Dobry den maminky,chtela bych vas poprosit o radu, pripadne o uklidnění, ze se jedna o normalni jev🙂 mam predcasne narozena dvojcatka - o dva mesice drive, nyni jim je 8 dni korigovaneho veku. Doma je mame mesic,plne je kojim. Problém je, ze stale placou. Popisu vam jak u nas vse probiha- ranni kojeni- vetsinou se budi samy placem. Vezmu jednu,jdu prebalit,druha krici a placecaz se zalyka. Vezmu ji na prebaleni,druha zase to same jako pred tim ta první. Vezmu si je do tandemu a kojim je soucasne. To jsou v klidu. Po kojeni je necham chvili odpocivat na polstari. Pak se zacne jedna kroutit,vezmu ji na odrihnuti,druhou polozim zatim na postel - křik a rev jedne i druhe. Pri odrihavani na rukou-rev. Po odrihnuti pókus dat do postylky-rev. Zavinuti napevno-rev. Nechani na volno pod dekou - rev. Rychlozavinovacka-rev. Houpani na rukou-rev. Vlozeni do lehatka-rev, autisedacka-rev. Znovu prilozeni k prsu-rev,pak klid,dvakrat potahnou a usnou.. Pak se mi je jakz takz podari uspat v postylce (dudlik-rev,bez dudliku-rev, celkem nekdy pomuze hlazeni). A pak znova to same...pokus ukazat nejakou hrackuna zaujmout-rev, mluvení na ne-rev, mazleni-3 vteriny klid a pak rev..houpani a zpivani -rev. Vecer je uspavani taky celkem peklo...nekdy pomuze si je dat na brisko na svoji a muzovu hrud,ale nekdy drapou,krouti se,lezou nahoru,jsou v kreci a jak jinak-rev 🙂 je to normalni nebo to mame zacit nejak resit? Vim,ze jsou na tom maminky i hur,ze jim deti skoro nespi (holky v noci nekdy spi 2h v kuse,kdyz je napevno zavineme). Jen me proste trapi,ze jsou tak drazdive a chtela bych jim nejak pomoct aby byly vic v pohode, pokud to jde... dekuju moc za pripadne rady 🙂)
Tohle jsem měla u prostředního, sice nebyl dvojče, mít to 2x, tak mě asi klepne 😝 . Byl nepoložitelný. Pořád visel u prsa nebo řval, spal akorát v noci a přes den pouze pokud jsem ho nosila. Přešlo ho to až tak v 7 měs., až se naučil lézt. A nechci Tě strašit, ale ze všech dětí má nejproblémovější povahu ☹. Není přímo hyperaktivní, ale nemá k tomu daleko
Sakra🙂) to jsou vyhlidky teda🙂 stridaji se u nas vlny zoufalstvi a pohody-ted treba jedna vytuhla po hodine boje u tatinka a je silene roztomila...🙂 ja si prave rikam,jestli nebudou hyperaktivní nebo tak...pristi tyden jdeme do rizikove poradny a na rehab tak nam treba reknou neco vic...holky se i.hodne prohybaji do luku a staceji hlavicku napravo, tak to mozna vsechno nejak souvisi...
@redcarmina Já jsem psycholožka 🙂. Nás prostřední fakt není hyperaktivní. "Jen" živější a impulzivní. Má děsné zkraty - je v pohodě a najednou něco vyvede. Jenže ne jednou za den... ale tak co pět, deset minut. Něco vyvede, než to poklidím, vyvede něco jiného. Letošní prázdniny jsou fakt psycho 🙄 . Ale třeba ve školičce na něj neřekli křivé slovo, že byl živější, to bylo fajn. Měli akční program, tak se tam vyřádil. A pozitivem je, že je hodně kontaktní, takže se tulil, dováděl, ... tak uvidíš, no. Každopádně Tě uklidním, že některé děti prostě takovéto jsou. Můžeš vyzkoušet x osvědčených rad, u někoho sem tam něco zabere... ale u nás třeba fakt jen čas a čas...
nemůže je bolet bříško?
@veruska007 dekuju moc🙂 člověka to utesi-ja uz si rikala,jak jsem neschopna... uvidime co nám reknou v poradne a ns rehabilitaci 🙂 holt musíme vydrzet!🙂
@kacikaci ja ti nevím,ale neprijde mi,ze by se kroutily bolesti...ale mozna prd poznam;) davam jim espumisan na prdiky a probioticke kapicky BioGaia a prdi jak o zivot. Opravdu se uklidni fakt jen u prsa samotneho...
@redcarmina - a že by jim nestačilo mlíčko?
@hancazivocich to jsem si taky myslela,ale nekdy v noci spi a to i dele nez 3 hodiny..jednou jsme jim dali i z lahvicky kazde cca 90ml abychom meli jistotu,ze se napucly a neni to hladem. A prubeh byl uplne stejny...rev rev rev. Kazdopadne zacinam premyslet o UM... Porad rozhazuji ručičkama,tak si to davam nejak do spojitosti s tim a s propinanimdo luku-jestli nejsou drazdive :-/ fakt uz se chytam kazdeho stebla
Dobrý den, nejdřív bych vám chtěla vyjádřit neskonalý obdiv 🙂 A nezkoušela jste je nosit v šátku? U nás bych bez šátku či nosítka absolutně nemohla existovat-nebo respektive mohla, ale s nervami nadranc 🙂 Jsou i úvazy pro dvojčata. Nevím, jak jste na tom konstitučně, samozřejmě nošení dvojčátek je dvojitá zátěž pro záda.
@redcarmina Nevím, zda to už nezaznělo, ale toto jsem měla u prvního dítěte. U druhého jsem vyzkoušela kapky Bio Gaia a fakt jsem hlídala, jestli má dost mlíka, pže první mělo asi málo. Kup odsávačku, nebo važ po každým kojení. To se fakt vyplatí, toto si pohlídat. Mnoho dětí, tak nějak prospívá, mudry řeknou "jen kojte dál", ale hodně dětí fakt řve hladem. Nech si zkontrolovat techniku kojení a taky strašně pomáhalo nošení v babyvaku (šátek, ale bez nutnosti úvazu a rychle použitelnej, i rychle snímatelnej).
@redcarmina kapičky nemusí zabrat hned, nebo někdy nevyhovuje značka a je nutné je vyměnit..
a málo mlíčka mě napadlo taky, pokud si nejsi jistá, tak bych zavolala lakt. poradkyni, aby poradila..často jsem tu četla, že plačtivost miminka způsobuje alergie třeba BKM, nebo něco, jíš ty, jim nemusí vyhovovat..nevím no, je to trošku detektivka 😒
@adul_ka neni co obdivovat🙂) ale moc vam dekuji🙂 satek jsme zatim nezkoušeli-prave proto,ze jsem si rikala,ze by ta jedna zas musela cekat na me nebo pak na tatínka🙂 mit je obe by slo asi jen ted,dokud maji malo pres 3kg. Jsem dost drobna a vetdi bych je pospolu uz asi nezvladla;) ale popidim se po netu...🙂
@orchidis BioGaia davam uz druhe baleni. Odsavacku mam-odsavala jsem 2 mesice a nosila mlicko kdyz byly v nemocnici... mam tedy odsavat jeste po krmeni? Vahu pritel odmitl s tim,ze je zbytecna a ja bych se jen nervovala kdyby pily min... kazdopadne zatím přibývají cca 200g tydne-ve stredu jdeme na vazeni pp 14 dnech,tak uvidime
@kacikaci BioGaia berou mesic a Espumisan take tak, a tim ze prdi mi prave prijde,ze funguji... asi je opravdu cas na laktacni poradkyni. Rikala jsem.si,ze kdyz prospivaji a přibývají, tak to hlady nebude. Ale kdo vi-jista si nejsem🙂) ja uz prave vysadila kravske mleko,cokoladu,nejim zadnou nadymavou zeleninu, snazim se hodne pit,varim si meltu, beru homeopatika na zvyseni laktace..mozna je na case pridat UM nebo uplne prestat kojit.
Zkusila bych ještě napsat maminkám na fórum na www.dvojcata.org. 200g týdně je krásný přírůstek, to by bylo škoda končit kojení. Jsou ještě malá miminka. U nás pláč skončil doslova s tříměsíční kolikou. Přeju, ať krásně prospívají a bříška jsou brzo klidnější.
@redcarmina určitě bych hned kojení nezvdávala, třeba to tím nebude..200 g je opravdu pěkný, zkus cinknout lakt. poradkyni a uvidíš, co Ti řekne..držím palce 😉
@redcarmina Pokud bys chtěla zvýšit produkci mléka a třeba si tím současně nadělat zásoby, pro případ nemoci, nebo nutnosti odjet (považuji to za rozumné), tak můžeš, nic tím nezkazíš.
Naše mudra váhy půjčuje domů, tak se zkus zeptat, jen tak pro jistotu, nic tím nezkazíš. Ale hlavně v klidu a v pohodě, to je nejdůležitější 🙂.
Hlavně nos, ať se domazlej 🙂. Ono je to pro ty miminka zátěž, že byly po porodu samy od mámy. Všechno doženete, neboj🙂.
@redcarmina Mně práve z vašeho popisu přijde, že jsou, jak tady pisatelka nademnou napsala "nedomazlená". Syn byl sice přenášený, ale on začátku velmi velmi kontaktní. Musel být neustále na mě přitisknutý v nosítku, "obyčejné" houpání nebo chování ho neuspokojovalo. Nebo zkuste třeba ten babyvak a dát tam jen jednu holčičku a uvidíte, jestli to bude mít efekt nebo ne. Pokud jo, tak by pak stálo za to to nějak vymyslet, jak nosit obě, nebo alespoň to nějak prostřídávat aby vaše záda netrpěla.
Taky bych řekla, že je bolí bříško. Takhle se mi kroutí matěj a když to na něj přijde tak nic nezabírá. Vyzkoušela bych kapky. Začínala jsem infacolem co mi poradili v porodnici, pak espumisan a nejlepší je baby calm. Sama beru probiotika a bylo mi doporučeno, že jsou i přírodní pro mimina. A pak bych možná zvážila jestli se nejedná a nějakou alergii, můžete to zkusit tak tak, že na pár dní strikně vyloučíte alergizující potraviny, ale zase mi nejde do hlavy, že by obě. Jinak kluky mám také dřív a byli zvyklí na samostatnost tak nějak z porodky - přebalit, nakrmit, zavinout a spali.
A teď koukám, že jste většinu vyzkoušela :(
@redcarmina U nás to stopro nebylo ani bříškem ani mlíkem. Pomohlo trochu to nošení, ale pak už mi to vadilo, jak jsme byli celý den tělo na tělo. Viděla jsem i na Fleru nosítka upravená pro dvojčátka. U nás malý neřval při kojení a při nošení 😉. Tak držím palce a pevné nervy!
Mě napadá zkusit přebalit až po kojení, já to musela nechat vždy až po kojení, protože během kojení se nadělalo do plínky a přebalovat jsem před i po,tak jsem to před odbourala. Jinak bych zkusila dát dětem do postýlky velký péřový polštář a zkoušet je dávat na něj jako do hnízdečka(každé dítě jeden polštář), naše malá se vždy uklidnila a krásně mi tak spala. V tomto horku asi podložit plenkou proti pocení a moc nezakrývat.
Nebo ještě lepší místo té plenky jim tam dej svoje nošené tričko, aby tě z něj cítily. Třeba je to ještě víc uklidní. Další nápad je hacka, ale tu jsem sama nezkoušela.
@redcarmina mam také předčasně narozena dvojčátka - a první dva mesice doma si snad ani nepamatuju...( řev, kojení, dokrmovani, vážení, prebaleni, řev ... ) váhu si ne kupujete 200g tydne je dobry... Snad pro klid bych zkusila něco po kojení odsat a nabídnout ve flasce... zkoušeli jste bily šum? ( fen, vysavač, nebo jsou i www stránky) u nás trosku pomáhalo pevne zavinuti, a ten bily šum...pomohla mi knížka Nejšťastnější miminko v okolí.. A pak čas ... 🙂
Moc moc vam.všem dekuji za rady a slova podpory 🙂) myslim,ze krome babyvaku a haky jsme uz vse zkouseli... ja bych je klidne nosila cely hodiny a dny,ale problem je,ze kdyz maji svuj "zachvat", nevyhovuje jim.absolutne zadna poloha pri noseni. Zkusime babyvak a uvudime. Ten perovy polstar jsem uz premyslela nebo koupit primo hnizdecko-ale premyslim,jestli pak bude fungovat monitor dechu? Mate někdo zkusenost?
Jeste jednou vam vsem z celeho srdce dekuju 🙂
Dobrý den, mám taky dvojčátka. Narodily se o měsíc dřív před plánovaným termínem a musím říct, že první tři měsíce byly šílené. Časem se to upravilo. Co bych doporučila. Místo kapiček espumisan atd. jsem si dávala proti prdíkům preventivně dvakrát denně fenyklový čaj (plně jsem kojila do půl roku věku). Chuť sice nic moc, ale časem jsem si zvykla. Taky jsem si hlídala stravu než se začaly plazit - žádné nadýmavé věci (cibule, česnek atd.). U nedonošených miminek je potřeba, aby měla hodně kontakt. Pomáhalo mi položit v klidu dlaň na jejich hruď a nechat ji tam až do zklidnění, což se dalo u obou, když ležely v postýlce, nebo vzít si prcka zádíčkama na hruď a chytit je rukou pod kolínkama, aby bylyo jakoby v klubíčku.
Vámi nošené/použité tričko dát do postýlky, aby cítily mamku. Později jsem zaměnila za plenku, kterou se šumlíčkovaly po obličeji, až usnuly. Taky je dobrý,výše zmiňovaný vysavač, fén, venku sekačka na trávu, připomíná to zvuk který slyšely v bříšku - s tím jsem byla ale opatrná, aby si na to nezvykly.
Taky pomáhaly procházky přes den a spaní v kočárku venku (tedy pokud nebyla vedra).
Jinak můj názor je,, že mlíčko od mamky je lepší než UM a pokud dobře prospívají, tak není důvod přestat kojit.
Přeju pevné nervy, držte se, určitě se to spraví a časem si utvoří svůj pravidelný režim 😉
@leeela bily sum jsme zkouseli-jak stazeny z netu,tak pustit fen/digestoř/vysavac.. rev jeste vetsi🙂 mlicka m.doma zamrazene zasoby jeste z porodnice,ale nechtela jsem jim.moc davat lahvicku-dost me v porodnici strasili,ze si zvyknou a nebudou chtit prso...
@hojda diky mockrat za super radu,to urcite zkusim🙂) prebaleni po kojeni uz jsme taky zkouseli,ale to mi zas holky pri manipulaci ublinkavaji..
Jeste me napadlo,ze jim dost sladkosti ted (na nervy 😀)- cokolade se tedy vyhybam,ale susenek, zmrzlin a dalsich dobrot snim dost-nemuzou byt treba nabuzene z toho cukru?
@redcarmina Já dávala ten polštář a monitor fungoval. Zkuste nejdřív ten, co je nejlevnější varianta a uvidíte jestli to u nich zabere, jinak prý mají rády taky červené světlo (jako v děloze).
@redcarmina Pokud přibývají 200g týdně tak bych kojení neřešila, i když je může bolet bříško z toho, dokrmení, myslím, že něco podobného popisovala Kiedroňová, že maminky pořád kojí při každém zabrečení a tím vznikají ty koliky, určitě to půjde někde dohledat.
@redcarmina Ahoj, já sama dvojčata nemám, ale kamarádka měla s holkama to samé, co popisuješ. Časem se to upraví, ale má to s nimi těžké i teď,a to jim budou 4 roky. Zkus je dávat třeba na střídačku do šátku, to děti hodně uklidní. Držím palce a přeju pevné nervy!