Zajímalo by mě, jestli vám pomáhá manžel s miminkem, pokud ano, jak dlouho a s čím? Ptám se proto, že manžel je z malé sice totálně uprděný, ale téměř s ničím mi nepomůže a když jsem včera potřebovala na hodinku vypadnout z domu (poprvé od porodu, a to jsou malé 3 měsíce) , tak se se mnou vůbec nebavil, páč mu malá celou hodinu prořvala a navíc ho poblila. Takže jsem za tu nejhorší matku.
Už v porodnici manžel prebalil prcka.dřív než já. Prebaloval, krmil, nosil, utesoval, prevlikal... Koupání se ze začátku bál, ale pak si i na to troufnul. Když jsem se potřebovala vyspat, tak byl s malým.. Když malej brečel nějak dyl, tak už mu sice tekly nervy, tak jsem zakrocila, ale jinak se staral perfektne. V noci vstával, když nemusel do práce. Jinak že ho pozvracel, pocural nebo pokadil, to mu vůbec nevadilo.. Ale když jsem někam potřebovala, tak cca do 6 měsíců jsme jezdili všichni. Je skvelej a pomáhá mi jak jen může. 🙂
S prvním dělal všechno krom kojení, když mohl. Teď s druhym spíš pomáhá s prvorozenym abych mohla zvládnout miminko. S dvouletym byl na tejden sám na dovolený, o půl roku pozdějc jsem letěla single já. Kdyby bylo potřeba, vim že zvládne oba nestresuju se. Zvládá všechno, jen mu v případě potřeby píšu itinerář, rozvrh kdy jde miminko spát a co kdy jí. Samozřejmě je to chlap, třeba zapne bodýčko obráceně nebo koupe v dospělácký pěně , ale to beru s úsměvem 😀
S malou mi manžel pomáhal a dál pomáhá úplně maximálně, i přes pracovní vytížení.
Pomáhal i proto jsme tzv sli do třetího.....
Výčitky nemej....hodina není žádná dlouhá doba..... 😉 neudělala jsi nic špatného.....
@berblin kdyby jsi šla na diskotéku do rána a bylo ti jedno co je s mimi tak neřeknu....ale jinak po hlídat může....možná má obavy, tak ho postupně zapojuj když doma jsi....pak to pro něho nebude takové stresující....
hany_bany,zulitvi,achjonetusim teda to vám závidím. manžel mi chtěl původně pomáhat hodinku denně. teď když malá hodinku spí, tak mi řekne, že na ní dohlíží a já se musím starat, když je vzhůru. za celou dobu ji ani jednou nevykoupal, přebalil pouze jednou, a to dal plínku naruby. a převlékání nechává čistě na mě.
@berblin a to je právě špatně.. Na prebaleni sice dost chlapů nemá žaludek.. Ale jednou jste si miminko pořídili spolu, tak by se měl taky trochu podílet. My jsme měli dokonce dohodu, že jednou za 14 dní, když měl chlap 3 dny volna, tak s Vendou vstal a já si mohla spát treba do oběda. A mluvíte o tom spolu? U nás prostě chlap nepozná, kdy je potřeba prebalit nebo co obliknout. Takže je potřeba ho nakopnout a pak samozřejmě pochválit..
Když byl úplně malý tak se také tolik neangažoval - přebaloval 2x a 1x se díval 🙂. U koupání byl asi 4x.
Ale teĎ co je větší - 6m - tak si sním povídá chová ho... ,ale stále nepřebaluje a nekoupe. Já jsem tedy už asi 2x na hodinu vypadla a to ho hlídal 1x mu usnul a podruhé si sním hrál. Když jsem měla horečky tak ho vykoupal, přebalil a donesl mi ho do postele na kojení.
Dřív jsem kojila v leže a u kojení jsem vždy oba usnuli tak manžel vzal malého ho a přenesl ho do postýlky.
Ale určitě nejsi sama. Manžel mi také tolik nepomáhá obecně. Dojde se psem, nakrmí ho, postará se o zahradu a když není v práci tak ej u PC jo a občas uvaří. Jedné kdy mi fakt pomáhal bylo prvních 14 porodu a první týden jsem já nedělala vůbec nic jen kojila, jedl a spala 🙂. TeĎ už má zase servis + ještě pracuji z domu a nestíhám vůbec nic a místo toho aby třeba umyl nádobí tak mi jen řekne ať odpočívám a vyprdnu se na to, jenže to tady pak vypadá jak..... Teď malý spinká a já mezi prací vždy kouknu na net a domácí práce buď hned po ránu když si malý dává svých 30 nebo až večer když usne.
Manžel je v tomto právě super.. za těch 15 měsíců jsem malou koupala sama jen asi 2x, jinak vždycky společně..
@berblin "na mateřské" jsi jakoby po dobu, kdy je manžel v práci. A on přece taky nepracuje nonstop, ne? I ty potřebuješ nějakou chvíli pro sebe...Bohužel neporadím, jak na něj, protože už jsem se s podobným přístupem setkala a otevírá se mi z něj kudla v kapse...
@berblin zapojuj ho postupně, on si časem zvykne. u nás to bylo podobný jako u @ladyhacek , moc se nezapojoval, když to nebylo úplně potřeba, v podstatě všechnu práci kolem holek jsem dělala já. Ale čím byly větší, tím víc byl s nimi, hráli si. Teď už jsou parťáci, holky ho mají otočenýho kolem prstu 😀
Manžel mi hodně pomáhá, je opravdu šikovný. Pomáhá mi třeba večer uklidit nebo když chci jít s holkama do kina, tak pohlídá malou a zařídí všechno. Je to tak, že se starám nejvíc já, ale zároveň se mě i zeptá, jestli nejsem unavená a nepotřebuji pomoc. To, že ti hlídal dítě poprvné po takové době neznamená, že seš špatná matka. To on by si měl sypat popel na hlavu :(
Ano můj manžel se staral a stará nejen o děti,a le pomáhá mi i v domácnosti. I s miminkem byl schopný být několik hodin sám a teď s nima je celý víkend a je za to rád. Já mám aspon sem tam časi i pro sebe a za to jsem zas ráda já 😀
Ale v okolí takových chlapů moc neznám ☹
Manžel mi pomáhá,ale jediné co po něm nemůžu chtít je přebalit 😀 Malou si klidně vezme nebo pohlídá,když si potřebuji odskočit do koupelny nebo od kočárku pro jídlo. Učí se s kočárem,aby mohl chodit sám. Uspává když už já byla unavená nebo chce uspat jen tak sám,aby si malou užil a ona jeho. Zatím ji z oblečení dal ponožky a oblíknul tepláčky. Při koupání chystá vaničku, vodu a pak malou drží za ručičky. Odnese na osušku a já se věnuji malé a tatínek uklízí po koupání. Poblinkaní jsme doma už všichni a nikomu to nevadí. 🙂
Ano, maximálně pomáhá, se vším kromě kojení. Chování tvého manžela je jak třicet let zpátky.
Máte nějaké kamarády, kteří by mu vysvětlili, že je to normální? Kolegy? Okolo mě všichni chlapi pomáhají, samozřejmě, asi by měl vidět, že je to normální...
U prvniho mimca mi pomahal se vsim. Malej nebyl kojeny, takze jsem klidne mohla na cely den pryc. Dokonce me i vyhanel, abych si procistila hlavu 😁. Ted u druhyho mimca mi taky hodne pomaha, ale mala je kojena. Takze si vezme obe deti na 2 hodky ven a ja odpocivam. Vi moc dobre, jaky je to zahul.
@berblin tak u nás to funguje následovně. Mám i své koníčky, nebývám v úterky od 16:30 téměř do rána doma. Muž si s malou přes ten den hraje, večer vykoupe a nakmí (malá je na UM, nekojí) a uspí - tohle funguje od půl roku malé. V sobotu ráno má muž fullservis, postarám se o malou, o psi a udělám snídu s tím, že si může vstát v kolik chce, v neděli ráno mám fullservis já😀 A každou sobotu večer koupe. Jinak je malá v mé režii, jen když muž příjde z práce, pohraje si s ní dle libosti.... Jsme spokojeni oba, oba si malé užijeme. Každé dítě je miminko jen jednou. Poprvé malou sám okoupal, když jí byly tři týdny.
@berblin Uklidním tě, jsem na tom podobně jako ty, při každém dítěti byl první týdny poprděný a jakž takž něco pomohl, po nějaké době ale ustalo. Beru ho tak, vím, že ho nepředělám, má spoustu práce kolem baráku, zahrady, ted přistavujem na půdě pokojíček, atd., takže na gauči se jako neválí, sice ho to neomlouvá, ale na druhou stranu vím, že spousta chlapů na ta mimina prostě nejsou. ☹
Přítel pomáhá jak s malou tak s domácností a to zastane i spousty práce kolem domu a chodí normálně do práce 🙂 O víkendu se stará o malou většinou on a já obstarám domácnost (větší úklid) a vaření. Malou tedy přebalil poprvé až na 4 měsících, ale bez problémů koupal a bral malou na procházky už od narození. Taky má své mouchy, ale jsem moc ráda že ho mám, malé budou dva a za chvilku k nám přibyde další člen rodiny a už přemýšlí jak to uděláme aby jsme to vše zvládly 🙂
@berblin Úplně jednoduše jaký si to uděláš takový to máš.
Ne hele v dobrým! V klidu si s manželem sedni a fakt bez zbytečného vyčítání apod. si o tom zkuste promluvit. Jde o to že pro tebe i pro něj je tohle nová situace. Oba dva se ve svých rolích hledáte.
On je nejistý a neví co má dělat když mu miminko pláče a ty jsi zase přetížená a potřebuješ chvíli pro sebe. A to že ji potřebuješ a řekneš si o ni je v zájmu vás všech - tebe, malé i manžela protože si odpočineš a nebudeš přetížená a nervózní a celá atmosféra se uvolní a bude líp všem. Takže žádný špatná matka ale naopak špatná že si neumíš bojovat za svůj prostor a čas který teď potřebuješ dvojnásob.
Takže v klidu fakt bych to s ním rozebrala..i to že on asi má nějaký problém proč se nechce angažovat tak jak by sis představovala..co s tím..zkusit říct co navrhuješ ty, co navrhuje chlap..a najít nějaký pro oba rozumný kompromis který se zase bude časem měnit jak malá bude růst bude si to celé i samo sedat.
TAkže držím palce a bojuj!
Neřekla bych, že mi manžel pomáhá. Řekla bych, že se stará se mnou 🙂 Už od narození malého (dnes je mu skoro 15 měsíců) je pro manžela samozřejmé, že mrňouse přebalí, převlíkne, nakrmí, vykoupe, vezme ven, hraje si s ním - prostě cokoliv. A když někam chci (ať už chci nebo potřebuji), vím, že je můžu nechat samotné a být v klidu. Trávíme hodně času společně všichni tři, ale taky už se stalo, že si vzal malého na celý den. Ráno se sbalili, jeli k babičce, na chlapský výlet 😀 a celý den se staral jen on. Stejně tak se nevyhýbá domácím pracem. Rozhodně pro něj není problém, aby vypral, vytřel, utřel prach, umyl nádobí, cokoliv. Je to pro nás oba taková samozřejmost, takže naprosto bez problémů 🙂 Asi bys měla manžela praštit po hlavě, aby se probral 😉
Taky bych nerekla ze ''pomaha mi'' je spravny slovo.. je to i jeho dite, takze dle meho nazoru by se mel starat stejne jako ty.. on je v praci dejme tomu od 8 do 5ti, ty jsi ale ''v praci'' s takovouhle 24hodin denne. To takhle fungovat nemuze a neni to fer. Materska dovolena je od toho, abys hlidala miminko, zatimco je manzel/pritel v praci. Jakmile je dome, je to dite vas obou a prace a pece o domacnost i o dite by mela byt 50/50. Muj manzel tohle teda bere jako samozrejmost, dite se zatim nenarodilo ale uz jsme o tomhle mluvili hodnekrat a rika, ze je pro nej naprosto samozrejmy, ze se bude starat stejne tak jako ja a ze naopak bude chtit s miminkem byt maximalne casu mimo praci, a ze si klidne muzu domluvit nejaky cviceni, kafe s kamaradkama atd.. Jako nevim jaka pak bude realita, ale s tvoji situaci bych se rozhodne nesmirila a resila bych to s nim dokud by to nepochopil. Prece je to i jeho dite!!
@wrtulka Tak s tím bych silně nesouhlasila, já mám doma takového tvrdohlavce, že s ním nehne nic, ani po dobrém, po zlém už vůbec, slzy, ... prostě nic. Moje důvody chápe, uzná, ale na rovinu řekne, že na ta malá mimina prostě není, když holky povyrostly, pak se jim už věnovat začal. Že mi nepomáhá v domácnosti mi nevadí a ani bych to nechtěla, sám je udřený za celý den dost, bych se musela stydět, kdyby za mě ještě večer myl nádobí. Tuhle otázku jsem spíš řešila, když jsem měla holky malé, ted při třetím, už jsem tak nějak věděla, jak to bude, a hlavně, holky povyrostly, takže ted v nich mám opravdu velké zastání a jeho pomoc mě ani nechybí. Spíš mě mrzí, že se sám ochuzuje o ty nejhezčí chvíle, snad toho nebude jednou litovat...
@berblin Cca 95% péče o mimino byla na mně. Manžel umí přebalit, namíchat UM, nakrmit, atd. ale moc se do toho nehrne a ani to po něm nechci. Ale ve třech měsících dítka ho hlídal sám přes noc, já si jela odpočinout. Pak o batole se byl schopen postarat měsíc sám. Tedy když pominu nedostatky typu, že dítě chodilo venku v pyžamu, protože manžel to nerozezná do trika, že dítě snědlo řádově víc zmrzliny, protože venčit se chodili kolem zahrádky (manžel pivo do kelímku, dítě zmrzlinu), apod... prostě jiný přístup, ale zvládli to🙂
Ano, manzel mi pomaha, jak s miminkem, tak s domacnosti. Casto to delame tak, ze si malou vezme a hraje si s ni a ja doma poklidim, co jsem pres den nestihla nebo delam neco do skoly. Kdyz je treba, tak ji prebali, prevlece, koupeme spolecne. Akorat nakojit ji nezvladne 😀 A od dalsiho tydne se kazde pondeli zdejchnu na hodinu na pilates, tak to su zvedsva, jak to zvladnou 🙂
Proc jsi za tu nejhorsi matku? Vsak je to dite vas obou. Ja se teda snazim na manzelovi nechat spis to prijemnejsi, at si s malou hraje, nosi ji po byte, ukazuje ji vsechno mozne, vypravi ji… me tohle dlouho nebavi a nemam takovou fantazii jako on, ale zase mi nevadi prebalovani, tak se snazim, aby on nemusel. Zkuste si promluvit a nejak to naplanovat, aby vam to vyhovovalo obema 😉