Pleny na noc. Poradíte?

keety2
4. bře 2020

Ahoj mám dotaz. Náš syn je hrozně šikovný od srpna nemá pleny přes den a na odpolední spaní na noc je měl ale v 99 % ji měl suchou . Teď jsme plenu přestali dávat a je 5 noci kdy se nepočura a z toho 2 kdy je mokrý. Nevím jestli vytrvat nebo se vrátit k plince. Synovi je teď 2 roky a 4 měsíce. Děkuji za rady

merope
4. bře 2020

Nechala bych asi na synovi - zda chce nebo nechce. A k tomu pořídit pořádnou podložku, asi bych pořídila spíše nějaké nepromokavé prostěradlo na bázi textilu než vyloženě gumovou podložku. Aspoň teda co jsem potkala v nemocnici na rizikovém těhotenství, tak to bylo šíleně nepříjemné na spaní (ale tam to člověk chápal a když jsem pak byla na rooming-inu na neonatologii, tak jsem stejně pod sebe dávala tu jednorázovou, protože tam už gumové nebyly). Taková ta nepromokavá textilní prostěradla naopak vypadají dosti podobně jako běžné prostěradlo.

Ještě píšeš, že v 99% případů měl plenu suchou - bylo to opravdu tak? Nebo spíše u těch moderních plen nebylo vidět, že si jenom ucvrnkl, kdežto bez pleny to vidět je?

Napadá mě případně dát nějakou textilní plenu. Anebo prostě syna v noci budit, pokud je nějaké pravidlo "v kolik". Mě máma budila ještě na ZŠ. Ale já spím šíleně tvrdě dosud (mě často nevzbudí, že chci na záchod, ale že když se mi chce, tak si ze spánku začnu kousat prst a to mě vzbudí 😀 anebo teda teď mě budí malej 😀 ).

pribylovapetra
4. bře 2020

@keety2 ja bych vytrvala a plinu uz nevracela. Jestli je 5 nocí suchý, tak je jasné ze to zvládá, jen je to třeba trochu potrenovat. Bude to sice párkrát opruz prevlekat postel,ale to by mohl mit pliny do 5. Hlavně se musí vycurat pred spanim. Jinak osobně nejsem zastáncem omezování piti pred spanim,kdyz ma dítě žízeň, tak proč ho trápit. A za druhé noční buzení je blbost. Dite se musi naučit samo probudit kdyz se mu chce. Kdyz ho budete v noci budit,tak u toho bude stejně v polospanku a nebude vědět ze je na záchodě. Navic spanek ma různé faze a když do toho zasáhnete,tak mu to můžete cele rozhodit,treba nebude pak spat kvalitně nebo rano normálně vstávat. Vam by se taky nelíbilo kdyby vas kazdou noc nekdo budil.

keety2
autor
4. bře 2020

@merope ne opravdu byl suchý ani kapka. Budit ho nechci to nemá význam chci aby věděl sám. A on se někdy vzbudí a řekne že chce čůrat někdy vydrží do rána a někdy se pocura ale je Vídeň že je z toho smutný.

keety2
autor
4. bře 2020

@pribylovapetra já ho nebudim to určitě ne on když se vzbudí sám a řekne si tak ho dám vyčůrat někdy vydrží až do rána ale sem tam prostě se pocura ale je vidět že je z toho smutný.. děkuji za názor vlastně s tím plně souhlasím jak jste to napsala

drakenn
4. bře 2020

Já to řešila nepromokavou podložkou a holt prala. Synovi vadilo být v mokrém a studeném, naučil se.
Jinak gratuluji k takovému sikovnemu chlapečkovi, bez plen se naučil opravdu brzy!

keety2
autor
4. bře 2020

@drakenn děkuji opravdu jsem ráda že se tak naučil a ani neměl přes den nehodu žádnou proto mě asi vadí že se v noci občas pocura 🙈 šílená matka

hezz17
4. bře 2020

Dcera je pres den odplenkovana skoro rok. Cca měsíc nebo dva. Neměla nehody ani během spaní. Ale pak se to zas vrátilo a každou noc je plina durch. Jsou ji 2,5. Zatím to neřešíme a dáváme normálně plinu.

veronikav31
4. bře 2020

@keety2 nedávala bych plínu zpět. Dcerka neměla pleny od 1,5 přes den, měla je jen na noční spaní, přes den málokdy spala, doma vůbec, občas v kočárku. Ve 2 letech a 2m začal být problém,že plínu na noc nechce a byly hrozné scény, tak šla bez plíny spát, párkrát jsem jí je ve spánku dala.pak jsem jí dala vyčurat než jsem šla spát a občas se stalo, že se počurala, většinou to vydržela do rána. Takhle jsme to praktikovali 2 měsíce. pak už pohoda, naučila se budit sama. Syn je bez plen od 1r a 5m, teď je mu 2r a skoro 1m a večer začínáme mít problém s plínama taktéž, že je nechce a jsou u toho hrozné scény, tak to asi o jarních prázdninách prubnu.Dávám papírové pleny Monperi a tam opravdu cítí, že je v mokru i když si jen ckvrnkne

merope
6. bře 2020

@pribylovapetra Tak ono asi fakt záleží na situaci a to asi musí poznat hlavně rodiče. Já prostě spím tvrdě a v noci na záchod potřebuji. Já byla schopná doma chodit na záchod i v polospánku a máma mě chytala všude po domě, protože jsem byla schopná se nevzbudit natolik, abych trefila. Podotýkám, že tohle jsou věci ještě ze ZŠ. Takže ano, co píšu, možná není na dítě 2 roky a 4 měsíce ale spíše na 5+. Holt mám spíše jiné zkušenosti kdy buď to prostě v nějakou chvíli šlo a fungovalo - anebo v nějakou chvíli nezbyde, než dítěti trošku pomoci i tím nočním buzením, omezením pití před spaním a podobně. U mě se to v podstatě spravilo někdy na prvním stupni ZŠ a i tak si vybavuji někdy z pozdější doby, že se mi zdálo několikrát (jako sen), že jdu na záchod a přitom jsem byla v posteli a probrala jsem se až "při akci". Ale to už jsem tuším i zvládla zareagovat, tak to bylo jen maličko.

mummy88
6. bře 2020

@keety2 zrušila bych plenky určitě úplně. Můj syn z toho měl akorát zmatek v hlavě, někdy to pouštět mohl, někdy ne... Kupte náhradní podložky na matraci a vydrže. Do dvou týdnů to bude už výjimečně 😉

teckadvojtecka
7. bře 2020

Já bych taky plenky nedávala. 🙂

mamio
7. bře 2020

@keety2 ja ji dávala pro jistotu a sam ju pak odmítal, rekl si, ze chce na záchod prostě uz mu ta plinka nebyla příjemná.
Jinak uz do te plinky nacural jen výjimečně.