Pády kojenců. Je to normální?

30. kvě 2023

Ahoj maminky, prosím jakou máte doma podlahu? Na co vám kojenci padají, když se učí stát a chodit a pod? Já se pády snažím hlídat ale skoro každý den se mi stane, že se stejně praští. Je to normální? Máme puzzle a tenký koberec a plovoučku. Na plovoučce je minimálně ale myslím že pády bolí i na puzzlích a koberec jak by smet. No a padá někdy nešikovně jako na bok hlavičky - 15 cm když se někde opírá nebo půl své výšky. Nevím no. Zda se od něho opravdu nehnout za celou dobu co lozi a stat za nim? Většinou to tak dělám ale pak mám dost a stane se…

hawah
30. kvě 2023

Máme dlažbu 🙈 Jo běhala jsem jim za zadkem a pády korigovala a jistila, ale stejnak se musí naučit padat tak, aby si neublížili, takže občas se praštit prostě musí…

laxesis
30. kvě 2023

Nám syn padal doma na plovoučku a dlažbu, venku na beton a trávník no, koberce jsme neměli a nemáme 🙂 neuhlídáš bohužel všechno, ale oni se to ani jinak nenaučí, aniž by se párkrát šupli a zabolelo to :/ navíc pády na kobercích a puzzlích nebudou nijak vážné, i když sebou vrznou na hlavičku, neboj. Nepadají z žádné extra výšky🙂

emillyhk
30. kvě 2023

Máme dlažbu. Sice jsme měli pěnové puzzle, ale z toho vždycky zdrhnul. Hlídala jsem, aby se neuhodil do hlavy, ale nikdy neuhlídáš všechno. Největší úraz byla uštípnutá špička zubu někdy kolem roku, přitom jsem stála metr od něj. 🤷‍♀️

petulkadodo
30. kvě 2023

Máme plovoučku, v chodbě dlažbu. Jednou si spadnul i ze sedačky na topení 🫣 Pádům nezabráníš. Je ale hodně důležité naučit ho padat, aby při pádech dával před sebe ruce. Dá se to trénovat. Vezmeš dítě do náručí a trénuješ s ním naklápění hlavou dolů a dávání ručiček na zem. Dá se tím zamezit hodně úrazům a ne každé dítě tam dává ty ruce intuitivně.

laxesis
30. kvě 2023

@emillyhk jo, uštípnutý přední zub měl syn taky 😅 a to jsem si vždycky říkala, co ty matky dělají, že maj ty děcka tak ohlodané zuby..to mě se určitě nestane :D A lup, dřepím půl metru od něho a narve si to hlavou přímo do dřevěných futer, vlastně ani nespadl, jenom šel rovně a nezavřel pusu 😂

cherie24
30. kvě 2023

@laxesis mě si malá uštípla kousek zubu o tvrdou těstovinu. 🤦🏼‍♀️ Pomáhala vařit v učící věži, najednou řev a kousek zubu pryč.
Autorce - taky máme dlažbu. Puzzle měla první dcera, ona byla i dost blicí, takže věčně jsem to umývala, bylo to dost nepraktický, já akorát naštvaná a jak se začla pohybovat, na puzzle nespadla ani jednou... Mladší má 2 kusové koberce, ale ta teda moc nepadá, je šikovnější asi, ale taky vždycky spadla na dlažbě , když už. Kdo má koberce , tak jsou děti zas spálené a jiná měkká podlaha snad ani není ne? 😆 Že by padání na lino bolelo nějak výrazně míň, to si taky nemyslím.

malinkata
30. kvě 2023

Mám 3 dítě a není mu ani rok a co už zažil... Je mi z toho špatně, ale ač jsem u něj, nelze vždy uhlídat.
Z postele nám spadl už 3 X a co beru za nejhorší je minulý týden pad u trouby. Chytil se za madlo, já snažila, stala vedle něj a šup, dvířka se otevřela, on lekl a padl zadkem hlavy na dlažbu. To mě mrzí dodnes, že jsem neuhlídala.

martulka88
30. kvě 2023

Pádům nezabráníš. My máme doma vinyl v chodbě a kuchyni, parkety v obýváku a ložnici a v pokojíčku koberec. Nejčastěji byl v býváku, tak jsme pořídili skip hop podložku. Musim říct, že ta dost pomohla. Syn párkrát spadl na hlavičku, ale tomu bych nezabránila nijak - seděl, chtěl se otočit a ruku zapomněl za sebou a šup bokem hlavičky o podlahu. Stalo se to párkrát, ale já z toho byla velmi špatná. Ale naučil se, asi díky tomu, padat a když si hrcl na zadek a přepadal u toho dozadu, tak nezakláněl šišku ale snažil se ji udržet u prsou. Když byl synoveček malý, okolo roku, tak jak začal chodit, zavrávoral a o hranu skříně si rozbil hlavu. Bylo nás v tom pokoji 5 a stejně se to stalo. To mám dodnes před očima. Snažím se syna hlídat u schodů, obrubníků apod., ale jinak ho nechávám, protože mi přijde, že díky tomu se víc snaží vyrovnávat pády (je mu 15měsíců a v roce začal chodit). Teď už se snaží, ikdyž srandovně, běhat 😊 Ale taky se bouchne do hlavy, když se chce postavit pod stolem nebo když zavíral dveře a neodhadl vzdálenost.

kristyn86
30. kvě 2023

My mame koberce a vinyl. Deti jsem teda nikdy nejak extra nehlidala. Bala jsem se akorat dlazby,ale tu mame jen v koupelne a na wc. Oni nejak vzdy padaly na zadek,na hlavu jen parkrat. Clovek stejne vse nemuze ohlidat a ty deti se to musi i naucit. Nejde je furt chytat.

me_druhe_ja
31. kvě 2023

Všude dlažba. Oba padali. To je normální. Pokud padají ze svoji výšky a nespadnou na nějaký roh nebo tak, je to ok. Hlídat víc pády z větší výšky. Ale ani tak tomu nezabránís, to je hned... důležité je, aby se naučili padat. Takže určitě hlídat a korigovat, ale nechat je klidně schválně spadnout.
Nejhorší jsou ty ochrany hlavičky, tak se to dítě nenaučí nikdy..

inssomnia
4. čer 2023

Dcera se mezi 9. a 12. měsícem flákla do hlavy tolikrát o tolik různých věcí a jediný vliv, který to zanechalo, je, že nefňuká kvůli každé kravině, vstane, opráší se a běží dál 🙂
Synovi bude 8 měsíců a začal vstávat. Takže denně minimálně pětkrát zaduní lebka...
Snažím se s ním maximum času trávit venku na trávě, kde ty pády jdou do měkkého, a čekám, až tohle období zase přejde :D

ondul
4. čer 2023

Jojo, kde to nevadi, nechavam mirne padat, na blbych povrsich nebo z blbych pozic jistim. Ale to nikdy neuhlidas. Starsi syn mi takhle v necelych dvou letech spadl ze zachoda hlavou napred na dlazdice, a to sem byla primo u nej.