Problém s usínáním u ročního dítěte

kajos12
1. zář 2016

Maminky,
bude to trochu delší, tak si prosím udělejte pohodlí. 🙂 Budu moc vděčná, pokud dočtete až do konce a poradíte mi.
Dcera má téměř rok. Problémy se spaním máme již od narození, ale od jejího 7. měsíce to nabírá "grády".
Byla vždy zvyklá usínat při kojení a spala s námi v posteli, ale už jsem byla z nočního vstávání co půl hodiny natolik vyčerpaná, že jsme ji před měsícem jakž takž naučili na postýlku. Přes den usnula v kočárku, ale poslední týden se to vše obrátilo.
Večer usíná kolem půl deváté - do postele ale chodí kolem 19.45 - 20.00 a ráno se budí v pět. Přes noc k ní teď vstávám někdy 3x, někdy i 15x - záleží na noci, úplňku, zoubcích atd. Pak jde spinkat někdy 2x, někdy 3x denně. Vím, že v roce je to hodně, ale toho spánku má stejně málo.
Jde mi o problém s usínáním. Večer ji nakojím, dám do postýlky. Pokud začne plakat, dám ji flašku s mlékem. Tu vypije a místo toho, aby zabrala, začne vesele poskakovat, dělat "není, není - kuk" atd... Někdy mi usne v náruči, pokud jsem ji předtím nechala chvíli plakat a někdy rezignuji a dám ji další flašku mléka, při které zabere.
Druhý problém nastal v denním usínání. Usínala v kočárku, ale teď, jakmile ji do kočárku položím, posadím, okamžitě začne plakat, vyvlíkne se mi z pásů, kterými ji "připoutána" a postaví se, začne se chichotat....
Jsem natolik psychicky i fyzicky vyčerpaná, že už nevím, jak dál....

Je bych podotkla, že jsem zastáncem kontaktního rodičovství, společného spánku s dítětem, kojení čím jak nejdéle, jsem proti metodě vykřičení, ale nastudovala jsem už tolik různých příruček a stejně nic nepomohlo.
Také bych chtěla uvést, že když dcera usne přes den, vzbudí se na minutu přesně po 30ti minutách - to má takhle už od pěti měsíců.

Moc vám všem děkuji a velice prosím o vaše rady a tipy...

lv
1. zář 2016

dávala bych spát 2x, pokud není bez třetího spaní hotová. No, a blbinky u usínání, to tak nějak k tomu patří..dcerky obě vstávaly v 5

evcann
1. zář 2016

@kajos12 takže jde o to, že nespi v noci v kuse? omezila bych spani pres den, zabavit ji a nedavat ji tolik spat. Me syn v kocarku taky vubec neusne. Ma jinak kocarek rad, ale neusne v nem ani nahodou. Ja treba neuznavam spolecne spani. Mam dve deti a myslim si, ze by meli mit svuj prostor, svuj klid a soukromicko, aby si hezky odpocinuly. Ja to tak delala s obouma, vykoupat, nakrmit, spat a spali krasne s jednim krmenim k ranu. Ja kdybych si kluka vzala do postele tak mi tam neusne a nebo dela kravinky, ale dam ho do sve s spinka, ale je fakt, ze to tak je od zacatku, odnaucovat v roce to uz je narocnejsi.

oplatecka
1. zář 2016

@kajos12 Naprosto ti rozumím. Jako bys psala o mém synovi. Od miminka měl taky problémy se spánkem, za každou půlhodinu spánku jsme byli vděční. Od osmého měsíce se v noci budil každou hodinu, bylo to nesmírně náročné. Přes den mi usínal jedině v kočárku, to byla jistota, ale po roce už tam spát nechtěl, takže se muselo nají nové řešení... Dnes má 17 měsíců a pořád je to šílené. Stejně jako ty mám nastudováno tuny knížek, článků a zaručených rad, stále kojím, kdy chce, nenechávám vyplakat, hodně se tulíme a pusinkujeme, spíme společně... ale ke zlepšení spánku to prostě nevede... Mně hodně pomáhá manžel, který večer syna uspává. Co zkusit tatínka, že by pár nocí v týdnu vstával on a ty bys sis aspoň trochu odpočinula?

zarecna
1. zář 2016

obmedzit spanok cez den, maximalne na 2x, po druhom spanku a pred nocnym nech je aspon 4- 5 hodin hore. Nemusi spat v kociari, moj ako sme presli do sportiaka bojkotoval v nom spanok, tak spal doma v postielke a no problem, aspon som si odychla. ja som ho snad od anrodenia hojdala v narusi na uspatie, vzdy to bol rychly proces, teraz ako sme presli na jeden spanok, zacal zaspavat sam aj na obed aj vecer, tiez po mliecku, ale ja zas niesom zastanca kontaktneho rodicovstva, maly spi od narodenia vo svojej postielke.

hani1234
1. zář 2016

A zkoušela jste hacku ? U nás zabírá , dcerka v ní hezky spinká přes den ! Doporučuju !

veronikajerabkova
1. zář 2016

Naše dcerka má 11 měsíců a od narození má problémy že spánkem. Od narození mě usnula v noci při kojení a tak sem ji nechávala spinkat s námi v posteli. Trvalo to 2 měsíce ale pak se mě začla častěji budit. Jen sem se pohnula v posteli a byla vzhůru. Tak sme začli učit na postýlku. Trvalo to dva měsíce než si zvykla.Vecerni rituál byl okoupat, nakrmit, pomazlit a položit do postýlky. A pak to začlo, půl hodinový křik az se zbavila a ušla. No a po dvou měsících to že dne na den ustálí a je klid a funguje to do teď. Někdy teda v noci kňourá ale po chvilce zase hned usne. No a přes den mě asi od 10 měsíce chodí spinkat jen dvakrát. Kolem 10 tak na 2 hodinky a pak kolem 4 taky tak na 2 hodinky. A spinká mě v kočárku pač v postýlce vůbec nechce už od malinka. A taky občas brečí když ji do toho kočáru dám ale houpu a ona se uklidní a usne a to je zvyklá od malinká. A jinak spánek přes den dvakrát nám stačí. Dávám jí spát až je fak unavená. Ze už ji nic nebaví a šmolí si oči. A ráno vstává mezi 6-7 hod a spínat chodí mezi 8 a půl 9

veronikajerabkova
1. zář 2016

A jinak se mě přes den taky budí po půl hodině a tak ji znovu uhoupu a pokračuje. Ale tohle jsem četla nna internetu a je hromada takových miminek co se takhle po půl hodině budí. Myslela sem si že jsem jediná ale nás víc takových. I kdybych měla u toho kočáru ty dvě hodiny sedět a houpat tak za to aby se mě dcera vyspala to stojí. Sak je to jen dvakrát denně

niklaus
1. zář 2016

Zkusila bych dávat přes den méně spát a odpoledne co nejvíc unavit. Můj syn se do 13-ti měsíců přes den budil taky snad na vteřinu přesně po 30ti minutách. Potom jsme přešli jen na jeden spánek za den, i když vstane ráno třeba v 6, nedávám ho spát dřív než v 11-12h. Většinou pak vydrží přes poledne spát i 2 hodiny. Uspávám ho u sebe na posteli a pak přendám do postýlky. V kočárku od cca roku neusne, i kdyby byl sebevíc unavený. Před večerním spaním ho nechávám 6 hodin vzhůru, aby se unavil a usnul. Do 15 měsíců jsem ho večer uspala jedině nošením. V postýlce nebo ve velké posteli blbnul a nebo se vztekal, že nechce spát. Pak to sám od sebe přestal vyžadovat a usíná vedle mě na posteli s lahví mléka. Noční spaní stále nic moc, budí se po 2-2,5 hodinách a chce mléko.

laskonka85
1. zář 2016

@kajos12 Ahoj,tak neco podobnyho bylo u nas...Usinani u kojeni,spani s nami v posteli..a kojeni 10x za noc..Doktorka mi poradila at davam malou spat uz jen v 11 dopol.a medunku..Do toho jsem ji koupila postel se zabranou.V ty maly spat nechtela ..Ted ji bude 14 mesicu..Spanek se hodne zlepsil..Sice uspavam jeste kojenim,ale budi se max 2x..nebo 1x..coz je super.A prez den kdyz jedem pryc v tu jeji dobu spanku tak usne v kocarku..🙂 Ono se to zlepsi neboj😉

oplatecka
1. zář 2016

@laskonka85 U vás pomohla velká postel? My máme problém, že v postýlce usne celkem v pohodě, ale jakmile se vzbudí, už tam být nechce a usne jedině u nás v posteli.

laskonka85
1. zář 2016

@oplatecka no u nas je prave problem ,ze usina u kojeni..Takze kdyz uz to bylo to spolecny spani neunosny ,tak prendat ji do jeji maly postele nebylo mozny..hned se vzbudila a brecela.A tak jsem to poresila takhle..Do jejiho pokojiku velkoh postel se zabranou..V 19:30 ji jdu nakojit ,ona usne a ted uz se tolik nebudi..U postele ma na zemi matraci,kdyby nahodou chtela vypadnout..🙂 A ldyz se v noci vzbudi ,tak obcas staci kdyz ji hladim a usne..a někdy musim hold kojit..ale porad je to lepsi nez to vstavani nekolikrat za noc..ikdyz to bylo u nas v posteli..Tak ten spanek nebyl nic moc pro nikoho z nas..No a az nebudu kojit ,tak to jsem na to zvedava jak bude usinat
.Ale dneska mi tu po obede usnula bez kojeni..tak snad to nebude tak hrozny.

oplatecka
1. zář 2016

@laskonka85 Díky za tip. Asi to zkusíme 🙂 Já taky pořád kojím a vstávání po dvou až třech hodinách je šílené. Kdyby aspoň s námi spal lépe, tak vůbec nic neřeším, ale stačí se blbě pohnout a je vzhůru :-/

dancamich
1. zář 2016

Někdo Ti tady radí nedávat spát přes den... po včerejšku Ti můžu s jistotou potvrdit, že to nefunguje. Dcera např. včera spala jednou přes den asi na hodinku. V sedm jsem ji uspala u prsa - jinak to poslední dobou nejde a za hodinku ji vzbudil sousedův pes, který štěkal, pak za hodinku a půl zase něco a v jedenáct taky. V jedenáct jsem šla taky spát a nakonec jsem skončila na její posteli pokřivená jak paragraf (má válendu u zdi a k ní je přisunutá manželská postel). 🙂

kajos12
autor
1. zář 2016

Mockrát všem děkuji.
Dnes jsem ji dala spát jen jednou (spala půl hoďky) po obědě a u večeře kolem 19.00 mi usnula sama na jídelní židličce. 🙂 někomu to možná připadá hrozné, ale já mám konečně večer sama pro sebe a nemusím u postýlky sedět hodinu a přemlouvat ji, ať spí.
Nejde mi o noční spánek, spíše o usínání. Přes den mi usnula u prsu. Zkoušela jsem ji uspávat kolem půl desáté v kočárku, ale to opět bojkotovala...

urtica
1. zář 2016

@kajos12 U nás tohle taky zafungovalo, ale množství nočního buzení to bohužel neovlivnilo...zrovna tento týden je to masakr. Malá má 18m.

kajos12
autor
1. zář 2016

Tak od doby, kdy usnula (cca hodina a půl) se mi už asi 3x vzbudila. 🙂 Tak to bude asi něco za něco. 😀

veronikajerabkova
1. zář 2016

Možná to bude chtít jen zavést nový režim a doufat že si zvykne. Přes den dávat míň spát a v noci pak líp usne. Jinak mě malá usne kolem 8 večer a spí až do rána do 7. Na jídlo se v noci nebudí vůbec.

meiem
1. zář 2016

Držím palce, ať se to brzo zlepší. Já zavedla režim a asi až přehnaně ho dodržuju, ale malá (13m) spí ukázkově jak švýcarské hodinky a nyní o ni v noci ani nevím. Obecně mi ale přijde, že čím míň spí přes den (spí už jen po obědě), tím hůř spí v noci (no ale tím hůř, myslím že ji jdu tak 2x podat dudlík). Večerní uspávání jsem zavedla, že ji čtu z knížky (hlavně bez obrázků, ať ji to neláká na to koukat 🙂 ) a ona u toho musí ležet, když vstává nebo blbne odcházím (myslím, že v tomhle věku už chápe, když řeknu ať si lehne), vztekne se (ale plakat ji nenechávám) takže se vracím, položím ji a zas čtu.. no už pochopila, že odcházím, když neleží, takže vesměs leží.. a když leží, tak za chvili spí 😀

englerova14
1. zář 2016

@kajos12 a to se budí kvůli mlíčku, nebo že už nechce spát? Syn spal přes den na roce už jen po obědě. Na noc dostával mlíčko a kaši, pokud se vzbudil, dostal pít vodu, brzy pochopil, že mlíčko v noci není a spal celou noc.

urtica
2. zář 2016

@englerova14 Tak, nevím, jak to má tazatelka, ale naše malá se sama odstavila před 4m, spí jen po obědě a dnes v noci byla vzhůru cca čytřikrát... 😖

kajos12
autor
2. zář 2016

@englerova14 Já bych řekla, že se budí ze zvyku... Ale když ji dám vodu, nezabere, chce mléko.

Nakonec mi od půl deváté spala do půl druhé a pak o půl šesté vstávala... 🙂