Hezký den maminky,
osmiměsíční dcerka usíná jen a pouze při kojení, případně ve dne v autě nebo v kočárku. Každopádně v noci ji nelze uspat jinak než prsem. Budí se minimálně pětkrát za noc, většinou častěji. Zkoušela jsem dudlík, lahvičku s vodou, houpání, zpívání... všechno bez úspěchu. Znáte to některá od svého dítka? A případně... jak to dopadlo? Počkali jste? Přeučili?
Mela jsem takovéhle obě dcery. Je to narocne. Starší se s růstem zubů naučila dudlík a ten pak pomohl při odstavovani. Mladší šla zase pri odstaveni nakonec unosit. Vzdy asi 3 noci beze mne, pak už to slo i se mnou. Odstavovála jsem v 15 a 18 měsících. Takže dokud jsem kojila, jinak to neslo, pak to prostě jít muselo. Starší se naučila pit UM, mladší ani tak ne. Budily se ovšem dál. ...
Ahoj,já takhle dceru uspávala,a moc tě asi nepotěším,ale nemohla jsem ji toho zbavit.Dokonce,i když jsem neměla mléko,tak jsem ji uspávala prsem.Do jejich 4let.
@kackakastanka Zkoušela jsem. Ona malá přes den skoro nejí, příkrmy naprosto bojkotuje (podle mě možná i proto, že jí tolik v noci). Pokud náhodou jsem se trefila a kaši snědla, pak se stejně nakojila a nakonec pozvracela. A jak to u vás bylo dál?
Uspávám kojením 1,5 letou dceru, koneckonců to je přece jedna z funkcí kojení, pomoci miminku usnout. Nechápu, proč přeučovat?
@teatime zkus ryzovou, nebo ovesnou kasicku vecer, trosicku, co si pamatuji, zacatky s prikrmy u nas take byly narocne a moc nejedl, ale rozjedl se tema kasema, tak jsem mu je pak davala do vseho, ale slo to po lzickach...no a co se dalsiho uspavani pozdeji tyka, obavam se, ze nejsem spravny priklad, kojila jsem sice az do 19 mesicu, ale jak byl starsi, tak uz u prsa neusinal, a ja ho uspavala nosenim na rameni, coz nam vydzrelo docela dlouho... ale to neni dobry priklad pro ostatni 🙂, No a kdyz jsem potom prechazela na UM, udelala jsem to jako velkou slavu, ze je to vyborne a bajecne, on se moc tesil, ochutnal, pak jeste parkrat na prso vzpomenul, ja rekla, ze uz neni a UM zunka do ted, ale uz z hrnecku 🙂
Tvoje dite se chova naprosto normalne a vyzaduje normalni zpusob uspavani. Jestli se budi 5 krat za noc, tak je to jeste zlaty.
@teatime Mě u kojení občas usíná i dvouletá... Pro mě je to normální přirozený způsob jak nejen dítě nakrmit,ale i uklidnit,lepší než po nocích zpívat,houpat,chystat sunar atd. V 8měsících mi dcery taky téměř nic nejedly,sotva olízly lžičku,jen se kojily,postupně se rozjedly mezi 1-2rokem. To noční kojení začalo mizet až kolem 16měsíce,dcera spí s námi,já u nočního kojení vždycky usnula a ráno si ani nepamatovala v kolik a kolikrát se kojilo.
Ahojky, u nás to bylo přesně takhle až do 27 měsíců, kdy jsem ho odstavila. Dříve jsem neměla to srdce, bála jsem se řevu a že to malý špatně ponese. Ale už jsme tím trpěli oba, oba už jsme byli vyčerpaní a hlavně na mně byl fyzicky závislý i v době, kdy už psychicky dávno toužil po osamostatnění. Poslední cca půl rok už ani to "zázračné uspávadlo" moc nefungovalo. Tak jsem se prostě odhodlala a jednou jsem si po jeho odpoledním spánku, aby měl čas to do večerního uspávání rozdýchat, zalepila bradavky a vysvětlila mu, že jsem upadla a mám nemocná prsa. Absolutně jsem to nečekala, ale jediný, kdo to obrečel, jsem byla já🙂. Prostě chápal, že mlíčko není, a ani jednou se toho nedožadoval. S usínáním měl ten první měsíc problémy, ale ne o moc větší než předtím. Naučila jsem ho místo toho usínat s hlavičkou na mé hrudi (na prsou). Pak jsem ho přeučila, že usínal plyšákovi na hrudi. A KONEČNĚ spal celou noc a já si začala připadat zase jako člověk. Hned ta rodičovská "dovolená" byla radostnější.
@teatime já si myslím, že to zná většina maminek kojených dětí. Opravdu ze svého okolí neznám jedinou, která by neskončila tímto nočním kolotočem. My jsme to vyřešili nočním odstavením a zpětnému naučení (byla tak naučená od narození, ale postupně se naučila usínat u prsa) usínat v postýlce a ne u prsa - za pár dní spala durch až do rána.
Asi většina knih o výchově kojenců a batolat ti nedoporučí (nebo tě dokonce bude zrazovat od toho), aby sis dítě navykla na usnutí u kojení, a to už odmalička. Protože se toho faaaakt, ale faaakt těžko zbavuje a stává se z toho zvyk...ALE...když ono je o tak strašně pohodlný i pro tu maminku, že, zvlášť při společným spaní, vytáhne prso a spí se dál, že...😀 Pokud je to jednou, dvakrát, třikrát za noc., ještě se to asi dá, pokud je to tak často, že se dítě budí třeba co půl hodiny, tak bych to stopla, to je vyloženě zlozvyk, přerušovaný spánek nepřidá ani mamince ani dítěti, nemůže být řeč o kvalitním spánku, který trvá třeba 10 x 20 minut.
Já poslední měsíce kojení taky uspávala kojením, protože to bylo rychlý, než ji houpat a drndat a stejně by třeba po hodině na to prso došlo, ale dcera sem i budila tak většinou 2x za noc, někdy jen jednou, tak se to dalo. Kdyby to bylo desetkrát, jak to dělávala starší neteř ségře, tak jdu od toho a snažím se za každou cenu najít nějaké jiné řešení než "živý dudlík" (což pak v tomto případě prso nic jiného není). Přechodu na UM jsme se bála a zbytečně ho oddalovala (poslední měsíc kojení jsem už mléka nejspíš moc neměla), ale zbytečně, dcera flašku vzala úplně v pohodě, uspala se i s ní a noční krmení bylo max. 1x za noc (+ ráno), později až k tomu ránu. Ale to měla 13 měsíců, v osmi je zbytečně brzo přecházet na UM, pokud mléko máš. za mě dítě má "nárok" na mlíčko od maminky po dobu celého prvního roku, pokud maminka kojit může a má co, co je navíc, je pak příjemný bonus)
@ninive211 @teatime souhlasim, ted jsem to sla dohledat, mam to zapsane 🙂, den po dni, a kolem toho osmeho mesice jsem v noci kojila max trikrat, spise jednou, dvakrat, ale uz jsem davala pres den krome kojeni, presnidavky, zeleninku, kase vecer, malinko, ale davala, takze si myslim, ze ma holcicka v noci take hlad a mlicko uz ji tolik nezasyti... zamerila bych se tedy na ty prikrmy pres den....
V osmi mesicich se v noci urcite nebudi hlady. Spis se vzbudi a nemuze uz sama zabrat, tak vyzaduje kojeni (spankove cykly, je to normalni).
Asi bych zkusila nakojit, kdyz uz vidis, ze aktivne nesaje, tak odcucnout..(ja teda dam dudlik) a dat treba do postylky a hladit. Pokud uz bude hooodne ospala, tak by usnout mela. Jde jen o to, naucit ji, ze usnout se da i bez prsu. Zkus si stahnout knizku klidne spani a usinani (na ulozto volne ke stazeni). Mne ty tipy docela pomahaji 🙂
@inusska podle ceho soudis, ze se v osmi mesicich nebudi hlady? zvlaste, kdyz teatime pise, ze pres den skoro neji?
@kackakastanka moje dite v dobe zavedeni prikrmu jedlo pres den 2 jidla a vecer zeleninu, mezitim prso 100× jinak a stejne se budilo. Pozdeji se rozhodla, ze jako bude teda ten nejedlik a snedla za den jeden jogurt a v noci se budila nekdy mene, nekdy stejne jak predtim.
@panickatlamicka ok, ale muze se to zkusit, uz by pres den neco jist melo, takze hlad mit muze, a muze mit navyk, jist hlavne v noci a mlicko, kazde dite je jine, ale osmimesicnimu uz samotne mlicko nestaci, nebo ho bude chtit porad a stejne ho zcela nezasyti, takze ja bych zkusila vice zasytit pred den, prikrmy a kojenim, vecer trochu kase, potom kojeni na uspani... u nas to fungovalo
@kackakastanka petkrat za noc podle me neni buzeni z hladu, ono dost napovida i to, ze autorka pise, ze mala proste jinak neusne. Pokud by to byl opravdu jen hlad, tak preci usina i jinak. Urcite je pravda, ze pres den je lepsi se snazit, at co nejvic ji, at se to pak nesnazi dohanet, to nepopiram. Ale osobne si myslim, ze v tom problem nemusi byt.
Ono je to jednoduchy, kdyz se v noci vzbudi, tak si jen cucne a pije s prestavkama, nebo vylozene aktivne saje treba 10 min?
@inusska nevim, kazde decko je jine, ale ja to mela uplne stejne, v tomto veku jsem uspavala hlavne kojenim... coz se tak samo vyvinulo, protoze stejne jeste kojis tak casto, ze to i na ten spanek pres den pekne vychazelo a vlastne jsem se obavala toho, az prestane u kojeni usinat 🙂
Díky moc všem za zkušenosti a názory. Malá se v noci kojí, ale mám z toho pocit, že nejde ani tak o hlad, jako spíš o uklidňování se sáním. Když je to pak co hodinu (což se stává často), je mi to už fakt nepříjemné. Myslím, že přes den prostě nemá takovou potřebu jíst, protože je dost sytá z noci. Každopádně jste mi pomohly. Hlavně vidím, že opravdu každé dítko to má jinak a je potřeba to jednoduše ustát. Teda ale tajně doufám, že do čtyř to fakt nebude. 🙂
@teatime já taky doufala 😁 odnaučilo ji moje druhé těhotenství 😉
uspavala jsem tak obe deti-nejjednodussi a nejrychlejsi zpusob uspavani 🙂)) syna jsem to v pohode odnaucila mezi 1.5 a 2-v jeho dvou letech se narodila dcera a tu tak uspavam doted (behem dvou minut je tuha)-ma 2.5 🙂)) jinak uz nekojim, jen dve minuty vecer, ale umi usnout i bez toho 🙂))) akorat je to narocnejsi na cas, hahaha hlavne z toho nedelat vedu, dcera zacla spat celou noc az po druhem roce, kdyz jsem se ja vnitrne rozhodla skoncit nocni kojeni a v pohode.....hodne stesti 🙂))
Já jsem uspávala jenom a pouze u prsu, přesně, jak píšeš. Do roka malá téměř nechtěla jíst (jen jogurt, trochu zeleniny...) a nepila vůbec nic než mateřské mléko. Po roce jsem už nemohla fyzicky, kojily jsme x-krát denně a v noci 3x-6x. Tak jsem ji odstavila, a začala normálně jíst i pít. Ani prořvaná noc nepřišla, jen ten první večer, když se probudila na kojení, tak brečela cca půl hodiny, kdy jsem ji chovala... Pak usnula. Od té doby, když se večer probudí, tak jí dám napít vody, přitulí se ke mně a spí dál.
Ja uspavam jenom kojenim a musim rict,ze si to uzivam,miluju kojeni. Je to prirozene a ja osobne Nic odnaucovat nebudu 😁
@teatime já mám čerstvou zkušenost - nepomohlo nic, dokud jsem kojila. Před 3 týdny jsem malou odstavila (má 17 měsíců). 3 večery ji uspal tatínek - mě kupodivu nehledala. V noci jsem ji brala do náruče a musela ji uklidňovat. To trvalo asi tak týden. Teď když se vzbudí, přijdu, dám ji na bok, přikryju, pohladím a odcházím. Takhle se to velice jednoduše naučila a přijala to. V noci nadále nechce nic - pít, dudel, prostě nic. Syn byl stejný, se mnou dokonce spával v posteli, všichni mi říkali, jak bude rozmazlený a že ho do první třídy z té postele nedostanu. Omyl. Na kojení zapomněl za 3 dny, stejným způsobem jako dcera a od 2 let a 3 měsíců spí sám v pokojíku.
ahojky, mela jsem to stejne a byla za to rada, mozna to neni spravny postup a vychovne, ale fungovalo to, tak jsem to neresila, nazunknul se a usnul... pohoda..
jeste me napada, zda uz prikrmujes a davas na noc nejakou kasicku, aby mela v noci mene hlad a nechtela tolikrat