Poprvé maminka a pár otázek...

lup31
9. led 2024

Mam na vas prosbu. Jsem poprvé maminka, takže nemám zkušenosti.😀
Mám pár otázek.
1. Jak vám spí vaše 3 měsíční miminka? Denní i noční spaní. My máme problém s denním spánkem. Mám holčičku a ta po 1hod až 1,15 začne zývat. Tak di říkam je čas jít spát. Zavře oči a za 15 min je vzhůru.. je to normální? Má čerstve 3 měsíce, 14 dní zpět spala hezkyy. Teď je to hrůza..
Že bych něco dělala špatně
2. Máte režim? My máme jen večerní rituál koupene kolem 19hod a kolem 19:40 už spi. Jenže v poslední době před spaním nechce jídlo…. Začne brečet.. takže ji pak šoupnu hned do postýlky, kde se uklidni a usne… ale nevím proč to večerní jídlo nechce….

3.Nevím, zda nějak nastavit režim miminku nebo jet podle jejího režimu. Dávam spát když vidím, že chce spát a jíme tak co 2,5 hodky .

Děkuji za rady…😒🩷🩷🩷

emillyhk
9. led 2024

Syn spal přes den přesně 30 minut, vydrželo mu to cca do roka, jen se postupně snižoval ten počet denních spánků. Ale spal krásně v noci, kolem tří měsíců usnul kolem půl osmé, v deset jsem znovu nakrmila a spal do pěti ráno 👍
Režim si nastavil sám, já se jenom přizpůsobila. Ale on je prostě takový už opravdu od miminka, teď má skoro tři roky a víceméně funguje pořád stejně 😄

mysh_me
9. led 2024

Rezim jsem nikdy nezavadela, ridila jsem se tim co si mimco nastavilo samo - kdyz chtelo spat, dala jsem spat a ono to samo vykrystalizovalo. Zalezi ale, jestli ti to takto vyhovuje, zasadni je zaridit si to tak, aby to pro tebe i dite bylo prijemne a bezelo to hladce. Pro nekoho to znamena, ze se jde spat kazdy den ve stejny cas a nejistota by ho stresovala, jiny je ve stresu z presneho casu a da spat kdy to vyjde podle pocitu, oboji je spravne, pokud je s tim spokojena mama i dite 👍
Ke tvym otazkam me napada nasledujici. Kdyz ti usne a po 15min se budi, zkusila bych pockat trochu dele, nez zabere tvrde a az pak ji polozit/odejit, mozna ji to vyrusi ve spatne spankove fazi. Nebo, kdyz ti zacne zivat, zkusit pockat jeste 15min navic nez ji das spat, takze treba ji to bdele okno natahnout az na 1,5h a dat spat potom, mozna se potrebuje trochu vice unavit. Zase aby nebyla pretazena, no, musis to vyzkouset a odsledovat.
A k vecernimu spani, koupani je vetsinou pro mala miminka vycerpavajici zazitek, takze je mozne ze je tak unavena ze uz chce proste rovnou spat. Moje mimi ma taky nekdy stavy, kdy je tak unaveny ze nechce ani pit. Zkus to koupani posunout o 15-20min drive, pokud muzes, jestli to pomuze a mimi bude mit dost energie na rutinu v poradi koupel-jidlo-spanek. Nebo pokud na tom netrvas takto, ji klidne dej jidlo pred koupanim, treba ji to bude vyhovovat vic… chce to vyzkouset nejake male zmeny a uvidis, co jo a co ne, co vam sedne. Hodne stesti 👍😊

konidana
9. led 2024

Rezim nam tak nejak samovolne vyplynul podle ditete a provozu doma. Nic nebylo striktni.
Pres den mi prvni spala nekolikrat asi tak 30min.v kocaru venku i hodinu az dve. Doma casem vubec, pres den jen venku v kocaru. Koupala jsem cca 1x za tyden, jinak jen oplach zadku pod vodovodem pri kazdem prebalovani.

eviicka
9. led 2024

Co do vybavuju, tak vše popisované bylo normální. Režim byl v tom, že usínali v určitých intervalech a já podle toho nějak korigovala aktivity, jistota bylo koupání, a pak nějaké opakující se aktivity (cesta se starším do školky apod.). Kolem těch 3 měsíců se opravdu ty spánky začaly hodně krátit, zlepšilo se to pak mezi půl rokem a rokem, to spali dvakrát denně a trošku déle.

andreacantu
12. led 2024

@lup31 u nas byly do tri mesicu zmatky spala nespala prdela neprdela porad neco…kolem toho tretiho mesice se zacala “ustalovat”
Pres den spanek 3x dva kratsi a jeden delsi v kocarku. Ja jsem chodici typ cloveka takze aspon jednou za den pokud nepadaly sekery tak klidne tri hodiny venku….
Vecer v 19 koupacka kojeni spanek kolem pul devate spanek do ca 3 kojeni spanek do 7 kojeni. Pak dopoledne pulhodinka spanku po obede kocar a pak jeste kolem pate si ducla na pul hodky max.
Nastavila si to sama.

Jestli place po koupacce na kojeni/UM mozna to prehod. Mlicko a pak treba za hodku koupacka a spanek. Asi je hodne ospala a voda unavi jeste vic.

Ale v tomhle veku je prakticky vsechno “normalni” At miminko roste a je zdrave a uzivej si miminko jsou to lasky ❤️ v lete te uz ceka piskoviste a houpacky 👶🏻😀

kaktus092
17. led 2024

@lup31 Já osobně si myslím, že s tím v takhle mini pídí věku/měsíci 😊 nic nenaděláš. Já měla to štěstí, že malý spal v postýlce úplně bez problému a když jsem si ho chtěla jaa vzít do postele..být s ním , přitulit se, tak se pořádně nevyspal i když jsem mu udělala prostor. Tohle je podle mě o "štěstí" nebo nevím jak to říct. Je to prostě o povaze miminka.

rebe
17. led 2024

Každé miminko je trochu jiné, takže zkušenosti nepotřebuješ tolik jako snahu svému miminku postupně porozumět. Děláš to skvěle, ničeho se neboj, bude to fajn.