Zdravím Vás, chtěla jsem jen tak pro informaci jak jste na tom vy s dětmi nebo vaše zkušenosti s váhou a kojením, příkrmy.
Dcera se narodila s váhou 2850g v den propuštění měla 2730g. Po dvou dnech od propuštění jsme šli na (běžnou) kontrolu k doktorovi, kde vážili a ptali se jestli kojím a tak. Vážila 2750g a je plně kojena. To na mě paní doktorka přišla s tím, že bych měla přejít na UM, že mám slabé mléko, nebo že mám mléka málo. Byla jsem dost nervózní a naštvaná sama na sebe, že mám s kojením problém. Museli jsme chodit co dva dny na převážení. Váha šla nahoru ale né podle představ paní doktorky, říkal že kojit mám max 10-15, minut z jednoho prsu déle ne, že si stejne myslí, že bychom měli přejít na UM. To jsem odmítla. Dceru jsem kojila a nebyla nespokojená, plačtivá nic. Přišla mi spokojená. Asi po dvou týdnech jsem šla od paní doktorky k panu doktorovi (mají společnou ordinaci), kde pan doktor zvážil a byl s váhou spokojen, ptal se zda kojím a že mám pokračovat a na kontrolu chodit běžné jak se má.
Dnes jsem byla s dcerou na půlroční prohlídce, stále plně kojím. Dcera váží 6,88kg. Panu doktorovi se váha moc nelíbila, říkal že je docela nízká a že by měla více přibrat a "obalit" se. Ptal se zda mám dostatek mléka ( já si myslím, že ano) a že mám začít dávat už normálně příkrmy, ovoce, zeleninu, polévky zahuštěné chlebem či rohlíkem, piškoty a začít dávat maso a žloutek. Dcera spí v noci jak kdy, někdy 5 hodin nekdy se vzbudí po 3 někdy po 2. Teď jí rostou první dva zoubky dole. Tak se budí častěji a treba i s brekem nebo kňourá. Což jsem přisuzovala právě zoubkům ale na to mi pan doktor, řekl že je to tím, že mám málo mléka, a že bych měla na noc zvážit a dávat UM. Kolik by měla vážit? Co je správné ? Mě váha přijde v pořádku, dcera není plačtivá, je spokojená, usměvavá zdá se mi že jí nic nechybí. Samozřejmě chci pro ní to nejlepší. Děkuji za názory a omlouvám se za rozsáhlý dotaz. Jen uz nevím s kým se poradit. Děkuji.
Ty blaho, to me přechází zrak. Prikrmy klidně, pokud ma zájem, začít zeleninou, pak maso, vajíčko.... um na noc bych nedávala, většina dětí knoura, pláče, když rostou zoubky.
Bože, postupuj dále s kojením, jak to děláš. Koj na požádání. Dám ti příklad s mými dvojčaty. Holka měla porodní 2950, kluk 2800. Oba plně kojení a kojení doteď (mají rok a půl). Kluk během prvního měsíce přibral asi 1,5 kg (ano!), holka necelé kilo. Už ho nedohnala. Teď v roce a půl váží holka asi 9,5 kg, kluk možná 12 kg. Doktorka to uzavřela tak, že má rychlý metabolismus. Věřím tomu, že kdyby neměla takto nadprůměrně prospívající dvojče, že budou následovat možná také kecy o slabém mléce a bla bla tuna nesmyslů. Oni se v tom kojení bohužel fakt nevyznají. Nechápu, jak můžou doporučit UM, benefity kojení, spokojené dítě... Byla vždy také spokojené, pohodové dítě 😉, jen prostě přibírala na spodní hranici.
To je celkem síla stresovat matku v šesti nedělí tím, že má slabé mléko. Slabé mléko je mýtus, když je ho málo, tak častěji přikládat. Teď je trend, dávat příkrmy od ukončeného 4. měsíce, začít zeleninou - vždy jeden druh - ničím nezahušťovat. Nenadýmavou zeleninou nic nepokazíš.
Zarad ty příkrmy ( zelenina maso atd
. Ale neprestavej kojit a um bych taky nedávala ... Můj malý má 15 m a váží 8350g a nikdy mi Dr neřekla že mám přestat kojit a začít dávat um
Vůbec se tím netrap a koj dál. Slabé mléko neexistuje. Klidně už můžeš začít zkusit dát par lžiček prikrmu na přilepšenou (mixovane batáty, mrkvičku), ale určitě bych nechala UM. Taky po něm může mít bolesti břicha, zácpu, každému mimču sedne jiná značka, než se přijde na to jaká...
Hlavně nezahuštuj rohlíkem, chlebem ani piškoty 😀 to mi taky cpali do hlavy. Piškot syn nedostal ještě a je mu 15mesicu, nevidím důvod mu ho dávat.
*NEDALA UM
Tak mi to nedalo a šla jsem se podívat do synovy průkazky, jak na tom byl v 6ti měsících. Rovných 7 kg a délka 69 cm. Nevím, kolik má tvoje holčička cm, ale mně se to nezdá nízká váha. A když jsi ji jen na mlíku udržela při životě půl roku, tak nevidím problém. V půl roce se obecně začíná s příkrmy, my tak začali, protože syn měl o jídlo zájem. Zeleninu, po měsíci a půl maso. Je to žrout ale vypadá jak žížala. Na UM se vykašli. Já na doktory dost dám, ale na všechno jim taky neskocim. 😁
Já to teda nejsem schopná teď rychle dohledat, ale naše malá měla 2,58 kg, když se narodila, a v roce 8,9 kg. Podotýkám, že já sama ani manžel nejsme žádní drobečci a dcera je zdravá, jen malá. V 6 měsících si nevzpomenu, ale bude to asi podobně jako u vás. Nabídla bych zeleninu, maso,... kojení bych určitě nezařízla 😉
Děkuji vám, dceru kojím na požádání do teď. Vždy sem kojila tak 2-3 za noc a přes den jak si řekla. Vždy, když jsem jí prso nabídla tak jedla. Postupně se interval kojení zkracoval ( 5, 10 minut) ale zas treba po dvou hodinách někdy po hodině si vzala znovu, takhle to máme stále jen s tím, že přes den vydrží i 3-4 hodiny pak pije 20 minut treba a pal zase častěji. V noci se budí jak kdyz, teď zacala asi poslední týden se budit po 1-2 hodinách s tím že se přisaje trochu napije a spí dál. Spíme tak, že má postýlku přiraženou k posteli ( ted poslední tyden) jinak spala semnou vedle mě. Myslím, že se budí možná i skrze to, že spí tak? Nevím, dělám vše pro ní aby byla spokojená, přijde mi, že je hodně kontaktní což mi nevadí. Kojit bych chtěla co nejdéle to půjde. Příkrmy jsem zatim zacala dávat jen občas ne denně, a to zeleninu dušenou a rozmixovanou a ovoce. Ale polévky zahuštěné chlebem nebo rohlíkem se mi právě moc nezdá ani ty piškoty vždyť ještě nemá ani zuby.
Nase mela porodni vahu 3,2kg a v pulroce 7100g, tak nechapu, v cem je u vas problem? Vsak ma peknou vahu...Na prikrmy je stejne pomalu cas, jen bych to nehrotila tim pecivem a piskoty, pekne pomalu zelenina, pak maso, ovoce... UM fakt nepotrebujete 🙄
@kejt29 já právě nevím, proto mě zajímalo jak jsou na tom ostatní s váhou, protože našemu doktorovi se váha moc nelíbila. Říkal, že je docela nízká a měla by více přibrat. Když se zeptal jak kojím a já mu řekla ze to pres den nehlídám, ale kojím na požádání tak na me zůstal hledět. V noci se budí jak kdy ale celou noc mi nespí což mi nevadí ale pan doktor říkal, že by spár celou noc měla a doporučuje UM. Tím by měla začít přibírat.
V pulroce má mít orientačně dvojnásobek váhy, což splňuje. Kojis na požádáni, to je ideal. Dušená zelenina, časem ovoce a maso. Nic víc nepotřebuje. Časem jsem dávala krupky na zuzlani, uklidnovalo to při růstu zoubku a mimco zvyka i na jinou konzistenci jidla...
No když to tak člověk čte, tak se nediví že kojí tak málo ženských :(. Váha je v pohodě, začněte pomalu zařazovat zeleninu, cca po měsíci i maso a až si zvykne na maso tak teprve ovoce. Na rohlíky a piškoty má fakt času dost.
Jinak v půl roce opravdu většina dětí celou noc nespí.
@czmony Ještě jsem mrkla do očkováku dvojčat - takže pro srovnání:
porodní x po propuštění x v půl roce:
Tvoje dítě: 2850 x 2750 x 6880,
holčička z dvojčat: 2950 x 2680 x 6600,
chlapeček z dvojčat: 2800 x 2580 x 8120.
Závěr lékaře (chodíme do ordinace v nemocnici, takže se na nás vystřídá více pediatrů): Obě dvojčata zdravá, prospívající. Holčička prospívá o řád níže proti průměru, kluk o řád výše.
Oba byli tou dobou plně kojení. S příkrmy jsme začínali, až začali sami jevit zájem o jídlo (kolem 7. měsíce). V noci se tou dobou budili snad milionkrát a stále nespí celou noc, což považuju za naprosto normální.
Přestaň si dělat zbytečné starosti a rozhodně nedávej žádné UM. Případně zkus zkonzultovat i na jiné pediatrii a podle přístupu pediatra třeba změnit, nebo se obrnit a jet si svou. Je to poradna, ne příkazovna.
Prikrmy by som zacala pozvolna skusat, ak ma zaujem o jedlo, ak nie, nehrotila by som to. Moj maly mal v roku nieco malo cez 7kg a je to uplne zdrave decko, tvoja mala ma vahu sice "pod priemerom", ale v norme. Moc ale nepises kolko meria - to je dolezite vediet, lebo vaha ide k pomere s dlzkou..
Děkuji všem ❤️ i za podporu. Příkrmy jsem začala dávat od 5.mesice tak ze jsem jí dávala jen mixovanou zeleninu a to tak 3x týdně. Teď jsem začala dávat každý den někdy obden záleží, jak chce papat. Měří 67 cm. Při narození měla 48cm. Mě jen zaráželo to UM. Přišlo mi že mi ho od narození vyloženě vnucovali.
Dcera měla v půl roce 7 kg a paní doktorce se to zdálo až dost 🙂 🙂
Co jsem já dělala špatně a proč mi drobek špatně prospíval a nevím, zda dáváš - zapomínala jsem na tuky. Do každého příkrmu kousek másla nebo jiného vhodného tuku. Cca 10g za den. Jinak pro špatně prospívající děti 2 žloutky týdně, avokádo, 1x měsíčně játra (ty jsem ještě nedávala) - to nemám od mé doktorky, ale když jsem začala hrozně řešit, že mi malý neprospívá.
A koukám, že moje doktorka s tím "moc kojíte, pak málo jí" přišla i docela pozdě (ale já dávala UM od narození do příkrmů, protože moje mlíko opravdu nestačilo) - a i tady v laktační poradně mi poradili prostě dál kojit a kojit (klidně mrkni - řešila jsem neprospívající dítě asi měsíc zpátky 🙂 ). Doktorka pořád drobka bere podle nekorigovaného věku (on je vývojově dost dopředu, tak kouká, že je šikovný = nebere korigovaný, ale gestační věk). V 6 měsících je navíc blbost přidávat UM, spíše místo toho přidej s tím jídlem. Já začala (8 měsíců korigovaně) dávat jídlo opravdu 5-6x denně a drobek přibírá sice pomalu, ale hezky. Blbý je, že jakmile začne lézt, tak se ty přírůstky viditelně zpomalí. Na piškoty a další má čas ... asi tak do okamžiku, kdy začne lézt, to počítej s tím, že bude jíst to, co jíš ty 🙂. A do té doby bych doporučila zavést opravdu všechny důležité alergeny, aby opravdu "jedla všechno" (protože ti bude lízt do talíře).
Ahoj malý když se narodil měl 2990g na půl roce 7250g.Tveho Dr. nechápu, přibira pěkně. 😊To co říkají bych absolutně vypustila. 😊
@czmony jak ráda bych kojila a od 3.měsíce mám prd. Malej na půlroční prohlídce vážil 8,90kg a měl 69cm a máme psáno,že je PMV lehce ovlivněn váhou, takže víc zeleniny s čistým masem, žádné prikrmy typu bolonske špagety (ty měl hrozně rád). Díky zoubkům mi bojkotoval UM,chtěl jen vodu a prikrm. Kaše máme zakázané, ale dávám mu k svačině od Hami 7druhů obilovin,kvůli kakani (vláknina)
Vubec se nestresuj. Mne docela překvapuje tvůj doktor, že ti hned nabídl UM i když plně kojis. Protoze i když má dítě UM nemusí pribirat vůbec rychlejc. Pro příklad můj syn když se narodil měl porodní váhu 3500 na 6 neděli měl necelé 4 kg. (je pravda, že na třech týdnech měl operaci), ale jedl normálně. Doktorka to uzavřela tak, že nebude prostě tabulkovej. A v 6 měsících jsme měli 6 kg. Takže mne to prijde normální.
Dcera se narodila s vahou 2760, pri propusteni mela asi 2580, v pul roce mela 7 kg a 71 cm.. je proste hubenour, vykasli se na to, koj ji na pozadani.. v roce a pul mela dcera 9,7 kg.. proste drobek 🙂 rozhodne bych ji necpala chlebem, rohlikama ani piskotama 🙂
@czmony dcera měla v půl roce 6960g (porodní byla 3,59kg), byla jen kojena, Dr.taky tvrdila,že je to málo a trvala,abych zavedla nutridrinky,příkrmy....poděkovala jsem jí za názory a stejně jsem si jela ve svém. Teď má v necelých 3letech 15,5kg, tak tipuji, že budu poslouchat,že to je zase moc 😂🙈
@czmony Koukam-li dobře, tak je úplně v normě. Viz http://www.jaknamiminka.cz/prj/data/widgets/art...
Vím, že tabulky nejsou vždy oblíbené, ale tyto jsou vstřícné. Dcera take nepribirala zprvu moc rychle, ale vždy jsme se vešly do normy, takže o um nepadlo ani slovo.
Příkrmy jsou fajn, dcera je milovala, jedla krásně a kupodivu se začala obalovat. 😁 K té polévce... Co vařená zelenina, pak mix v tom vyvaru a je to? Zahustena sama sebou.
Lepek jsem zavadela v kasich.
Podle mě to děláte velmi dobře. Plačtivost může být zuby, nebo i růstovým spurtem.
Tak ja nevim me ta vaha prijde v pohode, obe moje deti se narodily s vahou pres 4 kg, v pul roce meli neco okolo 7,5 a cca 70cm, syn byl do pulky 9 mesice plne kojeny a ani jeden doktor a to se mi stridali tri v ordinaci nerekl ani popel, vzdy jen primerene roste, ale nase ordinace uprednostnuje kojeni s postupnym prechodem na pevnou stravu, um je jen nezbytny pomocnik kdyz to jinak nejde...
Prikrmy klidně ano, jen ne s rohlikem, piskoty, pěkná blbost. Maso, půlka žloutku..