Pohřeb a miminko. Jaký je váš názor?

annoonniimm
11. lis 2022

Zdravím, prosím vás jakého jste názoru jít na pohřeb s dvouměsíčním miminkem? Zemřel mi děda a bude mít kremaci , tak že bych třeba stála s malou a měla jí v kočárku úplně vzadu kdyby náhodou brečela tak abych sní mohla jít hned ven. Nebo říct manželovi ať sní počká v autě? Děkuji

j.a.n.i
11. lis 2022

@annoonniimm Me vozila kocar babicka v parku u obradni sine, ale byl to tedy pohřeb kamarada, ne nikoho z rodiny. Takže v tvem případě bych asi zkusila poprosit nejakou kamaradku, manzela jen kdyby nikdo "cizi" nemohl.

ele_nka
11. lis 2022

@annoonniimm já syna na babičky pohřeb nebrala. Kamarádka mi vozila kočár venku.

koordinatorka_odboje
11. lis 2022

Bude tam plno lidi a vsichni budou nacuhovat do kocaru a prskat na nej.

lencaa11
11. lis 2022

@annoonniimm asi bych zařídila hlídání pro mimco

evik19
11. lis 2022

Když mi zemřela babička, syn měl půl roku. Celý pohřeb prospal vzadu s manželem.

areh
11. lis 2022

Jasně, hlídání by bylo asi lepší, ale nevidím nic hrozného na tom, tam mimčo mít.

martiniquest
11. lis 2022

Mimino na pohreb nebrat. Nebudes z toho nic mit. Pro me je pohreb ritual, kdy se jdu rozloucit. Posledni vec, co tam chci resit, je dite. Udelala jsem to jednou a litovala.

alkena
11. lis 2022

Měla jsem na pohřbu babičky půlroční dceru, v kostele, na hřbitově při ukládání rakve, i potom při karu. Pohřeb prospala, na karu byla příjemným odreagováním. Musela jsem přes noc, manžel se starší dcerou zůstávali doma přes půl republiky, rodina byla na pohřbu.

mdch91
11. lis 2022

Se mnou by dite na pohreb slo, v satku/nositku.

emillyhk
11. lis 2022

Upřímnou soustrast.
Pokud máš možnost hlídání, bylo by to pro tebe asi jednodušší. Můžeš se s dědou rozloučit a nemusíš se navíc stresovat, že miminko začne v nevhodnou chvíli plakat a budeš muset odejít.

ajja87
11. lis 2022

Upřímnou soustrast, malá měla 6 neděl, když manželovi umřela babička, na pohřbu byla s námi, ja tedy stála vzadu s kočárem,druhá měla necelý rokba venku před obřadní síni vozila moje mamka. normálně bych ji sebou vzala, pokid možno těsně před obřadem nakojit/nakrmit a buď ať manžel počká s kočárem vzadu a nebo někdo bližší treba z manželovi strany

michaela666
11. lis 2022

Do obřadní síně bych šla s nosítkem nebo nechala miminko v kočárku manželovi venku.

madbetka
11. lis 2022

Upřímnou soustrast.
Manželovi zemřel dědeček, když byly dceři necelé tři měsíce. Na pohřbu v kostele (i potom na hřbitově) jsem ji měla v šátku, stejně tak švagrová svou holčičku, která je o měsíc mladší. Obě miminka to zvládla úplně bez problémů, krom toho tam byla v podstatě jen rodina, takže i kdyby začala některá z nich plakat, nikomu by to nevadilo (kdyby to rušilo, tak jsme byly obě připravené samozřejmě na chvíli odejít).

andelka
11. lis 2022

Byli jsme na pohřbu manželovy babičky,když měl malý 6 měsíců. Na obřad jsem byla venku,protože malý spal v kočárku. Jak se vzbudil a nakojil,vzala jsem ho na část obřadu s sebou dovnitř, koukal a byl v klidu. Na hostině už byl normálně s námi jako na každé jiné rodinné sešlosti.

veruuu_kubesovic
11. lis 2022

@annoonniimm
Byla jsem na pohřbu mého tchána, když měl syn 3mesice, celé to prospal v kočárku, hlídat neměl kdo...

kafr
11. lis 2022

Smrt je součástí života. Dítě je součástí rodiny.
Ale záleží na tom, jak to cítíš ty a jak to vnímají ostatní pozůstalí.

werik153
11. lis 2022

Udělala bych to tak jak píšeš. Stala bych s ní někde vzadu.

martulka88
12. lis 2022

Zeptala bych se rodiny, jaký názor má. Zároveň zohlednit, zda to je jen rozloučení s rodinou či veřejností (pokud druhá možnost, tak bych tam malé netahala).

lida9
12. lis 2022

uprimnou soustrast... ja mela presne jak ty planujes, oba pohrby, vzdy deti se mnou vzadu. a kdyz uz to na ne bylo moc a zacali se hlasove projevovat, proste jsem odesla ven... i tam byla vedle odhlucnena mistnost, na kterou me na zacatku upozornila uvadecka, ze ji mohu kdykoliv v prubehu obradu vyuzit s detmi🙂

vladienka
12. lis 2022

Uprimnu sustrast. Mne zomrel deda v srpnu a popravde, bolo to velmi velmi tazke, vela sa plakalo, nezvladla by som mat pri sebe deti. Idealne by bolo ak by ho niekto pobliz kocikoval.

inssomnia
12. lis 2022

@annoonniimm upřímnou soustrast :(
I já jsem byla se starší dcerkou v šestinedělí na pohřbu člena manželovy rodiny. Jeho nejbližší naopak miminko přivítali a povzbudilo je, že tam bylo. Asi by bylo fajn, kdyby tam byl s tebou manžel nebo někdo blízký, kdo by miminko pochoval, aby ses mohla rozloučit.

vladienka
12. lis 2022

@kafr ja nejak nerozumiem naco by bolo dobre aby malicke deti boli na pohreboch. Na pohrebe deda to bolo hrozne hrozne hrozne ,cakali sme kto z nas sa prvy zosype, nechcem aby to zazivali moje deti kym z toho nemaju rozum

anyyyn
12. lis 2022

Upřímnou soustrast😔.
Domluv se třeba s nějakou kamarádkou, aby byla s mimčem v kočáru někde poblíž, aby jsi se mohla v klidu rozloučit, ale kdyby něco, aby mohli přijít za tebou. Ono pak to miminko mezi příbuznýma zase trochu vylepší náladu po rozloučení se a oplakání.

kafr
12. lis 2022

@vladienka v tom případě je ale problém v dospelich, kteří v sobě nemají zpracovanou otázku smrti.

dixi86
12. lis 2022

Řešila sem s většima dětma, ale vzala bych je tam. Je to rodina a jeho pravnouče. Pro jistotu mít jen záložní plán.

ekou
12. lis 2022

Dítě do určitého věku bych na pohřeb nebrala...ale každý to má jinak udělané

vladienka
12. lis 2022

@kafr akoze kto ma, tak ten neplace jo?😁 kazdy truchliaci sa s tym vyrovnava po svojom a nikoho za to nesmieme sudit

kubesovaadelka
12. lis 2022

@annoonniimm 100hlav 100nazoru. V první řadě upřímnou soustrast. Já bych zkusila poprosit kamarádku, přeci jen jsem velmi pověrčivá a je pověra, že miminko do 1roku na hřbitov nesmí, neboť za branami hřbitova číhají zbloudilé duše a čekají na ty neposkvrněné, což jsou miminka, aby do nich mohli vstoupit. Druha pověra, že čekají na mimnkovske duše, aby je stáhly s sebou do záhrobí apod. A hlavně je to těžký, na jednu stranu bych chtěla se s milovanou osobou rozloučit v klidu, na druhou stranu mám miminko, které bych chtěla mít na poslední cestě rozloučení milované osoby u sebe a vyprovodit společně. U mě by však převažovalo, to že bych někoho blízkého poprosila o hlídání

kafr
12. lis 2022

@vladienka mi na truchlení nepřijde nic "hrozne, hrozne, hrozne, cakali sme kto z nas sa prvy zosype".
Ano, na pohřbu je smutek a slzy. Jako dítě jsem zažila několik pohřbů a trauma z toho nemám.
Ale u vás v rodině to je zřejmě jinak. Tak tam děti neber.

kakba
13. lis 2022

Nez zacal pohreb byla jsem s miminem pritomna u vseho. Otevrely se dvere, s dcerou jsem sla polozit kyticku a odesla ven s deckem. Vsichni o tom vedeli. Nikdo nenamital. 1. Nesdilim nazor, ze dite na pohreb patri, 2. Pohrby sama nemam vubec rada, takze takhle to bylo nejprijatelnejsi.