Odvážení malého dítěte na víkend (otec se o něj normálně nezajímá). Od jakého věku je to možné?

cherie24
8. čer 2020

Maminky chtěla bych se zeptat může si otec pak brát dítě na víkendy, i když se o něj teď nezajímá? Projde mu pak třeba i u soudu, že mu jí musim dávat? Bydlíme od sebe 130 km, on má jinou ženskou, nechal si auto, že ho potřebuje, aby mohl jezdit za malou, když jsem jí teda odvezla tak daleko, ale za 3 měsíce za ní byl 1 a řekl, že on chodí do práce a o víkendech chce mít volno, protože má právo mít svůj život a zájmy, takže mám za ním jezdit já v týdnu (a je mu jedno jak se tam dostanu) nebo si jí bude brát k sobě na víkendy a pořád se ptá, jak dlouho chci kojit ať si jí už může brát na víkend k sobě (není jí ani 9 měsíců). Neumim si představit, že si jí pak opravdu odveze tak daleko, když je pro ní v podstatě cizí člověk a nemá vůbec tušení, jak se o ní starat. Přijede max na 1 den jednou za měsíc, víc prý časově nezvládá a když ho malá vidí, tak brečí a než se rozkouká, tak je zas pryč. Může pak vůbec takhle dítě stresovat, aby si pro ní dojel a odvezl, i když nebude malá chtít?

lv
8. čer 2020

Takhle malé dítě, pokud na něj není zvyklé si na vikend odvest nemůže. Zkus to resit na socialce, aby o tom byl záznam. Časem však si dceru bude moci brát.

ito
8. čer 2020

Casem az bude vetsi-nedokazu zde urcit o jak moc vetsi, urcite muze. To ze jste se odstehovala tak daleko vy, bude pro nej urcite polehcujici okolnost. Navic soudy co vim vetsinou nezajima cetnost navstev, vic je pro ne ze otec vubec nejaky zajem jevi.

cherie24
autor
8. čer 2020

@ito ale odstěhovala jsem se tak daleko, protože on si našel jinou a podváděl mě. Sama bych to nezvládla v místě, kde bydlí on. Nemám tam rodinu ani já ani on. Byla bych tam sama a nešlo by to ani finančně. Stejně by za ní nechodil ani tam. Nechodil moc domů ani když jsme spolu bydleli.

tulikiss
8. čer 2020

@cherie24 ale to ze si on nasel jinou soud resit nebude. to bylo mezi vama, ale soud bude resit jen vztah k dceri.

ito
8. čer 2020

@cherie24 ja ti to nijak nevycitam, pisu jen tu realitu.

zuzineckah
8. čer 2020

@cherie24 hele, promiň mi tu upřímnost, ale udělala si si dítě s floutkem, kterému se zapálily lejtka a teď se divíš, že si dělá nároky na vaši dceru. Uvědom si to, co by ti nejspíš otřepal o hlavu i soud, a sice, že ona má nárok na oba rodiče stejně. Naprosto stejně. Je to její otec, a na tom tvá zášť, že tě vyměnil nic nezmění. Nemůžeš mu bránit jen proto, že se ti to nelíbí. Pokud platí alimenty a zajímá se, moc šanci na úspěch nemáš, když se kousne. Zkus ti to zbilancovat - situaci si úplně nezvládla, odstěhovala si se poměrně daleko (dá se to pochopit, ale nebyl to zřejmě dobrý a prozíravý nápad), navíc nemůžeš predikovat, co by udělal nebo neudělal, kdybys zůstala, on bude tvrdit opak a soud by na to mohl slyšet. Možná by bylo v zájmu dcerky lepší odhodit staré křivdy a koukat spíš do budoucna. I když je to těžké.

vendelinka08
8. čer 2020

@zuzineckah přesně tohle tazatelka chtěla slyšet, takový jedovatý názor na situaci. Řekla bych, že se odstěhovala za rodinou...ale to je jen můj dojem z toho co tady píše. Pokud bych byla na jejím místě, tak by se mi také nelíbilo, kdyby mi někdo chtěl odvézt mimino a ptal se kdy přestanu kojit. Až bude dcera větší, tak se snad domluví. Ale to co tady píšeš, to je zase rada jako 🐷. Ohánět se neustále právy. A co takhle povinnosti a to se nebavim jen o penězích. Ale starat se o dítě je doprdele také náročné.

misakri
8. čer 2020

@cherie24 myslím, že od 2-3 let už by mohl, když bude mít zájem..
Z vlastní zkušenosti vím, že odstěhovat se tak daleko je k soudu spíš průser.. My jsme od sebe Praha-Ostrava a děti si předáváme na půli cesty a to jsem u soudu dostala přednášku o tom, že můžu být ráda, že je to jen na půl cesty, když jsem děti odvezla já..
U vás bych to tak žhavé neviděla.. Když nemá zájem doteď, pochybuji, že najednou prozře a bude chtít vídat své dítě.. I když..

zuzineckah
8. čer 2020

@vendelinka08 tak jo, můžeme ji tady všechny psát jak to bude sluníčkové. No nebude. Čím dřív to pochopí, tím lépe pro ni. Za střízlivý názor se rozhodně omlouvat nebudu🙏

misakri
8. čer 2020

@vendelinka08 zuzinecka má ale pravdu.. To, že se odstěhovala tak daleko je jen její problém, takhle to u soudu chodí.. Já si tím prošla, taky jsem se stehovala tehdy k rodičům a jak u soudu, tak i ospod mi to dal pěkně sežrat..

cherie24
autor
8. čer 2020

@zuzineckah já proti němu žádnou zášť nemám ;) To mě přešlo, když se vybarvil a začal mě urážet osobně i všude kolem. Za malou nepřijede a když odvolává naplánovanou návštěvu, tak mi nadává, že jí nevidí, protože jsem mu jí odvezla, načež místo víkendu s ní jede s kámošema a odvolává se, že odmítá trávit své volno za volantem, aby jí chvíli viděl. Já jsem ráda, že už s ním nežiju, jen se děsím toho, jak pak budou probíhat návštěvy u něho. Když on neví jak se o dítě stará a malá bude brečet, že je u cizího. A zajímalo mě od kdy mu jí musím začít dávat, protože jeho v práci očkují tím, že jsem povinná mu jí vozit, i když nemám jak a že by si jí mohl brát na víkendy už klidně teď. Přijde mi to docela drastické i pro psychiku dítětě, jí šoupnout na několik dní někomu, koho vidí jednou za měsíc pár hodin, aby si mohl chvíli hrát na otce roku.

cherie24
autor
8. čer 2020

@misakri on jí údajně vídat chce. Ale nechce omezit svůj společensky nabitý program a odpírat si víkendy s kamarády a jeho novou láskou, takže se pořád ohání, že mu jí ze zákona musim vozit a že si jí veme na víkend. Sice jí nikdy ani neuspával a malá má dost problémy s jídlem, ale proč by to nezvládl, že jo. To že jsem se já odstěhovala k rodině, abych to sama zvládla přeci není důvod, aby to omezilo jeho zájmy, takže dle něj bych se měla snažit já.

vendelinka08
8. čer 2020

@zuzineckah to nemusíš, vše se dá napsat i jinak...a tohle bylo spíše drsné než střízlivé. Nikdo nechce, aby tady psal, jak to bude sluníčkový. To nikdo neví, jak to bude. Stačí napsat, že na dítě bude mít nárok, ano, bude si ji moci brát na víkendy atd...vše také záleží, jak se to bude dále vyvíjet, jak se spolu domluví. Nic víc a nic míň...ostatní kecy si může člověk odpustit.

vendelinka08
8. čer 2020

@cherie24 spíše než tady bych to řešila se socialkou, aby ti poradili, jak se máš zachovat, na co nárok na on i ty..co malá atd. Určitě ti řeknou více a hlavně třeba i slušně. To, že jsi šla za rodinou je zcela pochopitelné...

vendelinka08
8. čer 2020

@cherie24 jinak si myslím, že ho to brzy přejde...

cherie24
autor
9. čer 2020

@vendelinka08 to bych byla opravdu ráda 🙂 tvrdí, že je teď šťastný, tak nechápu proč se mi snaží dělat ze života peklo. Já si teda myslím, že kdyby chtěl, tak by přijel. Jet 90 km s kamarádama na víkend mu nevadí, ale když má dojet za námi, tak to si neumim ani představit jak je únavný a finančně náročný jezdit v jeho volnu ještě takový kus, ohání se zákonama a vypisuje mi jaká jsem nechápava mrcha, která mu sebrala dítě.

zelenaesmolda
9. čer 2020

@cherie24 vsechny konverzace si hlavne nekde zalohuj

jednaholkaa
9. čer 2020

@cherie24 Uplne te chapu :/ Neumim si predstavit dat dite na vikend otci ani ted v 15m a to je na nej celkem zvykla. To souhlasim, ze by mohl byt sok. Drzim palce at te moc trapi a domluvite se..

zuzineckah
9. čer 2020

@vendelinka08 souhlasím, některé kecy si můžou lidé nechat, takže když se ti můj styl nelíbí, tak ho nečti.
@cherie24 rozhodně nejsi povinná mu dceru vozit. On je mobilní, když má zájem, nic mu nebrání pro ní dojet. Nebo mu jí odevzdat někde na půl cestě jako kompromis. Ale určitě ne mu jí servírovat pod frňák. Každopádně ti nebude ke prospěchu, že si odešla tak daleko, to je prostě fakt. Ačkoliv byly tvé důvody pochopitelné, soud to nebude příliš zajímat. Takže budeš muset táhnout do boje s něčím jiným. A dle toho, co píšeš můžeš předložit jeho faktický nezájem - protože když ruší návštěvy kvůli sešlostem, které lze oželet, tak to nezájem je. Ale musíš to prokázat. Nicméně ani tím nejspíš nedocílíš to, aby mu soud víkendy v nějakém režimu nepřiklepl, když tedy dokojíš. Otcové (i ti horší) mají dnes mnohem silnější pozici, než tomu bylo kdysi.

kmarie81
9. čer 2020

@cherie24 nevim jak je to ted, ale obecně platí, že si druhý rodič dítě vyzvedáva v místě jeho bydliště (u toho, kdo ho má v péči) a zase ho tam vrací, tedy pokud se nedohodnou jinak (a poslední a hlavní slovo má ten u koho je dítě v péči). Žádný, že si bude diktovat abys mu dítě ke styku vozila. Ty ho jen musíž ze zákona na styk s druhým rodičem připravit - správně obléct, přibalit věci na převlečení, dát hygienické pomůcky a pokud má nějakou speciální stravu tak i tu.

@uzineckah jestli už ted říká že víkendy jsou jeho osobní volno pro něho a né pro čas s jeho dítětem, tak se asi nemáš čeho moc bát, že by ho časem něco ozářilo a on se zlepšil, se asi nestane. Ale je fakt, že u soudu mu určitě nějaký čas přiklepnou.

kmarie81
9. čer 2020

@zuzineckah sorry to bylo celé pro autorku

kmarie81
9. čer 2020

@cherie24 taky je důležitý, abys na ospodu do kterýho teď spadáš nahlásila, že ste se sem přestěhovali. Možná k vám přijdou na kontrolu, ale hlavně až si bude pán stěžovat, budou u tebe mít záznam, že spolupracuješ.

marti89
9. čer 2020

Sedla bych si s ním na kafe a promluvila si o tom, že nejsi samozřejmě proti tomu, aby svoji dceru vídal, že mu ji ráda půjčíš na víkend, avšak protože je to ještě malé dítě, které si své potřeby neřekne a on nezná její zvyky, co jí vadí, má ráda, jaký má cca denní režim, jestli nemá nějaké alergie, co používá za léky, kosmetiku,.. apod., tak že bys byla raději, kdyby přijel předtím častěji, aby se více poznali a zvykli si na sebe, než si ji odveze tak daleko. Vysvětlit, že kdyby mu tam začala plakat a dožadovat se maminky, protože je zatím zvyklá pouze na tebe a zatím tomu nerozumí, že je tatínek a bydlí jinde, že by z toho pak byl sám nešťastný, kdyby jim probrečela celý ten víkend. Příliš razantní odmítání by mohlo být pro něj spíš popud ti dělat pak zle na sociálce a u soudu, tak pokud je jinak rozumný a má opravdu zájem si dceru vzít a trávit s ní čas (byť se svou novou rodinu), neřešila bych to hned radikálně, až kdyby byl nějaký problém z jeho strany.

drep
9. čer 2020

@kmarie81 neplatí. Pokud se jeden rodič odstěhuje a tím prokazatelně druhému zkomplikuje styk s dítětem, tak se cesty dělí, aby náklady nenesl jen ten postižený rodič. Takže jednu cestu veze dítě k otci ona a on dítě pak doveze zpět nebo obráceně

cherie24
autor
9. čer 2020

@marti89 no moc řeč s ním právě není. Vždycky to chvíli vypadá, že se uklidnil a dobrý a pak mu zas rupne v bedně a snaží se vyvolat hádku a svést to, že jí nevidí na mě. Kdyby mi nechal auto, tak jak původně tvrdil, že ho kupoval jen kvůli malé, tak bych za ním jezdila (nabízela jsem mu, že si vemu splátky na sebe, když mi ho nechá), ale on tvrdil, že ho potřebuje, aby za ní jezdil a teď mi říká, že je pořád v práci dokonce i o víkendech, přitom od sousedů vím, že skoro každý víkend jezdí na výlety se slečnou a několikrát odvolal návštěvu a sám mi řekl, že si chce užít víkend a někam jede. Jemu by se prostě hodilo, abych mu jí dovezla a on se mohl tvářit před svou novou, jako starostlivý tatínek a utvrdil jí v tom jaká jsem mrcha. Zajímalo by mě právě od kdy má otec právo na to si dítě odvést takhle.

cherie24
autor
9. čer 2020

@drep a neurčuje to třeba soud? Že když jsem matka samoživitelka a nemám auto, že by soud určil, že by jezdit měl on. Obzvlášť když dítě zatím bez matky být nemůže. Určil by soud, abych jezdila já vlakem s 3 přestupama a kupou věcí, kočárem a dítětem, které nevydrží chvíli sedět?

kmarie81
9. čer 2020

@drep to je možný, ale realita u soudu byla jiná - chcete své dítě vidět, tak pro to něco udělejte a nehažte mamince klacky pod nohy - tohle jsme u soudu slyšeli mi (manžel má děti z předešlého vztahu)

kmarie81
9. čer 2020

@cherie24 bud v klidu i ktomuhle soud přihlédne - hlavně už ted spolupracuj s ospodem, protože ten má u soudu největší slovo

shaun40
9. čer 2020

Asi tě nepotěšim ale koega si bere na víkend 6 měsíčního syna.Určil to soud .Musela i mrazit mléko když kojila.Sociálka byla u něho na kontrolu a usoudila že má stejné podmínky jako u matky.Soud zdůvodnil rozhodnuti že když se nebude podílet na péči tak se mu syn citove odlouči.A pak by navázání kontaktu bylo pro syna stresující. Mel právničku a OSPOD byl na jeho straně. Brala bych to pozitivne ať se taky stara.Můj ex děti neviděl 8let a vůbec mu nechybí. Byla bych ráda kdyby měl zájem. Chlap pokud není feťák, alkoholik tak se normálne o díte postará vůbec bych se nebála. Partnerka mu taky pomůže. Vysvětlila bych mu jaky ma režim a zvyky a žádala bych ho o dodržování. Aspoň si odpocineš.

shaun40
9. čer 2020

@cherie24 Ne vyzvedávat si ho musí sám .Ty nejsi povinna mu ho vozit.To ne.Když si pamatuješ na kauzu Řepka a Erbova tak Řepka se oháněl nedostatkem financí aby mohl jezdit za Markusem do Brna.Právnička paní Erbove řekla v TV že ona není povinna mu dovážet syna do Prahy.Když má zájem tak si pro něj musí jezdit.