Příspěvek na potřeby pro kojení u VZP

fresshinka
25. bře 2019

Ahoj maminky, chci se zeptat, zda z vás někdo čerpal příspěvek od VZP na potřeby pro kojení, kdy jste žádali a co jste k tomu potřebovali? přes internet z toho moc moudrá nejsem :/

tercasv
25. bře 2019

Ohledně kojení nevím, ale vybírala jsem příspěvek v těhotenství (na 1. screening, dentální hygiena a ještě budu dávat předporodní kurz) a potřebovala jsem občanku, těhotenskou průkazku a doklad o zaplacení. Na netu jsem našla, že potřebuješ rodný list dítěte. Tak byhc vzala občanku, rodný list a doklad o zaplacení a šla na pobočku 🙂 Příspěvek se dá dočerpat do 2 000 🙂 https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevk...

tercasv
25. bře 2019

A samozřejmě číslo účtu, kam ti peníze pošlou 🙂

ange_de_la_morte
25. bře 2019

a doklad o zaplacení nesmí být starší 3 měsíců pozor na to

tercasv
25. bře 2019

@ange_de_la_morte
@fresshinka Ale jen u čerpání příspěvků před porodem, jinak to neplatí 🙂 ... O příspěvek může žádat maminka, která porodila, na základě předložení rodného listu dítěte (do 12 měsíců po porodu). V tomto případě neplatí podmínka, že platební doklad nesmí být starší než 3 měsíce.

Ale je super, že to zvedli, do konce roku se mohla čerpat jen 1000 🙂

fresshinka
autor
25. bře 2019

No mě jde spíš o to, že jak to tam čtu tak musí být na dokladu jméno toho, kdo přispěvek chce čerpat.. ale v krámu mi na učtenku přece nepíšou jméno :D

tercasv
25. bře 2019

@fresshinka To jsem tam nikde nevyčetla 🙂 Ale myslim si, že od toho se předkládá občanka a rodný list, kde je napsané jméno matky, tudíž na pobočce uvidí, že ty jako matka chceš čerpat příspěvek na pomůcky 🙂 Nebo si tam zkus zavolat, to bude jistější 🙂

cilkat
25. bře 2019

K tomu jménu: ono spoustu věcí se objednává z eshopů a pak je tam přiložená faktura. Tudíž tím asi chtěj říct, že pokud dokládáte fakturou, musí být na vaše jméno (že třeba na manžela ji neuznaj). (Já teda řešla naposledy tři roky zpět a právě s e-shopovou fakturou.)

fresshinka
autor
25. bře 2019

Ještě jsem z toho moc nepochopila, že jestli to koupím ted (měsíc do termínu) jestli mi to taky uznají pak s tím rodným listem, který bude vlastně až za ten měsíc od zakoupení třeba odsávačky

fly80
25. bře 2019

@fresshinka žádala jsem dnes. Byl tam jen přítel, měli sme od VZP plnou moc, doma sem jí jen vyplnila. A k tomu pouze účtenku. Kupovala sem odsavacku v lékárně. Tam žádné jméno není, takže tam být logicky nemusí. Nic víc s sebou neměl a před chvilkou mi psal, že mi přijde tisícovka na účet. Neměl ani rodný list malé s sebou. Je vedena taky u VZP, tak nebyl potřeba. Doklad ovšem nesmí být starší tři měsíců 😉

fresshinka
autor
25. bře 2019

@fly80 Ty jo super. 🙂) já jsem ted z toho trochu jelen, psala jsem na vzp a řekli mi, že to lze jen na fakturu se jménem maminky a rodný list dítěte.

fly80
25. bře 2019

@fresshinka tak to nechápu. Fakt sem měla jen účtenku a ještě byla natrhlá 😂 a na té rozhodně moje jméno nebylo. A ani ten RL přítel neměl u sebe. Jen tu plnou moc, co nám tam dala paní naposledy

fresshinka
autor
25. bře 2019

@fly80 Maj tam asi holubník :D ale dobře pro vás jestli to teda stačilo :D

luj89
25. bře 2019

@fresshinka napis na vzp, na prepazkach kolikrat radi blbosti, nebo naopak vezmou i to, co by nemeli. Jinak ja to kupovala pres eshop, ale v r. 2017 byla podminka nakup pouze z lékárny myslim, tak na to radsi koukni taky jak to je.

hanka_12345
25. bře 2019

@tercasv ahojky a tobe tohle uznali vsechno? ja jsem si vybrala 1000kc na screening a poto sem sla jeste s uctenkou z dent.hygieny a rekli mi ze uz nemam narok, ze na 1 tehotenstvi max 1000kc a ani si t o odeme nevzali

tercasv
25. bře 2019

@hanka_12345 ano 🙂 screening jsem dávala v tom listopadu a teď tu hygienu
Byla tam paní co se zaučovala a byla se ptát další paní, co tam má napsat a řekla jí dočerpani příspěvku a pak ještě upozornila, že můžu využít ještě 400. Od ledna set to zvýšilo na 1500 a od března na 2000. Zašla bych tam znova s tím, že se to navýšilo,že to mají na stránkách 🙂 po mě chtěli občanku, těhotenskou průkazku a doklad o zaplacení

hanka_12345
25. bře 2019

@tercasv no ja jsem rodila 2017 to uz nic, diky 🙂

adinka19
25. bře 2019

@fresshinka ahoj, ja take zadala a byla jsem pani z VZP upozornena, ze na fakture musi byt me jmeno. Jinak mi proplaceli tehu kurz a musela jsem mit doklad mladsi tri mesicu...rodny list myslim nechtela, jen OO.