Odstavení batolete - sdílejte vaše zkušenosti

simone5
26. únor 2019

Milé maminky, mohly byste prosím se mnou sdílet vaše zkušenosti s odstavením batolat? Mám 17 měsíčního syna a moje "strategie" odstavení nevyšla, tak bych byla moc ráda, kdybyste napsaly, jak jste odstavovaly vy, kdy se vám to podařilo a zda hned napoprvé či spíš na etapy.

Můj syn už o kojení (resp. mléko) přes den nemá zájem vůbec, takže tam to bylo jednoduché, ale v noci se pořád budí a spíš dudá, než že by se kojil. Nevadí mu dudat na sucho a žízeň nemá, takže si myslím, že o mléku to není. Když mu dám napít, kouká na mě jak vyoraná myš a když mu dám dudlík, vypukne v hysterický řev a je po spánku.

amave
26. únor 2019

@simone5 Dobrý den, zrovna jsem odstavovani řešila u syna(nyní 17 měsíců). Také přes den nepotřeboval, jen večer a v noci se na mlíčko, tedy spíš dudlani, budil klidně 4x, což bylo už trochu vyčerpávající. Láhev nechtěl nikdy ani s mým, ani s UM. Tak jsem mu při probuzení nabídla vodu, dudlík, řekla jsem, že mlíčko není a nosila jsem ho chvíli na rukou, než po chvilce přestal řev a uklidnil se. Napít jsem mu dala pak třeba nad ránem. A tak jsem odsouvala postupně kojení,az pil jen ráno, přišlo mi to moc násilné ze dne na den utnout. Asi po měsíci už nekojim vůbec, ani to nevyžaduje a kupodivu spí často i celou noc. Večer se napije trochu UM z hrníčku. U mě to bylo jak se říká,, v hlavě ", musela jsem se uvnitř rozhodnout přestat kojit, pak to šlo. Přeji hodně zdaru!

treasurka
26. únor 2019

U nás tohle vždycky vyřešil manžel. Já se odstěhovala na týden z ložnice, první noc mládě občas breklo, potom už spalo celou noc. Žádné řevy a hysteráky se nekonaly (jen když jsm se objevila já). Žádnu flašku na noc jsme nedávali.

lida9
26. únor 2019

taky si myslim, ze ted je to spis o tobe... proste se rozhodni, ze nedas, nabidni flasku, kdyz nechce tak nechce no... u nas maly prijal i kdyz brblal... tri noci se clovek nevyspi, ale prcek to pochopi a bude dobre🙂 drzim palce!

kvmatonka
26. únor 2019

Prvně jsem v roce odstavila v noci, budil se 1x za noc a jen ze zvyku, první noc uspával manžel, druhou noc jsem já nabídla vodu, nechtěl a od té doby spal celou noc. Postupně jak začal více přijímat příkrmy, jsem ubírala kojení přes den, až se sám skoro ve dvou letech odstavil úplně sám.

martiniquest
26. únor 2019

Odstaveni je jednoduche. Proste se rozhodnes a prso nedas. Zvazila bych ale nacasovani. 17m dite je hrozne malicke. Dle doporuceni WHO by mely byt deti kojene do dvou let. Ja odstavila ve 22m. Byla jsem tehotna a pri kojeni me zacalo bolet bricho, tak jsem to utnula. Dodneska me mrzi, ze jsem to skoncila tak brzo. O to druhe dite jsme za tyden prisli. Kojeni mi pouze zacalo rozjizdet potrat plodu, ktery uz byl mrtvy.

marketa11112
26. únor 2019

ja se pridam ze zvedavosti, abych tedy zjistila jak na to 🙂). mala ma skoro 20 mesicu a je to prsomilka. ona ale jen ,,nedudla ,,ale pije, hodne pije. v noci tak 3 x , pres den desetkrat? nevim ani sama, nepocitam. rekla bych, ze ani zatim nesni tolik jidla, kolik by mela, mlicko ji toho asi jeste dost nahrazuje. vetsinu casu mi to nijak nevadi, obcas toho ale mam take uz dost. kdyz pri piti zlobi a snazis se s mojema beckama odejit z mistnosti 🙂)). urcite chci vydrzet do jara, leta (v lete ji budou dva). a pak pomalu nastolit rezim bez prsa... prvni syn s e odstavil bezbolestne sam v 9 mesicich, pil pak umele mlicko az do trech let a byl docela boj ho toho zbavit. dudliky nase deti nikdy nemely.
takze ja bohuzel neporadim, spis sama radu uvitam, at pak vime jak na to. a nejlepe bez place.

no_title
26. únor 2019

Mě to taky přijde dost brzy. Přesně jak píše @martiniquest
Pokud si nevzpomene přes den, tak je to fajn. My to máme přesně obráceně. V noci se budí maximálně jednou (někdy ani to ne), to se napije, otočí se a spí dál. Nepotřebuje dudlat a spát. Zato přes den když si kdykoliv sednu / lehnu, tak je na mě, kojí se a nehne se 😀 dokud ho nezabavím jinou činností. Klidně by se kojil celé dopoledne, kdybych ho nechala. Taky má 17 měsíců. Takže bych si to s vámi s radostí vyměnila 😀
U nás to omezené kojení v noci způsobilo prostě to, že už spí ve své velké posteli sám. Pokud spíte spolu v posteli (nebo nějak blízko), může se často budit kvůli kojení. Nicméně v 17 měsících bych mu opravdu nechala aspoň to kojení na usnutí... Je ještě malý. Naše pediatra (a to není žádná zastánkyně kontaktního rodičovství a kojení) říkala, že dítě od 1,5 roku do 2 let by mělo mít aspoň 5 mléčných dávek denně. Ať už je kojené nebo na UM...
Většinou, když ženám radím ohledně kojení, nebývá chyba v dítěti. Dokonce ani v matce. Většinou je problém v nějaké představě, kterou maminka má, nebo kterou ji vnutilo okolí. Že se miminko kojí moc často, že už by se mělo odstavit, že je nějaký moc závislý (atd. atd.) Recept na spokojenost není v odstavení. Klidně se může stát (a často se stává), že se dítě bude v noci stejně budit a bez kojení bude těžší ho uspat...nebo bude vyžadovat flašku s UM, takže se tak jako tak budete muset zvednout. Mateřství mě naučilo přijímat to období, jaké je. I pokud se budí fakt často a dudlá furt nebo naopak spí celou noc... Nic není trvalé a za pár dní může být všechno jinak. Jde o to si užít to, co toto období naskýtá a teď to třeba zrovna u nás znamená hodně časté mazlení a kojení přes den (což si jedno moje já užívá, nikdo se se mnou nikdy takhle nemazlil, ale druhé já chce vařit a uklízet 😀 )

martinka_33
26. únor 2019

U obou dětí bez problémů zabralo spaní s tatínkem 🙂

simone5
autor
5. bře 2019

Milé maminky, všem moc děkuji za rady a názory. Ve zkratce: odstavení proběhlo poměrně nenásilně - plakal u mě v náruči asi 10 minut, kdy jsem ho konejšila a říkala mu, že prso už není a nabízela mu dudlík. Po chvíli si po něm sám šáhnul a okamžitě přestal plakat. Od té chvíle prso nevyžaduje.
Problém je, že bez prsu neumí sám usnout. První noc strašil do 4 do rána, a pak prostě nějak odpadl. Neplakal, buď si hrál, nebo se vrtěl, ale neusnul. Včera to bylo mnohem lepší: tentokrát byla změna v tom, že si nehrál, ale ležel a měl zavřené oči. Jenže i tak pořádně nespal. Furt se vrtěl, točil se dokola, doprava doleva a někdy kolem druhé ranní mi usnul u nohou (!). Když jsem ho přesunula, hned se probudil a zase sebou šil, plácal mě a prostě jsem zase další noc probděla.

Vidina další probdělé noci mě děsí. Myslíte, že ho mám prostě nechat a on si nakonec přijde na to, jak usnout? Nebo jak jste naučili vaše dítě usínat?

lida9
5. bře 2019

super🙂 ted jen vydrzet, jasne ze par noci to bude na palici, ale pak usne, neboj a vydrz🙂

simone5
autor
5. bře 2019

@lida9 Děkuju za povzbuzení, snad tohle období ve zdraví přežiju. 🙄

simone5
autor
12. bře 2019

Tak přicházím s updatem: syn odstaven a po týdnu utrpení (z mé strany, on byl v pohodě) už spí celou noc. Hurá! Ale bylo to peklo...

simone5
autor
12. bře 2019

Jo a všem díky za rady, sdílení i podporu. ❤