Jaký je váš názor na ohrádku a dítě v něm? Máme u domu velkou zahradu a ráda na ni dělám a aby to tak mohlo být nadále, tak manžel sestavil ohrádku a dali jsme ji na takové místo, aby malá viděla na mě a já na ni.(malá ještě nechodí jen leze) Dala jsem tam hračky co má ráda a myslím že je tam spokojená, občas sice slyším fňukáníčko, že ji to tam už nebaví a tak jdu k ní chvilku tam jsem a zase odcházím dělat. Bohužel zahradu máme společnou s tchánovci a včera na mě tchýně vyjela co jsem to za matku, že ji tam necham samotnou a že ji týram jinak by tam přece nefňukala. Co si o tom myslíte?
Delej jak umis a potrebujes, kazdy to vidi jinak. Ale kdyz mala jen leze tak ti zas tak rychle nekam neutece aby musela byt v ohradce? Horsi to bude za zacne chodit 🙂
Tchýnina reakce je přehnaná, na druhou stranu holce je 16 měsíců, to je škoda, aby byla zavřená, nechala bych ji prostě lézt po zahradě. Pokud je ale nějaký bezpečnostní důvod, proč by neměla, tak ti asi nic jiného nezbývá.
@alenacadkova Za mě ohrádka ne ne, ne. Nechávám všechny své děti objevovat prostor, cmrndat do práce a tak. Na zahradě tam patří králíci, ne děti.
Ohradka je fajn pomocník, ale jen na na kratsi cas. 🙂
@alenacadkova pokud tam není celý den, ale jen když potřebujete něco udělat, tak proč ne. Já ohradku na zahrádku také plánuji, protože máme velkého psa, sice je to zlatíčko, ale když u sousedů vidí kočku, tak prostě běží... Takže když půjdu plit nebo třeba zalévat, tak malého do ohrádky dám. A tchyni bych řekla, že když se jí to nelíbí, tak ať si malou z ohrádky vynda a věnuje se jí, zatímco vy si uděláte, co potřebujete.
@errol4388 samozřejmě ji tam nedávám na celý den, ale pokud jdu sekat zahradu nebo když jsem k ni zády tak jsem raději když ji v ohrádce mám a jakmile dodělám práci tak ji vyndám a nechám lézt a prozkoumávat.
Pokud je to na chvilku, tak ano, ale rozhodně ne kazdy den, cely den. Dite potrebuje poznavat svet a to z ohradky nejde.
@alenacadkova nevidím v tom problém, ohrádku jsem doma na kratší čas taky používala (když jsem šla pro poštu, na WC a pod - dispozice našeho domu, není klasický byt), nikdy v ní neplakal, zkoumal to, co do ní dostal. Pokud je tam spokojená a nepláče, proč ne. Myslím, že nejsem nějaká úzkostlivá matka, ale malého jsem po zahradě bez přímého dozoru lézt nenechala (i když je fakt, že ven jsem ohrádku nedávala, ale jen proto, že byl třeba v kočárku nebo nosítku).
@alenacadkova úplně v pohodě měla jsem i doma mám moc akční děti a pokud chci něco udělat tak jsem je tam nachvili dala nevidím na tom nic špatného když tam nejsou zavřené celý den a u ten záchod je super bez doprovodu 😂
@alenacadkova Ja jsem nemela ohradku ani v baraku, ani venku. Mala proste vsechno delala a dela se mnou. Obcas je to fuska ji uhlidat, protoze lita jako cert (zacala chodit v 9mesicich), ale da se 🙂. Ohradku mame jen okolo krbovek, aby na ne nespadla nebo nesahala.
Máme velkou zahradu bez klasického plotu. Je tam volný přístup na chodník a silnici. Ohrádku jsem používala jen na terase, aby syn nespadl ze schodů. Když jsem pracovala na zahradě tak ne. Dala jsem deku nebo si syn hrál prostě na trávě (občas v hlíně 🐷). Chápu, že když budeš sekat trávu nebo dřevo a pod., tak je bezpečnější ji mít v ohradce. Ale třeba při pletí záhonu nebo sázení kytek bych ji nechala pomáhat. Krásně se tím zabaví a rozvíjí se 🙂
Syn byl neskutečně akční, od mala lezl po výškách, všude samá boule, protože každou chvíli sebou někde říznul, ale do ohrádky bych ho nedala, příčí se mi to. A to podotýkám, že manžel jezdí z práce v 8 večer a hlídání jsem nikdy žádné neměla, kamarádky jsem tu taky neměla, protože pocházím odjinud, takže se synem jsem byla nonstop sama. Holt jsem domácnost obstarávala když spal - po obědě nebo večer. A 16m dítě v ohrádce mi teda přijde extrém, nedivím se, že tam fňuká, syn už v tomhle věku dávno chodil (ale to je fuk) a prostě všechno objevoval, lítal od jednoho k druhému. A tak to podle mě má být, má mít prostor, byť je to někdy totálně na palici (uvařit večeři nebo oběd bylo s ním fakt o nervy). Pokud tam není spokojená, tak jí tam nedávej a s manželem vymyslete, jak obstarat zahradu jinak, holt se u ní prostřídáte.
Ohrádku považuji za kompromis v situaci, kdy děláš něco, u čeho se dítěti nemůže 100% věnovat a hrozí, že by se mu něco mohlo stát (což podle mne třeba sekání trávníku je tento případ). Takže podle mne si nemáš co vyčítat. Každý na to bude mít názor jiný, někdo si ohrádku nemůže vynachválit a měl v ní dítě non stop i doma, aby mu nesahalo na zásuvky, jiný Ti bude říkat, že je to zlo. Nejlepší je rozhodovat se podle své intuice a situace, takže pokud Vám to takhle vyhovuje, tak proč ne? 🙂 Navíc fňukání je podle mne něco jiného než hysterický řev frustrovaného dítěte, které je v ohrádce celý den, nikdo ho nepřebalí, nenakrmí ani nepomazlí. Já do ohrádky dávala malou dcerku, když ještě ležela a koukala, ale hlavně pro její vlastní bezpečí, protože jí bratr hrozně škodil 🙂.
Za mě ohrádka ne.
Jen se zeptám, vašemu dítěti nevadí řev sekačky? To si jako v tom hluku pokojně hraje?
@alenacadkova V pořádku, nic špatného na tom nevidím. Když sekáš trávu nebo děláš podobné nebezpečné věci kolem baráku, nebo musíš dělat něco špinavého na zahrádce, proč ne. Místo kritiky se tchýně může nabídnout, že ti to dítko pohlídá, když ty se staráš o zahradu a trávník, které předpokládám ona využívá ve stejné míře. Nebo?
@drakenn nevím zda máte zahradu a sousedy kolem, ale na vesnici se pořád v zahradách něco děje, to bych nemohla pak ani vyluxovat, aby to náhodou doma nebyl velký hluk 🙂
@barchen bohužel na domě a zahradě je práce dost, pokud si to já neudělám tak bohužel tchánovci nehnou ani prstem.
@alenacadkova Ano vím, kolem baráku se zahradou jej práce nad hlavu. Chce to co nejvíc si to ulehčit když oni nehnou ani prstem. A s malými dětmi, to si někdo neumí ani představit, hlavně si stoupnout za zadek a sekýrovat, jak si matka tyran 🙂
Myslím si, že je tchýně kráva. Udělalas to podle mě dobře, bezpečně. Takhle víš, že se jí tam nic nestane, ty si rychle uděláš, co potřebuješ, dítě je na vzduchu, kouká na svět. Až ji to tam přestane bavit a ty si uděláš svoje, ať si zkoumá, ale během sekání trávy je lepší mít svůj klid a její bezpečí. Za mě značka ideál.
@alenacadkova to znám tchyně taky jen stojí a kouká nepohlida nic jen má furt blbý kecy
@alenacadkova a že ti jí "přechytralá tchyně teda nepohlídá? když vidí, že něco děláš na zahradě???? já bych dala dítě do ohrádky jen na nejnutnější možnou dobu, nicméně 16měsíční dítě ti přece může "pomáhat" což o to že to bude trvat mnohem delší dobu, tím nemyslím u sekání trávy...
Na druhou stranu si myslim, ze jestli v 16 mesicich jeste nechodi, mela by dostat prostor na trenink. Obout mekke capacky, at nema spinava chodidla a nechat vse obchazet. Zahrada je na to idealni treninkovy prostor. Az dostane jistotu, pusti se. Tohle ji dost omezuje.
@alenacadkova mam 2 ohrady. 1 v obýváku, 1 v kuchyni. Dcera 15 mes je zvykla od 6 mes tam byvat. Má tam hračky. Je spokojena. Bez ohrady si neumím představit jak bych fungovala!!
@alenacadkova Mam ohradku 1,5m x 1,5m a pouzivala jsem ji na obe deti. Obe holky v ni byly spokojene, hraly si tam a i jsem si tam k nim lehavala.
Kazdopadne kasli na nazory okoli a zarid se dle toho, jak to citis ty sama.
@drakenn Nasim holkam nevadila ani profesionalni obr motorova pila. Muz je (krom jineho) arborista a holky si s sebou od miminka braval na zakazky 🙂
No já měla ohrádku doma a využívala jsem ji minimálně, prcek v ní moc nechtěl být. 🙂
Dite není zvíře, pro mě je ohradka mimo můj vesmír, ano budu strašná tchyně 😅 děti dělají vše se mnou a nenechala bych je samotné, sekam když si hrají na písku nebo spí nebo je někdo hlídá.
Ja mam deti pri zahradniceni porad u sebe. Trileta ma kuchynku, piskoviste, kolo, nebo "pleje" se mnou. Devitimesicni se o me stavi, leze okolo, nebo prebira kaminky. Bylo by mi lito ho nechat se samotneho nudit. Ohradku jsme sestavili jednou jedinkrat, byl v ni vanocni stromek 🙂