Ahoj, dceři je 10 měsíců a ze slova ne,má ohromnou srandu. Je i dost vzteklá, projevuje se to i tím, že se začne mlátit do hlavičky, nebo si trhat vlásky. Nějak moc se jí nechce poslouchat. Za něco dostane i přes ruku a přes zadek, ale nechce se mi jí pořád být. Nemáte někdo radu prosím,jak jí vysvětlit bez bití,že něco nesmí? Moc děkuji
Ne,že by jsme jí mlátili,to určitě ne,ježiši, to ne. Jen jí lehce plácneme přes ruku a přes plenku. Nerada bych,aby nám přerostla přes hlavu. Stává se i dost často,že nás bije do obličeje.Doufám,že to brzy přejde
Já si myslím, že v 10 měsících toho moc nevymyslíš, dítě zkouší. Sebe, co bolí..tebe jak reaguješ. Bohužel, s pleskancem přes ruku se to v tomhle věku nic nevyřeší. Tuhle variantu bych volila až bude dítě dostatečně rozumné na to, aby pochopilo souvislosti.
Vím, že když jdeš a po desátý dítě sundáš například z konferenčního stolku, že je to na hlavu..ale vydrž, to přejde..začne zdolávat jinou překážku :D
V 10 měsících to opravdu moc nechápe, my dělali tytyty, a občas jsem plácla přes ruku a pořád vysvětlovala a to jedu do tedˇ mladší má 20 měsíců, a taky neposlouchá a vzteká se tak že sebou plácne o zem a přitom se někdy opravdu třískne do hlavy a taky nic moc nepomáhá vysvětlím, řeknu tytyty, dám přes ruku, někdy na prdel a on se v mžiku otočí a jde to dělat znovu, tak se snažím odvést pozornost na něco jiného v nejhorším případě prostě odnesu vzteklé, křičí kopající dítě pryč, no je to na hlavu
My mame devitimesicniho chlapecka, kdyz mu rikam "ty ty ty, nenene" tak se tomu taky smeje. Ale snazim se byt trpeliva, radsi ho desetkrat odnesu nebo mu desetkrat vec seberu, prijde mi jeste malinkej, taky chci, aby poslouchal, ale jeste preci jej maji tu hlavicku malinkou a "hloupou".
Jsem dost trpělivá, hlavně je mi.malé líto,jí dát na zadek,nebo přes ručičku,ale někdy už to je fakt moc. Děkuji za rady
@hanulla85 chce tvoji pozornost, takže pokud získá více pozornosti tím, že dělá zakázanou aktivitu, tak to bude dělat pořád. Je potřeba jí dát nejvíc pozornosti, když je hodná, chválit ji za to a ignorovat, a když zlobí, tak ji dát pryč ale nedělat z toho drama, spíš jí ukázat že tě její zlobeni nudí a že tímto si pozornost nezíská. Pro takto malé dítě je "ne" docela bezvýznamné a bere to jako hru s maminkou, tak jí hru dopřej ve chvíli, kdy je nejhodnejsi 🙂
Mělo tam byt NEignorovat
10 mesicni dite nema zadnou sebekontrolu, navic ji bavi vase reakce. Misto "ne" zkuste odvest pozornost jinam, tak aby z toho bylo "ano". Upravit byt tak, aby "ne" skoro neslysela -batolata jsou pruzkumnici, je to jejich prace zkoumat svet. Takze pokud nechci, aby tahala za zaves, poridim kratsi, nechci, aby kramarila jidlo, dam ho tam, kam nedosahne, nechci, aby se machala psovi v misce, kdykoli ji slysim, ze jde do kuchyne, misku odklidim...Jo, a rozhodne takhke male dite ani neplacet pres plenku...tak totiz ten kolotoc biti zacina.
@karlajasmine Aha, tak to mě vůbec nenapadlo, opravdu moc děkuji. Už jí ani přes ručku neplácnu, až se mi chce brečet, že mě mrzí,že jsem to udělala
Naše mala mela rok a v 10 měsících delala úplně to same. Ted už ví, co to znamena, ale pro změnu zkouší vracet lepance, když dostane pres říčku a vzteka se. Myslim, ze z toho vyrostou.
@hanulla85 nema cenu se trapit minulosti, tim se nicemu nepomuze, muzete to vzit jako impulz delat veci jinak. Nikdo nema patent na rozum a urcite neni jedina spravna cesta, jak deti vychovavat, ale rozhodne to je celozivotni proces a je jen na nas, jestli pujdem ve stopach svych rodicu nebo se pokusime to delat jinak. V Nejstastnejsim batoleti v okoli je hezky popsano, jak funguje detsky mozek (batolata jefnaj na zaklade impulzu-ten rozdil je skvele viditelny ten na mem 3letem synovi a 13m dceri-syn uz ty impulzy relativne zvlada, dcera jde do vseho po hlave). S vychovnyma metodama se v knize neztotoznuji, ale pro pochopeni jednani super. A pak treba Aha!rodicovstvi je vyborny.
@janabrozova Gábinka nás taky pěkně fackuje, to jí samozřejmě nevracím, ale někdy dá fakt prdu. Doufám,že to co nejdřív přejde. Přítel na ní pořád ječí, že tohle nesmí a ať to nechá a že vůbec neposlouchá
Sorry za spam 🙂 kdyz me deti uhodily, zakricela jsem "au, to boli", dite odsunula a odesla jsem nebo si sedla tak, aby na me nemohl/a. Starsiho jsrm naucila, ze misto tahani za vlasy me muze hladit (presne kolem toho 10.m)...ani jedno dite nebiju a oni nebijou me (az na vyjimky).
Ježkova, dyť je maličká. podle zatím musíš fungovat ty jako (klidnej) regulativ. Hlavně prosím tebe filtruj rady (hlavně příbuzenstva) ohledně výchovy. co by dítě "už mělo umět"- já je nefiltrovala a škubu si vlasy ještě teď. Měla jsem na desetiměsíčního kojence dost podobný -přehnaný - nároky jako máš ty. jenom protože jsem si myslela (podle "báječných" rad lidí z okolí, co všechno "už by mělo" a že je potřeba "nastavit hranice už od začátku aby vám nepřerostlo přes hlavu" a podobný chytrý kecy. A jsou to kecy, fakt. Neplácej, předvídej, kojenec v 10 měsících ještě opravdu nedokáže zhodnotit situaci a vyhodnotit jí podle tvýho "ne" a už vůbec ne si to nějak dýl pamatovat. Podle mojí zkušenosti dokážou děcka "pochopit" co je ne, přebrat si to a jednat podle toho určitě až po roce, spíš až po dvou. Měj trpělivost a hlavně klid. 🙂
Tak proč to ne říkáš? Celé je to tom, že děti na NE reagují přesně naopak. Napsáno už milion slov o tom, jak dětí "NEposlouchají". Takto nepoužívej a je po problému.
Dítěti dej najevo jinak, co potřebuješ. Ukaž, řekni, co ANO.
Uvidíš, musíš to zkusit, jde to na 100/.
A bití fakt vypust. Vlastně jí tak ukazuješ, co má dělat, když neví, kudy kam. Jdeš jí přikladem - praštím.....
To NE je takový červený hadr na býka - čím víc jedeš, tím víc dítě zkouší. Začarovaný kruh. Tebe to vytočí, ona pokračuje....batole je naprogramováno na hru, učí se....
@hanulla85 tak to vůbec nemusíš. každý jedná podle svého nej svědomí. ted to už budeš postupně zkoušet jinak a bude vám líp. fajn se to naučit ted, v batolecím věku, pak to už jako kdyžnajdeš. 🙂
@odula moje trilety dite bere "ne" jako pobidku k tomu "udelej to" 😀 takze "ne" proste u nas nefunguje musim ho prechytracit jinak 😀 Abych mu uplne nekrivdila, tak ve vaznych situacich to respektuje (jako ze segru nesmi shazovat, kdyz je nekde ve vysce) nebo sahat na horkou troubu...
@hanulla85 muze a nemusi. Jasne, deti jsou vopice, takze kopirujou, ale zaroven testujou, co jejich tela umi.
Myslím, že v tomto věku je to naprosto přirozené. Časem vše pochopí. Nejlepší je obrátit pozornost někam jinam, aby jste se vyhnula velkému kárání nebo snad i bití. Syn se také bouchal do hlavičky, ale časem to přestal sám od sebe dělat.