Olizujete lžičky, dudlíky, pusinkujete miminko na ústa?

septums
21. únor 2016

Ahojte všichni komu se bude chtít diskutovat na toto téma, dost mě zhrozilo to, že olizováním lžičky, dudlíku, pusinkováním můžu způsobit miminku kaz, přenést bakterie apod. .
Ten dudlík, lžička by se dala nějak pořešit, ale nelíbat svoje dítě ?!
Přece dítěti stejně naroste pak dospělacký chrup...
Zajímalo by mě, kolik z vás dudlík olizuje a bakterie neřeší, ať vím, že nejsem sama.

palkovaadela
21. únor 2016

Ty já nad tímhle nikdy nepřemýšlela ani mě to nenapadlo. Prostě automaticky když někde jsme a třeba dudlík spadne a není kde očistit tak ho prostě olíznu 😀 a lžičku vždycky když krmím a skoro mě to kapne tak to taky udělám... A pusinkovat ho pusinkuju pořád a prvního jsem taky pořád pusinkovala a zoubky má excelentní a krásné takže bych to asi neřešila...

bajana
21. únor 2016

Z olizovania dudlikov môže byť aj moucnivka u miminka...takže ja miminko bozkávam na líčka (nie na pusu, pokiaľ ju nemôže"vrátiť"), dudliky a lyzicky neolizujem. Staršej 1,5 r už lyžičku oliznem, dudlik len keď je to ozaj nutné a pusinkujeme sa bez obmedzenia. Všetko toto ale robím inštinktívne, kazy a bakterie neriešim.

septums
autor
21. únor 2016

@palkovaadela juu jsem ráda, že to někdo neřeší, ja uz mela výčitky svědomí ;)

septums
autor
21. únor 2016

@bajana no a co když stačí jedno oliznuti a bakterie uz tam nenavratne jsou, ma smysl pak neolizovat?

cattus
21. únor 2016

Dudlik nepouzivame. Lahvicku na dokrm otiram vlhkym cistym hadrikem na to urcenym - po kazdem kojeni ho vyvarim a ususim. Jinak kdyz potrebuju prdouse na chvili uklidnit nez si pripravim veci na kojeni tak na ferovku oliznu malicek a soupnu mu ho do pusinky, ovsem pokud jsem chvili pred tim neco nejedla nebo nepila. Pusu na pusu mu davam taky..
Taky jsem cetla ze tim muzu na miminko prenest sve bakterie a pripadne nemoci, ale to muzu i tim ze si pred manipulaci s nim neumyju ruce, ktere mi behem prebalovani s oblibou ozuzlava. Nebo i tim ze sama proste budu nemocna, coz ted moc nehrozi protoze kvuli zanetu v jizve po SC mam atb.

bajana
21. únor 2016

@septums ako som napísala, neriešim to a riadim sa inštinktom...proste nerada olizujem dudlik

septums
autor
21. únor 2016

@cattus tak ja se snažila neolizovat dudlík, když jsem ji kojila, ale od 6 měsíce jsem začala s příkrmy a kontroluju jestli jídlo není moc horký apod. Teď je malé 8 měsíců a začala se pusinkovat a šaškovat tím, že mi sama dáva hračky do pusy a pak mi je bere a hrozne se u toho smeje 🙂
Navic do pusy da snad vse co je po ruce..si vem takový mobil, musí byt prasarna ( ne ze bych ji ho dávala, jen se musí vždy dobre schovat :D )

evaamy
21. únor 2016

Ne, ne, ano (občas mi to ujede)

shine2015
21. únor 2016

Pusinkujeme porad....olizneme dudlik vyjmecne a lzicku taky vyjmecne.....kdyz to je mozne spis omyvame....ale jinak neresim to.

evulina77
21. únor 2016

@septums no nechápu a můžu se dítěte vůbec dotýkat?!!! Nevím, ale příjde mi tahle antiseptická a antibakteriální doba jako něco šílenýho a nenormálního. Líbání u členů rodiny slouží mimo jiné i k tomu, že se rodina svým způsobem společně imunizuje proti nemocem. Společně si vyměňujeme bakterie, které se v okolí rodiny a jejich členů nacházejí a tak se stáváme imunní. Pokud je dítě kojené, přechází imunita taky společně s mateřským mlékem. Ohledně kazů a kojení v noci je to podle mě blbost, to mám jako třeba šestiměsíčnímu dítěti po kojení v noci umývat zuby? To je na hlavu postavené. Pokud nejsem přímo nemocná, jak můžu svému dítěti ublížit tím, že se mu do pusy dostanou moje sliny, když vyrůstalo ve mě a je ze mně? Navíc mléčné zuby jsou méně odolné všeobecně, ale zato jsou jen na chvíli a zubní kazy vznikají spíše kvůli ruzným sladkým kašočkám a jiným jídlům než z MM. Chtělo by to trochu zdravýho selskýho rozumu...

adji
21. únor 2016

Dudlík je sranda házet na zem - olizuju, lžičku - olizuju, pusinkuju ho neustále 🙂 Nikdy neměl ani aft, ani moučnivku. Já nemám ani jeden kaz, jsem zdravá, takže to neřeším 🙂

gepe
21. únor 2016

@bajana nase dite neni a nebylo rozhodne sterilni, natoz jeji okoli 😀 a i jako Ty jsem nerada olizovala dudliky. Bud oplachla, ci utrela prislusnym ubrouskem na dudliky.
@evulina77 mlecne zuby mozna nejsou odolne, avsak pod nimi se tvori jiz dvojky a byvaji uz hotove. Kdyz jednicky nebudou ok, muzou to do budoucna odnes dvojky. to jen vsuvka k zoubkum v nenavaznosti na dudliky, lzicky, zvykani ci olizovani ruznych veci 🙂

z_kopretinka
21. únor 2016

@septums nejde o to že pak narostou druhé zuby - ty bakterie už tam budou to s druhými zuby nesouvisí. Každý má bakterie co způsobují zubní kaz. Pokud na ně nikdo doma netrpíte tak se tak není moc čeho obávat. Ale pokud se někomu opravdu dost kazí zuby tak by to dělat neměl. Předá ty bakterie dítěti a to pak bude mít také špatné zuby nebo větší sklony. Zubařka říkala, že já se tak bát nemusím, že nemáme sklony ke kazům, ale že stejně je lepší strčit už dítěti dudlík ze země než ho olizovat.

septums
autor
21. únor 2016

@evulina77 díky moc za názor !

kulatakosticka
21. únor 2016

@septums dělám vše u obou dětí od malinka a zuby jsou ok, nemocní nebývají.

kulatakosticka
21. únor 2016

@kulatakosticka teda druhý syn nemá dudlík, ale jinak vše.

evulina77
21. únor 2016

@z_kopretinka podle mě, pokud mají rodiče slabé a kazivé zuby, tak je jejich děti budou mít taky slabé a kazivé, tomu se říká genetika 😀 , ale to jen tak na okraj....

z_kopretinka
21. únor 2016

@evulina77 za tu kazivost můžou bakterie. Takže pokud je rodiče přenesou na dítě... ale je to každého věc.

shine2015
21. únor 2016

@evulina77 dulezite je cistit cistit cistit....a do 5ti let urcite rodice...dite si samo poradne zoubky nevycisti....

lv
21. únor 2016

pusinkuju vydatně, mnoho a ráda..a dudlík, lžičku jsem se snažila neolizovat, ale vyjímečně se stalo..

chris_n
21. únor 2016

pusinkuju. na dudlík jsem si dávala pozor, ale nekdy nebylo zbytí. Lžičky jak kdy, ale snazila jsme se eliminovat. Dneska uz kolikrát jíme stejnou lžící jedno jídlo

backspace
21. únor 2016

A teď si představte, ze jsou v domácnosti psi a ti třeba miminko oliznou! To by člověk měl okamžitě vyrazit na pohotovost! Ja bych všechny děti zabalila, a dotykala se jich v rukavicich a rouškou na ústech. To by mělo byt bezpecne. Až do dospělosti.

septums
autor
21. únor 2016

@shine2015 dcerce koukají jen špičky spodních řezaku, ale máš recht, koupim ji co nejdřív kartáček 🙂

septums
autor
21. únor 2016

@backspace :D :D :D

chris_n
21. únor 2016

@septums hodne stestí, me dcera nenecha dodneška do pusy kartáčkem

mimco
21. únor 2016

Ano, ano, ano. Je třeba se z toho nepo...a používat zdravý selský rozum. Zoubky má jako perličky, pravidelně čistí a teď ve školce se olizuje navzájem, dokonce se nám slečna pochlubila, ze papa sníh, ale neboj mami, tajne, aby nás paní učitelka nevidela, když roztal, jedli hlinu. Radost nemam, domlouvam, vysvetluju, ale bohužel....😎

septums
autor
21. únor 2016

@chris_n tak budeme to zkoušet, třeba se časem povede, aspoň bude mit aspoň návyk, že se rano něco strká do pusy 🙂

septums
autor
21. únor 2016

@mimco no to si me teda pobavila :D ale aspoň se přiznala, šikulka 🙂

chris_n
21. únor 2016

@septums to jo, to ona si strká kartáček taky sama, sežeere pastu, pošmrdlá. a konec. ja nemam šanci

radka8888
21. únor 2016

@evulina77 a mozna, když na dítě se přenesou agresivní bakterie z úst jejich rodicu, kteri maji zkazene zuby se tomu nerika genetika, ale infekční onemocnění. Což zubní kaz je.