. Pak je to i o tom jestli chceš kojit nebo dát um , kdy to dítě se ti vzbudí za dyl, já jsem třeba raději kojila i za cenu nevyspani.Ten řev může být i známka bojkotu, taky jsme měli, kdy malá odmítala a nechtěla, byl amok.Ale já teda um nedala anakobec prso vzala, takže bud vydrzis nebo dáš um, je asi potřeba se první rozhodnout 🙂 přeji mnoho sil

modra_zizala
17. led 2021

Tyhle casove udaje, intervaly ani pocit plnosti o mnozstvi mleka vubec nic nevypovidaji. Dulezite je, jestli je pocuranych alespon 6 plen za 24hodin - kdyz dost cura, tak i dost pije. A jestli pri vazeni u pediatra je nejaky vahovy prirustek. Kojeni po hodine je naprosto bezne, MM je mnohem lepe stravitelne nez UM. A hlavne kojeni zdaleka neni jen potrava, ale miminka uklidnuje, uspava, vytvari jim pocit bezpeci. Casto chteji spis ten kontakt, ktery jim kojeni umoznuje nez to mlicko. Syn byl od prsa prvni tydny v podstate neodpojitelny. Tohle obdobi netrva vecne, neboj 🙂

anet_98
17. led 2021

Měla jsem to samé prvních 14 dnů. Je to normální protože každé dítě si určuje samo kdy má hlad a nějaké má hlad třeba po 3 hodinách už od spuštění mleka a jiné co hodinu. Mě měl majel hlad pomalu co půl hodinu/hodinu. Přiložil jsem ho tedy kdykoliv chtěl a teď kojime úplně skvěle po třech hodinách a už si ani o jídlo neříká pláčem ale vždy jen kňouráním a hladovým kukučem 😅 prso které odmítá tak dávej přednostně, protože když má hlad a je dravejší, tak ho přijde vždy a i to půjde mimču lépe. Jinak slabé mléko opravdu neexistuje jen je potřeba, aby se ti ustálila laktace. Kup si odsávačku a odsávdj mléko po kojení, aby se ti tvořilo více. Rozhodně nedokrmuj UM

maci299
17. led 2021

@mvagnerovaa jak je staré miminko?

merope
17. led 2021

@kosi_cek Bohužel opravdu žena může mít mléka málo. A když je ho málo, tak je ho prostě málo. Jinak já kojila nedonošené na odsávačce asi 4 měsíce, než vyrostl natolik, že dokázal vzít do pusy i tu větší bradavku. Ale i když si to potom odsál sám, tak to stejně nestačilo, prospíval dost špatně, takže měl mix MM + UM. Flašku začal (i s MM 😀 ) odmítat, až jsme začali s příkrmy, takže mu kojení najednou stačilo. Jediné, co pomohlo, bylo hodně pít (jako já), ale ani to nebylo všespásné a prostě UM měl.

mvagnerovaa
autor
17. led 2021

@merope mě říkala ta poradkyně, že to vážení je blbost, prý se to muže hodně lišit podle toho zda měla stolici či ne, prý jenom vážit zkusit až tak po týdnu. Jinak to prý nemá cenu..

mvagnerovaa
autor
17. led 2021

@jjasmina moc děkuji, nadále chci dávat prso. Takže to nevzdám 🙂

mvagnerovaa
autor
17. led 2021

@modra_zizala moc děkuji, pleny jsou naprosto v pořádku. Zlatá a děkuji 🙂

mvagnerovaa
autor
17. led 2021

@maci299 za 2 týdny 3m 🙂

merope
17. led 2021

@mvagnerovaa Ale tam je potřeba zvážit před kojením (bezprostředně) a pak hned po kojení - bez přebalování a tak. Tzn. vidíš přesně, kolik ml skutečně dítě vypilo. Mého drobka to teda totálně stresovalo, tak jsem to nemohla dělat, ale na neonatologii jsme tak vážili vždy.

kosi_cek
17. led 2021

@merope to nepopírám, bohužel problém je ten, že spousta žen si to jen myslí, protože dítě jednak nepije v takových rozestupech, jak by si bývaly představovaly (kojit prostě není úplně hračka) a navíc prsa fakt velmi rychle mohou začít vypadat jako by v nich mléko nebylo, což se dá i skousnout, pokud není žádný problém, dítě tabulkově přibývá, ale pokud dítě začne být nějak nespokojené, či se chovat mimo naše představy, jak by kojení mělo probíhat, tak je to problém ustat. Vím přesně o čem píšu, protože sama mám tu zkušenost a to i u dětí, které se nakonec kojily dlouhodobě, k tomu všemu přijdou radilové, kteří se snaží ještě víc podkopat zbytky důvěry (slabé mléko a pod.)..No prostě bych chtěla takto poukázat na záležitosti, které i při úspěšném kojení mohou být naprosto normální (i když ne lehké a snadné), takové je prostě kojení...

cikitkapb
17. led 2021

@merope Pořád je ale vážení nic neříkající a jen stresující. Ono totiž dítě nemá pokaždé stejný hlad. Navíc kojení nejí jen na krmení.

merope
17. led 2021

@kosi_cek Jasně - spousta žen si myslí, že má mlíka málo a má ho dost a pak spousta je zase ve stresu, že dítě nepřibývá a podobně a mlíka mají opravdu málo. K tomu by právě měly být laktační poradkyně, které řeknou, zda to, co je, je normální, ale i to je občas složité. Já to měla "snadný", mně rovnou v porodnici řekli, že v mém věku moc dlouho kojit nebudu, tak jsem to brala, že jako uvidím, jak to bude vypadat. Nakonec se malý odstavil skoro v roce a půl. Ale poměrně dlouho jsem dokrmovala UM.

@cikitkapb Záleží, někoho vážení stresuje, někoho ne. Mně by ani nestresovalo, drobka zpočátku v pohodě, pak ho to začlo stresovat, tak jsem vážila jen občas a počítala spíše, že z prsa nevypil nic (pil hodně odstříkané - technika sání, kdy prostě bradavku nenacpal do pusy tak, aby šlo rozumně sát).