Mám desetiměsíční holčičku, která je velmi vybíravá. Cukr jí do ničeho nepřidávám a do příkrmů dávám jen uvařený žloutek. Jen občas dám malé kousíček doma upečené bábovky. Všude slyšíme, že do jednoho roku nesmí kojenec žádný cukr, po roce jen sporadicky. To samé se říká o vejcích. Nikde jsem ale nenašla, jaký je ten přesný důvod. Víte někdo proč? Když jsme byli malí, tak se to vůbec neřešilo, běžně jsme dostávali piškoty - s cukrem a z celých vajec a bylo to v pořádku. V dnešní době se maminky vyhýbají cukru a vejcím obloukem. Proč?
nevím to jistě ale vejce je bráno jako alergen ne?stejně tak kravské mléko arašídy med atd🙂ale nevím jen dedukce 😀 jinak cukr známá nedala do 3 let klučinovi a ten ted když je mu 5 sladké nevyžaduje dá mu semtam mléčný řez nebo buchtu semtam lentilky ale ani já když mu nabízím nechce ..a říká mi teto já jsem na maso:DD
vaječný bílek je alergen a klasický bílý rafinovaný cukr dítě vůbec na nic nepotřebuje, jsou to prázdné kalorie... i dospělí by s ním měli šetřit.
Jak uz pisou jine, klasicky bily cukr je pro ne zbytecny, navic kvuli zubum, zvykani si na sladke atd. Bilek je alergen, ja u syna do roka striktne nic s celym vejcem nedala. Jenze ted jsou zas nove poznatky, ze se ma zacinat s urcitymi potravinami (napr. lepek) driv, v dobe, kdy je dite jeste hodne kojeno. Syn byl kojen jen chvili, pak na UM, tak jsem drzela ten rok, dcera kojena plne, je ji neco pres 7 mesicu a uz treba dostala vajecne testoviny, proste opatrne zkousim. Nedala bych ji zatim treba med a orechy. Ridim se citem a moje deti ani jeden nejsou zatim alergici, ani nemaji predpoklady, tak snad jim to vydrzi, diteti s dispozici k alergicke reakci bych ale to vejce nedala. Kravsky mliko bych taky nedala, syn ho dostal poprve na roce a pul a to jen ve vareni, ne na piti. Na cukr a ruzne nezdrave potraviny jsem prisna.
Proč ne cukr? Nepříznivý vliv na střevní mikroflóru (podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek), jeho trávení spotřebovává z těla vitamíny (hlavně sk. B) a minerály, podávání zvyšuje riziko zubního kazu, vzniku cukrovky, obezity, "otupuje" chutě - zbytečně si dítě zvyká na sladké, které pak více vyžaduje...
To o vejcích není pravda, jak píše @jasekd, dnes se již doporučuje zkoušet celé vejce (postupně žloutek a bílek) už od uk. 6. měsíce, opatrně, a to kvůli nastolení tolerance na vejce coby alergenu (a to i u dětí disponovaných k alergiím).
Ještě doplním k tomu, co bylo napsáno, že jsem nahradila domácí použití běžného cukru glukozou, tedy hroznovým cukrem, který je lépe stravitelný a na rozdíl od sacharozy nám nezkracuje život 😉
Takže když peču bábovku, nebo teď linecké, je slazené hroznovým cukrem, protože úplné omezení použití cukru doma se mi nepovedlo, tak aspoň něco...
Já jsem taky vyrůstala v době piškotů a slazeného čaje a máma mě od toho držela dál, do tří let jsem neviděla bonbón nebo lentilky a dnes nemám žádný problém s váhou, nemusím na to vůbec myslet a to nejsem vzorem pro zdravou výživu. Snažím se o to podobné u dcery, ale bohužel už se důvěrně seznámila s čokoládou, ale ne s tou kinder, jen s vysokoprocentní hořkou. Ale vypadá to na lásku na celý život 😅
Jak píše luthien.k .... s tím cukrem souhlasím....bohužel (teda já bych bez něj nevydržela, ale bohužel pro děti) cukru je všude spousta a zkázu doplňuje např. babička, která má svou vlastní hlavu i pokud jde o mé děti.... 😢
No a ty vejce.... Já sice vím také jen o tom, že mám dávat půl žloutku týdně, bílek ne.... Asi vědí proč.. I přes to, že malá zvládá žloutek naprosto v pohodě a jí ho s větší chutí než maso, je pro ní trest.... dneska mi omylem utekl do jejího jídla.. nebyl celý a tak jsem si řekla, že jednou to snad nevadí.... A chyba....teď tady zvrací už jakou dobu a u toho usíná a je chudák celá zpocená....takže bílek už rozhodně nee.... ☹
Vejce kvůli možné alergii, teda bílek, žloutek se dávat může, a cukr asi aby si dítě zbytečně nezvykalo na sladkou chuť a taky kvůli zoubkům, myslím že slazení si za život užijí až až 😉