Porod konce pánevním a nošení v šátku

kfs
19. zář 2018

Četla jsem, že děti narozené koncem pánevním se nesmí nosit v šátku ani nosítku cca. do půl roku. Nevíte někdo?

mku
19. zář 2018

@kfs poradila bych se s fyzioterapeutem po narozeni... ja jsem sice nemela porod koncem panevnim, ale hypotrofni miminko akutnim cisarem a nam fyzioterapeutka doporucila vubec nenosit v satku nebo nositku.

normalnimatka
19. zář 2018

a proč by to mělo vadit?

kfs
autor
19. zář 2018

Prý mívají tyhle mimina častěji potíže se zády - ani ne tak kvůli porodu, ale že byla v děloze hlavou nahoru a víc si zatěžovala páteř... skoliózy a tak.

mku
19. zář 2018

@kfs jj presne tak... a po cisari zase maji svalovy tonus... takze ja jsem satek pro jistotu nemela, i kdyz jsem puvodne nosit chtela...

bartakova_veronika
19. zář 2018

tak to slyším poprvé že by se nemělo .. nám na to nikdo nic neřekl .. malá tedy byla malinká a narozená 42 cm takže i když jsem koupila nosítko od narození abych mohla bez problému chodit venčit psa když jsem sama doma tak jsem stejně malou mohla do toho dát až tak někdy po půl roce než byla o něco větší .. a i teď v 11 měsících jí je velký a nevidí přes něj neboť má cca 68 cm ... jinak také malá byla koncem pánevním - tedy ve 28tt ještě byla hlavičkou dole ale pak se otočila zpátky a už tak zůstala do 37+4tt ... jinak já osobně bych nikdy koncem pánevním nešla rodit přirozeně a ani mě do toho nenutili, nechávají rozhodnutí na rodičce ... ale vzhledem k tomu že ještě byli jiné kritéria proč nerodit přirozeně - špatné průchody pupečníkem a zhoršené průchody v hlavičce ... tak bych tak či tak šla plánovaným císařským řezem ... ale i kdyby tam další důvody nebyli tak bych do přirozeného porodu nikdy nešla ... 🙂

ale s tím nosítkem to slyším fakt prvně .. nikdo nás na to nevaroval ani neinformoval že je to špatně ... takže jsem tohle neřešila a že byla malá tak jsem ani řešit extra nemusela .. malou tam dávám jen vyjímečně ... jestli tam byla maximálně 10x tak to i tak asi přeháním

mari90
19. zář 2018

Syn byl KP, narozen cisarem od sesti tydnu dochazim na RHB, kde mi bylo schvaleno jak noseni v satku tak v nositku, cvicili jsme i Vojtovku, ale ta mu byla ted v 7 mesicich ukoncena

monouch16
19. zář 2018

Malá byla koncem panevnim, přirozený porod, od dvou týdnů jsme nosili v šátku, od dvou měsíců v nositku. Nikdy jsem neslysela, že by se KP děti nemohly nosit. Kdybych nemohla nosit, tak se asi obesim, malá první dva měsíce nespala jinde než v šátku 😀

normalnimatka
19. zář 2018

@kfs a já si myslim, že ale šátek nijak závratně neškodí zádům a svalstvu...
probrala bych to s někým nošení friendly, kterej trochu rozumí i zádům a tak.

martiniquest
19. zář 2018

Naopak, deti KP casto mivaji mensi problemy s kyclemi. Namisto tyrani ditete i rodicu trminky nebo perinkou je velmi vhodne denne nosit a kycle se spravi. Stalo se to synovi blizke kamaradky a noseni ho zachranilo pred trminky.

bartakova_veronika
19. zář 2018

@martiniquest také si to myslím .... malá neměla dovyvinuté jadérko a dečka jí byla velká i ta nejmenší takže jí nedostávala a dávala jsem alespoň na noc mezi nožky plenky dvě a nošení v nosítku se jí ty nožky zlepšili .. je tedy pravda, že jsem jí tam dávala později ale tím že měla nožky jako v dečce tak se jí to lepšilo až to měla potom v pořádku ... sice za měsíc musíme ještě na kontrolu na rentgen a ultrazvuk ale to se dělá běžně všem dětem co dečku musí nosit 🙂

hezz17
20. zář 2018

Malá byla KP, plánovaný císařským řez (měla odhadovanou vyšší hmotnost) od 7.dne jsem ji měla v satku. Od narození m3la mít

hezz17
20. zář 2018

*od narození mela mit široké balení, od 6 týdnů dostala i perinku. Na ortopedii šátek schvalen a doporučen. Po 6 týdnech jsme perinku mohli vyhodit. Dítě je v deloze "nadnaseno" tak jaké pak nemahani páteře?
Chodili jsme i na rhb a všechno v pořádku.

katkapavlik
20. zář 2018

ahoj ano stím šátkem nevím já jsem ležela s malým cca 5t na neonatologii nedonošené děti mi jsme mělytedy pouze nízkou porodní váhu pouze 1550g a hodně se to tam řešilo nošení dětí v šátku nebo v nosítku i když si maminky myslí že je to super že je miminko pořád v kontaktu s maminkou tak podle názoru pana primaře a i všech doktorek které tam byly a že jich bylo opravdu hodně je to strašně špatně děti v šátku nebo vaku tlačí celou vahou na konec pánve kterou nemají ještě vyvinutou odkrvují se jim nožičky a ve většině případu prý děti končí s problémi s páteří neukáže se pry hned ale po nekolika letech tak nevím toto nám tam bylo zděleno ale dělej jak myslíš je to tvoje miminko

chiara75
20. zář 2018
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Nosím od narození a dělá mu to dobře, hlavně psychicky (po dramatickém porodu). Žádné problémy se zády nesleduji, základ je dobrý úvaz.

katkapavlik
20. zář 2018

@chiara75 to je dobře🙂 jak si myslím já 100lidí 100 jiných názoru ja napřiklad nenosím jen vozím sousedka zase jen nosí ani kočárek si nepořídila🐧

chiara75
20. zář 2018
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@katkapavlik My kočárek máme, ale odmítá tam být 🙂

astyna88
20. zář 2018

šátek často navodí v dítěti uklidnění a relax, tedy, pokud je hypotonické, tak to je špatně, to by se mělo víc stimulovat. naopak pro čiperné rarachy je to ideální odpočinek 🙂

astyna88
20. zář 2018

@bartakova_veronika

naopak - u předčasnátek je to velmi výhodné a i doporučené nosit v šátku. Dopékají se tak. Já mám syna nar. v 37.tt a i u Apolináře mi sestra říkala, ať nosím, pokud budu mít chut a možnost. Ale zase s ohledem na svalový tonus dítěte. On ten šátek je fajn, ale nic se nemá přehánět. Děti v Peru, kde to vzniklo, žijí v jiných podmínkách a mají také jiné kosti a chrupavky.

astyna88
20. zář 2018

@katkapavlik

tvůj popis odpovídá špatně navázanému dítěti - odkrvení nožiček a tlak na pánev. Dítě v šátku nesedí. Ale kolik já už viděla špatně podsazených dětí - i v ergo nosítkách a šátcích - dokonce i čelem dopředu v šátku 🙂

no_title
20. zář 2018

mám-li být upřímná, podle mě je to nesmysl, který si kdosi vymyslel. Ne každý rehabiliťák či lékař je nakloněný nošení, a tak občas vzniknou takové tak trochu nesmysly.
Každopádně KP poloha je úplně normální fyziologická poloha - jen méně častá. Jenže tím, že je méně častá se na těch dětech hledají chyby všeho druhu.
A v šátku se nosí po celá tisíceletí. Spaní v postýlce a kočárek je fenomén spíš posledních pár století, do té doby (a vlastně i dnes např. v Africe) se dětí jen nosí. Nošení naopak na páteř pomáhá, protože je do tvaru C, což novorozeňátko potřebuje a dále se pak jak je starší šátek páteři uzpůsobí (což kočárek ani postýlka neudělají). Takže určitě bych nosila 🙂 Ale celkem by mě jako moderátorku nosící skupiny tady na MK zajímal zdroj těchto informací 😀

no_title
20. zář 2018

jinak my jsme si stran nošení i kojení vyslechli od zdravoťáků spoustu "perliček", nad některými zůstával i rozum stát. Některé věci je třeba brát s rezervou a dát na svůj mateřský instinkt 🙂

bartakova_veronika
20. zář 2018

je prada co lékař to jiný názor .. nám dokonce neuroložka řekla že dáváme malou špatně odříhnout přitom klasicky už tehdy za naše rodiče dávali děti odříhnout přes rameno, což je údajně špatně .... neuroložky také rádi říkají že v nosítkách a v šátcích se děti nosit nemají a další jiné věci ... zrovna naše neuroložka se řídí nějaké jedné ženské a jede si prostě podle její knížky a přitom další lékař vám řekne že je to tak správně a že tohle a tohle doporučují ... prostě co lékař to opravdu jiný názor .. už jsem se s tím hodně setkala, protože s malou chodíme k různým lékařům ... nejen neurologie, také cviční vojtové metody a tam vám zase fyzioterapeutka řekne úplně něco jiného a že neuroložka to vidí jako špatnou věc a ona zase naopak a že malá je zaostalá ale to proto že neuroložka nehledí na to že se malá narodila o 16 dní dříve a ještě s nízkou porodní váhou a byla 14 dní v inkubátoru .. kdežto fyzioterapeutka na to hledí a odečítá jí 16+14 dní ....

astyna88
21. zář 2018

@no_title

A v šátku se nosí po celá tisíceletí

Ale tak to přece nemůžeš brát, kostra člověka prošla obrovskou změnou, jsme vyšší, těžší, naše chrupavky stárnu rychleji, máme jiný životní styl a navíc nemáme žádné info o kvalitě života lidí, kteří byli nošení v šátku dříve.

"Dříve" se taky používala Estvilova metoda a tvrdilo se, že je bezpečná a vhodná a že se tak uspávají děti už desítky let...Doba se vyvíjí a mění a musíme brát ohled na náš současný vývoj.

astyna88
21. zář 2018

@bartakova_veronika

Pokud s malou chodíte k různým lékařům, tak bude asi problém bud v mentalitě nebo fyziologii dítěte a to je potřeba zvážit a to velmi. Můj druhý syn se narodil o cca měsíc dříve, ale protože nebyl hypotonický, jeho reflexy odpovídaly donošenému kojenci, bylo mi přímo doporučeno nosit na těle.

astyna88
21. zář 2018

@no_title

stačí vyjádření české pediatrické společnosti. To napsal člověk, který nikdy nenosil a o šátku podle mě ani neslyšel.

eliska_z
21. zář 2018

Syn se narodil KP a v šátku jsem ho nosila už během šestinedělí a nikdy se nad tím nikdo nepozastavoval, naopak to doporučovali, krásně ho to vždycky uklidnilo.

bartakova_veronika
21. zář 2018

@astyna88 teď už naštěstí jenom neuroložka a Vojtova metoda ... zrovna v pondělí máme kontrolu na neurologii tak jsem zvědavá co si zase vymyslí a zda nám Vojtovu metodu nechá pokračovat nebo ukončí ... malá měla i špatně hlavičku s tím že jí pořád nechávali čas v bříšku a ona tam prostě neprospívala a nedařilo se jí tam .. já jsem za celé těhotenství necítila ani kopnutí malé, sem tam nějaké šimrání .. neměla jsem ani poslíčky a kontrakce nastali až tehdy, kdy mi odtekla plodová voda a do doby než jsem šla po 5ti hodinách na sál na císařský řez ... ten už tedy byl plánovaný ve 34 týdnu ale pořád čekali nevím tedy na co když viděli že malá měla špatné průchody a neprospívá tam ... nakonec se narodila 37+4 s váhou 2150 gramů a měřila 42 cm .... teď má 11 měsíců v pondělí a váží 7300 gramů a měří cca 68-70 cm ... chodila po narození 3x na ultrazvuk mozečku aby se jí neuzavírali ty chlopně nebo co to tam je dříve a hlídají aby hlavička rostla ... na 11 měsíců má malinkou hlavičku - cca 41 - 42 cm ... není tak silná aby dokázala lézt, plazit se a sednout si ... takže pořád mám takové malé ležící miminko ... pouze válí sudy, točí se kolem dokola ale to je vše ... zato by ráda už chodila a za pomocí také chodí ... ale to je špatně ... snažíme se neustále motivovat aby lezla a cvičíme pravidelně každý den .... dnes fyzioterapeutka řekla že nevypadá že by byla zaostalá a něco bylo špatně .. že tam náznaky má jenom neumí zapojit ruce a nožičky souběžně ... buď se vzpřímí a nebo jde na kolínka ... dneska udělala pokrok a když jsem jí na kolínka navedla tak začala chvilku pérovat než se rozplácla ... je hold prý lenoška malá .. ona si našla jiný způsob jak se k věcem dostat ... říkala akorát že je možné že jí třeba chybí nějaký vitamín ale to samozřejmě by měla řešit neuroložka .. ona je od toho aby s ní cvičila nic víc ... bere akorát vigantol který má brát do 18ti měsíců

martiniquest
22. zář 2018

@katkapavlik Bez urazky, ale jak si myslis, ze se deti premistovaly pred zacatkem 20.stoleti? Kocary mela pouze slechta a ostatni deti byly vyhradne nosene a copak byly nejake hromadne problemy? Pan primar by se mel dovzdelat.

no_title
22. zář 2018

@katkapavlik pan primář by se opravdu měl dovzdělat 😉. Ono kdysi se zdravotníci učili spoustu věcí, které dnes už byly vyvráceny např. že dítě má pouze ležet na pevné podložce nebo že UM je stejně dobré jako kojení nebo že dítěti jen pevné boty se zvedlým podpatkem apod. Jenže spousta z nich na těch názorech trvá.
A asi právě proto mi na rehabkách sestry tvrdili, že jsem synovu predilekci způsobila já tím nošením (realita: nosila jsem až po šestinedělí a predilekci měl už od narození asi kvůli zadní pozici u porodu).
Taky se tvrdí, že nošení děti brzdí ve vývoji (což mi taky tvrdili, že se syn v 5 měsících ještě neotáčel na bříško, že je to tím, že ho nosím, že ho brzdím ve vývoji). Realita? Otočil se v 5,5 měsících (mají to stihnout do 6ti) a v 7 měsících a kousek se poprvé postavil (což je asi o 2-3 měsíce dřív než průměr). Tolik k brždění ve vývoji 😀 Prostě měl jiný než tabulkový vývoj.
Tak mi to nedalo a udělala jsem si soukromě průzkum mezi nosícími maminkami a vycházelo to, že vývojově jsou na tom nošené děti co se těchto mylníků týče většinou lépe nebo +/- stejně jako nenošené.

bartakova_veronika
22. zář 2018

@no_title to slyším poprvé že se tvrdí že nošené děti brzdí ve vývoji :-O by mě zajímalo čím brzdím tedy naší dcerku ve vývoji když ani v 11ti měsících neleze, neplazí se, nesedí, nechodí a nezvedne se sama .... když jí vezmu a přidržím chodí krásně .... vím že se říká je to špatně .. ale co dělat s ležícím miminkem který ležet nechce a sama si na nožičky stoupá když si jí vezmu do ruky 🙂