Přechod na méně spánku. Co si o tom myslíte?

martinatd
13. pro 2021

Ahojte, prosím o názor. Syn 9 měsíců přechází že 3 na 2 spanky. Špatně a dlouze mi usinal, Večerka vycházela už na 9 h což je pozdě tak jsem se rozhodla mu to celé nějak poupravit aby měl jen 2 spanky. Každopádně když má jen 2 spanky a dokonce naspi o pul hodky víc než když má 3, noci jsou hruza. Budi se i 2x do hodiny ,dnes už i o pul 4 q do 5 jsem se ho snažila ještě uspat ,chtěl spinkat ale nešlo mu to..zajímá mě, jestli může chvíli trvat než si zvykne a tím se může i zhoršit spánek. Dnes jsem zkoušela zase 3 ale je to na prd, dlouhé usínání, je to na knap, zase půjde spát až někdy v 9 a ted pořád ještě spí, nemluve o tom, že jsem ho musela uspat na dvakrát 😏😔 když měl 3 spanky, spal hezky ,vydržel i 3 hodinky beze mě vkuse..ale ty 3 uz fakt vycházejí blbě . Když s ním jdu přes den spát dříve tak dělá akorát kraviny..děkuji

jjasmina
13. pro 2021

@martinatd my sme měli jedwn spánek od roku, na prd měla spaní vždy a zlepšilo se to odstavem. Některé děti spí, jiné ne no a nepomůže někdy nic

emillyhk
13. pro 2021

@martinatd No, syn má už od 8m měsíců jenom jeden 30min. spánek denně, výjimečně usne 2x. Takže s tím ti neporadím. Ale běžně se ráno budil cca kolem půl šesté, teď už dva týdny vstáváme ve čtyři. Nevím jestli nebyly dneska nějaké erupce na slunci, ale vzhůru byl už ve 3:30. Jako podařilo se mi ho ještě uspat, ale trvalo to a stejně nespal moc dobře...
Nerostou mu třeba zoubky? My s tím už nějakou dobu bojujeme, v noci se mi budí s pláčem. Navíc se nedávno začal "bát" tmy, spíme s rozsvíceným nočním světlem. Při každém probuzení kontroluje, že jsem vedle něj. Pokud sedím nebo stojím přímo u postýlky, tak si zase lehne a spí. Pokud mě nevidí nebo vidí, že ležím, spustí řev. Dřív spal celou noc, teď dá v lepším případě dvě hodiny v kuse. Je to na hlavu, jsem vyčerpaná, ale říkám si, že je to jenom období, že jak to přišlo, tak to zase odejde...

martinatd
autor
13. pro 2021

@emillyhk tak to mě.mrzi že to teď máte tak náročné.. snad se to u vás brzy zlepší. Já si raději ani nestezuju protože vím a taky ted čtu,že může být hůř. Jen mě zajimal názor, protože člověk už fakt kolikrát neví co.. a víc hlav víc vi 😊

antoinet
13. pro 2021

@martinatd určitě je to vhodný krok, jen prostě pár dní trvá, než si to sedne, takže vydržet 🙂 Moje děti spaly do půl roku 3x, do roka 2x a pak už jen jednou. Občas jsem přes den i budila - věděla jsem, kdy musí poo vstávat, aby večer byli ospalí.

me_druhe_ja
13. pro 2021

Dcera pedlovala mezi 3 a 2 spankama skoro měsíc. Jeden den to vyšlo tak, druhej jinak..az fakt po tom měsíce se to ustálilo na dva. Ty děti nejsou stroje, fakt se jim to nedá "nastavit" tak, aby to bylo dle příruček ideální a ještě to vyhovovalo nám rodičům. 🙂

ajja87
13. pro 2021

Ja vím, že ty ten jeho spanek řešíš od začátku... Nech to na něm!!! Podle mě je blbost, když mu ten spánek budeš upravovat... Nekoukej na to, že v tomhle věku děti spí dva spanky denně, že Mařenka od vedle budi 2x za noc a sousedovic Amálka zvládá spat celou noc... Dítě si to nastaví samo... Máme stejně staré děti, ano moje většinou má dva spanky denně, ale když rano vstane dřív nebo když ty dva nejsou tak dlouhé, tak se vse posune a má spanky 3...prostě ji nechám spát tak jak ona potřebuje... A ano budí se mi i 2x za hodinu celou noc... Bohužel, ale nebude to přece věčně...

merope
13. pro 2021

My asi 14 dní střídali 2 a 3 spánky, než se to ustálilo. Holt každá noc vypadala jinak.

martinatd
autor
13. pro 2021

@ajja87 no upravovat ho bohužel trochu musím, když dlouze usina, časově to nevychází apod. Myslím, že pro mimco taky není v pohodě chodit spát v 10 h večer. Nemusí být na škodu udělat změnu, která můžev něčem pomocí. Taky nemůže jet ve stejném módu od narození.. Moc dobře vím, že dítě není stroj a nejsem si vědoma, že by me dotazy naznačovali, že si to myslím 😊chtěla jsem jen vědět, zda se může spánek při přechodu tak zhoršit .Zkušenosti jiných maminek, mi můžou v něčem pomocí nebo me uklidnit, že je to v pořádku. Takže děkuji I za tvou Zkušenost

emillyhk
13. pro 2021

@martinatd Ono se to zase zlepší 😊 Měli jsme i období, kdy se několik týdnů budil celou noc každou hodinu i častěji - a přežili jsme 😉👍 Teď třeba týden usínal hned po krmení, ještě než jsem ho uložila do postýlky. Ale ty noci a rána byly náročný. Dneska usnul "až" asi 20min po uložení, tak třeba se vrátíme k normálu 🤫
Máš pravdu, že může být i hůř (když to tady občas čtu, mám skoro "bezúdržbové" mimčo), ale má pravdu i @ajja87, že už je to poněkolikáté, kdy řešíš spánek. Já tě chápu, jak to myslíš, kojenec, co ti skáče po hlavě ještě v deset večer, není úplně ideální... Dej tomu čas, určitě se to srovná 😊
Jenom pro uklidnění, já se třeba před časem taky pídila, kolik hodin (celkově) by mělo moje dítě v určitém věku spát. Zjištění, že můj 8m chlapeček spí jako průměrné 18m dítě mě pobavilo 🤦‍♀️😂

malytlustyhroch
13. pro 2021

@martinatd jo, pri ubrani spanku vzdycky u nas chvilku trvalo, nez se vse srovnalo (u obou deti). Jinak prvni dite jsem nechala, at si urcuje spanek uplne samo, protoze s nim to slo,byla fakt pohodicka. A nechapala jsem matky, ktere spani "furt resi". Karma je zdarma 😀 Druhe ma se spankem "problemy" od narozeni. Nad nim malem stojim se stopkama a hlidam, aby se mu spankovy rytmus nerozhodil, protoze s nim je to fakt peklo. Nepotrebuje moc spanku a nedokaze spat moc dlouho v kuse (a ja potrebuju hodne spanku + postarat se o starsiho). Staci jeden blbej den, abychom zas chodily spat ve dve rano (po te, co v sedm usne sam od sebe a v deset vecer se probudi.) Ted jsme zrusili uplne spanek pres den (+ ryma a ztrata dudliku) a po dvou tejdnech uz ve mne zacala klicit nadeje, ze me to nezabije 😀 Proc to pisu: se spankem ditete je to jako se vsim, nikdo nechodime ve tvejch botach, tak nas vsechny ber s rezervou. 🦛😇

shirilka
15. pro 2021

@martinatd Měli jsme to jak píšeš, tři spánky za den, dlouhé usínání. Vykašlala jsem se na to to řešit, ve 13 měsících si jeden z nich sám zrušil, to uspávání bylo úmorné, uspávala jsem v kočárku a nevím co bych dělala bez čtečky, takže jsem ten "zabitý" čas využila ke čtení. My teď řešíme, že by měl přejít na jeden spánek a on k tomu i směřuje akorát dost blbě, chce si nechat ten dopolední a odpoledne už nespat, ale je toho úplně hotový... Ještě upřesním že ráno vstáváme v 5 a chodí spát v 19h...