Prosím o rady maminky dříve nespících dětí - kdy vám děti začaly v noci normálně spát a čím nastal ten zlom?
Já už prostě nevím co dělat, vyzkoušela jsem snad všechno, syn je od narození nespavec, když jsem kojila, vstávala jsem k němu i 20x za noc, teď je mu necelých 15 měsíců, kojený už není a vstáváme průměrně 7x až 10x, přičemž někdy hned zas usne (chce jen pochovat, napít, nebo dudlík), jindy musím dlouze uspavat. K ránu ho beru k nám do postele, protože už nemám sílu k němu pořád chodit. Někdy se probudí s pláčem a jakmile jsem u něj, plakat přestane, jindy má několikaminutové záchvaty pláče a nejde utišit.
Takže prosím, dejte mi někdo naději - kdy to skončí a já se konečně vyspím? Nebo jak to změnit, čím mu pomoct?
Podle toho co píšete chce malý vaší blízkost. Vezměte si ho do postele a budete spokojeni oba. Mám stejně starého syna a od narození se mi budí co hodinu a díky společnému spaní nejsem tak hotová. Jen mu dám prso a spíme dal.
@misa1106 poprvé celou noc spal až po 2. roce a to celou dobu spí s námi. Vydrž 😉
U nás to samé, někdy pomůže to společné spaní, jindy mu to naopak vadí..takže zkouším co to jde...uvidíme, zatím pořád čekám, až se konečně vyspíme celou noc:X
No právěže ani společné spaní nepomáhá. Když je u nás, tak se stejně budí a má hysterický záchvat, dokud se nezvednu z postele, vezmu ho do náručí, dám třeba napít, dudlík a znovu položím a lehnu si k němu. Anebo prostě řve a řve a nic nepomáhá, takže se nevyspim ani já, ani manžel, no a prostě pak se zase uklidní a usne. Ale je to dost nepříjemný. Takže společné spaní u nás nic moc. Ještě k tomu nemám ani místo, leží vždycky napříč nebo mě kopne do hlavy, do břicha a podobně, pořád sebou mele, točí, nevydrží chvíli v klidu.
Jako on nebude spát celou noc asi nikdy, ale co bych dala za jedno nebo dvě buzení za noc :D
A nerostou mu zuby? Mě se takhle s pláčem budily dcery, když je bolely zuby. Jinak mě začala starší spát celou noc až po 4 roku věku. Mladší je 3,5 a ještě pořád nespí...
To znám. Měla období, kdy vstávala po 45 minutách. Teď ještě stále tak 3 - 4x za noc. A vstává často před pátou. No fuj.
Co zkusit hojdavak? Nespavé dítě tam spinká lépe.
- doporučuju pročíst web www.prosimspinkej.cz jestli tam nenarazíte na nějaký tipy
- zkusila bych změnit místo ke spaní. otočit postel a postýlku jinam, přestěhovat spaní do jiný místnosti, oblíkat míň...pfff dítě může bejt citlivý na věci, který my prostě nevytušíme
- bacha na elektrosmog - zkuste povypínat všechny zařízení, který něco vyzařujou. mobily, wifiny, tv (mít to v jiný místnosti tak úplně nestačí)
- nepřišli jste na něco, co funguje na uspání vždycky? houpání, nebo nějaká jiná rytmizace (písničky, básničky, chování v určitým rytmu pochodování apod)
- když spí s váma, dobře, budí se. to může bejt do určitý míry i zvyk. ale pokud se budí míň, odpíchla bych se od toho, že mu to dělá dobře a snažila bych se to zařídit tak, aby to šlo
- nezavrhovala bych ani nějaký uklidňováky pomocí bylinek, možná homeo, bachovy esence
- uspávací rituály
- pokud dítě necháváte koukat na tv, natož mobil/tablet, zkuste VÝRAZNĚ omezit, nebo ideálně se snažit úplně to zrušit, a hlavně x hodin před uspáváním dítě tomu nevystavovat
- zdá se mi to vlastně docela extrém, bude tam někde příčina. může to bejt moc podnětů, třeba právě i kvůli tv apod, kdy to dítě neumí zpracovat, můžou se mu zdát nějaký hnusárny, jako kdoví... zkoušela bych všecko možný i nemožný, hlavně bych se snažila nějak vysledovat, kdy to je třeba o kus lepší, co to mohlo způsobit. zkoušela bych i změnu stravy a podobně
@normalnimatka na web kouknu, díky 🙂
S místem na spaní jsme zkoušeli a nemělo to žádný pozitivní dopad. Mobily a wifinu teda máme v noci zapnutý, jen na potichu, to mě vůbec nenapadlo. Uspávám ho v postýlce ukolebavkami, ale zvyknul si na rituál 'napít se, často taky namazat zuby, pak dudlík' a to pak vyžaduje při každém probuzení, tím pádem hodně v noci čůrá. Zkusím teda odbourat to pití nějak, zkusím mu vysvětlit, že voda je prostě před spaním a pak až ráno, je docela chapavý, tak to snad půjde 🙂 Těm homeo moc nevěřím, už jsme zkoušeli a nepomohlo. Bylo to snad ještě horší. No a televize může mít taky vliv no. Já byla příště proti, pustili jsme mu pohádky akorát ke snídani a pak celý den nic, zase až pohádku večer u večeře. Jenže manžel byl teď od října v nemocenské a jeho občasné 'hlídání' znamenalo vzít prcka do postele a pustit mu na mobilu krtka. Což pak vyžadoval častěji a častěji no :( Prsti tyden už pomaze do práce, takže bude mit malý tak jako tak utrum, já mu to pouštět nebudu :D
@misa1106 no, že je mobil "potichu" ale neřeší to vyzařování. mobil u takhle malýho vyvíjejícího se mozečku nemá co dělat. bez ohledu na to, jak dobře nebo špatně spí.
a ještě důležitější, co mě předtím nenapadlo, ještě horší je chůvička, která neustále vysílá signály, ale to asi nepoužíváte, když spí s váma v místnosti. nebo ne? ta chůva je ještě dost blízko u hlavy, ne-li úplně u. dítě má jako mimino díru do hlavy.....no prostě, tohle bych fakt nedělala. wifinu od internetu vytahovat ze zdi.
pití je asi i blbý to, že pak víc čůrá a to může taky rušit. ale taky nemusí, to je individuální.
homeo určitě funguje, ale musíš natrefit na správný, což není jednoduchý. ale měla jsem na mysli třeba i nějaký bylinný sirupy uklidňující, nebo či co. nebo aspoň meduňkovej nebo jinej čaj. způsobů je hodně dneska. nebo třeba masáže můžete zkusit, kdyby u toho vydržel a třeba u toho usínal. (existujou i knihy o masážích kojenců a malejch dětí😉)
tak koukání na něčco z mobilu bych zrušila absolutně, na tom nevidim nic pozitivního. maximálně tak, když budeš v čekárně u doktora a dítě bude nesnesitelný, nebo podobný situace. doma fakt jako vůbec. tv jako taková nemá co dělat u dítěte do 3 let, toť názor nemála odborníků a mně to dává smysl. chápu, že je to velkej pomocník, hlavně, když je dítě nemocný atd. ale fakt bych to omezila na nezbytně nutný. ráno pohádka ok (vybraná s velkým uvážením), večer ne, psala jsem víc hodin před spaním.
tak zkuste. ale je možný, že z toho bude muset jen vyrůst a nepřijdete na to. chápu, že to musí bejt psycho, ale někdo to tak prostě má:/
Ja byla nespavec od mala a mamka mohla delat, co chtela a drzelo se me to do x let...... Pry kdyz jsem usnula v 10, ci 11 hodin a vstavala o peti, osesti, tak byla rada
Malej spí semnou a nepomáhá taky nic... spim za noc dohromady 4 hodiny. Přerušovaný spánek co pul hodky... Já už jsem totalne hotova a to malý bude mit 10 měsíců. A vyzkoušeli jsme vše. Jedině ne prášek na spaní 😈😴😴😴
@normalnimatka chuvicku používáme, spí u sebe v pokoji, až k ránu stojí v postýlce a ukazuje, že chce k nám. A bez chuvicku si to teda neumím představit, to bysme museli být potichu jako myšky a mit otevřené všechny dveře, abysme ho večer slyšeli...
@bayt tak ho dej do postýlky, třeba ti bude spát líp 😁. Ne, píšu s nadsázkou. Od ročního ani 15měsíčního nelze očekávat, že bude spát celou noc. Prostě jde jen o to najít si pro všechny co nejpříjemnější způsob. Já mám takto teď u sebe 7měsíční dvojčata 😊. Představa, že k nim v noci vstávám k postýlkám, tak to bych si mohla jít rovnou hodit mašli. Společné spaní nepřinese třeba zlepšení v četnosti buzení, ale už třeba není nutné pouštět postel.
@bayt já taky uspávám oba u kojení, staršího taky tak. Prožili jsme se starším různá lepší i horší období, co 30 znám taky. S dvojčaty už jsem měla i několik totál probdělých nocí, ale pořád je to za mě lepší než postýlka a v globálu jsem vyspaná. Jakékoli omezení manipulace s dítětem je k dobru. Starší byl v postýlce do půl roku, pak už jen s námi.
Dcerka jako menší byla zlatá, spala v pohodě 12h v kuse, pokud se vzbudila ráno dřív, dala jsem flašku a vesele pokračovala dál. Takovou pohodu jsme měli asi do roka a půl, teď jí jsou dva a bohatě si to vynahrazuje. Budí se třeba po deseti minutách a já jsem pak celej den jak zombie. Je svátek když vstanu za noc jen 3x. Třeba na dnešek usnula ve tři hodiny a v šest už zase byla vzhůru a už neusnula. Občas ji tedy zlobí prdy, jinak ji většinou nic netrápí. Kolikrát začne ječet jak kdyby jí někdo vraždil, vstanu, přijdu k ní a culí se na mě jak kdyby nic. vyzkoušela sem už všechno, asi má prostě takové období, nezbývá než vydržet, časem se to zlepší.
@misa1106 no.. a jako co? takhle to dělali všichni tisíce let před náma, jen k tomu měli ještě daleko horší podmínky. nemusíš nechávat dveře otevřený úplně, ale stačej pootevřený, řev slyšíš. akorát jasně, zkrátka uděláš trochu tišší režim, ale zas mi tonepřijde nic dramatickýho. je to období pár měsíců až let, pak si zase můžete sm užem pouštět domácí kino nahlas až do smrti.
chůvu bych prostě zrušila. já vlastně nechápu, kde se bere ta potřeba cpát děti do jinýho pokoje. mně to přijde hrozně nepřirozený, a věř, že ty děcka maj zakódovaný milion let starý vzorce. dítě bez matky v dohledu bylo vždycky ohrožený. životně! jasně, dneska ti nemůže dítě v pokojíčku sežrat šelma, zatímco ty spíš jinde, ale ty děti to nevěděj a ten přirozenej strach ze samoty mít můžou, a řekla bych, že maj velmi většinou, ba mít musej, jinak něco není úplně ok:D. kdyby moje dítě fakt nespalo bez buzení a ráno se na mě neusmívalo, fakt bych ho nestrkala do jinýho pokoje. takovýhle mrňousci prostě potřebujou vědět, že tam máma je. a hned.
takže minimálně dejte postýlku k sobě do ložnice. nechápu, že se ti při takový frekvenci chce pořád zvedat z postele, já bych nedala ani to, ale dobře. aspoň na něj hnedka můžete začít mluvit, když se ozve, a ne, že tam musí chvíli řvát, než tam dojdeš, narůstá v něm strach a zoufalost a mezitím jak se víc stihne rozrušit, tak je pak i delší a složitější ho uklidňovat.
pokud ho nechceš mít v posteli, přiraž postýlku k posteli, at na něj hned můžeš sáhnout, podat mu dudl, pití atd. ideálně sundat bočnici, i když by pak cestoval i k vám, ale vždycky by aspoň chvíli spal v tý ohrádce, zároveň blízko tebe a zároveň by ti nepřekážel.
a zkus to na dýl. jako na den, dva, to nic nezjistíš. nechala bych si ho tam min. tejden, dva, abych zjistila, jestli to je lepší s četností buzení, rychlostí uklidnění, ale i třeba s projevem přes den atd.
ale i kdyby to lepší nebylo, nebuď sebevrah a ulehči si to, co to jde. když už se takhle často budí, nezvedej se zbytečně z postele, když by třeba stačilo se posadit a obstarat ho. a podle mě to aspoň o trochu lepší bude.
@bayt Starší má teď 4 roky a 3 měsíce. Zkusím shrnout jeho, protože dvojčata mají 7 měsíců a tam nemám vůbec žádná očekávání.
Do 3 a 1/4 byl kojený na požádání (poslední půlrok bych už ale nenazvala ani kojením). Usínal asi do 2,5 let u prsa, pak prso a pohádka, pak jen pohádka a přitulení. Zhruba období kolem 9-10 měsíců cca do roka bylo na usínání asi nejnáročnější - začal si stoupat, chodit, takže tak zhruba hodinu obcházel zeď v ložnici (máme matrace na zemi) a povídal. S manželem jsme to vyhodnotili tak, že se prostě potřebuje vykecat ze zážitků. A vlastně na to teď s láskou vzpomínáme a těším se na dvojčata, protože ač to vyčerpávalo, bylo to roztomilé. Je podzimní, takže toto období vycházelo na léto, kdy je venku dlouho světlo. Možná by to třeba přes zimu bylo jiné, nevím. Pak bylo období, kdy prostě ležel u prsa a pil, dokud neodpadnul. Kolem roku a půl si mě dost hlídal. Kolem dvou let začal usínat rychlostí kulového blesku - stačila třeba pohádka o koblížkovi. Do těch dvou a půl se budil často hlavně nad ránem. A narozdíl od dvojčat vstával od začátku skoro do tří let cca mezi pátou a šestou, spíš k té páté. Dvojčata vstávají mezi šestou a půl sedmou. Náročné bylo taky asi dvouměsíční období, kdy lezly poslední stoličky, což jsem zjistila dodatečně.
Základem pro moje dobré spaní je jít spát do půlnoci (není nic horšího, než vlézt do ložnice a začít "noc" přebalováním a kojením dvojčat, to mám pak pocit, že celou noc nedělám nic jiného). A taky se mi osvědčilo nedívat se v noci vůbec na hodiny. 😉
Suma sumárům bych řekla, že do těch min. 2 až 2,5 let to bylo nejnáročnější, a to hlavně po půlnoci.
Společné spaní. Zklidní se, vše budeš mít po ruce i ty a vyspíte se luxusně.