Plavání pro mimi, klub Delfínek nebo Studio Motýlek?

mek1402
11. bře 2018

Ahoj maminky, nase princezna mela ted 3 mesice a radi bychom s ni zacali chodit plavat. Rozhoduji se mezi Klubem Delfinek a Studiem Motylek, obe na Letnanech. Mate nektera vlastni zkusenost s nekterym z nich? Jeste by me zajimalo jestli nektera nevite jestli je mozne si prijit jednu lekci vyzkouset nez si zaplatite cely kurz.
Diky 🙂

slimacikmia
11. bře 2018

Nooo myslím, že plávanie v bazéne je až od 6m, dovtedy sa dajú zaplatiť nejaké lekcie u vás doma vo vani. My sme chodili k delfínkom, je to super, ale úplne stačí jeden kurz, tj myslím 12? lekcií... potom stačí chodiť s mimčom na bazén vo voľnom čase, od roku už dieťa môže normálne do detského bazénu. Mne už ten ďalší kurz nevyhovoval, v podstate sa tam nič nové neučí a dieťaťu sa mení režim, tak sme niekedy boli na úkor jeho únavy a to nebolo veľmi dobré. A áno, dalo sa prísť na skúšobnú lekciu, ale niekedy trvá dlhšie, kým si dieťa zvykne, väčšinou na 3. lekcii už je to ok.

mek1402
autor
11. bře 2018

@slimacikmia dekuji za tip, ja jsem prave na jejich strankach cetla ze deti s rodici muzou od 4mesicu, tak se na to jeste preptam.

hanih
11. bře 2018

@mek1402 Nemám zkušenost ani s jedním bazénem, ale vybírala bych následovně:
- poprosila bych o prohlídku bazénu (v našem klubu, kam chodíme, nás ještě před přihlášením všude provedli, ukázali, popsali atd.), určitě bych se dívala na to, jak tam mají uklizeno, jaké jsou šatny a sprchy, zda mají přebalovací pultíky nebo podložky, kolik dětí je ve skupině apod.;
- vybrala bych bazén, kde mají k dispozici i vanu na vaničkování (tříměsíční miminka jedině do vaničky, do bazénu až od 6 měsíců), a kde se bude instruktorka věnovat při vaničkování pouze vám; co se týká domácího vaničkování, je to nápor na záda, protože vana je nízko a musíte se ohýbat a ještě držet miminko a pracovat s ním, vanička speciálně určená pro vaničkování miminek by měla být tak vysoká, aby se člověk nemusel ohýbat;
- určitě bych se ptala, na co se kdy zaměřují - pokud @slimacikmia píše, že v daném bazénu už se v dalším kurzu nic dalšího neučí, pak bych tam nešla a našla něco jiného; my chodíme s dcerou od tří měsíců, teď je jí skoro dva a půl a pořád se učí nové věci, zdokonalují se, lektorka nás od začátku učila cviky na procvičení různých svalů nebo naopak na uvolnění, procvičovala s nimi motoriku, postupně učí miminka se potápět tak, aby to nakonec zvládla samotná, učí jak se chovat ve vodě a v bazénu, pak i jak reagovat, když spadnou do bazénu (jak se otočit, kopat nohama a chytit se kraje), jak do vody bezpečně skákat apod., na dceři fakt stále vidím pokroky;
- taky bych vybírala bazén s herničkou případně nějakými prostory, kde se dá s dětmi posedět, pohrát, protože se nedoporučuje chodit s nimi hned z bazénu ven;
- ptala bych se i po tom, jak to vaničkování probíhá - my to měli takto začátek povídání (jak miminko reaguje na vodu, jestli jsou nějaké problémy, co se mu líbí, jak motivovat apod.) a příprava miminka na vodu, pak práce s miminkem ve vodě a nakonec zas povídání, co máme doma procvičovat, jak zvykat na vodu apod. a masáž miminka, kde nás to i instruktorka učila;
- taky bych se poptala, jakou vodu do vaničky dávají - měla by tam být pitná voda bez chemické úpravy, pro každé miminko nová;
Ještě se můžete podívat na vyhlášku č. 238/2011 Sb., § 22, kde je popsáno, co by měl bazén pro děti splňovat a třeba se poptat i na to.

slimacikmia
11. bře 2018

@hanih no tak to máte ďaleko lepšie ako sme mali my...

bayt
11. bře 2018

@hanih a kam chodíte vy?

gepe
11. bře 2018

Do 6 mesicu vanickovani, od 6 mesicu bazen s pravidly pro plavani s detmi (Voda 32° aj.). My nedame dopustit a x-leta zkusenost s Amalkou www.amalka.info jsou na Pha9 v Relax-Inn, kde maji i prazske hlavni zazemi, vanicky, kavarnicku, bazen, aj.

bayt
11. bře 2018

@gepe A proč ne plavání dřív?🙂

gepe
11. bře 2018

@bayt motoricky vyvoj 🙂 nekdo pouziva treba baby rings a to je nejvetsi zlo

bayt
11. bře 2018

@gepe aha já všude vidím takové yt fotky jak se miminka potápí pod vodou atd. - takže to se nemá dělat? díky za tip na Amálku, tu máme kousek...

mikiva
11. bře 2018

Taky bych se podivala na moznost omluvy lekci a nahrad za omluvene lekce.
Jinak Amalku - jak pise @gepe - taky doporucuji!

gepe
11. bře 2018

@bayt no to se potapi, ale uz starsi nez 6m v bazenu, do 6m vanicka (mensi prostor, lepsi manipulace a lepsi pro mimi). Jak pise @mikiva nahrady, amalka ma super system a hlavne je to u nich lidsky pristup. 🙂

bayt
11. bře 2018

@gepe super...koukám, že chtějí napíchnutou hexu, tak hned jak budeme mít, tak tam začneme 🙂

hanih
11. bře 2018

@bayt My jezdíme do Úval, klub Natrix.

bayt
11. bře 2018

@hanih diky za tip 🙂

hanih
11. bře 2018

@bayt Úplně malá miminka se ještě nepotápí. Musí si to nejdřív nacvičit. My jsme při vaničkování začali nejdřív polévat obličej. Vždycky říct heslo a trošku polít. Miminko si časem zvykne a když se řekne heslo, už zadrží dech a je připravené na vodu v obličeji. Pak, až po tom šestém měsíci, se postupně začíná ponořovat do vody - vždycky na to nacvičené heslo a ze začátku jen rychle, aby nebylo pod vodou dlouho, pak děti zkoušejí třeba něco chytit pod vodou, něco "podplavat" (s instruktorkou si dítě pod něčím podáme) apod. a pak už se i přestává říkat heslo, jen se upozorní, že se jde pod vodu. Ale to jsme začali dělat třeba až ve dvou letech. Dcera teď už do vody skáče a ví, že musí zadržet dech. A samozřejmě to není u všech dětí stejné, musí se jet podle dítěte, jak ono to zvládá. Pokud se mu potápění nelíbí, tak se třeba na chvíli zas vrátit jen k polévání a zas za čas zkusit potopit. Některé to zvládnou docela rychle, jiným to trvá déle.

gepe
11. bře 2018

@hanih I u nas heslo, ono vseobecne asi snad nikdo nedela ze dite soupne pod hladinu jen tak bez pripravy, nebo ano? To co popisujes je klasicky standard, ktery by mel byt dodrzen - priprava a nauceni ditete na heslo, aj. To jen aby tady nevznikla dezinformace, ze kdyz napisu, ze se dite potapi starsi nez 6 mesicu, ze znamena, ze se potopi, ci je potopeno jen tak. U nas vzdy 3x jmeno a zblunk, uz od malych kdyz si zvykla a zvykl na vodu. Desky aj. vzdy za pomoci rodice, vcetne potapeni. Az cca od 3 se nektere deti potopi sami, nase tedy ne. A nektere uz pred 4r sami pro zavazi na dno.

irenka123
11. bře 2018

Já stále zvažuji, zda chodit či nechodit, dcera je zdravá, ale Mudr, z hygienických důvodů plavání nedoporučuje a bojím se, abychom tam něco nechytly, ale na druhou stranu bych ráda chodila...

aktakd
11. bře 2018

Za me je plavani nejlepsi investice, jsem s nim strasne moc spokojena. Synovi se ve vode libi, mame spolecnou aktivitu, poznavame nove lidi... 🙂

hanih
11. bře 2018

@gepe Určitě je to standard, nebo by alespoň měl být. Popisovala jsem to tak podrobně pro @bayt a třeba i další maminky, které zatím nemají zkušenost a nevědí. Já jsem taky netušila, jak to probíhá, než jsme s dcerou začaly chodit. Pak už nám celý proces popsala instruktorka na vaničkování 🙂 Samostatné potápění - záleží na tom, co si pod tím představuješ. Jako samo se potopit a vyplavat, to určitě dřív jak v těch 3 letech určitě ne, spíš později si myslím. Dcera teď v téměř 2,5 letech se umí sama potopit stylem, že se drží madla nebo boku bazénu a sama si vyndá hračku, která je tak hluboko, že musí potopit i obličej, a pak se za tu ruku zas vytáhne, ale samozřejmě ji musím jistit.

hanih
11. bře 2018

@irenka123 Já si myslím, že pokud je dcera zdravá a vyberete bazén, který je určen speciálně pro malé děti a dodržuje všechna hygienická opatření, a sami se budete řídit pokyny, které vám tam dají, dítěti nic nehrozí. My jsme si z bazénu zatím tedy nic špatného nepřinesli a ani nevím u nás o nikom, kdo by měl z bazénu nějaké zdravotní problémy.

bayt
11. bře 2018

@hanih dekuju za vysvetleni ;) hrozne se tesim, az pujdeme s malym

gepe
12. bře 2018

@hanih psala jsem o samostatnem potapeni. Je od Tebe mile, ze popisujes jak to chodi na plavani. My mame dve deti, se starsi od pul roku, je je ji 4.5, mladsimu 15m. Mozna jsem hloupa, nebo to jen hloupe vyse pisu? Osobne bych treba az do Uval nejezdila. My vybrali plavani dle zkusenosti, referenci a dlouhodobe cinnosti. Jsme spokojeni x let, vcetne jejich aktivity i mimo tydenni lekce.
Chapu Tve nadseni a zaniceni pro vec, to ma asi kazdy 🙂

hanih
12. bře 2018

@gepe Ne, určitě to hloupě nepíšeš. Já se prostě umím rozkecat, i když to není potřeba 😀 Ale zas třeba to tu některým maminkám pomůže, co já vím. My to do Úval nemáme zas tak daleko a je to nejbližší bazén, který se mi zdál vhodný, takže tak. 🙂 Samozřejmě jsem taky vybírala dle referencí, zkušeností a na základě osobní návštěvy.

lucyp13
12. bře 2018

Ja doporucuju anahitu na černém mostě / Klánovicích , supr přístup , slaná voda, zábavné hodiny, herna před/ po plavani

mek1402
autor
19. bře 2018

Ahoj maminky, tak jsme nakonec vybrali studio Amalka na Novovysocanske a jsme strasne spokojeni, vyborna lektorka na vanickovani a moc prijemna atmoska 🙂 doporucuju