Opožděný vývoj nebo počínající Pas?

klarak12
13. led 2023

Dobrý den, prosím o radu. Syn má 21 měsíců- ukazuje a říká toto, když něco chce podat nebo má o něco zájem. Jinak když mu řeknu ukaž mámu, tátu, kočičku prostě cokoliv tak to neukáže. Rozumí jednoduchým naučeným pokynům jako je jdeme se koupat ( běží do koupelny ) jdeme hájí, papat, ven, dej to do koše, dej mamince tak to převážně udělá, ale jinačí pokyny nezvládne. Mluvit neumí řekne občas máma, táta, ale ne cíleně, nebo baf, bum, bác, to, toto, ne, mňam, brm, dudu a tím končíme ) knížky a učení zvířátek ho nebaví, samostatné hraní -u všeho vydrží chvíli a jen když si s ním někdo hraje, nejčastěji ho baví vysavač, pomahát vyklízet myčku. Úsměv převážně opětuje, na jméno slyší, tak na půl někdy se otočí a někdy těžký ignor nebo když je do něčeho zabraný, cizí lidi mu nevadí a děti taky ne ( pozoruje je v kolektivu ). Má časté záchvaty vzteku, často křicí, když mu něco vezmeme nebo ho napomenene a vezmeme od činnosti co nemá dělat, někdy se dokonce ožene rukou. Krásně jedl a cca od léta je strašně vybíravý a málo jí, je občas den, co sní vše i nové věci mu nevadí. Akorát mu teď cca od 15 měsíců dáváme lžičku a tu při jídle obrací a vidličkou chvíli napichoval a spíš to sní rukama a už nevíme, jak ho to naučit. Se spánkem problém není, spí celou noc jen někdy se stane, že se častěji budí a brečí a další noc je zase v pořádku. Nočník zkoušíme 3 dnes, ale zatím jsou loužičky po domě a nepodařilo se. Mám se obávat opožděného vývoje nebo autismu? Děkuji předem za odpověď.

merope
13. led 2023

Myslím, že to je úplně přesný popis normálního zdravého dítěte ve věku 21 měsíců. Ano, jsou děti, které v tomto věku čtou knížky, syn se nejspíše věnuje zcela jiným aktivitám. Nemáte taky doma místo dítěte malého orangutana? Pokud ano, přeji pevné nervy, budete je potřebovat. Ale na mém synovi stále nikdo (skoro 4) neshledává žádné známky PAS a opožděný vývoj to taky není. Mluví od cca 22 měsíců (čemu všichni říkali, že to je fakt brzo) a pusu skoro nezavře. Učení zvířátek? Jako že já se ho něco snažím učit?? 😀 😀 dobrý vtip. Mami mlč. Knížku mi případně zavřel. Od cca 3 let je ochoten, v poslední době (skoro 4 už teda i chce) mě nechat číst něco v knížce a možná i trošku poslouchá. Ověřovací věty teda moc nefungují. Ale zase když přijdeme k prolézačkám, nemusím se bát, že se mi někde zrasí, že by spadl a podobně. Ale taky jsem se bála, zda je v pořádku. A když jsem pak potkala jednu holčičku kamarádky, stejně starou, fakt jsem měla pocit, zda není něco špatně. Reakce mě uklidnila: "Ty se nemusíš bát, že když vleze na nejnižší šprušli prolézačky, spadne." - holt holčička kreslí, umí ledacos, zajímá se o knížky a podobně - ale hrubá motorika zase nic moc. Každý je jiný.

alice180
13. led 2023

@klarak12 a co tě vede k tomu autismu ?

klarak12
autor
13. led 2023

@alice180 mám pocit , že mi extra nerozumí jen v naučených věcech .Nebo hůř slyší na jméno někdy musím volat x krát ,aby se otočil 🤔dotazník nám vyšel hůř v 18 měsících hlavně skrz ukazovaní, on ukáže co chce nebo potřebuje , ale když mu řeknu kde je auto , ukaž auto tak to už ne …

klarak12
autor
13. led 2023

@merope no je orangutan 😀v létě tak chodil i po 4, začal chodit na začátku až v 16 měsících, ale i když nechodil vylezl na skluzavku, stůl , do schodů ze schodů a to má do teď, že má potřebu někde skákat😀

ajja87
13. led 2023

@klarak12 máme 23 měsíců a popisujes moji dceru a ani na minutu me nenapadlo uvažovat o tom, že je opozdena a nebo snad autista a to mam srovnání ze starší, která v jejim věku dokazala říct téměř celou básničku,, polamal se mravenecek,,, prohlizala knížky, ukazovala, kde co... Vydrzela mi u čtení pohádky, byla spolecenstejsi,na nocnik chodila od roku, tahle je sotva mesic bez pliny pres den.. . Hold každé dítě je jiné

eviicka
13. led 2023

Také vidím úplně normální dítě toho věku.

klarak12
autor
13. led 2023

@ajja87 a jak Vám vyšel dotazník v 18 m? Nám totiž hůř

ajja87
13. led 2023

Doktorka nic nerikala, takže předpokládám, ze v pohodě a to s tim ukazovanim má do dneska, prostě když chci tak neukaze, jem když chce sama

emillyhk
13. led 2023

@klarak12 Nám dotazník na PAS nevyšel úplně dobře. Syn nelezl na nábytek a neukazoval ani v knížce, ani když něco chtěl nebo ho něco zaujalo. Už jako miminko teda radši ležel a pozoroval, neměl moc rád chování a mazlení. Jinak miluje děti i dospělé, směje se, udržuje oční kontakt, napodobuje zvuky, říkal pár slov, napodoboval běžné činnosti. Teď ve dvou letech nás čeká opakovaná kontrola. Leze na nábytek, ale třeba při chůzi do schodů preferuje lézt po čtyřech, po dvou jde jen když má něco většího v ruce. Ukazuje, když něco chce, dovede mě, kam potřebuje (to taky nedělal), knížky ho nebaví, takže tam prakticky neukazuje. Ale když je manžel třeba v koupelně a zeptám se, kde je táta, tak ukáže ke dveřím a řekne "Ee". Na obrázku najde kočku, auto, bagr, kachnu. Ale musí mít náladu. Když se mu nechce, tak mě prostě ignoruje a dělá, že neslyší 🙈 Stále nemluví, výslovnost je spíš horší, ale spojuje dvě slova do krátkých vět, třeba "koka ee", "koka ble", "baba není" a tak. Jinak bych řekla, že rozumí, ale naučila jsem se s ním komunikovat v jednoduchých větách. Vzteká se často, kdykoli něco zakážu nebo naopak chci něco jiného než on 😆 Jsem sama zvědavá, jak nám kontrola dopadne. Syn je v něčem pomalejší (hlavně hrubá motorika, ale tu mám mizernou i já), v něčem je šikovný (jí sám lžící i vidličkou, v roce skládal pěnové puzzle). Jo, a vysavač je nejlepší zábava 👍😂 Ale upřímně, mám pocit, že mám vysavač přirostlý k ruce, takže mi to vůbec nepřijde divné 😉

dasipe
15. led 2023

Podle mě normální dítko, třeba může mít klidně jen problém v ouškách, že hůře slyší, pokud to tak moc chceš zjistit, zajdi l doktorovi, ať ti vypíše žádanku na ORL ale podle mě se prostě normálně vyvíjí, každý mrňous má svoje tempo 😊❤️

ferda90
15. led 2023

@klarak12 ahoj. Náš syn bude mít v únoru 2 roky. Dotazník na PAS nám vyšel dobře. Syn stále nemluví, když chce řekne táta, máma, ale ne přijde mi, že by to říkal cíleně. Když mu řeknu ať řekne táta, tak občas řekne. Umí říct ne, ty, ty ty ty+ukáže prstem, dík (to řekne tak po,, svém,,) Zvuky zvířátek umí udělat opicku, tigra, hada, kozu. U knížek chvíli vydrží koukat a ukazovat když mu řeknu ať ukáže to a nebo tamto. Jinak u některých aktivit dlouho nevydrží. Chodíme na cvičení pro děti. Lektorka říkala, že ho nemám nutit, že je fajn, když u něčeho vydrží i kdyby pár minut, že se to časem bude stupňovat. Na tom cvičení děláme různé hry, ale občas ho nebaví a chce běhat a hrát se třeba v kuchyňce. Pak najednou přiběhne a zapojí se na chvíli do činnosti a pak zase letí pryč. Vzteka se taky když mu něco nejde nebo mu něco zákazeme nebo když něco nemůže. Možná to je tím, že neumí mluvit, tak se vzteka pac to neumí říct. Mě třeba,,znepokojuje,, jeho stavení hraček a věci do řady... Tohle ale dělal přítel jako dítě a je zcela normální 🙂 I já mám svoje věci, které chci mít přesně tak jak já chci, jako třeba když přítel vezme sůl nebo cukrt z poličky a když ji vrátí, tak ji musí vrátit tak jak byla, jakmile je jinak posunuta, tak si ji opravím 🙂 Jako jasný, člověk se bojí. Přemýšlí zda je to v pořádku, protože máš třeba i v okolí děti, které něco z toho nedělají a nebo jsou šikovnější, mluví, chodí a třeba tvé dítko ve stejném roce tohle nedělá. Jinak je Filípek strašně šikovný, v knížce ukazuje, taky mi rád pomáhá s praním prádla, dávat do pračky a sušičky, neumí ještě pořádně jist lžičkou a vidličkou, jelikož ji kolikrát hodí orec celou kuchyň, tak já ho dokrmim. Jinak Filípek je společnsky. Má rád děti i dospělé, občas se jakoby stydí mi přijde, ale na hlídání chodí k babička kde je hodný a dokonce v létě jsem chodila na cvičení pro maminky s dětmi, kde ho na hodinu hlídala paní a já byla vedle v tělocvičně a cvičila jsme. Neboj se, každé dítě je nějaké, některé jsou tvrdohlave, vztekaji se, jiné jsou klidné. Syn dle mého není opožděny ani autista, u autistu je chování dle mě jinaci a,, horší,, kamarádka má chlapečka, který nemá moc rád přítomnost jiných děti a dospělích. Když jsme byli spolu venku, tak byl celou dobu dal od nás, nechtěl bys semnou a synem. Co říkala, tak má i trička, které nosí pořád do okola jelikož prostě chce. Ve 3 letech moc nemluví. Tady bych se třeba trochu už bála, ale jinak buď v klidu.

janule0123
16. led 2023

@klarak12 je to ještě prcek… s autistou bys třeba nemohla udělat žádnou změnu od plánu… návštěva by byla problém … některý děti to maji proste později a třeba mu zas jdou jiný věci co nevidíš a co tobě zas přijdou ze šly samy a musí to umět všechny děti …a to co tvému prckovi nejde si zas všímáš u ostatních ze jim to jde a nevidíš jiný věci… jako máme triletou holčičku a pořad i k těm třem letům jsou mezi detma veliký rozdíly … to jsem si myslela ze do školky se tak nejak “srovnaji” ty rozdíly

fifinka2020
16. led 2023

@klarak12 syna mám už staršího a zdaleka v tom věku neuměl, co tvůj... knížky ho nikdy moc nebavily (Je prostě na jinou zabavu) a k tomu dotazníku... je to takové osemetne. Jednak jsem četla, že každé dítě, má nějaký znak autismu (pro ten autismus je toho potřeba vic) a pak taky je strašně brzy na nějaké soudy. On i autismus se potvrzuje až kolem 3.roku a tady jde spíš o zachyt poměrně nestandardniho chování, ne to, že v pár bodech s dotazníku si nejsi jistá...opravdu bych se tím netrápíla, stejně doporučí počkat.