Ahoj holky, potřebuju uklidnit, nenávidím se a nejradši bych si nafackovala, ale stalo se… Včera jsme byli na svatbě, bylo pod mrakem a já tam nosila půlroční dceru v krátkém rukávu a bez kloboučku. Většinu času jsme byli pod střechou, protože pršelo, chvíli mezi dešti jsme leželi na dece, ale žádné přímé slunce. Večer jsem si všimla, že má malinko růžovou hlavičku, ale říkala jsem si, že jí je asi teplo. Dneska jsem s ní hodinu chodila venku přes poledne (blbá, já vím, vytočila mě tchyně a já nepřemýšlela), opět pod mrakem a většinu času byla ke “sluníčku” zády, opět na ní přímo nesvítilo, nesvítilo vůbec. No a teď večer jsem si opět všimla růžové hlavičky a růžových ručiček… já se tak nenávidím!!! Dávám si pozor, aby nepřišla na přímé slunce, starší dceru mažu SPF 50 s minerálními filtry, a pak udělám u mladší takovou školáckou chybu 😭😭 Chce se mi brečet. Mohla jsem jí ublížit? Četla jsem, že děti do dvou let nachytají tolik škodlivin ze slunce jako pak po celý zbytek života 🤦🏽♀️ Horká není, ani nevrlá, že by to pálilo…
Doplnila déčko, no.. 😉
Mažte ji nějakým zvlhčujícím krémem, dávejte dost tekutin a držte dva dny ve stínu. Nejste první ani poslední, komu se něco takového stane.
@zuzita15 "Povedlo" se mi něco podobného - dala jsem malého (4 měsíce) v kočárku babičce, na hodinku dopoledne, pod mrakem... Taky se mi vrátil lehce zrůžovělý 🤷♀️🤦♀️ Samozřejmě jsem si taky nadala, jak jsem příšerná matka, atd... No, už si dávám pozor a mažu pokaždé, když jdeme ven. Mimochodem, skrz mraky projde až 90% UV záření...
A proč nemažeš opalovací krémem i to půl roční dítě?
Já to nechápu. To jste fakt všechny tak zpovykané, že nevyjdete normálně ven bez super UV clony na všem, opalovákem minimálně 50, všechno ochráněné a zcela pokryté? No tak se pak nedivme, že tu řádí jedna epidemie za druhou, bože. 🤦 Ano, samozřejmě nedám dítě spát na přímé slunce v letní poledne, ale že lehce zrůžoví hodinu na slunci, to opravdu nikomu nic neudělá, naopak velmi prospěje. Opalováky jsou plné karcinogenů, ne slunce. Člověk by na něm musel trávit z většiny odkrytý 12 hodin denně, aby nasál nějaké škodlivé záření a ne, že se dítě proběhne po jarním slunci a už se strhne taková hysterie. Trochu selského rozumu, ženy. 😳
Pokud nema nejake onemocneni, nebere nejake leky - hlevne nejake, co s nima nesmi byt na slunci - tak se nic nedeje... Pokud neni vylozene spalena. Ja i segra jsme zruzoveli (a je to stale platne) behem chvile na slunicku. Neter je treba na to velmi hakliva, ale ta je nemocna a postupne se to zlepsuje. Mazni i malou opalovakem, doma promasti 🙂 kdyz to tak ctu, tak jsi starostliva ne hrozna matka a nikdo neni neomylny 🙂
Já teda nevím, když byl mimi snažila jsem se aby měl alespoň hlavu ve stínu kloboucek. Opaleny byl hezky. Teď o rok později si furt sundava cepku, jsme na slunci. Občas ho namazu a úplně stačí. A je to ještě takovej ten svetlej typ. A fakt nic se nestalo. Ono je daleko horší, když prekrejes kočár a dítěti neproudi vzduch.
@zuzita15 chce to hlavne klid.. Namazte ji necim poopalovani pro mimca a pres den ikdyz je pod mrakem tak opalovak a kloboucek.. Syn v pul roce - bylo zrovna leto, vypadal jako ciganek, byli jsme vecne venku a ano i na slunicku, opaluje se nastesti dobre jako ja takze zadne spaleniny ale lidi po me koukali jak na blbce kdyz se vysvlekl a sundala jsem plinku a on ji mel opalenou :D
S půlročním jsme byli i u moře... na pláži byl ve stínu, ale jinak většinu dne venku, s čepici nevydržel, tak ji neměl, mazala jsem jednou před odchodem z ubytování a dobry...Projednou se tak moc nestalo a příště si dáš pozor🌞
@prejeta_zaba Tak ale zalezi preci, jaky fototyp dite je, ne? Nase je treba super bila blondynka. Ma temer papirove bilou kuzi po me a manzelovi. Ja se spalim na dopolednim slunci do 10 minut, manzel asi do hodiny 😁 Dnes jsem byla s malou (2 roky) venku na hristi. Na slunci bylo 32 stupnu, takze byla namazana kremem s mineralnimi filtry, na hlave kloboucek. Bez namazani bych s ni na 2 hodiny na hriste proste nesla.
Takze ano, mam selsky rozum a nenecham dite bez jakekoliv ochrany na primem slunci. (Pripad zakladatelky je jiny, to jen k tomu, jak jsme vsechny zpovykane. Ja jsem.)
Me by zajimalo, co delaly deti driv, kdyz opalovaky nebyly a mazalo se indulonou 🤷♀️ Asi bych to taky tak strasne nehrotila 🙄
@prejeta_zaba jak už tu zaznělo, záleží na fototypu. Mladší dcera je průsvitně bílá po mně a vlasy má bílozrzavé, což je jistě rozdíl oproti snědému miminku s černými vlasy. Jinak klasické opalovací krémy nepoužívám, tedy za mě jednoznačně vítězí karcinogenní slunce. Navíc můj děda měl rakovinu kůže. Takže ano, se světlým průhledným miminem jsem zpovykaná, ale děkuji za zhodnocení.
Hodila bych se do klidu, poučila se z toho do příště a dávala na sluníčko pozor. Nikdo není dokonalý a bez chyby. Věřím, že pokud byste dceru vystavovala sluníčku často a měla by spáleniny, může to být pro ni nezdravé, ale takto jednorázově? Nemyslím si...