Při jakých teplotách se suší prádlo v sušičce?

pekluska88
5. led 2017

Dobry den. Konečně se že mě stála majitelka sušičky prádla a jsem nadsena😉 Trosku mne ale vrtá hlavou jedna věc. Nevíte při jakých teplotách se prádlo suší? Máme AEG lavatherm. Jde mne o to,že když budu sušit věci miminku,kteremu peru oblečení na 60 stupňů,při kterých se už zničí většina bakterii a před tím bylo v sušičce třeba oblečení starší,která se vyvali venku v blate a já to vyperu na 30 a hodím do susicky,tak jestli v té sušičce můžou být nějaké breberky🤔 Jak to rešíte? Jsou věci,co v sušičce neperete? Nebo jde sušička nějak čistit? Nebo tam je při sušení těch 60 stupňů a sušička se "čistí" sama? Děkuji za odpoved🙂

missa111
5. led 2017

Myslím, že můžeš být bez obav. V běžně znečištěném prádle nebude nějaký strašný sajrat. Jinak silně znečištěné prádlo bych asi vyprala na víc jak na 30, ikdyž by bylo pro dospělého. Já dětem prala tak do 6ti měsíců prádlo odděleně, pak společně s naším (většinou na 60 - jsou to čuňátka) a bez žádné újmy na zdraví.
Já mám taky AEG, mám tam i parní programy, takže to suší určitě na víc jak 60stupnů. Kolik suší na běžný program nevím.

pekluska88
autor
5. led 2017

No tak funkcni outdoorové oblečení se na víc jak 30-40 prat nemuze,venku jsme každý den za každého počasí,takže malá podle toho vypadá🙂 Nechci zacházet do detailu,ale bohužel máme v okolí pejskare,co se neobtezuji sbírat po psech hromádky,takže mnohdy došlo k nejhorsimu😖 Ta AVG sušička má programy právě i na outdoorové oblečení,ani mě nenapadlo,ze bych tam nesusila všechno. Sušičku jsem si kupovala hlavně kvůli dětem,ze vyperu,usušíme a mužem zase vyrazit. Ale teď nad tim právě přemýšlím,jak to je z hlediska těch breber,kvůli sušení prádla pro mimco.

missa111
5. led 2017

Já taky suším všechno i softshell, který se sušit v sušičce nemá. Sušim vše dohromady s bežným prádlem na program bavlna do skříně, protože toho sportovního tolik nemáme.
Pokud ti to bude stále vadit, tak bych asi sušišku po usušení "zahovněného" oblečení vytřela dezinfkčním ubrouskem. A taky existuje desinfekce na prádlo vhodná do pračky i na ruční praní. Je z DM, píší ničí bakterie, plísně, viry ... od 15 stupnů. Tak to bylo asi ideální řešení. Já používám na psí pelíšek, když ho pes pozvrací. Oblečení jsem po ho... prala jen jednou před lety. Zato zvratky(pes a děti) a moč(děti) je docela často.

barumat
5. led 2017

Dítěti bys hlavně měla i věci ze sušičky žehlit. Tím právě zničíš i to, co nezničí pračka, a já tedy nevím, ty pereš dětské oblečení na šedesát? Já teda jen pleny, jinak vše na 40, max 50. Tak dětské věci žehlím. Jinak kamarádka má doma dva těžké alergiky (plísně, roztoči, pyly atd.) a doktorka řekla, žehlit všechno a stále.

lajla
5. led 2017

Prala jsem na 40. Hazela do susicky na extra suchy program a nikdy jsem nevytahla zehlicku...nejsem blazen..

pekluska88
autor
5. led 2017

@missa111 s dezinfekci mám utrum,máme DCOV,takze dezinfekce max na umývání záchodu,rozhodně ne na prani...

pekluska88
autor
5. led 2017

@barumat No tak s žehličkou kamarádka fakt nejsem,proto peru malé v takových teplotách,abych žehlit nemusela. Starší jsem zehlila dlouho,ale jednak proto,ze jsem neměla sušičku,tak aby to nebylo jak struhadlo a pak taky bylo víc času... Teď jsem na miminko poctivé zehlila,ale fakt to nesnasim. Proto jsem pořizovala sušičku. Mimo jiné si myslím,ze pocit,ze se žehlením něco vydezinfikuje je přežitek... V pračce je těch 60 stupňů několik minut,čehož určitě nedocilim,když prejedu po prádle žehličkou...

barumat
5. led 2017

@pekluska88 Z žehličky jde pára skrz prádlo, o to jde.

barchen
5. led 2017

@pekluska88
A to outdoorové oblečení můžete sušit? Na těch různých jejích visačkách je zákaz sušení. Pokud bych já měla třeba kalhoty do mokra, nebo bundičku pro malou (jak píšete od psích výkalů), tak bych to raději vyprala na 60 stupňů, tam je jistota, že se bakterie zničí. Moje sušička je kondenzační (samočištění pouze vodou) a prádlo suším podle hmotnosti, protože krátký program mi ho nevysuší. Třeba když mám pleny, ručníky, povlečení nebo spodní prádlo a je toho víc, tak dám program na 5-7 kg a když to skončí, prádlo je tak horké, že pár vteřin se ho nemůžu ani dotknout. Tak si říkám, co by to udělalo s takovým outdoorovým oblečením a neztratilo by funkci a účinnost?

pekluska88
autor
5. led 2017

@barchen naše sušička má programy na funkční a outdoorové vybavení,při kterých pracuje při nízkých teplotách. Ale na 60 vyprat funkční prádlo bych se teda neodvážila.

lajla
5. led 2017

@barchen ja mam na susicce primo outdoor takze ja muzu
Ale susim a peru i to co se nesmi a vzdy ok

lajla
5. led 2017

Kdyz je susicka...opravdu se nezehli...kdo neveri at si zagoogluje

leena87
5. led 2017

funkční prádlo se navíc žehlit nemá

barchen
5. led 2017

@pekluska88
To ma i moje susicka ale uplne do sucha to nevysusi.Vzdy to pak musim povesit na susak,treba na noc. Taky je ale rozdil funkcni a funkcni obleceni. Manžel ma par kousku ze 100% merina, dat mu to do susicky, tak se rozvede 😊. Ale jak jsem psala k Vasemu dotazu, kdyz ja "dezinfikuji" tak radeji pracka na 60, nez susicka.

jarmy_
6. led 2017

Já teda nevím ale toto bych vůbec neřešila. Ani mi moc nejde do hlavy proč mladší perete na 60. Není na dětskou imunitu nic horšího, než když jsou drženy ve sterilite. Co na tom že se potká s nějakou breberkou, aspoň na to bude zvyklé a při první příležitosti se neosype. To samé s tím žehlením. Jistě jsou výjimky kdy se žehlit musí (děti s ekzémy, novorozenci), ale po šestinedělí zdravého dítěte není třeba. Toť můj názor.

barumat
6. led 2017

@lajla To, že to sušička profouká teplým vzduchem, není desinfekce.

barumat
6. led 2017

@jarmy_ Souhlasím. Já jsem se rozhodla žehlit pleny, kterými jí otírám obličej, a to, co má bezprostředně na těle, a to do roka. Ve chvíli, kdy, se začne sama pohybovat, posnídá půl pískoviště a ožužlá doma kde co, to podle mě ztrácí smysl i logiku. Pokračovala bych, pokud by se objevila kožní reakce, ekzémy, atd.

pekluska88
autor
6. led 2017

@barumat
@jarmy_ neříkám,ze miminko držím ve sterilite,ale v trochu jiném hygienickém standardu,jak starší dítě určitě ano. Tak jsem se nad tím zamýšlela právě z toho hlediska,zda má vůbec význam miminku prat na 60,když předchozí prádlo v susicce bylo předtím prano na 40. Psala jsem na AEG,kde mi odpověděli,že dnešní typy sušiček pracuji při teplotách 50-55 stupňů. Teď po prvotním nadšení ze sušičky přemýšlím jak to tedy dělat. Tesila jsem se,ze se zbavím zehleni. Tak mne nezbývá nic jiného,než buď "špinavé" prádlo do susicky nedávat a nebo neprat na 60 nic a co chci mít bez breber,tak teda zehlit😒 Po tomto zjištění nechápu teda,jak v susicce někdo může susit třeba psi pelisky...

barchen
6. led 2017

@jarmy_
Autorka to vysvětluje v dalším příspěvku, jedná se o oblečení ušpiněné výkaly od psů. To mi zrovna jako posilování imunity nepřijde.
Já oblečení, které je na doma jak pro děti, tak pro dospělé neperu v prášku vůbec, pouze program na teplou vodu. Samozřejmě pleny a pokakané oblečení ano.

pekluska88
autor
6. led 2017

@barchen program na teplou vodu myslíte na 60? Nemáte pak problém,ze se pradlo srazí?

kika_21
6. led 2017

@pekluska88 Tak teď je otázka, kolik a jaké breberky přežijí prášek a ten šok z točení atd.No 60 stupňů jich zase tolik nepřežije...Jestli není horší, co kde děti olizují-tedy zase teď v mrazech asi ne,ale v létě, na jaře...Zase bych to tak nedramatizovala-fakt je, že sušičku nemám.Jinak velká většina psů se odčervuje až moc často-na veterině při očkování-ideálně tedy před očkováním.Dokonce na to někdy majitelé dostávají i pozvánky.Netvrdím, že by měly děti se válet ve psích a kočičích výkalech-to rozhodně ne.

victress
6. led 2017

jak tady čtu, tak to slavné funkční oblečení zase tak moc super není, když se může prát na 30 a nesmí do sušičky...
musíte se rozhodnout, čemu dáte přednost, jestli budete chodit ven v outdoorovém oblečení a mít ho vyprané na 30 s rizikem zbytkových breberek nebo budete chodit v normálním oblečení, které bez obav vyperete na 60, čímž zničíte breberky a můžete sušit i v sušičce bez nutnosti následného žehlení

když chodíme s dětmi na procházku, nikdy se neválejí po zemi a na pískovišti jsou max. ve školce anebo doma, takže psí hovínka nám naštěstí nehrozí..max na botě a to nadávám na 🐶 pánečky, kteří ho neumí sebrat...

victress
6. led 2017

@barumat ad 7:35 fakt ne? tak to je pro mě novinka, já na to dost spoléhám, žehlím max 1% prádla, dětské vůbec...zatím nám nic nebylo...

barumat
6. led 2017

@victress No tak logicky, pokud by to nesušilo párou, tak je to jen to, že se to načechrává v bubnu, profukuje teplým (ne horkým) vzduchem a kondenzuje z toho zbytková voda. Čím by se to mělo dezinfikovat? Ale to, že nežehlíš přece neznamená, že byste do měsíce měli onemocnět. Jen prostě pro miminka, alergiky a astmatiky a podobně se žehlit obecně doporučuje, sušička nesušička.

victress
6. led 2017

@barumat máš pravdu, přílišná sterilita škodí, mimčům jsem žehlila poctivě, teď už ne, ale je pravda, že většinu prádla peru na 60 st. , na 40 choulostivé věci a na 30 nic, protože to je vlažná voda☹

jarmy_
6. led 2017

@pekluska88 Já Vám rozmím co tím myslíte. Neberte s to osobně prosím, ale myslím že to zbytečně řešíte 😉 spíš vám doporučím se vyhýbat psím výkalům 🙂 První dceři jsem poctivě žehlila všechno, po roce se narodil brácha a už nebylo tolik času. Takže jsem žehlila jen mu, včetně látkových plen které na ně požívám, a dcerce jen to pokrčené. Nyní máme sušičku, malý má už skoro 8m a nežehlím nic. Ani ty pleny. Nemám na to kapacitu. Být vámi, prostě to neřeším a peru dál tak jak perete a moc nad tím nepřemýšlím 🙂

kika_21
6. led 2017

@victress No náš se občas válí-i po louce miluje válet sudy. ☹

pekluska88
autor
6. led 2017

A vy co píšete, že perete většinu prádla na 60, tím myslíte i oblečení pro dospělé? A to se vám oblečení nesráží? Co třeba ponožky?

victress
6. led 2017

@pekluska88 peru téměř vše na 60 kromě choulostivých halenek a svetrů a nikdy se mi nic nesrazilo, natož ponožky....a tchyně pere často i na 90 ale jestli se jí něco sráží, to netuším...

@kika_21 no jo to je jasný, ale nepředpokládám, že louka bude plná psích výkalů, ne? v městském parku je pravděpodobnost větší, pokud tam chodí venčit nezodpovědní pejskaři...

barchen
6. led 2017

@pekluska88
Na 60 stupňů peru ložní prádlo, pleny, spodní prádlo tmavé i bílé (některé moje kalhotky peru jenom v rukou a pak přejdu žehličkou), ponožky, pyžamo, džíny, tepláky nebo pracovní oblečení ze zahrady, většinu manželových košil do práce, tu špínu z límců bych jinak nedostala a i některé kalhoty a triká. Na 90 peru prostěradla, ručníky, utěrky a občas pleny - když jsou pokakané. Všechno ostatní peru na 40 nebo na 30 a pokud je to domácí oblečení ne moc špinavé, nebo jenom propocené, tak to vyperu bez prášku. Pak moje vlněné svetry, šaty, punčochy, halenky nebo triká jenom na jemném max 40. Nic se mi nikdy nesrazilo. Ale do sušičky už toho nedávám víc, třeba košile, některé triká a džíny vůbec, nic s vlnou ani nic, co má být nepromokavé nebo neprofouknuté.