Prosím o rady či vaše zkušenosti. Máme doma 5 týdenní miminko. Pravidelně každý večer se potýkáme s jeho pláčem. Vždyť zhruba od 8 do 11. Vyzkoušeli jsme snad vše. Má čistou plenku, je nakrmený, chováme, chodíme, houpeme. Na prdíky dáváme espumisan. Někde jsem četla, že večer jsou miminka více neklidná, potřebují delší uklidnění a kojení. Takhle večer ale sebou u kojení pořád mlátí, vyplivává prso, na to hned brečí a hledá kde ho má. Zkoušela jsem ho uklidnit takhle třeba 2 h (někdy odpoledne mi u prsa usne) ale vůbec to nepomáhá. Bradavky mám pak z toho celé bolavé. Většinou si ho pak bere manžel abych se aspoň na hoďku šla prospat. Celou dobu mu ale hystericky probrečí, kope nožičkama. Po té hodině (obvykle v 11) jdu malého nakojit a to už usíná a hezky už spinká, ale ty večery jsou drsný. Nevíme co s ním. ..
Zkoušeli jste zavinovačku? Možná nemá pocit bezpečí, přece jen je malinké.
Ja jsem to s dcerou prozivala 4 měsíce.... řev do půlnoci skoro každý večer.Noseni odmitala,tak jsme skakali na míči,vozili v kočárku po baraku nebo kdyz bylo nejhůř zabrala rektální rourka.Po 4 mesich nastal klid.Jestli to bylo i tím že jsem přestala kojit a přešli jsme na UM.
U nás zabralo dávát ho dřív spát. Koupali jsem už v 17h a v 18h už spinkal (usínal u kojení) pak se budil pravidelně po těch 3h (později i 4h)
Dobrý večer, procházela jsem něčím podobným... U prsa se hrozně cukal, pil, pak se vztekal... Když se přisál byl v pohodě až skoro usnul, ale najednou sebou cuknul a plakal, nešel utišit, hledal prso... A pořád dokola. Odpovědí mi bylo, že mám málo výživné mléko... Že mu nestačí.. Byl prý v období růstového spurtu. Divné bylo, že přes den mu stačilo, ale večer ne... Složení mléka se během dne mění a na večer mu opravdu nestačilo. na doporučení doktorky z "pohotovosti" jsem běžela do lékárny a na noc jsem ho "přikrmila" trvalo to asi 4dny, pak se "srovnal"... Držím palce, ať to zvládnete, pro mně to bylo hodně stresující...
Nedávno jsem tu četla pěkný článek, kde bylo vysvětleno, jak to vlastně s tou kolikou doopravdy je, ale nemůžu ho najít, přesně to sedělo na tuto situaci, třeba sem dá někdo odkaz.
Syn to dělal taky. Někdy mezi 2 a 3 měsícem to přestalo. Bylo to šílené, každý večer přes dvě hodiny pláč a usínal až kolem půlnoci. Teď chodí spinkat kolem osmé a bez problému.
Péřová peřinka od Evy Kiedroňové. Zafungovala hned.
Zazila jsem to u obou synu, vyzkousela snad vse, nepomohlo nic. Proste z toho museli vyrust.
@dockysbazar Zkuste se podívat na knihu od Karpa (Nejšťastnější miminko v okolí), ale docela stačí i stručný výtah zde http://www.jaknamiminka.cz/harvey-karp-nejstast.... Miminka jsou po celém dnu přehlcená vjemy, je to nápor na jejich nezralou nervovou soustavu a tyhle večerní řevy se tak opakují než si mimčo více zvykne na okolné svět. Navíc do toho může pobolívat bříško, takže to na pohodě moc nepřidá Mám dvojčátka a syn brečel opravdu hodně (on byl celkově velmi dráždivý a plakal u jakékoliv manipulace jako přebalování, převlékání apod., samotné chování v náručí ho taky neuklidňovlo, kojení taky moc ne) dcera brečela trochu méně. Postupy popsané Karpem celkem zabíraly, ale pak jsme si pořídily hacky (hodjavak) a večerní serenády byly zažehnány zcela, obrovská úleva pro děti i pro nás. A jak se tu už psalo, kolem 3-4 měsíce tyhle brekavé večery postupně ustanou samy, ale nějaké způsoby, jak to zmírnit a přežít stojí za vyzkoušení.
Hodně nám pomohla taková ta zavinovačka, jak je v ní miminko zabalené tak, že nemůže vytahovat ručičky a mlet s nimi. Vypadá to sice drasticky, ale opravdu to funguje. Vycházeli jsme z téhle knížky a fakt při dodržení těch pravidel to funguje: https://www.knihydobrovsky.cz/nejstastnejsi-mim...
@dockysbazar Davate Espumisan? A to ba koliku/prdiky nebo preventivne? Pokud preventivne, tak nedelate dobre... v kazde lekarne a i pediatr nam rikali, ze prvni volba pri prdech neco prirodnejsiho jako Babycalm, Espumisan, az kdyz Babycalm nepomuze. Ani tak jsme na nej moc nesahali, je to chemie ...
Podle vaseho popisu to muze byt kolika. Muze i nemusi to byt UM, ale nas synek mel silnou koliku, i kdyz ke full MM. Masaze briska, cviceni s nozkama, nahrivat, nosit, ... kojici dieta.
taky to muze byt růstový spurt.
Tak budu doufat, že toto období jednou ustane. Do zavinovačky jsme zkoušeli, ale když takhle moc řve tak v tom být nechce. To až později kolem té 11 kdy je už klidnej ho dám do swaddleme a krásně spinká.
Nám zase bylo řečeno dávat espumisan, 5 kapek před každým kojením, a hlavně pravidelně. Tak babo raď.
Rourku jsme zkoušeli, ale on prdí sám od sebe normálně tak to nijak nepomohlo.
Růstový spurt si nemyslím, když už to trvá skoro od porodnice. Přibírá nám hezky, plně kojím.
Takže když nepomáhají takové ty běžné věci (prso, přebalení, masáž bříška, dudlík, bílý šum...) tak prostě chodíme, houpeme, občas dáme na chvilku do postýlky abysme si odpočinuli. Špunty v uších. Člověku to trhá srdce, ale co zmůže.. nakonec buď nějak usne na ruce, v postýlce nebo pak u dalšího kojení (když už je ochotnej se v klidu napapat)
Asi kolika ne? Poridte probiotika BioGaia, a za par dnu se to zlepsi! Jsou opravdu suprove!!! Sice drahe, ale opravdu pomuzou. Ten espumisan bych pak vysadila.
@eevicka123 děkuji, mrknu na ně
Nezralá nervová soustava, mozek zpracovává vjemy, napětí se uvolňuje pláčem. Apolenka takto řvala a řvala, denně 7-10,11. Trošičku pomohlo více klidu, nedávat příliš podnětů (stejně si jich bere miliony) jako hračky se zvukem, spíš od 5h takový klid, přítmí, více spát přes den.. jo anebo z toho prostě vyrostla 🙂
@lv jsem si právě říkala aby pak spal v noci když mi bude přes den tolik spát.
Tak přesně tohle jsme prožívali s manželem celé šestinedělí a nějaký týden k tomu,vždycky v 18:00 šílený řev a až kolem te 22.h to skončilo usnutím. Byla to asi kolika v kombinaci s tím večerním neklidem.Vyzkoušeli jsme všechny možný kapky,včetně těch drahých Biogaia (ty mi dokonce malá zvracela),pomohla nám akorát rourka a na pevno zavinovat,aby nemoha máchat rukama.Muselo se to prostě vydržet,s manželem jsme se taky střídali v nošení a co jsme nachodili po bytě kilometrů po večerech...ale co teda zabralo na ty koliky byl 100% jablečný mošt,piju ho já a malá ho má přes mlíko,opravdu žádný kapky nezabrali tak jak mošt,doporučuji aspoň vyzkoušet. Ten večerní neklid se srovná,kolem 2-3 měsíce už je mimčo lepší.Strašně jsem to ze začátku ořvala,když furt jenom brečela,ale teď ve 3 měsících je super 🙂 přeji pevné nervy 🙂
@dockysbazar to odtrhavani a nasledny prisavani dokola a dokola si u dcerky pamatuji taky. Je to tim, ze miminka zkratka neumi zpracovat vsechny vjemy nadbirane pres den. Vecer byva i pomalejsi tok mleka, to muze tez vadit-stlacuj prso behem kojeni. Je to jedno s druhym. Muze to pramenit i z prirozene potreby vylucovat, najdi si kdyztak neco o bezpl.komunikacni metode.
@sthanina malo vyzivne mleko😂
U starsiho jsme to prozivali take,nevedeli jsme proc to tak je,ale ted u dcerky jsme zjistili pricinu. Davali.jsme Vigantol,po nem mala mela hrozne bolesti briska,kdyz jsem ho vysadila,bylo bez revu. Cca za tyden jsem ho znovu nasadila a zase rev. Od te doby davame alternativu a je klid.
Muzete zkusit satek,to je na boleni briska dobra vec. A mimi v tom muze i spinkat😉
@dockysbazar přidávám se ke Kiedroňové a Karpovi. Problém je, když člověk zkusí něco z toho a řekne si "nám to nefunguje". Na dráždivá miminka se musí zkusit všechno - zavinout, houpat na boku, stálý zvuk i dudlíček, pokud ho chce. Prostě mu navodit prostředí del
@dockysbazar dělohy
@panickatlamicka hrozně nesnáším, když doktor použije spojení "málo výživné mléko". Mámu to svádí k tomu přestat kojit a ještě ze sebe má blbý pocit.
@dockysbazar naše malá to měla taky akorát od cca 16:00 do 20:00
Postupně to samo odeznělo.... Trvalo to od 3 týdnů do zhruba 3 měsíců.... Ale ustávalo to postupně, až to vymizelo úplně.. nepomáhalo nic 😥
@dockysbazar a to jsme zkoušeli všechno možné.... Šátek, houpání, bálon, kojení i nahoucke v peřinách, dudlík, bílý šum, hacku, postýlku, různé polohy v náručí, kočárek a tak pořád dokola... Nakonec usla u kojení v těch 20:00 😕
je to normální, každé miminko má svou "hodinku" projevuje emoce z celého dne, všechny vjemy.
Musíte to vydržet. Když víte, že ho nic nebolí, že je nakrmený. Ono to samo přejde. Vím to od švagrové, ségry, kamarádek.. Akorát holky to měly s dětmi před koupáním ,třeba 6-8 večer. nedáváte vigantol?
@luska__ vigantol dáváme, nechci dítěti dávat neprověřené doplňky stravy, které jsou na trhu chvíli. Kdyby musely mít příbalový leták tak tam mají boleni bříška taky napsáno. Navíc ty doplňky stravy nemusí ani splňovat potřebnou dávku vit D v jedné kapce. Ale do této diskuze se pouštět nechci
Myslim,ze to je kolika.Nosila bych v satku at se brisko zahreje a skrci.Nebo brisko masirovat.Kminovy odvar popijet.Probiotika.
V kolik se narodil?Jaky byl porod?