Holky co používáte? Já normálně používám prášek (ariel, persil...). Teď jsem koupila synkovi (3roky) pyžámko a tam je napsáno, aby se pýžo pralo v tekutém prášku na praní 😖 Je v tom nějaký rozdíl? 😖 😖 😖
Prášek pere líp, ale na tmavém často nechává fleky (jak se pere na nízké teploty, tak se až tak dobře nerozpustí).
Já osobně peru světlé v prášku a tmavé v gelu (nej zkušenosti mám s Persilem a Arielem. Teď na doporučení testuju gel z Lidlu - tuším Formil nebo tak něco a taky super).
Já si myslím, že gel lépe pere. Používám ho už léta na vše a nestěžuju si. Hlavně nenechává fleky na tmavém a při nižších teplotách (30 a méně) jako prášek. Navíc když ho dáváš do dávkovače přímo do bubnu, stačí fakt minimální množství, takže sptořeba je také menší, než u prášku.
@blondynka400 já dávám do bubnu teda i prášek...taky to lze...a přijde mi, že prášek pere lépe, jen se musí vychytat značka...
Prášek pere líp na vyšší teploty, gel nenechává fleky. Já teda peru jen v gelu, kupuju německý formil - koncentrát, který k nám nedodávaj a nebo v denkmit z DM. Oba mají nejvyšší obsah aktivních látek, 15-30%, jinak gely, co jsou na našem trhu (krom denkmit) mají jen 5-15%. Takže dávám o půlku míň a k tomu krystalickou sodu. A místo aviváže dávám obyč ocet.
@kajalka ten Formil mají v Lidlu tuším, nebo to je něco jiného ?
@vojtisek2007 Značka stejná, ale výrobek jinej. Zkoušela jsem i ten náš lídlovej, ale nepere zdaleka tak, jako ten německej koncentrát. A ani tak hezky nevoní.
a jinak střídám gel (perwol,dreft na černý) i prášek (lanza a persil) a jsem spokojená s obojím...
@kajalka aha 😒
@speedygon je to možné, já se tím až tak nezabývám... Já běžně používané prášky moc nemusím, je to hnusná chemie. Navíc mi přijde, že větší rozdíly než v prášku jsou spíše v kvalitě pračky...
@blondynka400 a gely nejsou chemie??? 😕 😅
@speedygon jsou, ale používám bio gely a ty nejsou. Kvalitní prací prostředek v bio kvalitě (chemie) jsem ještě v práškové kvalitě neviděla.
Na bile nebo hodne spinave pradlo pouzivam sypky prasek z DM, na bezne prani gel, vetsinou Persil
@blondynka400 tak to potom joo, když kupuješ bio 🙂
@speedygon napsala jsem to trošku kostrbatě 😅 , snad je k pochopení... Malá tu chtěla psát semnou...
Ale i tak známý co je chemik tak říkal, že i ty běžné tekuté jsou menší zlo. Ale chemik nejsem a fakt tomu nerozumím, proč nebo zda je to pravda....
no mě spíš šlo o to abych to pýžo nezničila jestli třeba nevybledne nebo tak něco, ale díky za info 🙂
tak tmave peru v gelu vetšinou wolite,dreft,persil, monterky v prášku ty gel moc dobře nevypere,a taky je to nekdy pračkou
Někde jsem četla, že prý na bílé je lepší používat prášek, že gel ze své podstaty nemůže bílé tolik vybělit, jako prášek.