Dobrý den,
píšu sem poprvé, ještě pod vlivem emocí z otřesného zážitku, který jsme včera absolvovali. Měli jsme trochu hektický den, dopoledne jsme se vraceli do Prahy z chaty a syn, 3,5 měsíční miminko špatně snáší cestu autem. Doma jsem ho nakojila a nachystala věci na odpoledne a brzy jsme opět museli vyrazit na mikulášský sraz s přáteli. Manžel chtěl stihnout konkrétní tramvaj, takže jsme vyrazili hodně narychlo, sama jsem byla trochu ve stresu, což jsem asi přenesla na malého, protože se mi venku v šátku rozplakal. Obvykle to bývá tak, že naopak venku hned usíná. Stáli jsme na zastávce a já se ho snažila utišit povídáním a houpáním, ale nic nepomáhalo. Už na té zastávce se na mě lidé zle dívali, protože malý se v šátku začal kroutit a já jen čekala, až někdo přijde s komentáři, proč ho nemám v kočárku, což už se nám také stalo. Poté jsme nastoupili do tramvaje a já malého vyndala, protože se opravdu kroutil. Držela jsem ho v různých polohách, on stále plakal, několikrát jsem se ho pokusila nakojit, což v přeplněné tramvaji nebylo nic komfortního, ale opravdu mi trhalo srdce, že tak usedavě pláče. Vystupňovalo se to v docela hlasitý pláč. Lidé se začali otáčet a já si připadala bezmocně. Malý si jednou skopnul botičku i s ponožkou, ale hned jsem mu ji nasadila. Jedna paní s pánem se na toto dívali a obzvlášť se na nás otáčeli. Přemýšlela jsem samozřejmě, jestli máme vystoupit, ale venku sněžilo a já nechtěla s miminkem čekat v zimě na další tramvaj, doufala jsem, že lidé snad budou mít pro toto pochopení. Syn už plakal asi 15 minut a já ze zoufalství začala plakat také. Potom syn konečně usnul, nicméně ona paní se na nás stále otáčela a za asi dvě stanice šel ten pán ke dveřím a na někoho mával. Potom do tramvaje vstoupili dva policisté a řekli mi, že mám vystoupit. Hystericky jsem se rozplakala a vystoupila, i s manželem a tou paní s pánem. Dozvěděla jsem se, že policii zavolali oni. Paní mi řekla, že syna trápím, že je mu určitě zima, že viděla, že v botičce nemá ponožky, což jsem jí ukázala, že tak není. Zeptala se mě, proč jsem mu alespoň nedala napít z lahvičky, že jsem se ho pokoušela nakojit nikoho nezajímalo. Potom mi řekla, že na tom, že má zavolat policii se shodla s více lidmi v té tramvaji a zeptala se mě, jestli máme kam jít (???). Policisté mě poslali sednout o auta, že tam bude teplo, manžela za námi nepustili. Dali nám oběma dýchnout, vše OK. Jeden policista se mnou mluvil, řekl mi, že sám děti nemá, ale že si myslí, že bych měla malému dělat Sunar...
Trochu jsem se uklidnila a chtěla jsem se té paní zeptat, proč nejdřív nepřišla za mnou se zeptat, jestli něco nepotřebuji. Nebo proč nepřišel někdo z těch, se kterými se shodla, že má policii zavolat. Když jsme ale vyšli z auta, paní s pánem už byli pryč. Policisté ještě volali na OSPOD a tam jim řekli, že nás mají pustit. Žádný záznam z toho prý není.
V noci jsem na to stále myslela, nikdy by mě nenapadlo, že je něco takového možné. Mám teď strach s malým nastoupit do tramvaje.
Píšu to hlavně abych si vylila srdíčko, ale také se zeptala, stalo-li se někomu něco podobného? Přijde mi to celé jak z jiného světa...
Helena
Helenko, chápu, že tohle pro tebe byl šok, ale dám ti pohled z druhé strany. Stávají se i takové případy, že matka je opilá, zfetlá a tím pádem neschopná se o děti postarat. Nebo jednoduše po velké hádce s mužem prchá - ty sama jsi v MHD začala plakat, což si myslím, že ty lidi trochu znepokojilo, mohlo to opravdu působit tak, že ty sama potřebuješ pomoct. 15 minut pláče dítěte je dlouhá doba. Ty jsi na své dítě zvyklá, ale pro ostatní je to velmi nepříjemné, navíc, když nemají kam by utekli a jak jeho pláč ovlivnit. Ti lidé se asi nechtěli bavit přímo s tebou, měli z tebe možná obavy?, tak raději zavolali policii. Myslím, že udělali správně. Ne pro tebe, ale pro jakoukoliv jinou matku nebo dítě v nesnázích. Není dobře, když máme zavřené oči před tím, co se děje kolem nás. A když jsi ještě začala hystericky plakat před policisty, je jasné, že situaci chtěli prošetřit. Žádný záznam z toho není, jen pro tebe a tvého muže zkušenost, že někdy se vyplatí víc poslouchat dítě. Mikulášský sraz jste nakonec včas stejně nestihli.
Pracuju s dětma a už jsem zažila spousty situací. Když se něco doopravdy stane, všichni začnou křičet, proč ostatní nebyli víc všímaví, proč to nenahlásili, proč něco neudělali. Tito lidé udělali. Ano, kdyby přišli za tebou, a zeptali se, jestli nepotřebuješ pomoct, nejspíš by se situace vysvětlila dřív. Ale oni udělali to, co jim připadalo nejlepší. Neodsuzuj je, i když to pro tebe bylo nepříjemné.
A to je jako pravda jo? 😀 Jakoze behem 15 minut nekdo vyhodnoti, ze tyras dite, zavola policii a na dalsi zastavce jsou a dokonce uz v kontaktu s OSPODEM? 😀 Tak to gratuluju k tak schopne policii ve Vasem meste.
Je mi moc líto, co se Ti stalo, ale souhlasím se @zuzkasim. Pro Vás to dobře skončilo, nic se vlastně nestalo a je dobře, že jsou lidé všímaví. Zkus si z toho nic nedělat. Je lepší, když x krát zastaví lidí omylem a vysvětlí se to, než aby jednou někoho, kdo by pomoc opravdu potřeboval, přehlédli.
Dobrá povídka do časáku. 🤣 Přestaň se tak prožívat. 😜
Po téhle zkušenosti jste doufám oba s manželem pochopili, že s miminem nemá smysl nic hrotit na sílu. Jasně, že tu hektičnost to mimčo vnímá. Mikulášské zábavy vám neutečou - vyrážet jste nikam nemuseli 😉, pokud máte normální chápající přátele. Takoví pochopí, že s takhle malým miminem se nic na minuty plánovat nedá. Tak byste přišli později nebo si s nimi dali sraz jindy. Příště víc klídek, manžel nemusí stihnout žádnou konkrétní tramvaj, nebo pozvěte přátele k vám. Že se ten řev v tramvaji lidem nelíbil, celkem chápu, nemají od toho kam utéct, normální je vystoupit, pokud se nedaří dítko uklidnit (a ano, prošla jsem si tím miminovským obdobím 5x, vím, o čem píšu). A že se jim nezdálo, že pláčeš taky, a volali policajty, se taky nedivím, jak psaly holky výš, lepší volat zbytečně, než zavírat oči.
Děkuji za odpovědi. Více méně souhlasím se všemi, problém je v tom, že jsme samozřejmě netušili, že bude takto plakat, stalo se to poprvé. Spíš jsem přemýšlela, jak jsem se měla zachovat líp, když začal. (Že jsme příliš hrotili odchod je mi jasné a příště se tomu vyhnu) Rozumím, že lidem byl pláč nepříjemný. Ale měla jsem proto vystoupit a snažit se ho utišit na mrazu? Každopádně díky za podnět, že lidé mohli mít opravdu obavu, jestli se něco neděje. I když se tomu v našem případě divím, jestli jsme tak vypadali. Prostě jen nevím, proč se nejdřív nezeptali mě osobně.
@h_a Měli jste vystoupit, chytit zpáteční tramvaj a jet domů. Nebo jak myslíš, že byste s takhle rozmrzelým mimčem zvládli sraz? Dost blbě, troufám si říct.
To, že se lidi nešli zeptat, zda něco nepotřebuješ - no, já u toho nebyla, nevím, jak se tvářil Tvůj muž - pokud u toho měl kecy, nebo se tvářil naštvaně, tak se ani nedivím - taky mohli mít třeba obavu, že od něj jednu schytají.
@h_a já bych vystoupila. Jezdím s dcerou už dva roky přes celé Brno tramvají, starší dcera chodí do logo stacionáře. Malá tuhle cestu musí denně absolvovat celkem 4x denně už od 3 denního miminka. Byla a je hrozně uvztekana a uplakana. Pohledy lidí moc dobře znám
My jsme vždycky jezdili zavcas a když se tohle začalo dít, tak jsme za tu 1 cestu i dvakrát vystoupili. Po cestě jsem malou nakojila, přendala jsem jí z kočárku do nosítka, podle situace prostě. Vím, že jako pro matku není plačící dítě nic příjemného, ale z druhé strany těch ostatních cestujících je to taky hrozně nepříjemné. Zvlášť, když neví, co se děje. Za mne je dobře, že lidi nezaviraji oči, že někoho zavolali, když dítě tak dlouho plakalo. Vždyť kolik rodičů je tady opilych, děti mlátí nebo žijou někde venku a nikdo s tím nic neudělá. Neútočím přímo na vás, píšu jen obecně, že je dobře, že se to prověřilo, ikdyz vám muselo být hrozně.
Ale jak jsem už psala, my jezdíme MHD denně a na cestě jsme 1,5 hodiny ráno a 1,5 hodiny odpoledne. Napřed uspokojím potřeby mladší dcery, to je pro mě prioritní. Ikdyz sněží, prší, je vítr, ikdyz 2x vystoupíme. Po cestě je mnoho míst, kde se může dítě nakojit, nakrmit a kde co všechno a pak teprve pokračujeme v cestě. Teď je už starší, takže cestu zvládneme.
Já jsem zažila takových situacích milion, kdy rodiče nechali děti plakat, řvát, hulakat, vztekat se na celou tramvaj a jeli si zvesela dál a rozhodně to nikomu nebylo příjemné, to vždycky odpočívám zastávky, aby už konečně vystoupili.
Kdyz odhlednu od toho, jak to cele zni nepravdepodobne, tak jako vazne vsem az na 1 (diky @martinka_33 za normalni pristup) prijde vic normalni volat policii, nez prijit k matce a zeptat se, jestli neco nepotrebuje? Nemam slov. Predpokladam, ze je videt rozdil mezi tim, jestli je matka zfetovana, nebo bezradna🙈
@h_a na to ti odpovím. Proč se napřed nezeptali tebe. Je prostě taková doba. Lidi se sami bojí cokoliv udělat. Tu starší dceru vozím MHD už třetí rok, druhý rok jezdíme i s mladší dcerou.
Zažila jsem situaci, kdy se právě nějaký muž zeptal, jestli matka nechce pustit sednout s dítětem, které plakalo. Jakou byste čekali reakci? Matka začala toho muže slovně napadat a urážet co si to jako dovoluje jí oslovit, div mu nedala pár facek.
Další. Byla plná tramvaj, která prudce zastavila a někdo spadl na nějakého chlapa a ten druhý na něj rovnou vytáhl nůž, co si to zase dovoluje.
Ne vždycky ro tam skončí u hádek. Takhle bych mohla pokračovat.
Takže se pak nedivte, že lidi raději zavolají policii, než aby to řešili sami, mají prostě strach. Manžel pracuje u policie a takových situací denně řeší mraky.
@glitterglue Nepřijde mi to normální, ale když už se stalo, tak bych se snažila si vysvětlit, proč se to stalo a že to zase taková tragédie není. Možná to autorce pomůže víc, než si říkat, že lidi okolo jsou debilové, kteří musí na ostatní volat policii, místo aby pomohli. Rozhodně se člověku žije líp, když vidí/myslí si, že ostatní chtěli pomoct a jen to třeba nedomysleli.
@glitterglue kde konkretne ja pisu, ze mi prijde normalni volat v techto pripadech policii?
@h_a jo, asi hodne zalezi na tom, jak vypadate/pusobite...ja jako matka dvou malych deti, co ma vlastni zkusenost s revem malych deti cestou, bych se asi normalne zeptala (pokud vypadate nejak normalne), jestli nepotrebujete nak pomoct. asi je trochu chapu, ale kazda strana ma 2 mince a urcite jsou nekteri lidi i debilove...treba ti, co nam minuly tyden v pul tretu v noci zacli busit do topeni, protoze 14 mesicni dcera brecela a taky sem si s ni chvili nevedela rady 🤷🏼♀️ takze te chapu, ja tu noc uz neusnula, jak mi to zvedlo tlak. a jako obvinit nekoho, ze tyra dite a ze nema ponozku??? 🤦🏼♀️
@somalicats ty konkretne nikde, ale me by takova reakce od okoli dost udivila a prisla pres caru, zatimco vam zjevne ne a uvadite pro to ruzne pro me tezko akceptovatelne duvody, takze z toho vyvozuju, ze vam ta reakce prijde adekvatni. Nebo snad ne? Ano, autorka mela vystoupit nebo nejlepe s neklidnym ditetem ani nikam nejet, ale kdyz uz se stalo, ostatni cestujici predpokladam videli, ze se snazi dite utisit a nefunguje to. Libi se mi odpoved
@radecka1 , jak s tim nalozit zpetne. I kdyz teda nevim, jestli by mi to pomohlo.
@gbp za nami prisla domu sousedka, ze syn uz dlouho breci a jestli mu neco nedelame (nedelal mu nikdo nic, dostal batoleci hysterak z toho, ze mu neslo vylezt, kam chtel). Taky jsem z toho byla spatna, ale ok, mely starost. Byla bych fakt "rada", kdyby vzala veci do vlastnich rukou a zavolala mi na vztekle batole policii.
@h_a Ale houby hledat pohled druhé strany a tak. Do držky by měla nána pitomá dostat. Uf, to jsem se dožrala. Takže takhle, z mého pohledu. Ano, mohli být opatrní, ale myslím si, že i blb pozná zoufalou matku od fetky, která se nedokáže postarat. Prostě blbej den, což se může stát každému, takže teď budeme volat cajty každému s blbým dnem? Za mě si každá zapšklotina ráda kopne do momentálně bezradné mámy, která nepasuje do její představy o životě - zde nosítko místo kočárku a kojení místo flašky. Kdežto tam, kde se skutečně něco děje, by přesně tahle ženská udělala houby, protože to by se bála. U vás taky nepočkala, aby si to ověřila, nebo si s vámi hrdinně pohovořila, že.
Kdysi dávno jsem takhle vezla dceru v kočárku, začala řvát jak tur, já fakt netušila, co dělat, vyjela jsem mimo "domovské sídliště", zkoušela jsem kojit, vyndat z kočárku a nosit... Nic. Musela jsem jet tramvají a metrem dom, než jsem tam vlezla, trochu se uklidnila, ale hodně jsem musela chodit, pobrecet si s ní, hele horor. Tenkrát na mě klidně mohl někdo podobného ražení cajty volat, musela jsem působit naprosto neschopně. A naštěstí nevolal, to bych tam asi chytla hysterák a vezli by mě někam do blázince. Taky se do mě cizí ženská vandrovala, lezla za mnou hodně dlouho a furt - a nemá hlad a není ji horko a furt do kola. Dlouho jsem měla blok cestovat sama s kočárkem a doteď nerada s dětmi kamkoliv jezdím sama. Dneska zase bába, že syn nemá čepici. Ty vole no neměl, protože jsme pikosekundu předtím vyšli z obchodu a on si na ni v kočárku seděl. Místo aby to přešla s vysvětlením ode mě na něj ještě začala sahat a že prej je studený. No jako cože? Small talk mi nevadí, občas to vítám, protože se můžu i něco dozvědět, ale proč se zvlášť staré báby montujou do cizích?
Tady u tebe byl problém nikoliv v ponožce, ale v nositku a kojení, nic jiného. Pláč je protivná věc, je to geneticky dané, aby nám to bylo nepříjemné a pomohli jsme mláděti. Ale místo pomoci od cizích kopanec. Ještě aby ses bála, že už budeš mít "vroubek" u ospodu, ač prý žádný zápis nebyl.
@glitterglue domyslis minimalne v mem textu neco, co tam neni. To volani policie mi v situaci popsane zde neprijde adekvatni, nicmene v Praze se pohybuju i v MHD a vim, jak kolikrat dopadaji snahy pomoci. Takze se nedivim, ze k tomu zavolani policie doslo. Znova opakuju, zadna z nas nevi, jak tam reagoval autorky manzel, tuhle cast ona sama vynechala a pokud on vypadal tak, ze by tam dal nejradsi nekomu pres papulu, tak se tomu zavolani policie ani nedivim.
@somalicats Ok. Ja jsem taky z Prahy, ale krom nejakych vylozene fetek postavajicich u metra asi cestuju se samyma normalnima lidma (jak tu nekdo psal, ze si lidi v mhd bezne sproste nadavaji a vytahuji na sebe noze...), abych se bala nekoho oslovit.
@h_a A prosím tě, co na to celé manžel? Asi bych čekala, že vše nějak za tebe vysvětlí, případně i trošku "usmerni" okolí...
Upřímně... plačící žena se zjevně nešťastným dítětem, ještě s ním mávající jen tak v ruce v tramvaji... (ne, lidem o generaci před námi nedojde, že máte pod bundou šátek, tudíž asi jste nějak vybavení...). Vedle ní dominantně se tvářící, nervozní muž, který řeší tisíc jiných věcí, než jak ženě a dítěti pomoct... Co vidím? Vidím únos. A v tu chvíli samozřejmě volám policii! Z tohohle pohledu žena volala zcela správně, protože kdyby oslovla před únoscem/tyranem skutečně unesenou/týranou ženu, tak ta jí samozřejmě řekne, že je všechno v pořádku...
To, že to paní neodhadla a vlastně vůbec o nic nešlo, je jedině dobře.
To, že ty z toho máš traumatický zážitek, je Bohužel hodně špatně, ale... Zkus prostě být na sebe hodnější. Zkus si nechat víc času na sebe i dítě. Zkus se do věcí natlačit - nemuset stihnout všechno... A požádej partnera o víc podpory - nauč ho zacházet s vaším dítětem.
A nos u sebe doklady dítěte (nějaký... třeba tu pitomou kartičku dítěte do tří let na MHD).
PS: dítě mi policie vracela dvakrát... Taky jsem si vždycky připadala jak nejhorší matka na světě, ale syn měl strašně blbou orientaci a stačilo, abych se v obchodě otočila na druhou stranu a vešel mezi nás člověk a byl schopný zpanikařit a utéct... Což ve chvíli, kdy mám v druhé ruce kočár a nedejbože třeba si chci přečíst etiketu výrobku... je průšvih na světě hned, no. Že v té době nemluvil, není třeba dodávat, že.
No… jet v tramvaji s plačící ženou, která má v náručí plačící neutišitelné dítě, a doprovází je nervózní muž. Tak se asi taky nejdu zeptat a policii zavolám.
Hádám, že o malého šlo až v druhé řadě. Lidi se spíš báli, jestli jsi v bezpečí. A že nešli za tebou… možná nechtěli riskovat střet s tvým mužem, kdyby to náhodou nebyl úplně chlápek v pohodě.
Vy tu chcete volat policiu na zenu s placucim dietatom v tramvaji? 😃😃 fakt koniec toto. Krasny victim blaming
@vladienka ne na plačící ženu v tramvaji a ne kvůli plačícímu dítěti. Ale umím si představit, že situace, kdy je v tramvaji plačící žena, neutišitelné dítě a nervózní muž, může vzbudit v lidech dojem, že dítě a žena je v minimálně nepohodlné situaci.
Já jednou našla u našich vrat paní, po cestě autobusem s nevhodným doprovodem. A možná, kdyby tenkrát někdo volal policii, tak ta paní tolik nekrvácela.
Už jsem to tu napsala jedou, ale tady se to hodí.....jedou jedna paní, která měla obavu, zavolala takhle podobně policii. Zachránila tím možná život ani ne šestitýdenní holčičce, minimálně ji uchránila všeho toho hnusu, co zažil během prvního půl roku její bráška. Obě tyhle děti mám v pěstounské péči a moc ráda bych té paní někdy poděkovala....
Kdyby autorka byla třeba týraná nebo psychicky nemocná a miminku se něco stalo, všichni tu budou žehrat na nevšímavé okolí.
@pilzzee v mhd tahat kocar? Nikdy! Uz pred 15 lety jsem do mesta jezdila zasadne se satkem. Lahev ani mliko se u nas doma nevyskytovalo vubec😂
@h_a stane se no. Chapu ze to byla fakt neprijemna situace, ale zkus se pres to prenest. Nejspis ti chteli jen pomoct, a netusili, ze vlastne zadnou pomoc nepotrebujes.
pani ale pise: Paní mi řekla, že syna trápím, že je mu určitě zima, že viděla, že v botičce nemá ponožky, což jsem jí ukázala, že tak není. Zeptala se mě, proč jsem mu alespoň nedala napít z lahvičky, že jsem se ho pokoušela nakojit nikoho nezajímalo.
takze tady fakt neslo o nejakou zachranu maminky. podle me z toho delate neco, co to nebylo 🤷🏼♀️
mit lahev s mlikem fakt neni problem 🙈 ale fakt je to problem pro mimino, co se jen koji 🤦🏼♀️ to je rada...🤦🏼♀️
@pilzzee Pardon, ale mě by se třeba právě malej v tom kočárku uřval. A pokud paní kojí, nevidím důvod si to kazit lahví
@gbp podle úvodní zprávy, je to nezvládnutá režie dne. Vyčerpané dítě, vyčerpání rodiče… kdo z nás to někdy takhle nepohnojí…
Brečící dospělá ženská v tramvaji je prostě vždycky divná, když k tomu má ještě dítě ve stavu, kdy botičky a slzy lítají vzduchem, tak to pozornost budí. Asi prostě vypadali už moc (to se stane), lidi okolo se báli (o někoho z nich určitě), zavolali pomoc, policie to zkontrolovala, ukázalo se, že je to fakt jen blbej den a nic se nikomu nestalo, nikdo nebude popotahovaný, žádná dobra nehrozí.
Vlastně se nestalo nic, jen jste pár lidí vylekali a oni pak vylekali vás.
Upřímnè? Jak se znám, baba by ode me dostala do držky nebo aspoň vynadáno 😅 Takze jsi celou situaci zvladla naprosto skvele 👍 Já tyhle lidi nemuzu vystát. Přece kdyz vidim nekoho kdo má problém treba s placicim miminkem, tak mu nabídnu pomoc. Volat policii je az krajní případ. Policistum jejich práci nezávidim, řesí denně mnoho podobných malicherností a kdyz pan policista sám deti nemel, nelze se na nej zlobit ze o nich nic neví 😀 A na OSPOdu byl zrejme nekdo normální, coz je dobře 👍 Neboj na tu starou rašpli taky dojde, Boží mlyny melou 😉