Přejít na UM?

inke29
24. srp 2018

Ahoj, asi se potrebuju vypovidat a znát vaše nazory. Mam 2 měsíčního syna a plne kojim...zatim. Za ty 2 mesice jsme si uz prosli spurtem, bojkoten, odmitani prsu kvuli prdikum a ted nastava asi dalsi spurt..na me je toho za ty 2 mesice nejak moc...chtela bych mu dat to nejlepší ale uz me to vycerpava..každé kojeni mam nervy jak to bude probihat...dneska vecer uz jsem proste nemela co mu dat..nakonec jsem odstrikla z obou prsou dohromady asi 80ml...po hrozne dobe...to vypil a byl klid. Radsi jsem si dojela pro sunar. Nemam z kojeni nejaky prijemny super pocity jako některý maminy. Spis naopak. Zensky kolem me vetsinou ani tak dlouho nekojily tak mi doporucujou UM. Ja mam jen asi takový cerny svedomi, ze kdybych se trochu vic snazila, tak by to slo. Ale na druhou stranu si říkám, jestli to ma smysl se trapit. Vim ze me některé maminy odsoudi, ale kazdej to ma asi jinak. Dekuju za nazory.

jitulka89
24. srp 2018

@inke29 ahoj moje kojení taky nebylo zezacatku růžové ale časem je těch problémů méně a méně a zkus to brát tak, že by byla škoda to zahodit kdyz jsi toho už tolik překonala

rousse
24. srp 2018

Je mi uplně jasný, jaká diskuse se tu teď rozjede 😀 já to řeknu takhle - za mě osobně: spokojená maminka = spokojené miminko. Naprosto vám rozumím - u nás bylo kojení 4 měsíce psycho a srovnalo se to až se zavedením příkrmů, kdy já se díky tomu psychicky taky dala do pohody.... fakt jako takové ty idylické kojení propagační fotky maminky s miminem u prsu, vše zalité pohodou, to je pro mě fakt utopie - u nás to byl řev, řev, bojkot, bolavé prsa, retence, záněty, furt něco...kojení na veřejnosti neřešitelný problém, hrůza, děs.... a znovu bych tohle rozhodně nepodstupovala - radši přejít na UM, než být 4 měsíce v psychu z kojení😀

terka2018
24. srp 2018

Ahoj kojila sem plne 3 mesice. Mleko sem nejake mela, ale ne dost, malej byl neustale na prsu, dala sem nutrilon a spokojenost, uz sem nehodila co hodinu pomalé ale krmim po krasnych 3 hodinach a paráda 🙂 takze za me kojeni ano, je to nenahraditelne, ale ne mermomoci za kazdou cenu. Navic jim opet co chci, piju kavu a celkove se cítím jeste vice v pohode. Jsme na nutrilonu, krasne nam sedl 🙂. Sunar se moc nedoporučuje kvuli bilkovine kravskeho mleka.

ronja55
24. srp 2018

Je to jen na vás. Určitě nebudete špatná matka když nebudete kojit. Ale ja bych to jeste zkusila. Prvni 3 měsice jsou vždy tak trochu psycho. Jsou to prdiky, bojkoty, ditě je neustále na prsu. Také jsem si tim prošla. Už jsem mela několikrat chuť s tim praštit a přejit na UM. Ale vytrvala jsem a po 4 měsíci se to začalo zlepšovat. Už kojim 12 měsíců a nehodlam přestat. Malý je prsomil a okamžiky u kojení si hrozně uživam. Diky mleku prospiva nadherně(12 kg) a děkuji bohu že jsem vytrvala. Tak to nevzdávejte a jeste to zkuste vydržet...

calvac
24. srp 2018

@inke29 Za me kojeni urcite. Prvniho syna jsem kojila dva roky,vse naprosto v poho. Druheho kojim sedmy mesic a doufam,ze jeste dlouho kojit budu. ALE nez takovy boj jako u tebe, tak radeji UM. Radeji mit maminu v klidu nez nervaka,to je fakt. Co zkusit kojit s castecnym dokrmem?

emamaira
24. srp 2018

A co zkusit odsavat a krmit lahvickou? Zkuste ale poradnou odsavacku. Je to narocne casove, ale ma to i vyhody, zadne vztekani u prsa, nakrmit kdekoli a kdokoli... Jedeme takhle uz 7 mesicu, ikdyz z jineho duvodu nez vy, a funguje to dobre.

inke29
autor
24. srp 2018

@calvac jenze malej uz ted trpi na prdy a kdyz se to míchá tak prej maj z toho taky bolení...a to mu zas nechci způsobovat bolest...

inke29
autor
24. srp 2018

@emamaira taky jsem nad tim uvažovala...z lahvicky pije hezky...odsavacku mam elektrickou ale taky jsem.na to cetla hodne negativ..hlavne co se týče zničených prsou a o cestovani, kdy neni kde mliko ohřát..

renulkka
24. srp 2018

@inke29 Já bych ještě vydržela, začátky jsou vždycky těžké... My měli u druhé dcery začátky prořvaný, prdíky, spurt, hluboké ragády, krvácení a bolesti u toho atd.... Malou jsem kojila ve stoje, skákala jsem na posteli, šidila jsem ji kolikrát kloboučkem... Kolik nocí jsem probrečela, že to nezvládnu, vyprdnu se na všechno a dám um... Malá se narodila v létě a kojila se co půl hodinu, bylo to šílené... Ale teď kojime 14 měsícem a jsem ráda, že jsem to nevzdala 🙂 Jak se malá začla víc hýbat, otáčet na boky, na bříško, prdíky přešly, spurty také a kojení byla zas paráda 🙂 Hlavně já neostříkala ani neodsáka ani kapku... To neukazuje na to, kolik je mlíčka 🙂 A taky po šestinedělí se ti postupně laktace ustálí, mm se nebude tvořit do zásoby, ale bude se tvořit ve chvíli, kdy miminko saje 🙂 Já být tebou, tak zatnu zuby a vydržím, není to napořád 🙂 Ale samosebou je to tvoje rozhodnutí a ať se rozhodneš jak se rozhodneš, vždycky si řekni, že to děláš pro vaši spokojenost 🙂

calvac
24. srp 2018

@inke29 Aha,tak to nevim. Chybi mi zkusenosti. Podivej,kasli tady na kecy nekterych holek. Jednej podle sebe,sveho miminka a sveho instinktu. Jedne me kamaradce se takhle stalo,ze mela taky kojeni takto silene a kdyz uz ztratila uplne nervy a koupila domu UM,tak se za par dni normalne rozkojila. Rikala mi, ze ji asi uvedl do klidu fakt,ze ma doma malemu co dat,proste jistota,ze kdyby bylo zle,je doma koupene UM. Drzim palce,at se rozhodnes jakkoliv. Posilam stesti.

loylii
24. srp 2018

@inke29 mám úplně stejný pocity.. dvojcata 2 mesice + tyden. Chci pro ne to nejlepší tak se trapim, buď kojením nebo odstrikavanim. Přes den jim dávám sunar. Večer, v noci a rano moje mliko. Ale už jsem vyčerpána.. nechtějí čaj, tak se bojim, ze když jim budu dávat jen UM, nebudou kakat. Všude slyším, jak je kojení nejlepší, ale jsem už úplně zmožena...

inke29
autor
24. srp 2018

@calvac jo taky jsem si rikala ze je to psychicky...je fakt ze ted jsem vic v klidu...a kdyz je stres tak.je to taky spatny...uvidime..treba si budu rikat jeste vydrz, jeste vydrz aspon den...a pak to bude treba pul roku 😀👍

inke29
autor
24. srp 2018

@loylii maminky dvojčat vubec obdivuju...a nedokážu si to predstavit...myslim ze to bych s kojenim sekla uz davno...kord kdyz jsou s tim problemy..mit to x2 tak uz se zblaznim 🙈

brookmichaela
25. srp 2018

Ja kojila 3 mesice. Malej hladovej a urvanej, ja byla taky hladova a na nervy. Chtela jsem to vzdat po tydnu ale premohla jsem se. Nasadili jsme potom nutrilon a najednou jsme vsichni byli stastny. Takze kojeni je super pokud s tim nemate problemy. Nedelala bych si s tim takovou hlavu 🙂

emamaira
25. srp 2018

@inke29zniceni prsou uvidime, cestovani je v pohode, staci dat lahvicku do horke vody a je za par minut ohrato. Je to samozrejne slozitejsi nez kojeni, ale pred prechodem na um, pokud mas mleko, tak bych to zkusila...

slepounek
25. srp 2018

@inke29 mela jsem uplne stejny pocity a kolikrat brecela , ze uz na to nemam...
Hlavne jsem porad nevedela jak na to prsa porad bolava.
A , ano jsem z tech matek co kojeni nemely jako to spojeni...asi jak popisujes. V nemocnici jsem drtila prsa ve dne v noci , aby se mi kojeni rozjelo.
Pak nervy , vazeni jestli ma malej dost a porad , abych nekojila dyl jak po 3hod... zblbla z porodnice.
Ale zacala jsem prikladat , kdy chtel, rekla jsem si konec nervovani , kdyz prso nestacilo vecee dostal prikrm um. Nakonec si to vse sedlo ..
vydrz po 3m bude lip.. prdy prejdou ,malemu bude pul roku a kojeni je uz brnkacka a vubec mi to neprijde a az ted , kdy me u toho obejme a dela blbiny mi to prijde jako ta “ nase chvilka”. Respektive zadny stres.
Zacala jsem s prikrmama uz a kasi vecer a je to proste jiny a uz v poho.
A pomalu zacnu nahrazovat kojeni. Ale na pohodu jak mi rekne instikt.
Ber to tak , ze je to opravdu to nej co mu das, mas to vsude s sebou a UM stoji na 5 dni treba 300kc, ze za to muzes poridit treba nejakou peknou hracku.
Nenech si radit a delej jak to citis , aby ti to pak nebylo lito.
Ja , kdyz uz nemela silu .... a mliko hlavne dostal um a byli jsme spokojeny oba.
A nakonec si vse sedlo a jsem rada.

bbn
25. srp 2018

@terka2018 to je zajímavý názor. Totiž všechna UM jsou z kravského mléka a tudíž všechna UM obsahují bilkovinu kravského mléka, všechna zhruba ve stejném množství. Ovšem existují pak i speciální mléka se snížením obsahem kravské bílkoviny nebo dokonce úplně bez kravské bílkoviny, ale ta se dávají pouze na předpis. Takže tvrdit, že se Sunar oproti Nutrilonu nedoporučuje kvůli bílkovině kravského mléka je úsměvné 😀 to je zas nějaká lobby kvůli značce.

inke29
autor
25. srp 2018

Děkuji moc vsem za nazory 😊zatim se budu snazit vydržet.. je fajn si precist nazory někoho ciziho a trochu se z toho vypsat 👍

baruniceslepice
25. srp 2018

Nam vsechny bojkoty a oditani prsu vyresilo odstraneni dudliku, a taky malou bolelo bricho po mleku, co jsem ja prijimala ve strave.. 5 mesicu boje a ted je to nejvetsi kojomilka. 🙂 Tak zalezi na Tvych preferencich. Pro me je kojeni dulezity.

terka2018
25. srp 2018

@bbn ahoj, jsou to informace od maji obvodni lékařky. 🙂 a zadne lobby, každému sedne jina znacka. ;)

bbn
25. srp 2018

@terka2018 tak určitě, každému sedne jiná značka, to nepopírám. Jen v případě té bílkoviny tvoje pediatra říká hlouposti. Jako chápu, při průměru cca 20-30 min na prohlídku/prevenci ti/nám nikdo nebude sáhodlouze vysvětlovat pozitiva/negativa jednotlivých značek, většinou pediatři doporučují značku, se kterou mají zkušenosti nebo značku, jejíž dealer dal větší sponzorský dar. Tím nikoho nechci obviňovat, jen taková je realita.

divined
25. srp 2018

Nám UM prospělo oběma,u prvního dítěte jsem se stále snažila a vše se uklidnilo az právě UM a díky tomu jsem kojila skoro do roka,prostě kojení a pak do krmit UM,u druhého jsem s UM musela začít dřív kvůli silně žloutence,ale syn pak už i tu trošku mého MM začal odmítat a chtěl jen UM,tak je od tři měsíců na UM úplně a od te doby je to úžasně spokojeně miminko.Já jsem ale nikdy nenakrmila MM tolik,co vy,vždy max 30 z obou prsou🙂 nic si nevycitejte,vždycky to prostě nejde a každé dítě ma prostě potřeby jiné🙂 hlavně at jste spokojeni oba🙂

divined
25. srp 2018

Jinak značku bych netěšila,v lékárně říkali,ze na složení UM jsou tak přísně normy,ze výrobci se nijak zvlášť odlišovat ani nemohou,spis vyberte vhodný druh - normál,hypoalergenni,antireflux atd....

zelenaesmolda
25. srp 2018

zkousela jsi kontaktovat laktacni poradkyni?Jinak ja jsem taky presla na UM,asi po dvou nebo trech tydnech,mala se nechtela prisat,ja jsem skoro nemela mliko,odstrikala jsem z obou prsou tak 10ml.Mala zhubla a doktorka doporucila po kojeni dokrmovat.Byla jsem z toho akorat ve stresu,mala rvala hlady,presla jsem na UM a jsme v pohode obe

zuzka3112
25. srp 2018

@inke29 ahoj, řeším momentálně úplně tu samou situaci. Jeden jsem rozhodnutá, že končím, že už to nedávám, po sunaru usne, směje se, je klidná...ale pak mě mrzí myšlenka, že vím, že to mléko teče, jen prostě máme problém s kojením už od začátku, zánět, bolavé bradavky, pak týden super a zase bojkot a už to nedávám psychicky...teď mě teda nic nebolí, jen cítím takové divné nalivani při každém přisátí, ale malá prostě ne a ne přijmout normálně prsa...je to na palici a odznak za někdy mravenčí trpělivost...good luck! Ps, v pondělí volám laktační poradkyni, pokud se pak nestane zázrak, končím, dlouho už to nevydržím...

inke29
autor
26. srp 2018

@zuzka3112 právě..vzdycky je to jeden, dva dny v poho..tak si rikam dobry..jeste vydrzim...pak prijde zase nejaka jobovka a psychika je v haji...vzdycky kdyz me u kojeni vidi mama tak se mi diví ze jeste kojim...🙈

zuzka3112
26. srp 2018

@inke29 ano přesně...moje mamka to samé...já potřebuji podporu a né slyšet že no jo, ženské z naší rodiny prostě nejsou předurčeny ke kojení. Jsme 4 sourozenci, všechny nás kojila max 2 měsíce, prd si už pamatuje, ale už rok po svatbě byla nešťastná (ale to je jiný příběh), psychicky to nedávala, tak jak asi mohla kojit že jo...

alicie_k
26. srp 2018

Kojila jsem 13 měsíců, z toho od cca 3-4 měsíců syna jsme večer začali dávat UM - jen na noc a to nám vydrželo až právě do toho 13. měsíce. Už od miminka moc nespal, já jsem z toho byla vyřízená, hubla jsem, nebylo mi vůbec dobře a pomoc veškerá žádná. Ačkoliv jsem kojila z obou prsou najednou a na požádání, syn moc nepřibíral. Manžel mi z Německa vozil Hipp, ten má malý doteď - vždy večer. Bála jsem se abych nepřestala kojit úplně, ale takhle nám to vyhovovalo 🙂

podaji
26. srp 2018

U prvního po CS jsem částečně kojila 3 měsíce. U druhého po spontánním porodu jsem si říkala že to bude ok a budu kojit co nejdéle. A ejhle. Malej se nepřisal na sále ale pak už to bylo oukej. Jenže nebylo mlíko. V porodnici ani kapka a doma taky žádná sláva. Měsíc a půl jsem jen odsavala přikládala a dokrmovala. Bylo to na bednu. Čím víc jsem stimulovala tím míň mléka bylo. Prostě ať jsem dělala co dělala tak ani ťuk. Prostě mlikarny zavřený. Vůbec nechápu proč. Dr že je to prostě dáno hormony a ty prostě tu mléčnou žlázu nedonutily tvořit mléko. Takže malý je plně na um. Já se hodila do pohody páč to byl očistec. Ale ještě teď mám černý svědomí jestli jsem udělala pro to vše. Třeba na hlavu jsem se nepostavila 😁😁

zelenaesmolda
26. srp 2018

@podaji nekdy to proste nejde,ja taky nemela mliko,moje mamka taky ne.muze to byt dedicne,ona mela dva prekotne porody,nekojila nas ani jednoho,jenom par tydnu a ja jsem uplne to stejne.lepsi je UM nez vystresovana matka a dite